/

Forsvaret burde bidra mer

922 visninger
1 minutt lesetid
2

Denne uken kunne NRK melde at Norge og USA planlegger å bygge en ny radar på Vårberget. Denne radaren skal fungere sammen med Globus II, slik at systemet blir mer effektivt. Det har lenge vært klart at USA har bevilget enorme pengesummer til en oppgradering av Globus II.

Siden den store globusen ble reist rundt årtusenskiftet har det med jevne mellomrom vært debatt om hva dette radarsystemet brukes til, og også den nære beliggenheten til både Russland og Vardø by har uroet noen.

Bård Wormdal er NRK-journalist og har gitt ut et par bøker om radarsystemene i nordområdene. Han har forsøkt å reise en debatt om Globusen i Vardø, blant annet fordi han mener den er i strid med Genève-konvensjonens prinsipper om ikke å plassere militære anlegg som kan være et bombemål i byområder og områder der det bor folk. Han håper også på større åpenhet om globusanleggene, og dessuten mener han Vardø burde fått langt mer igjen fra Forsvaret siden de beslaglegger store områder på øya, områder som kunne vært brukt til andre lokale formål. Det kom frem da han lanserte den siste boka “Spionbasen” i Vardø i høst. Boka har fått gode kritikker og den har solgt godt siden den kom ut.

At journalister og andre setter fokus på dette er bra, det er jobben deres å skape debatt. Så er det ulike meninger om den militære virksomheten, som tross alt skaper viktige arbeidsplasser i kommunen.

Da den aktuelle boka til Wormdal kom ut for noen måneder siden var det ikke kjent at det planlegges enda en Globus på Vårberget. Dette burde aktualisere debatten om hvorvidt Vardø burde fått mer kompensasjon for at byen brukes som høyteknologisk radarbase. En debatt tidligere ordfører og forsvarsmann Lasse Haughom forsøkte å reise for få år siden. Tidligere har Forsvaret vært med på å finansiere Vardøhallen. Men det er lenge siden.

Kanskje Forsvaret kunne bidratt mer til anlegg og aktiviteter for barn og unge? Eller kanskje de kunne bidratt noe i forhold til byutvikling eller oppgradering av den viktige fiskerihavna?

Når en tenker på de enorme summene anleggene koster, vil slike støttetiltak bare være småpenger. Til gjengjeld har Forsvaret fått nyte godt av infrastrukturen som er tilrettelagt av Vardø kommune. Dersom Forsvaret hadde plassert radaranleggene fjernere fra byen, ville det tross alt ha ført til flere kostnader. (Av Av Magne Henriksen, Østhavet nr. 13 2016).

Leserinnlegg

Dette er forfattet som et anonymt leserinnlegg. Har du en egen blogg fra før av og ønsker å nå ut til flere lesere? Visdom har først sin verdi når den deles. La Nyhetsspeilets 60.000 månedlige lesere få glede av dine tanker og innsikt. Hva venter du på?

Skriv en artikkel »

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Varsle om nye kommentarer
Varsle om
guest

2 Kommentarer
Nyeste
Eldste Mest populær
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
Maarit M. Hanssen
Forfatter
8 år siden

NRK-journalisten og forfatteren Bård Wormdal fra Vadsø har skrevet denne avslørende artikkelen på NRK-Finnmark i dag om Pentagons nye radarprosjekt på norsk jord, i Vardø. Det gleder meg, at Wormdal informerer nordmenn generelt og vardøværinger spesielt rundt de store spørsmålene rundt prosjektet, når den norske etterretningen ved regjeringen ikke tør eller har lov til å gjøre.
http://www.nrk.no/finnmark/slik-blir-norges-radar-rekke-mot-russland-1.12899253

Maarit M. Hanssen
Forfatter
8 år siden

Samtidig med at amerikanerne oppgraderer Globus II, skal det nå reises en ny radar på Vårberget. Dette er det NRK som melder. Ifølge statskanalen er den nye radaren et samarbeid mellom USA og norske myndigheter, og radaren skal fungere sammen med den eksisterende radaren. Budsjettdokumentene viser at USA nå bruker rundt en milliard norske kroner til å oppgradere Globus II.
Radarsystemet har blitt kritisert for å være en del av våpenskjoldet til amerikanerne, og russiske myndigheter har hele tiden vært imot at amerikanerne får etablere radarsystemet så nært grensen til Russland.
Ordfører i Vardø, Robert Jensen (Ap), frykter ikke at Vardø kan bli et enda mer fristende russisk militært mål i en eventuell konflikt.
– Vi tenker ikke sånn. Det er mange naturlige bombemål omkring, dersom man kommer til en krig. Da får man heller ta det, og så får vi være i beredskap og se, dersom situasjonen skulle tilspisse seg, sier ordføreren til NRK.
Ifølge Etterretningstjenesten skal oppgavene til det moderniserte og oppgraderte Globus-systemet være å følge og katalogisere objekter i verdensrommet, overvåke Norges interesseområde i nord og være til bruk for nasjonal utvikling, kan NRK melde. (Magne Henriksen, Østhavet, lokalavis for Kiberg og Vardø)

« Forrige artikkel

Religion og sjamanisme

Neste artikkel »

Panama Papers: Skjult agenda fra eliten igjen

2
0
Vi vil gjerne ha din mening. Fritt og anonymt.x
()
x