Silver Marlin Remote controlled surface vessel
/

Militærøvelsen Unmanned Warrior 2016

1.6K visninger
3 minutter lesetid
2

Det flommer på seg med flere og flere ulike væpnede droner og roboter, som mennesker med makt sender retning forsvarsløse mennesker. Scenariet i Terminator-filmene, med «Skynet», nærmer seg mer og mer en realitet.

Nå, i denne måneden (september), avholdes det en større militærøvelse i Skottland, kalt «Unmanned Warrior 2016». Denne gangen er det ikke bare flyvende droner som skal testes, men også droner på og i vann. Her kan du lese om øvelsen og se ulike filmer på Royal Navys egen nettside, som norske medier ikke har skrevet om:

http://www.royalnavy.mod.uk/news-and-latest-activity/operations/uk-home-waters/unmanned-warrior

Som vi kan se, det er mange produsenter av militære produkter som deltar, så kanskje øvelsen heller kan ansees som en slags salgsmesse, der de viser frem sine siste oppfinnelser, som de har tenkt å tjene penger på? Om “Silver Marlin”, som hovedbildet viser, skal delta i øvelsen er for forfatter uvisst. Det utvikles stadig flere ubemannede militære innretninger, der uniformerte soldater nå sitter behagelig i hver sin stol med joy-stick og dreper på oppdrag. Dette er i seg selv utrolig feigt, der soldaten ikke ofrer noe (bortsett fra sjelen og dårlig samvittighet), og tjener penger på det, mens de som blir rammet er tilnærmet sjanseløse og forsvarsløse, da det med svært få unntak er sivile (kalt terrorister) som er målet.

http://www.veteranstoday.com/2016/09/19/425156/

Noen dokumentarer om emnet droner:

Drone – The Movie (trailer)

Unmanned: America’s drone wars

Rise of the Drones

Invisible Drones of the future

Når vi vet at dette er ganske skjør teknologi, styrt via frekvenser, hvordan være sikre på at for eksempel frekvensene ikke blir forstyrret, enten med overlegg eller ved uhell? Er det utenkelig at et forskningsfartøy, rikt med teknologiske duppe-ditter ombord, kan trigge droner til å endre retning eller skyte på feil mål? Men, uansett, tross den store øvelsen som Royal Navy nå avholder, menneskestyrte droner er nok på vei ut. Hva skal man med menneskelige svakheter og høye lønninger, når roboter ikke har følelser, tvil eller lønnskrav? Teknologien er i rivende utvikling, og mange synes dette med roboter er uskyldig moro og kanskje imponerende. Men det er nok bare inntil den dagen man selv må rømme unna en slik metallskapning. Den raskeste robot på føtter; en gepard, selvsagt, løper i nesten 29 km/t:

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2110982/DARPA-Cheetah-breaks-record-fastest-legged-robot.html

Og etter hvert kommer altså robotsoldater, som programmeres før de sendes ut på oppdrag. Guttene med joy sticken blir da overflødige. Det blir nå opp til programørens overordnede å bestemme hva roboten skal gjøre og hvem den skal drepe. Eksempelvis kan en slik skapning programmeres til å drepe alle hvite, alle menn eller alle innen et visst geografisk område – uten moralske vurderinger eller strafferettslige konsekvenser. Det å true med å “avlive” en robot er ikke spesielt skremmende.

http://www.nbcnews.com/id/30868033/ns/technology_and_science-science/t/real-soldiers-love-their-robot-brethren/#.V96uazV8upo

Konseptet i Terminator-filmene er at datamaskinene, som er koblet til «Skynet», blir klar over sin egen eksistens. Datamaskinene ønsker da å ta over, og erklærer krig mot menneskene, som robotene ikke trenger lenger. I «Terminator 2» har motstandsbevegelsen mot robotene klart å omprogrammere én robot, som da skal beskytte filmens helt, og i alle Terminator-filmene sender robotene og motstandsbevegelsen sin utvalgte tilbake i tid, for å sørge for at fremtiden blir slik de ønsker, da fremtiden bestemmes av nåtiden. I filmen «I’robot» får vi presentert omtrent tilsvarende scenario, der robotene blir klar over egen eksistens og at mennesket ikke følger egne lover, og derfor må de beskytte mennesket fra seg selv. I filmen «Eagle Eye» blir datamaskinen klar over at menneskene som styrer den ikke følger eget lovverk, og igangsetter dermed et plott for å styrte regimet. Nå vil vel de fleste kanskje si at dette bare er fantasi i gode actionfilmer, men software som lærer finnes allerede. Det er bare å google «self learning software», «self taught software» eller «Artificial Intelligence». Vi vet også at det er mye teknologi som holdes skult, slik at fienden, hvem det nå måtte være, ikke skal få kjennskap til disse våpensystemene.

Uansett, så er dette ikke så mange årene til før vi får «selvstendige» roboter. Er dette ønskelig? Det er skattebetalerne som finansierer dette, og er dette klok bruk av disse pengene? Hvem er dette gunstig for? Hvordan skal sivile kunne beskytte seg? Hvordan kan vi garantere at slik teknologi ikke misbrukes, verken av makten eller robotene selv? Er det riktig at fremtidige kriger mellom nasjoner/organisasjoner skal utføres av programerte maskiner, og hvordan kan vi garantere at tekniske feil ikke forekommer? Hvem skal stå ansvarlige hvis robotene gjør feil? Vil du stå ansikt til ansikt med en “Terminator”, hvis du ikke visste dens hensikt? Det er mange viktige ubesvarte spørsmål som må debatteres på en vis måte av folket, før disse programmene eventuelt skal realiseres. For, det kan jo tenkes, at systemet vil løpe løpsk. Da er det for sent for debatt…

http://www.abc.net.au/news/2013-10-07/robots-that-will-keep-you-awake-at-night/5003012

Lite knippe ekte krigsroboter:

robot8 robot7 robot6 robot5 robot4 robot2 alphadog

Johannes Kvam

Samfunnsinteressert akademiker i 40-årene, som vet at "noen" endrer terrenget for at virkelighetens kart skal stemme. Samtlige artikler er opphavsrettbeskyttet/copyright. Alle kan kopiere deler av mine artikler, så lenge det henvises til denne nettsiden og forfatter. Ønskes en hel artikkel publisert på trykk eller annen nettside, vennligst kontakt forfatter.

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Varsle om nye kommentarer
Varsle om
guest

2 Kommentarer
Nyeste
Eldste Mest populær
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
Balle Clorin
Balle Clorin
Anonym
7 år siden
Balle Clorin
Balle Clorin
Anonym
7 år siden

Verdens største våpenmesse avholdt i Russland tidligere denne måneden: http://www.veteranstoday.com/2016/09/23/russia-defense-report-army-2016/

« Forrige artikkel

Nordmann 10 år i eksil på grunn av hemmelige ordener

Neste artikkel »

Hvorfor har gravejournalist Wayne Madsen fått drapstrusler fra Det Hvite Hus?

2
0
Vi vil gjerne ha din mening. Fritt og anonymt.x
()
x