Smaken av hund

7.9K visninger
2 minutter lesetid
43

“Smaken av hund” er en prisbelønnet, satirisk, motbydelig og meget viktig dokumentarfilm som avdekker høyst kritikkverdige forhold i norsk landbruk og næringsmiddelindustri. Filmen viser hvilket enormt spenn det er mellom myten om det sunne, norske landbruket, slik det formidles gjennom reklame og propaganda, og den industrielle, profittsultne, inhumane og motbydelige virkeligheten.

Det er de to frilansjournalistene Jon Martin Førland og Are Syvertsen som står bak denne produksjonen, delvis finansiert av “Fritt ord” gjennom et tilskudd på én million kroner. Det er ikke umulig at noen hver kan ha angret litt på dette tilskuddet i ettertid.

“Smaken av hund” er temmelig nådeløs og godt poengtert i sin fremstilling av hva som egentlig foregår i skjul av det falske glansbildet av norsk landbruk vi får presentert gjennom medier og reklame. Flere av de godt betalte “prostituerte” hos gigantene i norsk næringsmiddelindustri blir i filmen tatt skikkelig med buksene nede, eller blir i det minste svar skyldig. Dette er jo pinlig nok i seg selv, men helt patetisk blir det når enkelte av dem i ettertid forsøker å ro seg i land med tullprat.

Det er ganske utrolig hvor langt enkelte mennesker er villige til å gå for å tjene noen kroner ekstra.

Fordi filmen utfordrer noen av de største aktørene (pengemaskinene) i norsk næringsliv, med sine tette og absolutt kritikkverdige bånd til både statsinstitusjoner og propagandamaskineri, kongehuset inkludert, så fikk denne dokumentaren en nokså trang fødsel. NRK og TV2, som begge først hadde sagt ja til å vise filmen, ombestemte seg da den begynte å ta form og avsløringene kom i tur og orden.

Deretter gjorde både Aftenposten, NRK, VG og flere andre av de vanlige propagandakanalene sitt ytterste for å latterliggjøre, drite ut, skjelle ut, og undergrave troverdigheten til de to journalistene og deres såkalte “makkverk”.

Og fordi ingen TV-kanaler ville vise filmen, så måtte den til slutt lanseres som kinofilm – i så godt som helt tomme kinosaler. Så dermed har “Smaken av hund” vært en ganske godt bevart hemmelighet siden premieren i 2006.

Litt oppmerksomhet fikk filmen da den vant “Sølvboken” på en filmfestival i Teheran, men også det ble godt dysset ned her hjemme.

Jeg visste faktisk ikke om denne filmen før en av våre lesere tipset om den for et par dager siden. Og den fikk meg virkelig til å reflektere over hva mat skal og kan koste, og hvordan den skal – og ikke skal – produseres. Selv er jeg så heldig å ha god tilgang på egg, villsau og epler fra lokale produsenter, for eksempel Færderfår og Eplegården. Det smaker bedre, er ikke så mye dyrere, og gir faktisk større fortjeneste for produsenten enn om han skulle levert til Bama, Gartner eller Gilde.

Ingen tvil om at småskala- og nisjeproduksjon er på vei tilbake igjen for full fart.

Så nå er det din tur: Tips familie, venner og kjente, og nyt “Smaken av hund”!

Her er del 1 av 12:

http://www.youtube.com/watch?v=GZ81y0TFEnk

 

 

Morten Kielland

Morten Kielland er utdannet ved Historisk-filosofisk fakultet ved Universitetet i Oslo og har formell forskerkompetanse. Han har vært særlig opptatt av vitenskapsfilosofi og erkjennelsesteori. For noen år siden oppdaget han at den offisielle versjonen av 11. september-dramaet innebar fysiske umuligheter og dermed måtte være et bevisst forsøk på manipulasjon. Det skulle for ham bli starten på en ny erkjennelse av hvordan menneskeheten er blitt undertrykket og manipulert over svært lang tid, ikke bare politisk og økonomisk, men også som åndsvesener. Morten Kielland ønsker å bidra til at denne epoken nå tar slutt. Han har ikke tro på at dette kan gjøres gjennom kamp, men derimot gjennom opplysning og forandring på individ-nivå.

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Varsle om nye kommentarer
Varsle om
guest

43 Kommentarer
Nyeste
Eldste Mest populær
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
Falcon
Falcon
Abonnent
9 år siden

Når politikken kun er et spill for galleriet, blir toppolitikere forsøkt solgt inn som kokker, og dess flere kokker dess mer søl, her en nykomling ved navn Per Sandberg https://www.google.no/search?q=per+sandberg Bilde http://postimg.org/image/u1hzm8okj/ I facebook

May- Harriet Seppola, sitat:
+{
Han skal promotere at nordmenn skal inn ta så mye gift som mulig, i 2003 ble det publisert en amerikansk studie – analyse av blod og urin til 9282 mennesker – man kunne påvise 116 kjemiske, hvorav 34 pesticider. Alle påviste sikre spor av plantegift.

I England fant man samme år 78 ulike kjemikalier i blodet til 155 mennesker. De største verdiene fant man av organiske klorforbindelser og bromerte flammehemmere.

Ifølge Folkehelseinstituttet er ca 100,000 nordmenn rammet av matallergi – plantevernmiddelet “diklorfenol” mistenkt til å våre årsaken, stoffet brukes av bønder og forbrukere i bekjempelse av insekter og ugress, dessuten brukes det i klorering av drikkevann fra springen.
Det tyske direktoratet for matsikkerhet undersøkte i 2008 frukt og grønt fra en rekke ulike butikker, nesten 10 % viste seg å inneholde grensesprengende mengder av farlige giftstoffer.

Sœrlig store funn gjorde man i pœrer, bringebœr, ruccola og urter, mest alarmerende er at rester fra 59 sprøytemidler ble påvist i prøvene. 75 % av disse stoffene regnes for å vœre spesielt farlige.

Flere matvarekjeder satte inn strengere kontroll over giftinnholdet.
Reidar Andestadi, den økologiske stiftelsen OIKOS, hevder at man på produsentmøtene i EU blir enige om hvile midler, kombinasjoner, mengder og metoder som skal brukes for å unngå at det gir seg utslag i eventuelle kontroller.

I februar 2013 sendte EU ett forslag til Norge ( EU setter rammene rundt produsjonsvirksomheten i Norge) – det tillatte giftinnholdet i nektariner skal økes til det 4-dobbelte, i spinat skal giftinnholdet økes til det 300-dobbelte, for bœr og sitrus anbefaler EU en 200 – og 120-dobling, det foreslåes også en økning for 14 ulike “pesticider”:

Sannheten på bordet (Innbundet), det du ikke får vite om maten din, Niels Christian Geelmuyden https://www.tanum.no/_debatt-politikk-og-samfunn/sannheten-p%C3%A5-bordet-niels-christian-geelmuyden-9788202421885
}+

Falcon
Falcon
Abonnent
10 år siden

The entire world´s FOOD and WATER supply have been turned into SOFT KILL WEAPONS http://pacsteam.org/viewforum.php?f=78

Falcon
Falcon
Abonnent
10 år siden

Aborted babies’ tissue used in food, by Senomyx, in Pepsi, Kraft, Nestlé, Campbell’s etc http://www.youtube.com/watch?v=fxIgq9D2or4&list=PLqQQFOVUZBLgowYNizuYdxKvm6P8MsiZ3

The beast from the Alps, stop swiss nazi templar crime against humanity, before it’s too late, again http://www.navigate3d.no/mbbs22/forums/thread-view.asp?tid=1917&start=1

trackback
10 år siden

[…] tror heller at dokumentarens trange fødsel handler om det Morten Kielland skriver i Nyhetsmagasinet.no: “filmen utfordrer noen av de største aktørene (pengemaskinene) i norsk næringsliv, med […]

Falcon
Falcon
Abonnent
10 år siden

Ordfører vil sette inn militæret mot ulven http://mobil.glomdalen.no/nyheter/article6739132.ece

Sitat: Ordfører Ørjan Bue i Åsnes støtter bruk av både helikopter og militæret for å få redde resten av beitesesongen på Vestmarka. – Når man får lokalisert ulven med et helikopter, kan militæret være en god mulighet med tanke på manngard, sier Ørjan Bue. Han har nettopp avsluttet et ekstraordinært formannskapsmøte med sauebønder, bondelaget, bonde- og småbrukarlaget og Mattilsynet. – Dette er en fortvilet situasjon, og noe må gjøres. Vi krever helikopterbruk og gjerne at militæret går manngard fra Elverum. Og at Staten stiller med midler til rådighet, sier Bue. ..

Tap av sau på utmarksbeite http://www.regjeringen.no/nb/dep/lmd/aktuelt/nyheter/2012/april-12/tap-av-sau-pa-utmarksbeite.html?id=677861

Latsabbene kan oppføre seg anstendig og ansette gjetere når de setter ut husdyr i villmarka

“Lade gård/gaard Trondheim Norge, eier http://reitangruppen.no med en obelisk og vannbasseng foran hovedbygningen, se The pharaoh show, url: http://octogon.falconscafe.com ..” http://www.nyhetsspeilet.no/2012/12/korrupsjon-og-konspirasjon-pa-hoyt-niva-i-norsk-politikk/comment-page-4/#comment-100006

arifkarim
arifkarim
Abonnent
12 år siden

“Scientists have created more than 150 human-animal hybrid embryos in British laboratories.

The hybrids have been produced secretively over the past three years by researchers looking into possible cures for a wide range of diseases.

The revelation comes just a day after a committee of scientists warned of a nightmare ‘Planet of the Apes’ scenario in which work on human-animal creations goes too far.
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2017818/Embryos-involving-genes-animals-mixed-humans-produced-secretively-past-years.html

Planet of the apes… here we go :D

ola
ola
Abonnent
Svar til  arifkarim
12 år siden

Dette har de holdt på med i mange år, ikke bare de siste årene, jeg leste om det første gang i en bok fra 78. De bruker ku og menneske. Det var også i England

Så har vi dette her også: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2019871/First-glow-dark-cat–Now-meet-Tagon-worlds-glowing-dog.html

Copernispiracy
Abonnent
13 år siden

The Reality of Meat Production.

http://inteldaily.com/2011/02/the-reality-of-meat-production/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+inteldaily%2Ffeeds+%28Inteldaily.com%29&utm_content=Twitter

Life on the farm isn’t what it used to be. The green pastures and idyllic barnyard scenes portrayed in children’s books have been replaced by windowless sheds, tiny crates, wire cages, and other confinement systems integral to what is now known as “factory farming.”

Today the majority of farmed animals are:

* confined to the point that they can barely move,
* denied veterinary care,
* mutilated without painkillers,
* and finally slaughtered — often while fully conscious.

Fortunately, each one of us has the power to help end this suffering by simply choosing to eat vegetarian.

The video the meatindustry don`t want you to see.

Sjurelv
Sjurelv
Abonnent
13 år siden

Kjøp heller svensk gressbeitekjøtt!
Det er uten kraftfor og kunstgjødsel.
Gressbeitekjøtt smaker mye bedre, og er også kilde for omega 3.
For å kjøpe kjøt, gå tilt:
http://www.norrbete.se

Sithious
Sithious
Abonnent
Svar til  Sjurelv
13 år siden

Ganske labre bestillings muligheter på den siden for en som er litt kresen på hva slags deler av kua man ønsker å spise.

Men jeg likte ikke at kuer her til lands hovedsaklig livnærer seg av soya uten at jeg vet noe om hvor mye dette påvirker kvaliteten og nærings sammensetningen til kjøttet. Kan jo hende at soya ikke er ille i det hele tatt for alt jeg vet, men man vet jo at grassfed beef har bedre fettsyre sammensetning og mer vitamin E.

Liker heller ikke at det norske jordbruket er så avhengig av import for å i det hele tatt fungere, det kan bite oss i ræva etterhvert :)

Monica Waade
Forfatter
Svar til  Sithious
13 år siden

Det er bare å se på avføringen til kua det Sithious hva som er best for den, de gode gamle kurukene fra kyr på gressbeite er nærmest forsvunnet og de moderne kyrne har unaturlig flytende avføring. Denne tynnflytende suppa trekker inn i huden og hele dyret forgiftes av sin egen møkk. Stresshormonene som utløses fra moderne slakting og transport til slakteriet reduserer også kvaliteten på kjøttet.

Denne artikkelen av Tom Victor Gausdal er bra, les gjerne kommentarene under den også.
http://www.abcnyheter.no/nyheter/110225/kugalskap-pa-tallerkenen

Kugalskap på tallerkenen kan fort bli kugalskap i dyrefabrikkene også og da forsvinner veldig mange dyr på en gang, så plante sykdom i et storfjøs og sette disse fjøsene i brann er nemlig også et effektivt middel hvis noen vil redusere vår tilgang til mat. Det er nå en gang sånn at alt som blir for stort (høyt) faller til slutt, menneskeheten graver atter en gang sin egen grav.

2008 ble et rekordår når det gjelder fjøsbranner i Norge, men 2009 ser ut til å bli enda verre.
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.6898803

Monica Waade
Forfatter
13 år siden

En meget bra kronikk av Morten Tønnessen i Dagbladet:

Landet som grodde igjen
DISTRIKTENE: Rovdyr får skylden for nederlaget mange i bygde-Norge føler på kroppen. Men det er bare et symptom på mer grunnleggende endringer.

FOR DET GÅR IKKE særlig godt mange steder i bygde-Norge der landbruket ennå er viktig. Den gården man fint kunne leve av for 30 år siden, duger idag bare til binæring, et hobbybruk — eller en liten ekstrainntekt gjennom bortforpaktning. Ikke minst gjelder de dårlige tidene sauebøndene.

http://www.dagbladet.no/2011/02/12/kultur/debatt/kronikk/distriktspolitikk/15395112/

Monica Waade
Forfatter
Svar til  Monica Waade
13 år siden

Min kommentar til kronikken i Dagbladet hvor Nyhetsspeilet ikke er tema. :-)

Nedlagt menneskehet om få år!

Jeg bor på ei øy uten et eneste rovdyr og nesten alle gårdsbruk er nedlagte, særdeles fort har det skjedd de siste årene. Forteller litt om utviklingen på dette område også i denne artikkelen min;

http://www.nyhetsspeilet.no/2010/11/microchip-er-dyrets-merke/

Her i en annen artikkel ser man en videoserie av filmen ‘Smaken av hund’ som NRK og TV2 ikke ville vise og som avisene slaktet, hvor grunnen åpenbart var fordi de store aktørene gir gode reklameinntekter. Sannheten tåler ikke dagens lys og hadde de urbane sett hvor det bærer hen med tilgangen til mat hadde de blitt vettskremte. Fabrikkproduksjon gjør næringene sårbare og den mangelfulle dyrevelferden gjør at menneskene en dag står uten tilgang til mat. Snakk om å grave sin egen grav som menneskeheten nå gjør.

http://www.nyhetsspeilet.no/2011/02/smaken-av-hund/

http://www.dagbladet.no/2011/02/12/kultur/debatt/kronikk/distriktspolitikk/15395112/

Thunder
Thunder
Abonnent
13 år siden

Skulle gjerne sett dokumentaren “I EUs kjølvann” som er blitt vist på NRK.
A world in despair – Noen som kan spore den opp?

landbruksøkonomien i noen av verdens fattigste land.
Lokale melkebønder har ingen mulighet til å konkurrere på pris med sin ferskmelk. Prisen på melken konsumentene kan lage av billig importert melkepulver fra EU, er langt lavere. Konsekvensene er uhyrlige, og det hele skjer på bekostning av de fattigste av verdens fattige.
“No Fish”-EU
Langs Senegal-kysten er det lignende tilstander. Der går EU de lokale fiskere i næringen.
Også her er det EU-subsidier som ligger bak. Senegalesiske fiskebåter returnerer nå til havnene med drastisk reduserte fangster. Det finnes nesten ingen fisk igjen å fange. EU kjøper opp fiskerettighetene utenfor kystene. Farvannene langs Vest-Afrika blir tømt for fisk av store fabrikkskip.

I tillegg bidrar EU med fondsmidler til utrustning av disse skipene. Til og med drivstoffet til gigantskipene betaler EU for.

Menneskesmugling
Og hva skjer med Senegals fiskebåter? I våre dager blir de omgjort til farkoster for menneskesmugling. Det viser seg at flyktninger i store mengder blir transportert fra Vest-Afrika til Kanariøyene i disse båtene.

De heldigste av de heldige får opphold i EU – og kanskje en jobb. Det har vist seg at noen av dem blir hyret til fabrikkskipene som opererer utenfor Senegal-kysten. Og sirkelen er sluttet.

BelzeBob
Abonnent
13 år siden

Bra film! Aldri hørt om den før MK skrev om den her. Fant fort på torrent.

Stor mafia dette. Ikke rart vi så godt som aldri hører om disse problemene i MSM. Det blir vel litt det samme som med mikrobølgeindustrien, vaksineindustrien, kraftindustrien, våpenindustrien osv: masse, masse gode penger å tjene, så hvem kan vel bry seg om en så dustete ting som moral?

Sigr Huginsson
Forfatter
13 år siden

Det er jo i grunn ganske alvorlig at kveget fores med soya som går på bekostning av regnskogen; verdens lunger. Det samme gjelder sukker, bioetanol, og biodisel av trevirke. Moder jord vil dø av kols.

Monica Waade
Forfatter
Svar til  Sigr Huginsson
13 år siden

Ja Sigr. og hun vil dø av blodmangel hvis oljeutvinningen får fortsette. :-(

kalinkamaen
kalinkamaen
Abonnent
13 år siden

Hjertelig takk for at dere skriver om denne gode filmen.
Jeg har funnet full DVD utgaven av denne filmen. Jeg holder på å
laster den ned akkurat nå. Det går litt treigt for øyeblikket. Men når jeg har den nede så deler jeg den med en 30 m/bit linje. Så da blir det nok bra fart på nedlastingen for dem som ønsker å laste ned filmen i DVD format. Fila er en ISO så den er lett å brenne. Her er linken til torrent fila:

http://www.2shared.com/file/ZsvbY2ES/Smaken_av_hund_ISO.html

Gå helt nederst på siden og trykk dowvnload.

Kali

kalinkamaen
kalinkamaen
Abonnent
Svar til  kalinkamaen
13 år siden

Sorry linken min funka ikke..

Her er en bedre :P

http://thepiratebay.org/torrent/6162195/Smaken_av_hund_ISO

arifkarim
arifkarim
Abonnent
13 år siden

Fantastisk! Merkelig, heller ikke jeg hadde hørt om den, jeg som er på nedlastningssider ofte. Vel takk for dette. Må lastes ned :)

MortenB
MortenB
Abonnent
13 år siden

Ironien i dette kan jo være at filmer ikke er helt rettferdig mot hunder. I deler av Kina blir jo hunder sett på som mat og ifølge sikre kilder smaker faktisk hund godt og skulle vel heller ikke være mindre sunn å spise enn andre dyr. Det betyr vel at å spise hund ville langt være å foretrekke sammenlignet med som ligger i hyllene i matvarebutikkene som er full av mat-sminke og giftstoffer. Så dette med hund bygger vel mest på fordommer…

Nobody
Nobody
Abonnent
13 år siden

“If you want to see how ugly the world is,
place something beautiful in it.”

jorg1
jorg1
Abonnent
13 år siden

Flott artikkel, og meget flott film.
Men hvorfor er nettsiden http://www.smakenavhund.no nede?
Noen som vet?

Monica Waade
Forfatter
13 år siden

Smaken av hund. deleted scene…

http://www.channels.com/episodes/show/5232353/Smaken-av-hund-deleted-scene#/episodes/show/5232353/Smaken-av-hund-deleted-scene

Kanskje filmen hadde vist mer av sannheten om den ikke var klippet, selv om noen hevder den er klippet slik at framstillingen blir feil. ;-)

Filmen har vakt oppsikt. NRK sa nei til å vise den, TV 2 ville først vise den, men trakk seg i siste liten – og intervjuobjektene har kritisert filmskaperne for å redigere utsagn ut av opprinnelig sammenheng. Men Førland og Syvertsen er sikker på at de kan stå inne for opplysningene som kommer frem i dokumentaren.

– Vi står hundre prosent inne for hva vi viser. Det er ingen som ikke får frem det vi mener de vil si. I prosessen her skulle de involverte få se den. Noen av dem reagerte sterkt, mens de aller fleste sa at dette er helt greit, sier Syvertsen og Førland.

– Ingen slo ned på faktafeil. Det var en som mente at han var klippet ut av sammenheng, men det er jo enkelt å tilbakevise. Da kan vi vise til råmaterialet og vise at vedkommende ikke er klippet ut av sammenheng, sier Førland.

http://pub.nettavisen.no/nettavisen/side2/film/article781891.ece

MortenB
MortenB
Abonnent
13 år siden

Ja dette er viktig, Morten. Det eneste som det ser ut vi kan gjøre er å kjøpe mest mulig mat lokalt og ikke fra bedrifter som har hovedkontor i en storby ! Å ta fra de 41 milliardene de omsetter for er det eneste språket de forstår.

Jeg og min familie har en liste med ting vi holder oss vekk fra, men ulykker skjer. Var på ICA på Lørdag og kjøpte der “pålegg-stek” fra kjøttdisken. Jeg, min kone og min yngste sønn spiste dette på 2-3 skiver om kvelden, og vi våknet kl. 4 på natta med brennende svie øverst og nederst i magen. Min sønn var så dårlig at han ikke kom seg på skolen og jeg selv ble forsinket på jobben siden jeg ikke fikk sove noe særlig på natta.
En sjekk på innholdet på pålegget viste “Hydrolysert protein”, selvsagt da også MSG og mest sannsynlig GMO soya eller mais.
Da hjelper det ikke å bake brød med 100% økologisk Dinkel…

ubu
ubu
Abonnent
13 år siden

Jeg kom over denne filmen for omtrent et år siden. Tror det var i en diskusjon på nyhetsspeilet faktisk.
Så den på youtube, og har forsøkt å oppdrive den på DVD siden. ..uten hell.
Har selvfølgelig anbefalt den til mange bekjente.

Som jeg har sagt engang tidligere så synes jeg det er synd at nyhetsspeilet satser ukkommersiellt, og ikke vil ha reklame på sidene sine. -Det er nettopp slike produkter som den filmen her, som ikke får reklame i mainstreamen, som følge av økonomiske og politiske motiver. -Men heller ikke alternativstreamen vil markedsføre slike filmer, av ideologiske grunner.

Nyhetsspeilet kunne spilt en viktig rolle i at slike filmer tjener sine kroner, og samtidig kunne nyhetsspeilet tjent noen slanter som de kunne brukt på servere, eller lønninger, eller løsninger eller whateva som kunne forbedret prosjektet.
-meeen, desverre så eksisterer det en anti-kapitalistisk strømning i norsk alternativbevegelse.

Telemakos
Telemakos
Abonnent
Svar til  ubu
13 år siden

Jeg vet ikke hvordan du bedømmer troverdighet, men noe av det første jeg vanligvis tenker ved oppdagelsen av nye kilder er cui bono. De som later til å ha et motiv ved siden av å opplyse sine medmennesker er som oftest de første som ryker, og de er også de letteste å angripe for debunkere enda så mye fornuft som måtte ligge bak deres teorier. Nettreklame gir ikke de helt store inntektene for begrensede sider som NS, men slikt har likevel en negativ effekt på helhetsinntrykket hos mange. Det er fullt mulig å bidra samtidig som man tjener til livets opphold, og takket være et noenlunde fritt internett finnes det snart nok av oss sannhetssøkere til at propagandametoder ikke trengs for å bryte gjennom lokket.

« Forrige artikkel

Interessant film av Jüri Lina

Neste artikkel »

Louis Farrakhan – USAs nye Martin Luther King?

43
0
Vi vil gjerne ha din mening. Fritt og anonymt.x
()
x