/

Nyhetsspeilet i Kairo: Dette er folkets revolusjon!

10.5K visninger
16 minutter lesetid
175

Kairolittenes frihetskamp er sannelig en folkelig opprørelse og ikke instigert av noen andre – dette er budskapet rapportert av numerøse folk jeg har snakket med. De er slitne og sultne og oppgitt over tomme løfter.  Mangeårig undertrykkelse løper vilt i gatene, ingen hvile før kravene er møtt.

Objektive journalister på vei til Egypt

Tomme seter ombord flyet til Kario den andre februar. Blandt de få, møter jeg VG’s utsendte reporter Harald Henden. Ombord på flyet reagerer han på “911 sannhet nå” hodetelefonene mine og blir truende og hissig da jeg konfronterer han med fakta. Han levnet ingen tiltro til min journalistiske karriere og kaller meg virkelighetsfjern og naiv for at jeg ikke tror på den offisielle forklaringen om at et Boeing fly på 123 tonn med hjelp av flybensin (som gikk i oppløsning sekunder etter kollisjonen) pulveriserte 500.000.000 tonn med stål på litt over en time.

Er du en gravejournalist eller en gavejournalist” spør jeg. Forskjellen er at du undersøker omstendighetene grundig på egen hånd eller at du videreformidler informasjonen du blir gitt ukritisk og levner ingen mistanke. “En journalist skal være kritisk selv om Jesus kom ned fra himmelen og bekreftet flybensinteorien, du gjør bare som du blir fortalt av redaktøren, som fotsoldater i krig.” sier jeg.   “Pass deg nå!” sier Henden.  “Hva skal du gjøre a?” sier jeg. “Vi får se når vi kommer fram“. “ Å, skal du hyre mubaraks bøller på meg?” Har VG et godt forhold til diktatorer?

I passkontrollen holdes jeg tilbake i en time pga mitt opprinnelsesland, Iran, som mistenkes å influentere opprøret i gatene ettersom prestestyret støtter folkets kamp mot vestlig nykolonialisme. Ved baggage drop, ble flere journalister fratatt sine videokameraer og enkelte var på gråten, mange fly forlot Kairo, få fly landet.

Portforbudet trer ikraft klokken 17.00 og jeg var ute av flyplassen 18.00. Hadde jeg visst dette, ville jeg overnattet på en stol i terminalen.

På vei ut av flyplassen i taxi skjønner jeg fort alvoret i situasjonen. Det er Abraham-tankser på nesten alle gater, politipatruljer med maskingevær, og veisperringer/checkpoints bestod av forskjellige tilhørligheter. Det er unntakstilstand og byen ser ut som en krigssone i Irak.

Alle biler blir gjennomsøkt og identifikasjonspapirer sjekket. De er på utkikk etter utenlandske journalister og fiendtlige spioner som er her for å spre vold og uro i gatene. Det var checkpoints på nesten hvert gatehjørne, 200 meter, også enda en. De millitære var omsider de mest hyggelige og sådan politiet som slapp meg forbi. De fleste snakket engelsk; “Hvis du ikke er journalist, kommer du til Kairo som turist nå? NÅ??” Jeg snakket meg rolig ut av omtrent 20 checkpoints og skjønte fort at flaksen kommer til å ta slutt halveis fremme i Kairo sentrum, hvor hotellet mitt befant seg.

Fanget i Kairo

De mindre hyggelige var nabolagets sivil-milits/borgervernet sine veisperringer som var samlet av yngre gategutter med steiner, klubber, macheter, kniver – lekte de politiets rolle på maktoverdose, ultraparanoide, og sultne på action. Baggasjen min kom ikke ombord på flyet så jeg forlot terminalen med en laptopbag og et Sony håndkamera. Akkurat som en spion. Har du et kamera tror de du er en journalist som er her for å ødelegge Egypts image eller at du er en israelsk spion. Ofte har de banket opp folk mens politiet står på sidelinjen og ser på. De dro meg ut av bilen etter at de fant kamera, en ropte noe jeg ikke skjønte og bilen ble fort omringet av 20-30 ildsinte kairolitter. Heldigvis kom en politimann med et maskingevær og dro meg bort fra lommetyvene og kastet meg ombord en minibuss ledet av millitærstyrkene på den andre siden av gaten. Sivilmilitsen jublet. Ombord satt egyptiske demonstranter stripset og blikket festet i gulvet. De kjørte fort og stoppet så vidt ved checkpointene ettersom løytnanten fløy ut og inn av bussen i fart, med en knivet-AK-47 og ropte “sikkerhetstyrker!!”.

  • This is a global revolution its not only Egypt, look at Greece, Ireland, London” forsøkte jeg å berolige mannen med at vi alle lider under samme fiende. “We know this is global, we know! But nobody has suffered like Egypt! Now please be quiet! Shut up and keep you’re eyes closed and look down!“, med maskingeværet pekt mot ansiktet sa jeg intet mer. Jeg var tydelig den eneste som snakket høyt i bussen, en ganske vel-engelsktalende egypter bak meg beroliget “nok politikk nå, de skal bare sjekke oss også slipper vi ut igjen, vi vet om new world order broder, hvis du ikke er stille vil de slå deg“. Hvor vi var ante jeg ikke. Tilslutt kom vi fram i en millitærleir og jeg ble separert fra de andre og avhørt i et rom med en offiser. Etter en stund, virket det som de sendte meg rundt oppover i rangene. Jeg fikk bind foran øynene og bortført til en privatbil alene omringet av 4 soldater på vei til etterettningsstyrkene. “dont worry, dont worry“. Jeg kunne sniktitte føttene under øyebindet, dette var et lukseriøst sted, gulvet var marmordekket og sjefens kontor var parketlagt med persiske tepper.

De spurte meg en haug med spørsmål, hva min hensikt her var. Jeg sa du kan sjekke passet mitt jeg var her i Sharm El Sheikh i 2007, men vi forlot aldri feriestedet/hotellet så jeg ønsket å komme tilbake og oppdage dette fantastiske kulturrike landet og besøke pyramiden og andre steder hellige historiske steder. Jeg sa at jeg hadde denne ferien planlagt 2-3 uker siden før opptøyene startet. Jeg er en skoleelev som gjør en oppgave på sjahen av Iran, og han er gravlagt i den kongelige moskeen i Kairo, så jeg vil skyte litt film. Jeg tror egypterne må ta seg av Egypts fruktgivende utfordringer og jeg har ingen intensjoner om å påvirke noe som helst. Han var kul og sa Khalas (nøytral) og sa go. Men det var ikke så så lett. De tok meg tilbake til festningen og resten av fangene ble satt tilbake i bussen og tatt til et annet sted. Vi kjørte rundt byen og det var Abrahamstridsvogner overalt som en militær beleiring. En del biler og bygninger var brent ned. Jeg var dristig med øyebindet og smugtittet flere ganger. Vi stoppet ved siden til 3-4 andre busser, de var for det meste med bind for øynene, her var det mange flere vestlige utlendinger. De stilte oss opp i rekke og rad, hendene på skuldrene til personen foran. De ga oss litt vann og fortsatte å spørre våre navn igjen og om igjen. Enkelte befølte hendende våre på en ekkel måte og jeg trodde jeg måtte bite av en eller annen penis før eller senere. Vi var vel 40 eller noe på rad opp mot veggen, plutselig ble de helt stille som om vaktene forsvant. Skal de henrette oss?, tenkte jeg. Etter 30 minutter småruslet menneske-kjettingen et par hundre meter, noen av de andre menneskene der var i varetekt for en lengre periode slik at de besvimte, noen av  jentene småsukket og gråt, det beste du kunne gjøre var bare holde kjeft og følge ordre .

Vi kom til et annet sted hvor de tømte lommene og plassert eiendelene våre i en pose medlagt våre navn. Jeg ble lett rørt av situasjonen, og tok det ikke så  alvorlig, smilende og velværende temperamentsfull sa jeg: “Legg gjerne igjen noen penger for taxi er dere snill”  Det skulle jeg ikke sagt.

De satte meg i et lite rom med en interegationist. Han sjekket kameraet mitt. Heldigvis  vet avhøreren nå hva chemtrails er. På vei til Kairo filmet jeg kraftig chemtrailing på nært hold fra vindussetet mitt, og forklarte ham hva dette var og at Egypt er også under angrep. Han verdsatte det faktisk. Han søkte gjennom mine medbragte bøker .. George Orwell? Animal Farm? Du ønsker å lære våre folk å lage revolusjon? Jeg sa jeg har ikke lest den ennå, har du? Han sa ja. Hva vet du om Orwell?  “Uhh folk bør ikke være redd for deres regjeringer????” Han søkte min datamaskin og så en artikkel på min nettleser “Israelske dødsskvadroner i Kairo”.  “Oooohhh vet du noe om dette?” Jeg  skrev ikke artikkelen, jeg bare leste den etter at en venn sendte den og advarte meg om å reise ned hit. Jeg sa det rett ut at jeg ikke liker Israel, who does? Han  skjønte tydeligvis fort ut hva mitt motto er etter å ha sett igjennom mine bevissteskjorter og andre bilder fra demonstrasjoner i Norge. “You are activist arent you, fulltime?”  “Yes, im’a enemy of my own state, because i want to free the third world from its heracy.

Han ba meg signere et papir jeg ikke kunne vite hva jeg underskrev på, ettersom det var skrevet på arabisk, sannsynligvis svarene på hans spørsmål. Han sa at hvis vi lar deg gå nå,  og du blir tatt igjen i nærheten av en protest vil du aldri gå hjem, og vi vil straffe deg for forbrytelser. Han sa gå og besøk kulturelle steder og fullfør skoleoppgaven og forbli på hotellet etter 15.30.

Jeg ble satt ute langs veggen ved inngangen fortsatt med bind foran øynene. En av vaktene begynte å prate med meg, og du vet hvor godt jeg liker å prate, selvom jeg visste at det jeg sier kan bli brukt mot meg likte vaktene godt budskapet mitt om Egypt og omverden. Ja til og med muslimsk brorskap fikk kritikk for å være “made in brittian aka britislam” og Ahmedinedjad var ikke en god muslim når han drepte demonstranter i 2009, men han gjorde en god jobb i den internasjonale arena når han stod imot imperialistene i FN og debatterte i University of Colombia, noe de tydeligvis elsket å høre, var at faren til Khomeini var en britisk agent og at Khomeini kun hadde 200 iranske ord i sitt vokabulære.

På et tidspunkt måtte jeg spørre “hvor mange er dere her nå egentlig?” Jeg hadde fått et stort publikum og når det kom til Egypts problemer likte de å høre “hvis vi skal redde verden, må vi starte med våre egne nabolag først” og hvordan kolonistene etterlot sine marionetter og lokalbefolkningen etter mange års undertrykkelse som undermennesker gjorde seg fornøyd med å fungere som en mellommann i den hvite manns affærer og interesser i hans land, som turismen, kanskje den skaper jobber og 10% skatt går til regjeringen, men det enorme overskuddet næringen genererer blir plyndret ut av landet istedenfor å investere i Egyptisk infrastruktur som igjen kan øke lokal-produktivitet for å frigjøre staten fra utenlandsk import avhengighet. Egypt sulter fordi vi i vesten får deres appelsiner og dadler på våre spisebord til en billig penge mens de fleste egyptere må spise tørt brød. Da sa ene vakten “people, i think this guy here really have come here to save Egypt“, også lo de alle igjen.

Jeg forsøkte å være medmenneskelig, også ovenfor deres situasjon; “it must be difficult for you’re humanity to see us like animals blindfolded on the floor? I understand, you are in a uniform and just doing you’re job, i hold no grudge against you brother“..

Jeg fikk et stykke brød med godt jordbærsyltetøy og vaktene kranglet om hvem sin venn jeg var, “no his my friend“.. Enda mer nervøs? Ene vakten imponerte med et ord jeg ikke visste hva betydde, og jeg snakket flytende engelsk i tredje klasse, de andre visste heller ikke hva det betydde og vi roste han for det. Stemmningen var hyggelig og lattermild, noe sjefen som avhørte meg ikke likte da han kom ut og så snakkesirkelen: “This is not a funny situation you understand that?? you want to go home right? no more talking“. De behandlet oss som en familie bekymret for sine barn, ikke no mer. Soldatene var tydeligvis utdannet og veltalende. Kanskje derfor de ikke støtter Mubarak?

Et eller annet sted i rekkene av Egypts væpnede styrker må det være en gruppe offiserer som oberst Gamal Abdel Nasser og hans unge offiserer som tok makten i 1952 og gjorde slutt på utenlandsk kontroll over Egypt. Nasser, beundret av de fleste egypterne var den første autentiske innfødte leder i 2.000 år. Se etter en fornyet Nasserisme.

De plasserte oss utenfor på et torg  i leiren med mange andre demonstranter med bind forran øynene. Der satt vi til neste morgen.  Jeg klarte å ta et bilde fra fangene med mobiltelefonen jeg gjemte i skoen min. Jeg hadde min computerbag på fanget mitt så jeg kunne skjerme den mens jeg tok bilder og tenkte verden virkelig fortjener å se dette. Noen timer senere prøvde jeg å sende en tekstmelding om at jeg er fanget, da ser en vakt meg og ber meg vise hendene mine, jeg slapp den raskt ned i baggen. Han fant mobilen og løper inn på kontoret med den som han vant lotto. Herregud, nå er løpet kjørt tenkte jeg..

En av høyere rang kom ut og sa slå den av, ingen tekstmeldinger. Jeg sa at jeg ønsker bare å fortelle mamma du behandler meg veldig bra og at syltetøybrødet var veldig deilig. Så han ga den tilbake heldigvis uten å sjekke bildene. Jeg møtte en svensk eritrer og småsnakket med noen andre gutter. Alle var stille, men jeg spøkte og holdt humøret i folket oppe. Den ene var iransk, men han var redd for at de ville finne det ut, så vi snakket på svensk istedet ettersom det ikke er trygt å være iransk her i disse dager. Jeg ble imponert over kunnskapen og gruppediskusjoner vi fangene der hadde helt inn i morgentimene, etter hvert overvant vi vaktene og de gadd ikke å be oss være stille lenger. Faktisk var jeg glad jeg var her, vi lærte mye fra hverandre , og om situasjonen i midtøsten. Vi snakket om alt, fra sufii mystisisme og alternative energikilder. Hun ene nevnte at huset hennes var stormet og plyndret av egyptiske bøller. Mange har misbrukt unntakstilstanden og utnyttet den makten de nå har besatt i sine hender. Det var også noen som nevnte at pro-mubarak demonstrantene var løslatte fanger og innleide fattige fra landsbyer som ikke kunne takke nei til noen småkroner for oppdraget i Tahrir Square.

På vei ut på vei inn igjen

De løslatte oss klokken ni om morgenen to timer etter portforbudet var opphevet. Jeg fikset meg noen venner der inne så vi bestemte oss for å troppe opp og komme oss tilbake inn til byen, uten suksess.. Vi tok tak i litt kaffe og røyk, og ble plukket opp av en venn av en belgiske sufimusikk-studenten fra språkinstituttet, som virkelig var en god hjelper for oss i den sværte krevende situasjonen som ventet oss. Vi klarte å kjøre gjennom en “ali baba og de førti røvernes veisperring” og etter et par hundre meter var det en annen borgervern-checkpoint .. De trakk oss inn til siden med en gang. De mistenke oss fordi vi var en norsk, en svenske, en amerikansk jente og en belgisk fyr. Det første de sa til hverandre var “sjekk om de er israelere“. De trakk oss ut av bilen og kroppsvisiterte oss. Publikum var raske til å omringe oss, noen prøvde å agitere oss mens de pirket oss med stokker og ropte noen ord som “Vi har tatt dem!” eller noe, mens de jublet og klappet i hendene. Den belgiske fyren hadde en digital opptaker som freaket dem ut. Han sa at han studerte Sufisme, og de lyttet til tapen, ikke fornøyde, bestemmer en politiløytnant og overta situasjonen fra den overentusiastiske lokalbefolkningen og deres familier som stod i verandaene på den andre siden og jublet over vår arrestasjon. Politiet bestemte seg for å ta oss med til en annen militærleir for å analysere båndet.

Så her er vi igjen, i fangenskap. Etter 4 timer ga de seg, hele tiden antydet vi; “du kan ringe det andre fengselet og bekrefte hvem vi er og at vi fikk clearing i dag morres“. Vi ble sluppet løs, og plukket opp to livredde franske jenter på ferie som reiste alene, og sammen klarte vi velykket å velge ekslusivt store motorveier for å unngå checkpointene, men ikke helt. De stoppet oss igjen og igjen, denne gangen var det hyggeligere folk;  “I’m so sorry, im so sorry, welcome to Egypt, welcome to Egypt” Dette var torsdagen og en million var ventet i Tahrir Square og ryktene indikerte at Mubaraks hemmelige styrker ville skyte løs på befolkningen igjen. Hotellet mitt ligger 5 minutter unna Tahrir Square, og ingen taxisjåfører ville kjøre dit på dette tidspunktet. Heldigivs var belgieren og amerikaneren bosatt her i et år og hadde kontakter på “Dutch language institute” i et trygt ambassade nabolag omringet av navy seals hvor vi overnattet.

Visepresidenten Suleiman taler til nasjonen

Dagen etter de voldlige sammenstøytene sitter vi og hører på Omar Suleiman i et intevju med statseide engelsktalende Tv-kanalen; NILE TV. Mubarak stiller ikke til valg – overlater makten til sine nære venn (tidligere sjef for det beryktede hemmelige politiet opptrent av de samme krefter(CIA) som trente opp Shahen av Iran’s brutale SAVAC.

I den 30-40 minutter lange kraftgivende oppsummeringen av landets vilkårligheter og uenigheter, klarte han å påføre det lyttende folk en ny nasjonal stolthetsfølelse og induserte skyldsfølelse i det egyptiske folk for å ha ødelagt nasjonen de siste ukene. Han la vekt på tap av turisme, fremfor å fremme alternativ næring.

Ikke la myter eller sattelitter villede dere med mistillit til staten. Den staten passe gjøre jobben sin og passe på famlien din.”  Omar Suleiman

Visepresidenten utvelger ministre – teknokrater, sinte mot forettningsmenn, helt til presidentvalget i september. Han ber folk reise hjem og la staten ta seg av arbeidet, mens forettningene i Tahrir Square baker fortsatt kaker til stadfestede demonstrantene for å holde dem der. 25 januar trakk ungene tilbake fra Tahrir og formet et parti og deltar i valget.

Suleiman lover å knuse de som står bak kjøttkverna og etterforske helt til de skyldige får en hard og tøff straff fortjent.

I store demonstrasjoner er det vanskelig å se hvem er skyldige og ikke. Dette er ikke ungdommer vi liker. Det er ikke vår framtid, men utenlandske krefter – brorskap – private politikergrupper.” Suleiman

Han inviterer til reform, ikke revolusjon. Inviterer muslimsk brorskap til dialog. Mister de møtet taper de en sjelden mulighet.

Hvor lang tid trenger Suleiman? Tidsramme? “For å vinne gjennom observasjon og operasjon, trenger jeg 70% for å endre konstitusjonen. Omtrent 5 dager“.

Helt til sist sier han: “Jeg har kjent Mubarak lenge. Vi respekterer faderen og lederen

Dagen etter var det rolig i gatene, hans beroligende retorikk virket, mindre er ute i gatene, slaget ser ut til å være tapt, men egypterne har ikke gitt opp krigen. I mellomtiden spiller musikk-kanalene og radioene nasjonalistisk kjærlighetsmusikk for å beskytte Egypt fra videre ødeleggelser. Kjøpesentere er brent ned, og en byggning på størrelse med Postgirobygget er brent ned.

Volden

Volden er utløst av krefter som ønsker status-quo og har store interesser i at det nåværende får forbli, pga deres økonomiske tilknyttninger til systemet. De første dagene marsjerte millioner uten vold, i samme prinsippånd og demokratiske metoder de ønsker velkommen, med kunnskap som våpen og folkelig samhold som skjold. Det er 2 millioner ute nå og ingen rapporteringer om vold. Nå kjeppjager de faktisk de som bruker vold, de vet at de er statlige agitører og provokatører. Hæren som er av folket for folket, følger nøye med og nekter politiet å arrestere demonstrantene. De støtter folkets kamp mot et samfunnsfientdlig system, som de også lever under.

Spørsmålet om når vold er legitimt bestemmer den sittende makten.

Med vold har de kommet til makta, med vold skal de fordrives” – Franz Fanon

Hvis de ikke respekterer folkets røst, finner folket ingen utvei, da må de brenne ned åkeren og gjøre jorden fruktbar igjen.

Folkets kamp eller vestlig konspirasjon?

Til de som mener disse spontane demonstrasjonene er iscenesatte ala  CIA finansierte blomsterrevolusjoner, som mange tidligere veldokumenterte eventer, må vi mistenke, men på en avstand er det vansklig å bekrefte, derfor reiste jeg ned hit for å høre hva folket sier og kan betrygge dere at denne ikke er det. Egypterne har de siste 6-7 månedene protestert oftere ute i gatene og krevd at Mubarak tillater politiske opposisjoner, Al-jazzera dekket marsjene i sommer, ikke vestlig media.

Jeg har besøkt matvarebutikkene, prisen på grønnsaker er omtrent det samme som Norge. Noe som er horribelt med tanke på at Egypt’s 80 millioner innbyggere lever under 10 kr pr dag. Iløpet av de 30 årene Mubarak har sittet med makten, har han samlet inn svimlende 80 milliarder i formue, mens han i ny og ne bygger en motorvei eller asfalterer noen gater. USA donerer 2 milliarder dollar årlig, Mubarak bruker 1.6 milliarder på millitærkontrakter, og ikke den sultne befolkningen. Forholdet mellom Mubarak og vesten kan ligne Saddam sin avskjed. Først behandlet de han som en kald venn, også en varm fiende. Egypts armerte styrker er konfigurert til å vedlikeholde Mubaraks makt, ikke for å forsvare grensene. USA holder forsyningen av ammunisjon og reservedeler lavt, så de ikke kan krige mot Israel for mer enn et par dager.

USA, Israel og England, det blodige makttriangel, forsøker å innføre fundementalistisk islam i hele den godt bevarte sekulæriserte delen av araberlandende, for å rettferdigjøre enda flere krigsekspansjoner og vedlikeholdelse av den utgåtte krigen mot terror av terror med sin mangeårige allierte terrororganisasjon “Muslimsk brorskap” etablert av britene i 1920 tallet for å berolige kolonistatene med religiøse ledere, ikledd turbaner, mens de i virkeligheten er noen britiske djevelhunder av kolonister.

Mubarak ga Egypt Universiteter og høyskoler, men ingen jobb og inntekt. Lokalproduktiveteten er lav, vestlige reklameplakater er overalt, enda et markedsliberalistisk økonomisk frihandel system har skapt et konsumersamfunn med dårlig potetgull og transefett, coca cola og marlboro lights og nå har IMF fått grønt lys i Egypt av Suleiman. Hvis du ikke vet hva IMF står for, sjekk ut filmen “battle in seattle”, en sann historie fra 1999, da flere titusen marsjerte i USA. Unntakstilstand ble erklært og hæren banket opp fredelige amerikanske demonstranter på samme måte Mubarak gikk løs på egyptere i 2011.

Store multinasjonale selskaper eier jorden, og politikere er deres tjenere, ikke folkets.

Dette er en GLOBAL REVOLUSJON folkens, og hele verden vet det.

Se videoreportasje fra Tahrir Square, mandag 7 februar.

Idag er det nye store sammenkomster og mønstringer,  folket drar ikke fra Tahrir Square før Mubarak forlater Egypt.

Her er min videoreportasje fra Kairo:

English-speaking Egyptian in Tahrir Square shows his Awareness to the world
http://www.youtube.com/watch?v=-hZ7jTxmfHk

The egyptian rise to peoplepower
http://www.youtube.com/watch?v=aRu0fuLlzwA

The Truth Behind The Egyptian Revolution 2011. Protesters Singing.

http://www.youtube.com/watch?v=nXargm7T-4Q

Armin Bahrami

En ånd på en kosmisk reise i en menneskelig opplevelse. Kom til Norge fra Tehran som politisk flyktning som 3 åring i 1988. Vokste opp som kristen og ba til Jesus om at han måtte kjappe seg hjem og hjelpe Micheal Jackson i Earth Song. Etterhvert når tenårene var nådd skrev begynte han med raptekster; "Stå opp gud våkn opp vi må snakke! om alle barna der ute som er alene og forlatte. Hvordan kan du la israel drepe et uskyldig barn? Hvordan kan du la en pedofil bli en far ? Stå opp gud våkn opp vi må snakke, hvorfor gir du folk kreft og lar dem dø sakte ?Hvor var du når dem drepte Martin Luther King? Hvor er du gud? Og hvorfor gjør du ingen ting ? Gud har forsovet seg eller fraskrevet ansvaret over til fri-vilje, derfor begynte jeg å gjøre som Jens Bjørneboe tenkte;
"DU HAR I ETT OG ALT ANSVARET FOR HVER ENESTE TING SOM FOREGÅR HVOR DU OPPHOLDER DEG"

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Varsle om nye kommentarer
Varsle om
guest

175 Kommentarer
Nyeste
Eldste Mest populær
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
arifkarim
arifkarim
Abonnent
12 år siden

Ingen hører om dette i mainstream medier:
“«Folket mot regjeringen»

Demonstrasjonen er den største for sosial rettighet i Israel.

Folkemengden ropte: «folket vil ha sosial rettferdighet» og «folket mot regjeringen». De bar israelske flagg, og noen bar det israelske arbeiderpartiets røde flagg.

«Dette er Egypt», sto det på et banner, som refererte til revolusjonen i de arabiske landene tidligere i år.

Ifølge den nasjonale studentorganisasjonens leder, Itzik Shmuli har aldri før så mange samlet seg for å forandre fremtiden i Israel.
En bevegelse mot hele systemet

– Det har alltid vært demonstrasjoner og opptøyer, men denne gangen er det flere hundre tusen som samles for å fortelle lederne våre at vi krever forandring, sa Shmuli.

En av pådriverne for demonstrasjonen, Gil Sasson, sa til ynetnews at demonstrasjonen var en “oppvåkning”.

– Det som startet som en protest mot høye boligpriser har blitt en bevegelse mot hele systemet, sa han.”
http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7740749

nastravi
nastravi
Anonym
Svar til  arifkarim
12 år siden

Sier du ikke imot deg selv her? Først sier du at massemedia ikke skriver om dette, deretter bruker du NRK som kilde?

I tillegg;
http://www.vg.no/nyheter/utenriks/midtosten/artikkel.php?artid=10088934
dette skrev VG for 6 dager siden

Dette skrev aftenposten i går:
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article4193507.ece

kanskje løfte skylappene sine og ikke bruke enhver sjanse til å skylle på de “store onde”?

arifkarim
arifkarim
Abonnent
12 år siden

Arab-spring har nådd ISRAEL :D
“Ifølge politi og massemedier deltok mellom 80.000 og 120.000 mennesker i Tel Aviv, Haifa, Jerusalem, Beersheva og andre byer.

I Tel Aviv var det ifølge politiet 70.000 mennesker som strømmet gjennom sentrum av byen og samlet seg på plassen foran byens museum under plakater med krav om sosial rettferdighet.

Protestene startet for to uker siden da aktivister satte opp telt langs en av Tel Avivs avenyer med krav om lavere renter og eiendomspriser. Siden har protestene spredd seg rundt om i landet.”
http://www.vg.no/nyheter/utenriks/midtosten/artikkel.php?artid=10088934

bardun
bardun
Abonnent
Svar til  arifkarim
12 år siden

Arab-spring har nådd ISRAEL … ?

Godt mulig det.
Men protester og demostrasjoner for sosial rettferdighet, høye renter og boligpriser er neimen ikke noe enestående begivenhet som bare gjelder Israel. Slike krav er langt ifra noe ukjent kasus i Europeiske demokratier heller.

Men for å trekke begrepet, Arab-spring litt ut i ytterligheta:

Er det noen, feks leiesoldater som skyter for å drepe disse demostrantene …

arifkarim
arifkarim
Abonnent
Svar til  bardun
12 år siden

“Men for å trekke begrepet, Arab-spring litt ut i ytterligheta:”

Noen av dem ønsker vel Netanyahu farvel:

Ikke så ulikt fra ønsker om regimeskiftet i Egypt og Tunisia?

bardun
bardun
Abonnent
Svar til  arifkarim
12 år siden

Joda. Noen ønsker nok Netanyahy farvel – utvilsomt …

Men slike ønsker om reskimiskifte møtes ikke med geværkuler eller mørke fengselshull – veldig ulikt fra “Arab-spring”.

Ulven
Ulven
Abonnent
Svar til  arifkarim
12 år siden

Jeg unner jødene som bor i Israel alt godt.

Nå er det deres tur til å erfare at de ikke bor i et demokrati, men at de ligger under for et zionistisk åk.

Mossad er naturligvis ikke under israelsk demokratisk kontroll, men styres av mørke krefter med base utenfor Israel. Naturligvis terroriserer også Mossad vanlige israelere/jøder, hvis de viser seg brysomme i det større bildet.

Jøder/muslimer/kristne bør gjøre felles front mot de virkelige fiendene av jordens folk: Satanister og zionister.

arifkarim
arifkarim
Abonnent
Svar til  Ulven
12 år siden

Enig. Se jøder mot sionisme:

Mole
Mole
Abonnent
13 år siden

De fleste av Libyas våpenordrer har gått til Italia, Frankrike og Russland, men også Storbritannia og Belgia har solgt våpen til Kadhafi.

Ifølge den britiske avisa The Guardian har han handlet våpen for mellom 100 og 300 millioner euro i året siden våpenembargoen mot Libya ble opphevet i 2004.

Europa har fylt Kadhafis våpenlagre.
http://www.dagbladet.no/2011/03/09/nyheter/utenriks/libya/15741996/

Useless
Useless
Abonnent
13 år siden

Prester forbyr demonstrasjoner
Saudi-Arabias øverste presteråd utstedte søndag et forbud mot protester i landet.

Selv om eneveldige herskere i arabiske land faller, er det svært lite trolig at man får demokrati for folket. Tomrommet vil etter all sannsynlighet fylles av et islamsk teokrati, og da er man jo like langt.

Useless
Useless
Abonnent
13 år siden

Rett etter at kolonimaktene omsider hadde forlatt Midtøsten, ble landene som de selv skapte og utformet der for å tjene deres egne interesser, erobret av diktatorer med militær makt, som levde overdådige luksusliv omgitt av et hav av fattigdom som ble holdt ved like ved hjelp av kontinuerlig og ideologisk rettferdiggjort utsuging av befolkningen rundt seg.

Dette er hovedgrunnen til at den muslimske del av Midtøsten og Nord-Afrika gjennom århundrene ble omgjort til ørken både når det gjelder demokrati, menneskerettigheter, økonomi, naturlandskap, landbruk, vitenskap, teknologi og elementær sosial velferd. Demonstrasjonene og opprøret vi har sett hittil, begynte som protester mot akutt forverrede levekår, og har vært rettet mot de gamle diktatorene som ble omfavnet og støttet av Vesten så lenge det passet, men som nå ofres i tur og orden i forsøk på å gjenskape roen og handelsforbindelsene. Om lag 700 menneskeliv og ca. 6000 skadede var egypternes pris denne gangen. Det kritiske spørsmål er om de får noe verdifullt og varig igjen for dette grusomme offeret.

Det er ikke tilfeldig at opprøret i Midtøsten kommer nå. I lang tid har vi sett stigende matvarepriser på verdensmarkedet. Siste årets matvarekrise har vært voldsom på grunn av omfattende naturkatastrofer i flere verdensdeler. Verdensbanken har flere ganger advart myndighetene mot følgene av knapphet og økte priser. Det som finnes av matreserver kjøpes nå opp av land som Kina og India med sine voksende kjøpesterke befolkninger, og tilbake sitter den underutviklede og tilbakestående araberverdenen hvor de fleste landene ikke har hverken økonomisk eller politisk evne til å sysselsette og fø sine voksende og uproduktive befolkninger. Dette er viktig å vite for å forstå hvorfor krisen slår ut så kraftig blant fattige mennesker nettopp i arabiske land.

En tilleggsfaktor er den middelalderske samfunns- og styreformen vi finner i nettopp disse landene med totalitære klan- og familiedynastier hvor lojaliteten til regimet i stor grad er knyttet til slektskapsbånd og klassetilhørighet, og hvor islam fungerer som kontrollerende ideologisk overbygning. Slike samfunn er ikke bare arkaiske og gammeldagse, – de er bakstreversk antimoderne anakronismer i den postmoderne tidsalder. Dette legger begrensninger først og fremst på unge og aktive menneskers livsutfoldelse. De forstår at deres livs uutholdelighet i arbeidsløshet og fattigdom har en årsak i regimets reaksjonære udugelighet, og med tilgang på Internett og moderne sosiale medier, kommuniserer de effektivt med hverandre og forstår hva de går glipp av.

Dette er med på å tenne opprørstrangen hos unge mennesker like mye som stigende brødpriser hos deres foreldre. Vi ser det samme mønsteret i land etter land i Midtøsten. Frustrasjonen retter seg mot de politiske fossilene på toppen i samfunnet, og kravet om deres avgang varer ved og øker i intensitet over hele regionen. Vi kan trygt regne med at flere diktatorer vil forsvinne etter hvert.

Noe vil sikkert også kunne gjøres med produktivitet, priser og lønninger, men hva med ropet om vestlige liberale verdier? Er frihet og demokrati forenlig med arkaisk og fundamentalistisk islam, eller vil det måtte skje kompromisser også på det området? Svaret på hva som vil skje er ikke uten videre gitt på forhånd, og det paradoksale kan måtte skje i araberverdenen slik det skjedde i Tyrkia for 80-90 år siden: At det trengs et udemokratisk maktapparat med en sterk leder for å fremtvinge den sekulariseringen og liberaliseringen som kan lede til fremtidig demokrati og frihet i de landene som nå domineres av islam og sharia.

Men til nå har ikke signalene gitt entydig grunn til optimisme. I den islamske verden ser vi en markert fremvekst av organisert motstand mot av-islamisering. Organisasjoner som Hamas og Det muslimske brorskap, med sine enda mer ytterliggående avleggere som al-Qaida, har også vind i seilene, til dels med støtte fra den yngre garde. Vi går derfor mest sannsynlig inn i en tidsalder med fortsatt store spenninger og motsetninger både innenfor den islamske verden og i dens forhold til omverdenen.

Vi ser dette allerede i den indre maktkampen i Iran, hvor vi kan observere en slik selvmotsigelse som at president Ahmadinejad hyller de frihetselskende demonstrantene i Egypt samtidig som han gir sine egne styrker ordre om å skyte på demonstrantene i Teheran.

Motsetningsforholdet mellom det iranske regimet og den arabiske verden blir stadig tydeligere ved at Iran utnytter araberlandenes svekkede stilling til å styrke sin egen posisjon innen de radikaliserte terroristgrupperingene. Dette undergravende maktspillet lover ikke godt for utvikling av frihet og demokrati. Utviklingen vil i høy grad avhenge av demonstrantenes utholdenhet, både i Iran og i de arabiske land, men Iran vil komme til å spille en nøkkelrolle uansett om utviklingen i Midtøsten går i positiv eller negativ retning.

For Israel betyr dette at den høye forsvarsberedskapen må opprettholdes. Landet har en betydelig strategisk fordel av å ha blitt presset til å utvikle høy militær kompetanse og beredskap av de omkringliggende terroristgrupper som ikke gir landet en dags pusterom med fare for å falle i søvn. Den samme utviklingen leder til betydelige handikap for araberlandenes militære evne både på kort og lang sikt. En svekkelse av både maktapparatet, økonomien og den indre oppslutning og lojalitet overfor regimene i de arabiske land vil samtidig også svekke disse landene som potensiell militær trussel mot Israel.

Men tilbake står vi med spørsmålet om den sivilisatoriske utviklingen i den islamske verden. Vi som er så heldige å leve i et av verdens beste demokratier, må ikke glemme å gi moralsk støtte og oppmuntring til medmennesker som lever som undertrykte dhimmier i den islamske verden. Vi må være tydelige og ikke redde for å kalle en spade for en spade, selv om det vi sier ikke oppfattes som politisk korrekt innenfor vårt eget regime. Demonstrasjonene i Midtøsten, på tross av at hoveddrivkraften bak dem er opprør mot nød og underutvikling, skaper hos meg et lite og forsiktig håp om en langsomt begynnende reformasjon innenfor islam.

Islam omfatter imidlertid religion og kulturer som er mye mer sammensatte enn vi kanskje tror. Det er den forsteinede politiske islam som må mykes opp, moderniseres og tilpasses vår tids realiteter og verdier for at det skal være mulig å bygge menneskerettigheter, frihet og demokrati i muslimenes verden. Så lenge islam ikke blir reformert og tilpasset den moderne verden (slik både jødedommen og kristendommen måtte), vil frihet og demokrati måtte forbli en illusjon av en oase i ørkenen.

I mellomtiden må vi andre gjenta Oren Arnolds bønn: ” Kjære Gud, jeg ber om tålmodighet. Og jeg vil ha den AKKURAT NÅ!”

Useless
Useless
Abonnent
Svar til  Armin Bahrami
13 år siden

Det er ikke Jan Simonsen som skriver dette , selv om det også er reerert på hans blogg :-)

Useless
Useless
Abonnent
Svar til  Armin Bahrami
13 år siden

Hvis du mener at det IKKE er islam som har vært hinderet for opplysning, demokrati, frihet og fremgang i araberverdenen, påstår jeg følgende: Da må du enten være blind eller konstant vandre rundt med skylapper.

Sigr Huginsson
Forfatter
Svar til  Useless
13 år siden

Og dette kommer i fra en person som dundrer rundt i “muslimsk teknologi” hver dag?. For du vet vell at kamakselen som er i forbrenningsmotorer er en teknologi som Tyrkiske muslimer brukte over 500 år før bilen var tiltenkt?. De brukte den til å pumpe større mengder vann. Ellers så var det også muslimer som bragte teknologien ved innendørs vannsystemer til Norden. Setter du ikke pris på å ha vann i springen?. De var også de som førte papirteknologien til europa, da vi på den tiden skrev på dyreskinn.

Du ser ingen likhetstrekk mellom Mubaraks USA og Israelvennlige politikk, og fravær av opplysning, demokrati, frihet og fremgang?

Du ser ikke at araberene blir hindret opplysning, demokrati, frihet og fremgang av utenforstående?.

Du ser ikke at Iran blir hindret opplysning, demokrati, frihet og fremgang ved økonomisk sabotasje/handelsblokkader og innfiltrering?.

Du ser ikke at Nord-Korea blir hindret opplysning, demokrati, frihet og fremgang av utenforstående ved at de isoleres fra omverdenen?
(selvsagt bidrar de til mye av isoleringen selv).

Useless
Useless
Abonnent
Svar til  Useless
13 år siden

:-)
Morsom er du ihvertfall – men denne gangen var det kanskje ikke tiltenkt?

Sigr Huginsson
Forfatter
Svar til  Useless
13 år siden

Da har du isåfall en sadistisk form for humor.
Jeg synes overhodet ikke at dette har noe underholdningsverdi.

Useless
Useless
Abonnent
Svar til  Useless
13 år siden

Din klønete argumentasjon er det som er morsom, men du skjønner jo ikke det heller :-)

Sigr Huginsson
Forfatter
Svar til  Useless
13 år siden

Jeg legger merke til at du ikke våger å røre innholdet i postering 07. 03. 2011 kl. 13:51 selv med ildtang, men velger isteden å tilbakeholde dine synspunkter, samt latteliggjøre fremlagte opplysninger.

De fem hersketeknikker:

Usynliggjøring
Usynliggjøring foregår når individer blir bortglemt, forbigått eller «overkjørt».

Latterliggjøring
Latterliggjøring foregår når individers innsats blir hånet, ledd av eller sammenlignet med dyreatferd.

Tilbakeholdelse av informasjon
Tilbakeholdelse av informasjon foregår når individ av gruppe A, som en selvfølgelighet, henvender seg til andre individer av gruppe A, og individer av gruppe B ikke gis informasjon

Fordømmelse uansett hva du gjør
Enten er du for passiv, eller så er du for pågående. Også kalt dobbelstraffing.

Påføring av skyld og skam
Påføring av skyld og skam skjer gjennom latterliggjøring, ydmykelser, blottstillelse og ærekrenking.
http://no.wikipedia.org/wiki/De_fem_hersketeknikker

Hvis du mener noe i innlegg 07. 03. 2011 kl. 13:51 er uriktig, står du selvsagt fritt i å forklare hva som er galt, og hvorfor, men innholdsløse innlegg med overbruk av smilys er i grunn lite stimulerende.

Useless
Useless
Abonnent
13 år siden

Når skal islamimens jernteppe falle slik som kommunismens? Folk demonstrerer på gatene for frihet i den muslimske verden? Hvis alle dominobrikkene faller – også Saudia-Arabia, da faller også verdensøkonomien i grus og vi får en ny verdensorden. Verdensøkonomien balanserer allerede på en knivsegg, og en dobling av oljeprisen medfører konsekvenser vi kun aner konturene av. Det er desverre altfor mange her på forumet som har helt feil fokus.

Useless
Useless
Abonnent
Svar til  Useless
13 år siden

I dag 1. mars kan man lese hva E24 mener om Saudi-Arabias eventuelle møte med sjeikens fall fra tronen.
http://www.na24.no/article3101112.ece

M.JOHAN
M.JOHAN
Abonnent
13 år siden

En film av Ken O Keefe, som her med Barack Obama i kairo 2009.
Var det her dem planla revolusjonen som vi nå ser eskalerer ?

Flere filmsnutter av Ken O Keefe
Fra 2003 ett intervju på Hardtalk

En byggning sprengt av Israel full av medisiner som palestinerne trenger.
Hvor er vg og dagbladet?

Her igjen på bbc`s Hard Talk i 2010, der han snakker om skipet med nødhjelp på vei til palestinerne, men dem ble stoppet og bortført:
http://www.youtube.com/watch?v=CloPnrOep_c
Her er dokumentasjonen der han filmer ombord i det dem ikke for losse nødprovianten på vei til Gaza

Og til slutt ett klipp der han nettopp har blitt overfalt

God fornøyelse

M.JOHAN
M.JOHAN
Abonnent
Svar til  M.JOHAN
13 år siden

Legg merke til hvordan Mr Barack ordlegger seg og fremhever Fred og Sikkerhet.
Ja, nå er det sannelig fredelig rundt om.

Ulven
Ulven
Abonnent
13 år siden

Frimurer-Gadaffi bomber egne demonstranter!
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article4037369.ece

Jagerfly- og helikopter-piloter flyr til Malta nekter å etterkomme ordre om å bedrive massemord på sine egne og, lander og hopper av i hopetall!

Libyas myndigheter har kuttet folkets strøm og vannforsyning.

Er det FEMAs blueprint for innføring av totalitært styre som gale hund-Gadaffi har fått til oppgave å teste ut av sin folkeforræder- og frimurerbror Obama?

bin Laden
bin Laden
Abonnent
Svar til  Ulven
13 år siden

Hatten av for jagerfly- og helikopterpilot-nektere å adlyde drapsordre.
Om det var flere av slike helter i verden, så ville Natan-jahva, Oblablama og øvrige psykopater måtte drepe egenhendig.

Mole
Mole
Abonnent
13 år siden

De to libyske jagerflypilotene som har søkt politisk asyl på Malta, sier de hoppet av etter å ha fått ordre om å bombe demonstranter i Tripoli.
http://www.tv2nyhetene.no/utenriks/-fikk-ordre-om-aa-bombe-demonstranter-3423015.html

Det sprer seg, og det blir mer desperate tilstander ser vi.

Kaia
Kaia
Abonnent
13 år siden

Fantastisk flott artikkel , jeg følte nesten at jeg var i Kairo..
Likte bl.a veldig godt det du sa til VG journalisten :-)

Gleder meg til fortsettelsen på artikkelen

Kaia

Uffda
Uffda
Abonnent
13 år siden

We Will Take Back the World on March 6, 2011

http://stevebeckow.com/2011/02/world-march-6-2011/

Ulven
Ulven
Abonnent
13 år siden

Frimurer Gaddafi har kommandert sin hær til å massakrere hundrevis av ubevæpnede demonstranter. Da er det kanskje en trygghet å være med i det samme brorskap som Obama og Tony Blair ?

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2009/08/22/article-1208405-027292A9000004B0-669_468x326.jpg

Det forekommer meg at også Lenin var frimurer…

Ulven
Ulven
Abonnent
Svar til  Ulven
13 år siden

Her er frimurer-Obama og frimurer-Gadaffis MASONIC HANDSHAKE!
http://assets.nydailynews.com/img/2009/07/10/alg_obama_gadhafi.jpg

Det er ikke så mye åpenbart smil og hjertelighet, men legg merke til kroppsspråket. Sier ikke begges kroppsspråk at de er med i den samme hemmelige klubben – de som har LICENCE TO SHOOT AND KILL AT WILL?

klumpen
Abonnent
Svar til  Ulven
13 år siden

Jeg skjønner bare ikke hvor du henter det fra…hvilket kroppspråk? Er ikke det der et helt normalt håndtrykk? Om ikke, hvordan håndhilser du? Og hvordan greier du i det hele tatt å lese kroppspråk utfra et enkeltstående bilde uten bevegelser?

lappe- antrik
lappe- antrik
Abonnent
13 år siden

Armin, hvis givergleden vsar stor på denne plassen så er det ikke rart at det var mye mat der. Når såmannen går ut på åkerene og putter frøet i god jord så vil han ha god høst. Da blir dette lile frøet gi 2X 10X eller 100X ganger tilbake Det er en universell lov dette med maten Armin. Det er som med Jsus med 2 brød og noen fisk mettet fleere hundre + at det var kurver og overflod av mat. . Ellers så har du Rismirakelet fra en Hungersnød i Sør Korea i 1964 der en Svenske med navn Gösta Öman mettet 50.000 fammilier på en sekk med Ris de kunne øse og øse ut av sekken i ukesvis uten at den ble tom. Se kapittel 18. http://www.himmelen.info/index.php?eid=243&mid=

Mole
Mole
Abonnent
Svar til  Armin Bahrami
13 år siden

Da skjønner man bedre hvorfor denne facebooktjenesten skal “tvinges” på alle.

Sikkerhetsselskapet Gemalto har klart å implementere en Facebook-klient på et SIM-kort. Produktet heter «Facebook for SIM» og er myntet på utviklingsland.

Krever ikke datatrafikk
Tanken bak eksperimentet er å finne ut om alle mobiler kan kunne nytte seg av verdens største sosiale nettsamfunn.

Man behøver ikke engang å være koble til datanettverk som GPRS, Edge eller 3G.

Billig for utviklingsland
Et SIM-kort kan ikke lagre mye informasjon, så det er ikke snakk om en grafisk versjon, kun tekst.

Heldigvis, og uten dette er jo Facebook ganske poengløst, er det mulig å oppdatere status, kommunisere med andre samt akseptere venneforespørsler og lese på veggen.

Tanken er at dette skal være en billig måte å levere Facebook til innbyggere i utviklingsland som ikke har tilgang på smartphones og/eller mobil-datatrafikk.

Mole
Mole
Abonnent
13 år siden

Medan Obama kravde reformar i Egypt «med ein gong», sa Clinton at ein overgang til demokrati «vil ta tid». Det skal ikkje Obama ha vore fornøgd med.

Ifølgje ein tilsett ved Det kvite hus, skal Obama ha reagert med sinne då han fekk vite kva Clinton hadde sagt i Tyskland.
http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7507086

Kanskje de burde konsentrere seg om sitt eget land snart?!

Ulven
Ulven
Abonnent
Svar til  Mole
13 år siden

Obama snakke om demokrati – den slimålen som har kriger-Brezinski som sin mentor, og blir styrt av hundreogelleve korporative maktinteresser, som Obarna lydig adlyder, ved bl.a. å benyttet USAs ambassade i Paris som agent og brekkstang for å prøve å presse stolte franske bønder til å ta ibruk livsfiendtlige djevel-frø fra Monsanto etter diktat fra Obamas overordnede djevel-pakk.

Jeg må le – ha ha ha ha ha ha vooooooouu (ulve-latter).

Eller har nazi-Obama allerede klar en “demokratisk kandidat” (nytale for zionistisk NWO-agent) til bruk i Egypt, som han vil ha innsatt i som zionistenes hersker over Egypten jo før jo heller før slyngelen blir avslørt og plassert bundet i bunnen av en sivbåt som får drive langsomt nedover Nilen?

Thunder
Thunder
Abonnent
Svar til  Ulven
13 år siden

Obama sliter også i Jemen for tiden. U.S.-Puppet Ali Abdullah Saleh har den siste tiden utvidet sitt samarbeid med Obama i takt med uroen over økte matpriser og arbeidsledighet etc. Obama setter alle kluter til for å bygge opp hæren til Saleh slik at han kan tviholde på makta.

Obama fikk fengslet journalisten Abdulelah Haidar Shaiee fra Saba stats TV og Al Jazeera, etter at han avslørte at USA fyrte av missiler og Cluster bomber inn i Sør-Jemen fra Aden-bukta. Amnesty International har publisert bilder som bekrefter dette, og Wikileaks bekrefter også. Dette angrepet i 2009 førte til at 41 sivile ble drept deriblant 14 kvinner og 21 barn. Obama linker journalisten og Saleh sender sin journalist tilbake til fengsel etter at han først ble løslatt.
http://english.peopledaily.com.cn/90001/90777/90852/7287093.html
http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/02/201121211858966496.html

Thunder
Thunder
Abonnent
Svar til  Mole
13 år siden

Tydelig et toneskifte ettersom situasjonen avklares over tid og selvfølgelig var Obama hele tiden på folkets side ;-) Æsj, puke!
http://english.aljazeera.net/programmes/empire/2011/02/20112875931593543.html

The fear factor has been broken, the genie is out of the bottle. Arabs have taken to the streets demanding freedom. As the winds of change blew across the Arab world, the US, the power that has long dominated the region, has been particularly absent.
With all its allies crumbling one after another, what will the US do to maintain its influence in the region? And what can be expected of Israel, the country’s closest ally in the region?
Will the spread of democracy lead to a peaceful end to decades of autocratic rule in the Middle East or will the fear of Islamist extremism galvinise Washington’s resolve to reinforce Pax Americana?

Mole
Mole
Abonnent
Svar til  Thunder
13 år siden

Iran bør la seg inspirere av Egypt og åpne opp sitt politiske system, mener USAs utenriksminister Hillary Clinton. Hun berømmer iranske opposisjonelle for deres mot.

I stedet for å ty til maktbruk burde iranske myndigheter lyttet til demonstrantene, foreslår Clinton.
http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7507607

Kanskje den amerikanske regjering burde lytte til sitt eget folk når de vil vite sannheten om 11. september også, ikke bare fortelle andre hva som er best for de!?!

nicodemus
nicodemus
Abonnent
13 år siden

hallo thor..!! så godt den der light ball….!! har set en video hvor der er 4 lyskugler..!! Men denne optakelse ble gjort av et stort tv selskap..like som nrk..tv. 2….live…!! Vil ikke utelukke at video er fake..!!! men men der er mere mellem himmel og jord..!!!

Thor
Thor
Abonnent
Svar til  nicodemus
13 år siden

Regner med at det er et hologram ja,:) så fra Japan ,youtube ,der de klemte fram Godzilla over en parksjø..meget livlig, men den kula skulle jeg ha studert nærmere, ala kornsirkel kula(ballen) i england..

Thor
Thor
Abonnent
13 år siden

http://www.youtube.com/watch?v=jXLfe6y5aTo( Nicodemus, så du den hvite kula som fulgte “spøkelsesryttern?)

Lynx Veritas
Lynx Veritas
Abonnent
Svar til  Thor
13 år siden

Det der må da være hologram-teknologi. Også hadde vi den ufoen over Tempelhøyden

bare for å markere hvor målet er.

klumpen
Abonnent
Svar til  Thor
13 år siden

Refleksjoner kaller man det der. Og hvordan kan jeg si det? Jo, legg merke til at hesten også er synlig i flammene, samt at flere lyskilder også reflekteres og følger kameraets bevegelse. Også vet vi jo at tilhengere av Mubarak nettopp brukte hester i kampene.

Lynx Veritas
Lynx Veritas
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

Refleksjoner klumpen? Du kan jo reflektere over denne
http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/master_file/bookofrevelation2.htm passende med en “Pale rider” nå i endetiden, synes du ikke? Bare for å spre frykten litt mer, og dra folk lengre inn i religiøs mumbo-jumbo blue-print.

klumpen
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

Der sto det pent lite om optikk. Å avfeie en hypotese om refleksjoner med utganspunkt i Johannes åpenbåring blir litt far-fetched for meg…
Hvordan forklarer du den identiske rytteren med identisk form i flammene som beveger seg HELT synkront, samt “lyskulene” som følger nøyaktig samme bevegelse mens kameraet flytter seg?

Og forøvrig så er det ikke rytterne som er farget i Johannes åpenbaring; det er hestene.

Lynx Veritas
Lynx Veritas
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

Var det ikke Clint Eastwood som skrev Åpenbaringen. Pale Horse,…what ever.
Nå har jeg sett denne i full-screen, bilde for bilde og kan ikke se noen hest eller rytter i flammene. Du ser ting som ikke er der. Det er nettopp hva de vil du skal se. Noe som ikke er der. En virtuell Pale Horse. Illusjon for bibel-ryttere.

Mole
Mole
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

Du har lite erfaring med objektiver selv kumpen, dagens kameraer kan ikke produsere slike bilder som vises på videoen.
Hvis dette er en refleksjon så kommer den fra en glassplate foran kamera, eller så kan videoen være manipulert.
Uansett er videoen merkverdig på sin måte.

Sett deg gjerne inn i optikk selv.

klumpen
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

No shit Sherlock…selvsagt er det filmet fra bak et vindu.
Forøvrig vet du pent lite om mine optikk kunnskaper ;) .

Mole
Mole
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

At du behøver briller kan vi være enige om, men objektiver har du mindre greie på tydeligvis.

klumpen
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

Jeg går tilbake på dette er refleksjoner fra et vindu. Det vi ser er ikke en hest, men renspikket lensflare grunnet flammene. Her er noen videoer som viser det helt klart:

Det skal godt gjøres å argumentere mot disse konklusjonene innenfor saklighetens grenser. Ikke ligner det på en hest heller, proporsjonene blir helt feil. Ser mer ut som en kjempehyene hvor rytteren sitter på hoftepartiet.

Men jeg sitter nå med en følelse av at noen ikke lar seg overtale og at lyskulene er snille orbs som prøver å jage den slemme hesten vekk.

Mole
Mole
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

Ja du kunne sagtens trenge briller klumpen, “refleksjonen” har ingenting med flammene i videoen å gjøre, er de manipulert så stammer de et annet steds fra.
Det er ikke lensflare, fordi lenflare oppfører seg eksakt lik lyskilden, noe den ikke gjør.

Å flytter du kamera littegrann så flytter lensflare seg mye raskere fordi i et objektiv sitter linseelementene så tett inntil hverandre.

http://www.wyckoffschools.org/eisenhower/etv/imoviebgs/images/LensFlare.jpg

klumpen
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

“Å flytter du kamera littegrann så flytter lensflare seg mye raskere […]”

Og det er jo nettopp det som skjer. Kameraet pannes først mot høyre, sakker litt for så å panne oppover. Flaren er tydelig relatert til denne bevegelsen og oppfører seg akkurat som forventet. Dette gir et falskt inntrykk av at kameraet prøver å følge et objekt som akselererer.

Forøvrig hadde det hjulpet på atmosfæren her inne om du hadde greid å legge fra deg spydige bemerkninger angående mitt syn etc…

Mole
Mole
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

Sett deg litt inn hvordan det hele fungerer,

http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/lens-flare.htm
http://www.fotosearch.com/video-footage/lens-flare.html

så kan du heller uttale deg når du har tilstrekkelig kunnskap om lensflare,
samtidig regner jeg med at du er klar over at linseelementer brukt i objektiver er runde, ikke firkantet, og avgir refleksjoner deretter.

klumpen
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

“[…]samtidig regner jeg med at du er klar over at linseelementer brukt i objektiver er runde, ikke firkantet, og avgir refleksjoner deretter.”

Det er gjerne blenderen som bestemmer fasongen og ikke linsa for denne type flare. Ordet flare brukes ganske generellt og litt om hverandre, så jeg burde vært mer presis og sagt ghosting eller filter flare. Dette skyldes at innfallende lys reflekteres mellom sensoren og baksiden av ei linse eller et filter. I vårt tilfelle er det meget mulig vi snakker om et filter foran på linsa, noe som ikke er utenkelig har blitt brukt tatt omstendighetene under betraktning (for beskyttelse). Formlikheten mellom flammene og “hesten” støtter også idéen om bruk av filter, da denne er flat og ikke konveks eller konkav.

Her er noen eksempler og diskusjoner:
http://toothwalker.org/optics/flare.html#filter
http://photo.net/photography-lighting-equipment-techniques-forum/00AM2J
http://photo.net/nikon-camera-forum/00V7LO

Jeg liker ikke å skryte, men jeg har 30 års hands-on erfaring fra bruk av kameraer, mørkrom og teleskoper + relevant utdannelse, så jeg er ikke akkurat noen nybegynner. Jeg er åpen for innspill, men du må gjerne spare deg for den belærende holdninga du nå inntar.

Mole
Mole
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

Hvis du klarer å oppdrive noe annet en runde, eller 5/6/7/8 eller 9 stykkede blender lameller i en blender så si gjerne ifra.

http://en.wikipedia.org/wiki/Aperture
http://web.uvic.ca/ail/techniques/aperture.gif
http://static.photo.net/attachments/bboard/00P/00Pk5H-47481584.jpg

Formålet med en blender i et objektiv er å fastsette hvor mye lys som skal komme på filmen/bildet, jo rundere denne blenderen er desto mer blir uskarpt blir ting i bildet som ikke er i fokus.

Quark
Quark
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

Mole, se figur 4 her, “Mirror ghosting” med tilhørende forklaring.
http://toothwalker.org/optics/flare.html

Ser du etter er spøkelset en speiling av flammen, helt typisk plassert symmetrisk om den optiske aksen til objektivet. Dette oppstår ofte, særlig ved nattfotografering i kombinasjon med sterke lyskilder.

Mole
Mole
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

Der ligger problemet, “refleksjonen” er helt ulik flammene.

Quark
Quark
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

Det vet du faktisk ikke, for mens flammene “brenner ut” sensoren gjør ikke refleksen det (du ser det samme i eksempelbildet av båten). Hoverformen kan stemme, og snur du bildet på hodet gir refleksen et ganske realistisk bilde av noe som brenner og fargen passer med antirefleksbehandlingen av objektiver. Hva du velger å tro på er selvsagt din sak, men sannsynligheten er stor for at det er en refleks vi ser.

Særlig hvis vi også stiller spørsmålet: Hvor er refleksen hvis det ikke er refleksen vi ser? Den må faktisk være et sted når kontrastene er så store.

Mole
Mole
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

Nå er ikke jeg sikker på hvor mange kameraer som er brukt i denne videoen,
http://www.youtube.com/watch?v=3UKz3GVrHI8&NR=1

men det er iallefall 2 steder der lingnende lensflare burde oppstå.
Ja selvfølgelig tror jeg hva jeg vil, jeg regner med du har samme frihet, jeg mener “lensflareèn” i denne videoen ikke er en naturlig.

klumpen
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

“Hvis du klarer å oppdrive noe annet en runde, eller 5/6/7/8 eller 9 stykkede blender lameller i en blender så si gjerne ifra.”

Da kan du jo kikke på linkene du selv legger ut ( leser du ikke selv hva du poster?):

http://en.wikipedia.org/wiki/Aperture
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/lens-flare.htm (øverste bilde viser flares formet som polygoner)

“Formålet med en blender i et objektiv er å fastsette hvor mye lys som skal komme på filmen/bildet, jo rundere denne blenderen er desto mer blir uskarpt blir ting i bildet som ikke er i fokus.”

Dette kalles dybdeskarphet og har ingenting med hvorvidt blenderen er rund eller et polygon. Dybdeskarpheten er bestemt av avstand til objektet som fotograferes/filmes, størrelsen på blenderåpningen (blendertallet) og brennvidden på objektivet, uskarphetssirkelen og bildeformat. I praksis er blendertallet den parameteren du har kontroll over.

Sånn, det var mer enn nok off-topic.

klumpen
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

Og glem nå for all del ikke alle lampene som du også ser reflekteres og deres nøyaktig identiske bevegelser. Prøv nå å se litt helhetlig på dette da (eller holistisk om du vil).

Quark
Quark
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

Det vi ser er at refleksen er eksakt symmetrisk (altså punkt-symmetrisk) slik teorien tilsier under hele filmen. Den beveger seg når kameraet beveger seg og i forhold til den optiske aksen er den nøyaktig på motsatt side under hele filmsnutten.

Ser du på 1:22 ser du også at “rytteren” passer veldig godt med en tilsvarende nedadrettet form i flammene.

Nei Mole, dette er en refleks, og hvis det IKKE er det: Hvor er da refleksen?

Mole
Mole
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

Mole skrev.
Jo rundere denne blenderen er desto mer blir uskarpt blir ting i bildet som ikke er i fokus.

klumpen skrev.
Dette kalles dybdeskarphet og har ingenting med hvorvidt blenderen er rund eller et polygon.

Mole.
Another aspect of the lens’s defocus control is the aperture. It has two aperture sets: a 10-blade aperture with rounded sides which is controlled manually, and a 9-blade aperture with rounded sides.
http://www.adorama.com/alc/files/12bc0d990f1f2316679ad89f7b3e1544.jpg

Beklager ordet uskarp, mente soft, som du ser over.

Mole
Mole
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

Mole sier:
15. 02. 2011 klokken 23:50
Nå er ikke jeg sikker på hvor mange kameraer som er brukt i denne videoen,
http://www.youtube.com/watch?v=3UKz3GVrHI8&NR=1

men det er iallefall 2 steder der lingnende lensflare burde oppstå.
Ja selvfølgelig tror jeg hva jeg vil, jeg regner med du har samme frihet, jeg mener “lensflareèn” i denne videoen ikke er en naturlig.

Quark
Quark
Abonnent
Svar til  klumpen
13 år siden

Mole, det er flere grunner til at slike reflekser oppstår, og ikke oppstår, blant annet er det spørmål om styrken på lyskilden, kontrasten mellom refleksen og bakgrunnen, antirefleksbehandlingen i kameraet og plasseringen av lyskilden. Er den i midten vil du ikke se noen slik refleks.

NÅR det oppstår er det lett å se en ting:
Hvis du tar en lineal og legger gjennom lyskilden og refleksen, så vil de alltid passere gjennom det optiske midpunktet i bildet. Det gjelder “spøkelset” i dette bildet. Faktisk måtte spøkelset kjenne fotografen veldig godt her, for du ser at det følger kamerabevegelsene helt perfekt og holder seg alltid på riktig plass i forhold til den optiske aksen og brannen. Ta en lineal, se filmen bilde for bilde, og se selv.

klumpen
Abonnent
Svar til  Thor
13 år siden

Her er et bedre opptak, fri for feite oh-my-gosh-amerikanere:
http://www.youtube.com/watch?v=3UKz3GVrHI8&NR=1

Mole
Mole
Abonnent
13 år siden

Opposisjonsgrupper i Bahrain går via sosiale medier for å gjøre mandag til «Vredens dag». Etter modell fra den (hittil) vellykkede revolusjonen i Egypt, håper de å mobilisere til store demokratidemonstrasjoner til uka.
http://www.dagbladet.no/2011/02/13/nyheter/utenriks/bahrain/sosiale_forskjeller/15421636/

nicodemus
nicodemus
Abonnent
13 år siden

what fucking are going on..!!??
en spøgelse rytter i egypten…??

« Forrige artikkel

Tegnene i 2011

Neste artikkel »

Angiversamfunnet – big sister – er her

175
0
Vi vil gjerne ha din mening. Fritt og anonymt.x
()
x