Du leser nå
Smaken av hund

2 minutter lesetidSmaken av hund

Rå og prisbelønnet dokumentarfilm om norsk matproduksjon.

«Smaken av hund» er en prisbelønnet, satirisk, motbydelig og meget viktig dokumentarfilm som avdekker høyst kritikkverdige forhold i norsk landbruk og næringsmiddelindustri. Filmen viser hvilket enormt spenn det er mellom myten om det sunne, norske landbruket, slik det formidles gjennom reklame og propaganda, og den industrielle, profittsultne, inhumane og motbydelige virkeligheten.

Det er de to frilansjournalistene Jon Martin Førland og Are Syvertsen som står bak denne produksjonen, delvis finansiert av «Fritt ord» gjennom et tilskudd på én million kroner. Det er ikke umulig at noen hver kan ha angret litt på dette tilskuddet i ettertid.

«Smaken av hund» er temmelig nådeløs og godt poengtert i sin fremstilling av hva som egentlig foregår i skjul av det falske glansbildet av norsk landbruk vi får presentert gjennom medier og reklame. Flere av de godt betalte «prostituerte» hos gigantene i norsk næringsmiddelindustri blir i filmen tatt skikkelig med buksene nede, eller blir i det minste svar skyldig. Dette er jo pinlig nok i seg selv, men helt patetisk blir det når enkelte av dem i ettertid forsøker å ro seg i land med tullprat.

Det er ganske utrolig hvor langt enkelte mennesker er villige til å gå for å tjene noen kroner ekstra.

Fordi filmen utfordrer noen av de største aktørene (pengemaskinene) i norsk næringsliv, med sine tette og absolutt kritikkverdige bånd til både statsinstitusjoner og propagandamaskineri, kongehuset inkludert, så fikk denne dokumentaren en nokså trang fødsel. NRK og TV2, som begge først hadde sagt ja til å vise filmen, ombestemte seg da den begynte å ta form og avsløringene kom i tur og orden.

Deretter gjorde både Aftenposten, NRK, VG og flere andre av de vanlige propagandakanalene sitt ytterste for å latterliggjøre, drite ut, skjelle ut, og undergrave troverdigheten til de to journalistene og deres såkalte «makkverk».

Og fordi ingen TV-kanaler ville vise filmen, så måtte den til slutt lanseres som kinofilm – i så godt som helt tomme kinosaler. Så dermed har «Smaken av hund» vært en ganske godt bevart hemmelighet siden premieren i 2006.

Litt oppmerksomhet fikk filmen da den vant «Sølvboken» på en filmfestival i Teheran, men også det ble godt dysset ned her hjemme.

Jeg visste faktisk ikke om denne filmen før en av våre lesere tipset om den for et par dager siden. Og den fikk meg virkelig til å reflektere over hva mat skal og kan koste, og hvordan den skal – og ikke skal – produseres. Selv er jeg så heldig å ha god tilgang på egg, villsau og epler fra lokale produsenter, for eksempel Færderfår og Eplegården. Det smaker bedre, er ikke så mye dyrere, og gir faktisk større fortjeneste for produsenten enn om han skulle levert til Bama, Gartner eller Gilde.

Ingen tvil om at småskala- og nisjeproduksjon er på vei tilbake igjen for full fart.

Så nå er det din tur: Tips familie, venner og kjente, og nyt «Smaken av hund»!

Her er del 1 av 12:

http://www.youtube.com/watch?v=GZ81y0TFEnk

 

 

Hvor godt likte du artikkelen?
Topp
100%
Opplysende
0%
Inne på noe
0%
Usikker
0%
Dårlig
0%
Om forfatter
Morten Kielland
Morten Kielland er utdannet ved Historisk-filosofisk fakultet ved Universitetet i Oslo og har formell forskerkompetanse. Han har vært særlig opptatt av vitenskapsfilosofi og erkjennelsesteori. For noen år siden oppdaget han at den offisielle versjonen av 11. september-dramaet innebar fysiske umuligheter og dermed måtte være et bevisst forsøk på manipulasjon. Det skulle for ham bli starten på en ny erkjennelse av hvordan menneskeheten er blitt undertrykket og manipulert over svært lang tid, ikke bare politisk og økonomisk, men også som åndsvesener. Morten Kielland ønsker å bidra til at denne epoken nå tar slutt. Han har ikke tro på at dette kan gjøres gjennom kamp, men derimot gjennom opplysning og forandring på individ-nivå.

43
Kommentarer

avatar
29 Comment threads
14 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
Smaken av hund | All that JASFalconUFOCopernispiracySithious Recent comment authors
  Abonnere  
Nyeste Eldste mest stemt
Varsle om
Empleyfire
Abonnent
Empleyfire

Et lite søk på Pirate bay og jeg fant den.
http://thepiratebay.org/torrent/5910450/Smaken_av_Hund
Løp og last ned.
Hjelp gjerne og send den til flere.

Sigr Huginsson
Skribent

Jeg har kun rukket å se de 2 første delene på youtube, og førsteinntrykket mitt var at den var meget bra. Flott at du lagde en artikkel ut av dette Morten.

Lucc30
Abonnent
Lucc30

Tusen takk Morten – denne visste jeg slett ikke om, men har ventet lenge på en opplysning til folk om propagandaen fra denne bransjen i dette landet.

Det som er så trist er at det finnes så lite natur igjen etter det ferdige produktet har gjennomgått en masse prosesser, enten det er varmebehandling eller tilsetting av fremmedstoffer i foret for å gjøre dyra våre fete (og menneskene med).

En klok gammel dame sa en gang at alt kjøtt nå smaker kylling – og det stemmer jo forsåvidt når foret er tuftet på samme lest uavhengig av hvilket dyr som får det servert.

Ugh, gleder meg til å se hvilke argumenter de har for å unnskylde dårlig behandling av dyrene våre og vår «matsikkerhet».

Et lite stykke norsk unatur! På tide med sannhet…..

Thunder
Abonnent
Thunder

Brutt tillit ja :-(
Kan man stole på disse når det gjelder GMO? 60% av verdens soya er GM. Monsanto har solgt Aspartame og satser fullt med Neotame som skal være verre. Earthlings er en annen video som må legges til.
http://video.google.com/videoplay?docid=6361872964130308142#
Ikke mye bonderomantikk

Monica Waade
Skribent

Flott at du lagde en egen artikkel om dette Morten, jeg nevnte noe i microchip artikkelen min for jeg har med egne øyne sett hvordan produksjon bl.a. fra gården vår ble lagt død av de store gutta og myndighetene til fordel for fabrikkproduksjon, som igjen går ut over både dyrenes og menneskenes velferd.

Jeg visste ikke om denne filmen jeg heller, så her har vi enda et eksempel på hvordan mainstream media er styrt, kjøpte og betalte for å lage et falskt bilde av virkeligheten. Det er mildt sagt ei skam at media som prostituerte for visse krefter ikke vil ta denne filmen på alvor og vise folket sannheten.

På gården vår så vi at med kraftfôret kom det betydelig mer sykdom og død i besetningen, derfor kuttet vi så mye ned på kraftfôr at dyrene overlevde men produksjon ble redusert så det knapt var lønnsomt. Det som til slutt satte kroken på døra var de nye reglene som gjorde at det ikke var økonomisk forsvarlig å bygge om fjøset til en fabrikk for mer lidelse enn dyrevelferd.

Det var fælt å se hvordan hjemmeslakt ble forbudt, man så de vettskremte øynene til dyra når de ble fraktet ombord i dyrebilen på sin siste tur etter endt trofast tjeneste. Jeg hadde ikke klart å se øynene på dem når de ankom slakteriet, der redselen deres må være så stor at det må gå ut over kjøttkvaliteten. Hjemme hos oss satt en av oss og koset med dem mens en annen brukte pistolen bakfra, så de forlot denne verden som de ble møtt i den, med kjærlighet.

Den tiden menneskene levde i harmoni med dyrene er definitivt forbi, og det er menneskehetens også takket være at lidelse skaper lidelse, sykdom skaper sykdom osv., grådigheten har sin pris, så hvem vil si at verden med dens utvikling går fremover all den tid alt går rett til helvete i mangel på kjærlighet og vanlig sunt bondevett?

I oppveksten drakk jeg melk med fløte på toppen rett fra kua, vi slaktet selv og brukte hele dyret, ingenting gikk i en container sammen med plastemballasje for å bli resirkulert i oss igjen, vårt avfall gikk rett tilbake til naturen der det kom fra. Skal man tro på myndighetene og alle deres forståsegpåere skulle vi vært døde alle sammen, så usteril mat som vi spiste for ikke å snakke om så mye fett da. Forresten rart at mine venner fra byene er døde eller syke mens vi lever like «usunt» og «usterilt» som før, kan det være at ekspertisen tar feil med eller uten med hensikt?

Jeg som kan føle energier blir i elendig form etter en dag i Tromsø, frekvensene der er syke, like syke som noen har ønsket å få denne verden til å bli med å lage en forfalskning av det gode liv. Hvem skal greie å rette opp all denne galskapen, og vil de som tok mennesker til guder kunne livberge seg sjøl den dagen det blir nødvendig? Ingen av mine venner som kom hit fra byen greide å få melken ut av et dyr og de visste ikke hvordan man lager vanlig mat, de kom hit med posesupper og boksemat foreldrene sendte med dem. De samme ungdommene kastet opp når de så et lam komme til verden og de gjemte seg når et dyr måtte slaktes… det naturlige var blitt til det unaturlige.

Torgeir
Abonnent
Torgeir

Oi oi! Gleder meg til å se denne :) Husker jeg hørte om den for en stund siden, men hadde glemt den til nå. Fantastisk at du la den ut!

aurum14
Abonnent
aurum14

bra at noen oppdager dette .på tide å sette seg litt mere inn i hva vi eter.

EirikBorg
Abonnent
EirikBorg

Brutalt.! Fy fa***

Oddis
Abonnent
Oddis

ÆÆÆÆÆSJ. Ingenting å glede seg til å se, men du verden for noe svineri!

ubu
Abonnent
ubu

Jeg kom over denne filmen for omtrent et år siden. Tror det var i en diskusjon på nyhetsspeilet faktisk.
Så den på youtube, og har forsøkt å oppdrive den på DVD siden. ..uten hell.
Har selvfølgelig anbefalt den til mange bekjente.

Som jeg har sagt engang tidligere så synes jeg det er synd at nyhetsspeilet satser ukkommersiellt, og ikke vil ha reklame på sidene sine. -Det er nettopp slike produkter som den filmen her, som ikke får reklame i mainstreamen, som følge av økonomiske og politiske motiver. -Men heller ikke alternativstreamen vil markedsføre slike filmer, av ideologiske grunner.

Nyhetsspeilet kunne spilt en viktig rolle i at slike filmer tjener sine kroner, og samtidig kunne nyhetsspeilet tjent noen slanter som de kunne brukt på servere, eller lønninger, eller løsninger eller whateva som kunne forbedret prosjektet.
-meeen, desverre så eksisterer det en anti-kapitalistisk strømning i norsk alternativbevegelse.

Telemakos
Abonnent
Telemakos

Jeg vet ikke hvordan du bedømmer troverdighet, men noe av det første jeg vanligvis tenker ved oppdagelsen av nye kilder er cui bono. De som later til å ha et motiv ved siden av å opplyse sine medmennesker er som oftest de første som ryker, og de er også de letteste å angripe for debunkere enda så mye fornuft som måtte ligge bak deres teorier. Nettreklame gir ikke de helt store inntektene for begrensede sider som NS, men slikt har likevel en negativ effekt på helhetsinntrykket hos mange. Det er fullt mulig å bidra samtidig som man tjener til livets opphold, og takket være et noenlunde fritt internett finnes det snart nok av oss sannhetssøkere til at propagandametoder ikke trengs for å bryte gjennom lokket.

MortenB
Abonnent
MortenB

Ja dette er viktig, Morten. Det eneste som det ser ut vi kan gjøre er å kjøpe mest mulig mat lokalt og ikke fra bedrifter som har hovedkontor i en storby ! Å ta fra de 41 milliardene de omsetter for er det eneste språket de forstår.

Jeg og min familie har en liste med ting vi holder oss vekk fra, men ulykker skjer. Var på ICA på Lørdag og kjøpte der «pålegg-stek» fra kjøttdisken. Jeg, min kone og min yngste sønn spiste dette på 2-3 skiver om kvelden, og vi våknet kl. 4 på natta med brennende svie øverst og nederst i magen. Min sønn var så dårlig at han ikke kom seg på skolen og jeg selv ble forsinket på jobben siden jeg ikke fikk sove noe særlig på natta.
En sjekk på innholdet på pålegget viste «Hydrolysert protein», selvsagt da også MSG og mest sannsynlig GMO soya eller mais.
Da hjelper det ikke å bake brød med 100% økologisk Dinkel…

Monica Waade
Skribent

Smaken av hund. deleted scene…

http://www.channels.com/episodes/show/5232353/Smaken-av-hund-deleted-scene#/episodes/show/5232353/Smaken-av-hund-deleted-scene

Kanskje filmen hadde vist mer av sannheten om den ikke var klippet, selv om noen hevder den er klippet slik at framstillingen blir feil. ;-)

Filmen har vakt oppsikt. NRK sa nei til å vise den, TV 2 ville først vise den, men trakk seg i siste liten – og intervjuobjektene har kritisert filmskaperne for å redigere utsagn ut av opprinnelig sammenheng. Men Førland og Syvertsen er sikker på at de kan stå inne for opplysningene som kommer frem i dokumentaren.

– Vi står hundre prosent inne for hva vi viser. Det er ingen som ikke får frem det vi mener de vil si. I prosessen her skulle de involverte få se den. Noen av dem reagerte sterkt, mens de aller fleste sa at dette er helt greit, sier Syvertsen og Førland.

– Ingen slo ned på faktafeil. Det var en som mente at han var klippet ut av sammenheng, men det er jo enkelt å tilbakevise. Da kan vi vise til råmaterialet og vise at vedkommende ikke er klippet ut av sammenheng, sier Førland.

http://pub.nettavisen.no/nettavisen/side2/film/article781891.ece

jorg1
Abonnent
jorg1

Flott artikkel, og meget flott film.
Men hvorfor er nettsiden http://www.smakenavhund.no nede?
Noen som vet?

Nobody
Abonnent
Nobody

«If you want to see how ugly the world is,
place something beautiful in it.»

MortenB
Abonnent
MortenB

Ironien i dette kan jo være at filmer ikke er helt rettferdig mot hunder. I deler av Kina blir jo hunder sett på som mat og ifølge sikre kilder smaker faktisk hund godt og skulle vel heller ikke være mindre sunn å spise enn andre dyr. Det betyr vel at å spise hund ville langt være å foretrekke sammenlignet med som ligger i hyllene i matvarebutikkene som er full av mat-sminke og giftstoffer. Så dette med hund bygger vel mest på fordommer…

arifkarim
Abonnent
arifkarim

Fantastisk! Merkelig, heller ikke jeg hadde hørt om den, jeg som er på nedlastningssider ofte. Vel takk for dette. Må lastes ned :)

kalinkamaen
Abonnent
kalinkamaen

Hjertelig takk for at dere skriver om denne gode filmen.
Jeg har funnet full DVD utgaven av denne filmen. Jeg holder på å
laster den ned akkurat nå. Det går litt treigt for øyeblikket. Men når jeg har den nede så deler jeg den med en 30 m/bit linje. Så da blir det nok bra fart på nedlastingen for dem som ønsker å laste ned filmen i DVD format. Fila er en ISO så den er lett å brenne. Her er linken til torrent fila:

http://www.2shared.com/file/ZsvbY2ES/Smaken_av_hund_ISO.html

Gå helt nederst på siden og trykk dowvnload.

Kali

kalinkamaen
Abonnent
kalinkamaen

Sorry linken min funka ikke..

Her er en bedre :P

http://thepiratebay.org/torrent/6162195/Smaken_av_hund_ISO

Sigr Huginsson
Skribent

Det er jo i grunn ganske alvorlig at kveget fores med soya som går på bekostning av regnskogen; verdens lunger. Det samme gjelder sukker, bioetanol, og biodisel av trevirke. Moder jord vil dø av kols.

Monica Waade
Skribent

Ja Sigr. og hun vil dø av blodmangel hvis oljeutvinningen får fortsette. :-(

BelzeBob
Abonnent

Bra film! Aldri hørt om den før MK skrev om den her. Fant fort på torrent.

Stor mafia dette. Ikke rart vi så godt som aldri hører om disse problemene i MSM. Det blir vel litt det samme som med mikrobølgeindustrien, vaksineindustrien, kraftindustrien, våpenindustrien osv: masse, masse gode penger å tjene, så hvem kan vel bry seg om en så dustete ting som moral?

Thunder
Abonnent
Thunder

Skulle gjerne sett dokumentaren «I EUs kjølvann» som er blitt vist på NRK.
A world in despair – Noen som kan spore den opp?

landbruksøkonomien i noen av verdens fattigste land.
Lokale melkebønder har ingen mulighet til å konkurrere på pris med sin ferskmelk. Prisen på melken konsumentene kan lage av billig importert melkepulver fra EU, er langt lavere. Konsekvensene er uhyrlige, og det hele skjer på bekostning av de fattigste av verdens fattige.
«No Fish»-EU
Langs Senegal-kysten er det lignende tilstander. Der går EU de lokale fiskere i næringen.
Også her er det EU-subsidier som ligger bak. Senegalesiske fiskebåter returnerer nå til havnene med drastisk reduserte fangster. Det finnes nesten ingen fisk igjen å fange. EU kjøper opp fiskerettighetene utenfor kystene. Farvannene langs Vest-Afrika blir tømt for fisk av store fabrikkskip.

I tillegg bidrar EU med fondsmidler til utrustning av disse skipene. Til og med drivstoffet til gigantskipene betaler EU for.

Menneskesmugling
Og hva skjer med Senegals fiskebåter? I våre dager blir de omgjort til farkoster for menneskesmugling. Det viser seg at flyktninger i store mengder blir transportert fra Vest-Afrika til Kanariøyene i disse båtene.

De heldigste av de heldige får opphold i EU – og kanskje en jobb. Det har vist seg at noen av dem blir hyret til fabrikkskipene som opererer utenfor Senegal-kysten. Og sirkelen er sluttet.