Frokostblandinger høy på fiber, brun ris, makrell, spinat, mandler, peanøtter og bananer er aktuelle matkilder til magnesium.
/

Hvorfor Magnesium er vesentlig for at du skal holde deg frisk

17.7K visninger
5 minutter lesetid
4

Hvis kroppen din mangler magnesium, vil kroppen din ikke klare å ta opp og nyttigjøre seg av andre mineraler og rundt 350 funksjoner i kroppen din kan slutte å fungere.

I vår tid lever vi i et samfunn med akutt magnesiummangel og altfor mye kalsium.

For å sette ting på spissen så kan vi se på denne uttalelsen fra Paul Mason som har studert magnesium i mange år:

“4.5 million deaths per annum from Mg-deficient drinking water would be 450,000,000 deaths over the next 100 years. By comparison, in the previous century “only” about 200,000,000 died from wars.

Ubalansen er blitt så betydelig at magnesiummangel i kombinasjon med kalsium overinntak alene leder til at over 300 prosesser i kroppen vår ikke fungerer som de skal.

Magnesiummangel er mye mer utbredt i befolkningen enn man hittil har vært klar over. Noen av de vanligste følgene er spenninger i sentralnervesystemet og muskulaturen. Dette kan gi symptomer som muskelspenninger og kramper, urolig og rask puls, mental irritabilitet, nervøsitet og uro, hodepine og migrene, økt svettetendenser, søvnforstyrrelser med oppvåkninger om natten, hyppige vannlatinger, kronisk tretthet og depresjon med mer. Mangel på magnesium kan lede til uttallige lidelser i kropp og sinn.

Vi har i dag et kosthold rikt på kalsium og fattig på magnesium som gjør at kalsium tar plassen til magnesium i cellene; dette gjør blodet tyktflytende, blodårene stive, musklene anspent, nervecellene konstant aktivert, leddene stive, menstruasjonssmertene mer ubehagelige, bronkiene sammentrukket etc.

Magnesium styrer over 350 ulike enzymer – dette er noen av dem:

 • styrer cellenes energiproduksjon.
 • sentralt for alle kroppens muskelfunksjoner.
 • essensielt for en velfungerende fordøyelse.
 • nødvendig for dannelse av nye celler.
 • naturens egen kalsiumblokker.
 • styrer produksjonen av både RNA og DNA.
 • kontrollerer kalsium i beinoppbygningen.
 • styrer musklenes avslapningsevne.
 • er et naturlig og effektivt antidepressiva.
 • sentralt for styring av både hjerne, hjerte og nyrer.
 • aktiverer vitamin-B, adrenalin, hjerne og nervesystemet.
 • styrer de fleste av kroppens kjemiske reaksjoner.
 • styrer kroppens temperaturkontroll.
 • produserer og transporterer energi (ATP).
 • styrer ribosomenes proteinproduksjon i cellene.
 • avgjørende for overføring av nervesignaler.
 • stabiliserer raskt blodtrykk og blodsukker.

Hvorfor er magnesium så viktig?

Magnesium er kroppens viktigste mineral, og et av kroppens desidert viktigste elementer samlet sett. Magnesium aktiverer hundrevis av fysiologiske og cellulære biokjemiske reaksjoner.

Blant annet fungerer magnesium som en slags buffer i nervesystemet og er en naturlig og svært effektiv antidepressiv.

Et historisk tilbakeblikk

Magnesium ble først oppdaget utenfor den greske byen Magnesia.

På 1600-tallet ble vann fra den kjente vannkilden Epsom Spring et populært helsebringende middel, både som næringstilskudd og som blodrenser. I 1695 ble magnesiumsulfat, som et salt, isolert fra Epsom vannet av Nehemia Grew. Maria de Medici, som kom fra en kjent og velstående familie med mye makt i italia, beskrev de helbredende effektene fra Epsom Spring som “used by a great store of citizens, especially by people of quality”.

I 1808 isolerte Sir Humphrey Davy flere av de alkaliske jordmetallene og navnga dem etter oksidasjonstall som barium, strontium, calcium og magnium. Magnesiumoksid (MgO) som tidligere var kjent under navnet magnesia fikk altså navnet magnium. Senere ble dette navnet igjen endret til magnesium. Magnesium ble allerede i oldtiden brukt som helsebringende middel, både som lakserende middel og i form av Epsom salt.

MagnesiumI 1915 vant Richard Willstatter Nobelprisen for sitt arbeid med å definere og beskrive strukturen til plantenes klorofyll, med magnesium som det sentrale elementet. Magnesium benyttes både mot graviditetskrampe og akutt hjerteinfarkt. På samme måte som jern er det sentrale atomet i hemoglobin er magnesium det sentrale atomet i klororofyll.

Mangel på magnesium hevdes å være det forholdet som stjeler flest år av livet til et menneske. Ikke så rart når man ser på antallet livsviktige funksjoner som både iverksettes og fungerer takket være magnesium.

Det er ganske interessant å se på likehetene mellom klorofyllatomet og hemogobinatomet. Klorofyllatomet med magnesium helt sentralt plassert i sentrum er ansvarlig for planetens produksjon av oksygen, mens hemoglobinatomet med jern plassert i sentrum er ansvarlig for at oksygenet som vi puster inn distribueres til kroppens celler.

Hvorfor velge ioniserte kolloidale mineraler fremfor magnesiumsalter som tilskuddsform?

Ioniserte kolloidale mineraler er i sin rene, naturlige og konsentrerte form helt suverene, overlegne og fullstendig usammenlignbare med alle andre former for “ikke-ioniserte” mineraltilksudd. Opptaksgraden er mye høyere og renheten er eksepsjonell.

Mineraler er kroppens byggestener

Mineraler er kroppens byggestener, kickstarter av enzymer og helt nødvendig for at våre biokjemiske cellereaksjoner og fysiologiske egenskaper skal fungere. Mineralene styrer alt fra DNA/RNA replikasjon, celledeling, fordøyelse og muskelfunksjoner til hjerteslag, tankeprosesser og søvn.

Magnesium er som nevnt kroppens viktigste mineral og nødvendig for enhver celletype i enhver levende organisme – nødvendigheten av magnesium i forbindelse med velfungerende cellefunksjoner kan ikke overdrives.

Tilstrekkelig magnesium i kroppens celler gir økt energi, større utholdenhet, mykere muskulatur, velbehag etc. Magnesium er som en “tennplugg” for de fleste av kroppens fysiologiske funksjoner og biokjemiske cellereaksjoner.

Magnesium befinner seg i cellene

Ordinære blodprøver avdekker ikke magnesiummangel da magnesium hovedsaklig befinner seg inne i cellene (intracellulært), og bare i liten og konstant grad er å finne i blodet. “Ikke-ioniserte” magnesiumtilskudd kan derimot “hope” seg opp i blodet og ved en blodprøve som kan forlede legen til å tro at kroppens magnesiumbalanse er ok til tross for at den ikke er det.

Magnesium hjelper kroppen å kvitte seg med tungmetaller, beskytter mot skadelige effekter av stråling og øker kroppen næringsopptak fra mat og tilskudd. På en naturlig måte korrigeres blodtrykk, blodsukker, kolesterol og blodets konsistens med mer.

10.000 ganger mer magnesium enn kalsium

Cellene skal inneholde ca. 10.000 ganger mer magnesium enn kalsium. Magnesium, også kalt naturens kalsiumblokker sørger blant annet for at kalsium, som er leder for elektriske impulser, slipper inn i cellen og gjør jobben sin, for deretter å sørge for at kalsium igjen presses ut av cellen.

Lite magnesium og mye kalsium gir fysiologiske endringer i cellene. Mye kalsium gjør cellevev hardt, noe som kan være positivt i beinvev, men er definitivt ikke bra i mykvev som feks. hjerte (infarkt), hjerne (alzheimers), ledd (leddgikt), muskler (kramper/stivhet) og blodårer (høyt blodtrykk) hvor det gir dårligere funksjonalitet.

Ønsker man å bevare helsen er nødvendigheten av et daglig inntak av magnesium udiskutabel sett ut i fra fakta og forskninger på området. Det mest effektive rent ernæringsmessig er ionisert kolloidalt magnesium – det er også det mest kostnadseffektive.

Du finner også mat som er relativt rik på magnesium. Tabellen nedenfor er hentet fra Micronutrient Information Center hos Oregon State University og viser ulike produkter som har et relativt høyt innhold av magnesium.

Matkilder til magnesium:
Food Serving Magnesium (mg)
Cereal, all bran ½ cup 112
Cereal, oat bran ½ cup dry 96
Brown rice, medium-grain, cooked 1 cup 86
Fish, mackerel, cooked 3 ounces 82
Spinach, frozen, chopped, cooked ½ cup 78
Almonds 1 ounce (23 almonds) 77
Swiss chard, chopped, cooked ½ cup 75
Lima beans, large, immature seeds, cooked ½ cup 63
Cereal, shredded wheat 2 biscuits 61
Peanuts 1 ounce 48
Molasses, blackstrap 1 tablespoon 48
Hazelnuts 1 ounce (21 hazelnuts) 46
Okra, frozen, cooked ½ cup 37
Milk, 1% fat 8 fluid ounces 34
Banana 1 medium 32

 

Underbyggende referanser

Her har du en rekke underbyggende artikler rundt magnesium for deg som er vitebegjærlig og for deg som alltid skal kverulere om alt.

https://www.youtube.com/watch?v=NwFgLH-bpW4

Avisartikkel om magnesium (engelsk)

mgwaters.com – Stor mengde data på engelsk om magnesium

Magnesium deficiency – Wikipedia

Magnesium – wikipedia

Importance of magnesium in diet often underestimated

Magnesium Offers Strong Radiation Protection

Size does matter (ionic magnesium)

How magnesium prevents heart disease

Magnesium is Vital for Good Health

Magnesium: The Lamp of Life

Magnesium Deficiency Linked to ADD and ADHD in Children

Magnesium and Medicine Overview

A Magnesium Defficiency Increases Cancer Risk Significantly

The Insulin Magnesium Story

The Importance of Staving Off a Magnesium Deficiency

Magnesium ADHD and Calm Minds

Magnesium Is Crucial to the Proper Functioning of a Healthy Body

Magnesium and Cancer Research

Magnesium and Cancer – How Magnesium Cures Cancer

Miracle Mineral For Diabetics – Part 1 – Magnesium

Magnesium & Asthma

Emergency Additions to Radiation Protocol

Magnesium & Dementia

Parkinson’s Disease

The Relation of Calcium and Magnesium to Cancer

Magnesium and Lung Cancer

Magnesium (Lommelegen)

Magnesium and Cancer

Magnesium Intake and Risk of Type 2 Diabetes in Men and Women

Magnesium may reduce risk of diabetes

Magnesium for ADHD – Does It Help?

Magnesium Intake and Reduced Risk of Colon Cancer in a Prospective Study of Women

Magnesium and Diabetes.

Senior Health – Parkinson’s Disease and Magnesium

Magnesium and Cancer

Diabetes risk may fall as magnesium intake climbs

Magnesium affects prostate cancer risk

Magnesium Lowers Type 2 Diabetes Risk

Magnesium prevents diabetes

Natural Treatment for ADHD – Magnesium Supplements

Magnesium Slashes Heart Attack Risk, Helps Prevent Diabetes

Magnesium – University of Maryland Medical Center

Kjetil Dreyer

Kjetil Dreyer har gjennom flere år drevet nordens største nyhetskilde for direktesalgsindustrien, han har skrevet hundrevis av artikler og har et enormt nettverk av ledere og ressurspersoner. Han drev også organisasjonen Quality Seminars som fokuserte på seminar, kurs og konferanser som hjelper mennesker i forskjellige deler av livet. Han var leder for Vaksinekasjon.no og vaksinemotstanden rundt H1N1 vaksinen i 2009 og fortsetter sitt arbeid med å bevisstgjøre mennesker rundt helse og andre samfunnsmessige spørsmål. Gjennom sitt ønske om å utgjøre en forskjell i andre menneskers liv grunnla han Altshop.no i desember 2007 som i dag er norges største alternative nettbutikk.

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Varsle om nye kommentarer
Varsle om
guest

4 Kommentarer
Nyeste
Eldste Mest populær
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
Balle Clorin
Balle Clorin
Anonym
8 år siden

Ja, magnesium er viktig, men såvidt jeg har forstått så trengs det krom for effektivt opptatt av andre andre mineraler, og svært mange nordmenn har veldig lavt kromnivå, og dermed lavt magnesiumnivå. Har jeg rett, eller er jeg på bærtur?

av chimay
av chimay
Anonym
Svar til  Balle Clorin
8 år siden

Men såvidt jeg har forstått trengs osv.
Du er ikke på bærtur. Det mye som trengs, mye mer enn vi leser om, og kanskje ikke så mye av det heller.
Et skritt på veien er himalaya salt. “Vanlig” bordsalt er kjemisk renset til rent NaCl, og deretter tilsatt aluminium basert antiklumpemiddel, og i noen tilfeller også tilsatt jod; (for JOZO 5 ppm jod). Selv bruker jeg himalaya salt fra Shan til alt bortsett fra ugress i singlen hvor jeg bruker billig og miljøvennlig havsalt. Himalaya saltet inneholder alle de opprinnelige mineralene, og i Shan’s tilfelle et naturlig innhold av 25 ppm jod.

Astrid Bjørkli
Astrid Bjørkli
Anonym
8 år siden

Hei hvordan kan jeg vite at jeg har mangel på Magnesium Når dette ikke kan vises på bloprøver .jEG HAR LAVT STOFFSKJIFTE . Er en tabbelett nokk til å forbygge. Jeg har også kramper i ben.Fortell meg gjerne på norsk hvilken mat jeg bør spise…?Mvh,Astrid Bjørkli

Sandi Kellerblock
Svar til  Astrid Bjørkli
8 år siden

Jeg er i samme situasjon Astrid Bjørkli. Har du fått noe svar?

S. Kellerblock

« Forrige artikkel

2016 Energetics med Gigi Young

Neste artikkel »

Til legen for å bli frisk?

4
0
Vi vil gjerne ha din mening. Fritt og anonymt.x
()
x