/

Selvforsynt familie på 900m2 tomt

9.9K visninger
1 minutt lesetid
22

En familie på fire voksne klarer seg med mat og lever samlet for 180.000 kr. i året, ved å dyrke mat i hagen på en tomt på under ett mål (900 m2).

ABC Nightline med historien om “Leve det Enkle Livet” hvor familien Dervaes er portrettert. Disse nye urbane nybyggere utenfor Los Angeles, en familie på fire, lever komfortabelt på $ 30000 i året. Dyrker sin egen mat på under ett mål, hvor de har kjøtt, meieriprodukter og grønnsaker – alt de trenger. De selger til og med noe til lokale restauranter og naboer.

De lager også sitt eget drivstoff for bilen utav brukt vegetabilsk olje fra restauranter. Det koster $ 1 (6 kr.) / gallon (4,5 ltr.) å lage dette.

Ja, mye arbeid er det sikkert. Men det er det også å jobbe hele dagen og sitte i trafikk-kø en og en halv time. De fleste av oss kan ikke begripe hvordan en kan få en forstads hus på under ett mål tomt til en komplett selvforsynt gård, og gjøre det samme som disse, men vi kan gjerne bruke nesten all vår energi et helt liv å jobbe og pendle for å få alt vi trenger på den tradisjonelle måten.

Denne familien kommer det till å gå bra med uansett hva som skjer med bensinpriser, matprisene, eller økonomien i enhver forstand. De har heller ikke jobb å bekymre seg for å miste. Ingen kan noensinne ta fra dem deres levestandard – eller deres sikkerhet. Som intervjueren sier: “Du har sannsynligvis mer bekymring om nedbør enn om rentene!”

På bare $ 30.000 i året, anser de seg selv rik og velsignet – og deres naboer elsker dem!

http://urbanhomestead.org/

Lykke, hva er det? Å sitte på verandaen å spille gitar etter en arbeidsdag i hagen og se det gro? Å bli uavhengig av big business og den næringsfattige og delvis giftige mat de tilbyr med alskens tilsettingsmidler og sprøytemidler brukt? La dem klare seg selv.

Selvfølgelig passer det vel ikke alle å slutte på sine arbeidsplasser og dyrke grønnsaker. Men vi kan lære noe fra dette eksempel på å bli selvforsynt og stole på seg selv og sine egne krefter. Da er mye gjort. De som ikke kan gjøre dette selv, kan jo kjøpe seg inn i kollektivbruk, på abonnementbasis. Det er lokalsamfunnsbygging. Det er melde seg ut av destruktive samfunnsystemer, hvor kvantitet går foran kvalitet.

De som kan tenke seg å bli med på kollektivbruk, leie seg en kolonihage i sitt nærmiljø, så er der flere slike muligheter rundt om i norges land.

J.Johansen

Forfatteren er sjømann; ”Recte faciendo neminem timeas” .........................
Artikkelen er Copyright © J.Johansen 2008-2013 .........................
"Du blir ikke en 'dissident' bare fordi du bestemmer deg for en dag å starte opp denne mest uvanlige karriere. Du blir kastet inn i det ved din personlige ansvarsfølelse, kombinert med et komplekst sett av ytre omstendigheter. Du er kastet ut av de eksisterende strukturer og plasseres i en posisjon i konflikt med dem. Det begynner som et forsøk på å gjøre arbeidet ditt godt, og ender med å bli merket som en samfunnsfiende." Vaclav Havel
...........

Vennligsinnede må gjerne legge meg til sitt Facebooknettverk:
Facebook

http://www.riksavisen.no/
http://www.dissident-net.info

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Varsle om nye kommentarer
Varsle om
guest

22 Kommentarer
Nyeste
Eldste Mest populær
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
Maarit M. Hanssen
Forfatter
12 år siden

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.7797397
NTNUs studenter har fått en manndomsprøve å kle seg med søppel fra Trondheim. Søppelplassene i Norge har utviklet seg til rene gullgruver. Flere millioner av fattige i den tredje verden ville leve som keisere, hvis de kunne få lov til å arbeide i de norske søppelplassene og selge råvarene de finner der. I stedet gjør ” kommunale ” renovasjonsbedrifter store penger på å ” resirkulere ” råvarene, som er kastet fra deres eiere. Jeg skulle ønske at det fantes mer informasjon, hvor mye går til reell resirkulering og hvor mye går likevel til ” tippen “.

gudfrid
gudfrid
Abonnent
13 år siden

E coli i bønnespirene er merkelig for disse blir jo ikke dyrket i jorda og blir ikke tilsatt naturgjødsel.. hvorfor ble bakterien tilsatt akkurat bønnespirer?
Bønnespirer er det absolutt sunneste du kan spise, og det enkleste å dyrke/gro selv, du kan dyrke i et glass i ditt eget kjøkkenvindu. Bønnespirer er et must for en vegetarianer som ønsker å utvikle seg åndelig.
(Derfor ble ikke bakterien puttet i colaen eller Mc Donalds menyen).
De advarer altså mot å dyrke bønnespirer selv, vel da tror jeg løsningen blir å gjøre det motsatte.

Copernispiracy
Abonnent
13 år siden

Ser ut som Smurfen får rett i forhold til matvareprisene nå er det bare å selge gressklipperen å kjøpe jordfreser,eller spade!

Oljekrisa sier:
Det uholdbare sløseriet med olje skaper ikke bare sult, men også gjeldsberg. Også vi som sitter bak rattet lever på lånt tid.

http://www.oljekrisa.no/fao%20feb11.htm

http://www.oljekrisa.no/sult%20jan%2011.htm

Det fins ingen moral, bare perspektiver, fastslo den ellers sterkt kontroversielle tyske filosofen Friedrich Wilhelm Nietzsche allerede for over hundre år siden. Siden den tid, intet nytt. Sannheten har aldri vært populær.

bin Laden
bin Laden
Abonnent
Svar til  Copernispiracy
13 år siden

Spiselig mat som kastes i Vesten (jewropa og nord-amerika), kunne mate alle de sultende i verden tre(!) ganger. I tillegg påfører slik svineri enorme miljø- og klimaskader på jordkloden.
Godt dokumentert i http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/721374/ som burde være skolepensum i vestlige land.
Helt riktig at det ikke finnes noen moral, ikke tidsperspektiver heller.
Pengebesatte skurker oppmuntrer overforbruk på jakt etter profitt, men tobente sauer gjør sitt for ødeleggelsen av sitt eget livsgrunnlag.
Se bare på de selvgode tryne ikledd “støvletter-opptil-ørene”.
Kall meg for rasist, men svartinger er verst, spesielt hunner.

Har ikke tro på total selvforsyning, men på spesialisering og rettferdig handel, basert på sunn fornuft.
Hvorfor skal man stride mot naturen og dyrke bananer ved polarsirkelen?
Man må leve nøysomt i harmoni med lokalt miljø, uten å tømme ressurser for egen fornøyelse, men sørge for livsgrunnlag til syv generasjoner etter seg. Eller la være å reprodusere seg, da ete opp alt de skulle leve av.

EirikBorg
EirikBorg
Abonnent
13 år siden

Helt konge.
Definitivt en god og rett måte å leve på! :)

MortenB
MortenB
Abonnent
13 år siden

Vi kan klare mye men jeg vil sel si at her jeg bor (Vestlandet utenfor Bergen) er det ikke lett å dyrke mat selv, og det gjelder ikke bare private men også de som dyrker profesjonelt sliter. Somrer med mye regn og nesten ikke sol, og når solen kommer frem dekkes den av så mye chemtrails at den nesten ikke varmer, og eller iskald nordavind.
Jeg har tenkt å investere i et drivhus, men det dekker ikke hele behovet for en familie på 7 personer.

Men vi kan gjøre mye likevel ! Jeg oppsøker bønder og kjøper hele villsau hel som jeg deler opp og salter/tørker eller fryser. Av grønnsakshandler som besøker stedet kjøper jeg poter, grønnsaker, frukt, egg og honning. Og da snakker vi om ferske produkter som ofte ikke er tilgjengelig i butikk til samme kvalitet (og heller ikke pris)

Så jeg vil anbefale å kjøpe mest mulig av maten fra lokale leverandører og minst mulig i butikk-kjedene. På den måten får vi mat av bedre kvalitet og med færre giftige og skadelige tilsetningsstoffer.

Jeg mener alle fortjener mat av god kvalitet !

Monica Waade
Forfatter
13 år siden

Denne familien som greier seg selv bor et sted i USA som på nåværende tidspunkt har et klima som gjør det mulig å leve sånn, men hvor lenge vil de forbli i dette paradis når mennesker styrt av ondskap tukler med vær, klima, moder jord og selve livet? Jeg skulle ønske lykken deres fikk vare, men det ser dessverre ikke sånn ut. Ei jeg kjenner fra Oklahoma fortalte at hennes økonomi medfører at for å overleve må hun dyrke sine egne grønnsaker i bakgården, men nå har maktutøverne der borte begynt å risle med sablene og skal gjøre dette forbudt. :-(

Her i Norge må man ut av byene skal man ha dyr i sitt lille paradis, dyrene gir nødvendig gjødsel, næring til plantene, men det er allerede spetakkel omkring de som har forsøkt å ha dyr i byer og tettsteder. Man må forvente et forbud over hele landet for her i Norge risles det også med sablene.

Forbudt med høns i Tromsø
http://www.p4.no/story.aspx?id=146920

Mennesker som tror matvarene nærmest oppstår i butikker, de som ikke har peiling på at de en dag kanskje står uten mat, disse setter en stopper for at andre skal livberge seg i en by. Med seg har de leger som allerede har bevist at de ikke en gang skjønner at kroppen vår er et hele hvor det ene er avhengig av det andre, disse legene kaster seg altså inn i kampen for å få gjennomført forbudene.

Det er faktisk ondskapen som motarbeider oss og den benytter alle sine taktikker hvor de som lytter til den jobber for å ta liv istedenfor å gi liv. Vi ser allerede hvordan sentraliseringen var en felle for å fange menneskene inn i systemer det nå er vanskelig å komme seg ut av, og våre politikere jobber fortsatt aktivt for at enda flere skal gå inn i sentraliseringsfellen deres.
http://www.nyhetsspeilet.no/2010/11/microchip-er-dyrets-merke/comment-page-22/#comment-53536

M.JOHAN
M.JOHAN
Abonnent
Svar til  Monica Waade
13 år siden

Har heldigvis 5 hektar med dyrkbar mark og 2 hus på samme tomta i Ukraina, min svigermor holder hele slekta med mat og selger resten.Skal ikke bli mye verre her hjemme før vi pakker sekken og flytter fra denne bananrepublikken.
Der har dem også holdt vedlike tradisjonen med å demonstrere når myndighetene pusher på for hardt.

ye
ye
Abonnent
Svar til  M.JOHAN
13 år siden

M.JOHAN Et spørsmål: Kan du bekrefte dette?
“CHERNOBYL means Wormwood in Ukrainian”

M.JOHAN
M.JOHAN
Abonnent
Svar til  ye
13 år siden

Verdens beste dyrkbare jord, den blir faktisk eksportert til naboland grunnet dens rike innhold av mineraler.
I Chernobyl blomstrer det og gror som bare det, google it.
Men vil ikke anbefale noen og flytte dit, der som vi holder til ligger lengre sørøst og er fri for radioaktiv stråling, det meste av nedbøren gikk jo nordover, der hviterussland fikk de største problemene.
Alle tor at Ukraina er ødelagt grunnet katastrofen i Chernobyl, reis ned og se med egne øyne, And you`ll be amazed.
Fantastisk land vennlige og glade mennesker helt til du trår dem på tærne, akkurat som det skal være.

ye
ye
Abonnent
Svar til  ye
13 år siden

Vil gjerne oppleve Ukraina en dag :) . Folket høres ut til å ha verdighet til ikke å finne seg i hva som helst fra makten, noe vi her på berget virkelig har noe å lære av.

M.JOHAN
M.JOHAN
Abonnent
Svar til  ye
13 år siden

Jepp, men det som plager mest er at i Norge sier de aldri i trynet på deg hva de egentlig mener og står for, men bare det som er politisk korrekt.

ye
ye
Abonnent
13 år siden

Herlig inspirerende artikkel :) Gleder meg til å begynne, om enn i småskala, med jord, frø og plantestell. Drømmen har vært å leve slik besteforeldrene mine har gjort på nord-vestlandet med det milde kystklimaet inni fjorden, med frukt og grønnsaksdyrking, høns og ei ku og en geit, båt til fiske, bærsanking. Har fulgt med på gardsbruk.no fra tid til annen..

For de som har en hageflekk med gress er ikke omgjøring av arealet til dyrkbar jord som er det største problemet, men dybdekunnskap om dyrking og problemløsning som det kan skorte på.
Som også nevnt; hvordan i all verden få noe til å spire og gro i de hustrige, korte, våte, somrene, såpass at det blir en god matauk ut av det.

Skolehagene har hatt en betraktelig nedgang, så barn lærer ikke nok. Nei, det er nok de som er agronomer, gardbrukere og besteforeldre som må spørres om tips og råd, itillegg til det en kan lese seg frem til på egen hånd. Tiden er kanskje moden for å lære unge (og ikke så unge) til matdyrking i mindre skala? Eksempelvis balkongdyrking, terrassedyrking med smarte inredninger som Plantepyramiden i Frank Aune sin artikkel:

http://www.nyhetsspeilet.no/2010/01/plantepyramide-i-hellig-geometri/

Her er også til inspirasjon en ildsjel som siden 1987 har engasjert seg i egenproduksjon av mat og i å lære opp andre og bygd opp 135 hager med opplæring. (En idé for norske forhold med opplæring?)

Bob Randall, PhD, startet med å undervise folk i hvordan de kunne dyrke maten selv. Han var klar over alle folk som hadde dårlig råd og så hvordan hadde hagene sine dekket med gressplen. En dag da han fikk høre om en bankmann som hadde problemer med å dyrke fersken i hagen sin:

“Here’s someone with an MBA from Harvard who is a VP of a bank trying to grow peaches, and here we are with such a tiny budget. I realized that the problem wasn’t poverty, it was literacy — we were not educating people about how to be creative and sustainable,”
Randall taught at three universities, including the University of Houston, before settling into his life’s work of teaching people about growing food.

“….getting people to work together so they can see that their efforts make a difference”

Randalls bakgrunn
http://www.cleanhouston.org/bob.asp

Randalls skole:
http://www.urbanharvest.org/

klumpen
Abonnent
13 år siden

Kult, dette skulle jeg gjerne gjort selv. Men ørten minusgrader, 2 meter snø, regn og gjørme mesteparten av året gjør dette urealistisk i Norge. Det er en grunn til at nordmenn utvandret til USA.

Monica Waade
Forfatter
Svar til  klumpen
13 år siden

Du har et poeng klumpen, jeg bor på en gård og ser hvordan klima og vær er en realitet som setter begrensninger for oss her i nord.

Vi har drivhus for å sette i gang veksten, men korte kalde somre og ekstremt med regn som kommer ned som tømt ut av bøtter, det slår i stykker plantene og gjør markene bedre egnet til dyrking av ris enn noe annet.

Potene blir på størrelse med svisker, grønnsakene drukner og jordene blir ødelagt av isbrann, det eneste som vokser og trives er trær og vi gror snart ned i busker og kratt.

Man må nok satse på større drivhus og ikke plante ut vekstene da forskerne har spådd enda våtere og villere vær, men er det ingen som stiller spørsmålet, hvordan kan forskerne påstå dette, vet de noe vi ikke skal vite om hva som er årsaken?

Armin Bahrami
Forfatter
Svar til  klumpen
13 år siden

Hva hvis jeg kan få sola til å alltid skinne uten blokkerende skyer? Hva hvis du kan kontrollere tempraturen? Hva om du kunne gro uten jord? Hva hvis vekstperioden kan reduseres med 30% og avlingene ekspanderer med samme prosent? Hva hvis du kunne gro innendørs under kontrollerte forhold året rundt?

http://www.youtube.com/watch?v=CY9p3M-YwrM&feature=related

aurum14
aurum14
Abonnent
13 år siden

Fantastisk.Mat er det vi trenger først og fremst .
God og sunn mat er førsteprioritet ,da tenker man bedre og da får vi forståelse av naturens balanse.Fantastisk reportasje .

ola
ola
Abonnent
13 år siden

Detter har vært drømmen min i mange mange år, og det er igrunn fremtiden også. Men problemet mitt er at jeg har ikke råd til noe tomt eller hus.

Hvor i Norge var disse kolonihagene?

ye
ye
Abonnent
Svar til  ola
13 år siden
Lars-Roger Moe
Skribent
13 år siden

Heh.
Flott Jarle. Dette er slikt jeg etterlyste i “Valg for fremtiden” for et par dager siden. Dette er en endring jeg alt har gjort. Jeg og familien flyttet til noen mål jord med privat vannforsyning i fjor. Anbefales som et helt nødvendig tiltak for å komme seg gjennom vår umiddelbare fremdtid noen lunde helskinnet.

« Forrige artikkel

Rapport fra demonstrasjon mot datalagringsdirektivet

Neste artikkel »

Zeitgeist III: Moving Forward

22
0
Vi vil gjerne ha din mening. Fritt og anonymt.x
()
x