Sedler
Sedler er i full fart i ferd med å bli faset ut enten vi vil det eller ei.
/

Bankenes krig mot kontanter

13.7K visninger
5 minutter lesetid
53

DNB vil fjerne alle norske kontanter. Alt legges tilrette for å kunne konfiskere småsparernes midler for å redde banken fra konkurs. Samt total kontroll selvsagt.

– Bare seks prosent av våre kunder bruker kontanter i løpet av en dag. Kontantenes tid er forbi, sier konserndirektør Trond Bentestuen i DNB, skriver VG. Dette sier nå praktisk talt alle storbanker. Bank of England har for lengst stilt det samme kravet.

Sentralbankene har lenge diskutert å avskaffe kontanter, og flere land tar tiltak for å redusere kontantbruken. Det hele selges som en stor framgang.

Argumentene som brukes

Trond Bentestuen i DNB brukte følgende argumenter i samtalen med VG:

60% av pengebruken er utenfor kontroll. andelen som bruker kontanter daglig er nede i seks prosent. Nesten ingen bruker kontanter lenger. Kontanter øker faren for kriminalitet og svart økonomi.

Finansselskapet Bloomberg har gjennom sin nettavis startet en politisk kampanje mot kontanter. Argumentene er:

They’re dirty and dangerous, unwieldy and expensive, antiquated and so very analog.

Sentralbankene diskuterer å gjennomføre forbud mot kontanter, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Fra og med mars 2015 har storbanken Chase innført restriksjoner på kontanter i enkelte markeder. Banken har også innført forbud mot å ha kontanter i bankbokser. Frankrike har innført en serie restriksjoner mot kontanter. I Sveits foreligger det et forslag om å innføre gebyrer på kontanter.

Sjefsanalytikeren i Baader Bank, Robert Halver, regner med at en følge av negativrenter i stadig flere sentralbanker, vil bli at man avskaffer kontanter i Europa.

Ifølge bankene og deres talspersoner skal kontanter avskaffes fordi de er upraktiske, fordi de åpner for økonomisk kriminalitet og fordi de svekker kontrollen over pengebruken.

Hva er de virkelige argumentene?

Det finnes imidlertid helt andre grunner for at sentralbankene er så ivrige for å avskaffe kontanter akkurat nå. Viktigst er krisa i finanssystemet. Sentralbankene har forsøkt siden 2009 å sparke i gang økonomien ved å holde noe nær nullrente. Det har ikke lykkes.

Flere banker har nå i virkeligheten innført negativ rente. Med negativ rente straffes du for å ha penger i banken. Negativ rente er derfor et sterkt insitament for å ta pengene ut av banken og «putte dem i madrassen». For bankene ville de være katastrofalt om bankkundene skulle gjøre dette, særlig om det skjer på kort tid og i masseomfang. Og det kan det godt gjøre, dersom bankene innfører enda mer negative renter og kundene får følelsen av at pengene deres kvernes ned i sluket.

Hvis det blir forbudt å ha kontanter, kan bankene derimot innføre så negative renter de vil. Da vil ikke lenger kundene kunne prøve å redde pengene sine ved å ta dem ut. Da har de bare to valg: enten å bruke pengene eller å la bankene redusere verdien av dem.

Bankene ønsker også å kunne forsyne seg av kundenes sparekonti dersom de sjøl skulle komme i krise. Dette skjedde med Banca Etruria i Italia. Der ble småsparernes midler blitt konfiskert for å redde banken fra konkurs.

Fra 1. januar 2016 trer EUs bankdirektiv (BRRD Bank Recovery and Resolution Directive) i kraft. Etter dette direktivet vil såkalte «bail in»-regler gjelde. Det var disse reglene som ble brukt for Banca Etruria og tre andre finansinstitusjoner i Italia, samt deres kunder har nå fått merke dette i praksis.

Dersom (les når) kontantene avskaffes vil kundene være totalt prisgitt bankene, som på sin side vil kunne skalte og valte med kundenes penger som de vil, uten å risikere «bank run» eller tilsvarende ubehageligheter.

den neste bankkrisa blir et gigantran.

Vil alle norske sedler gå til destruksjon hos Norges Bank i løpet av kort tid?
Vil alle norske sedler gå til destruksjon hos Norges Bank i løpet av kort tid?

Total kontroll

Det finnes også andre, mer politiske argumenter. Bentestuen snakket om kontroll, og det er et høyst reelt argument. Hvis alt kjøp og salg blir digitalt, vil enhver økonomisk transaksjon kunne spores og loggføres. Det betyr at bankene og etterretningsorganisasjonene vil ha en total oversikt over alt innbyggerne foretar seg på den økonomiske sida. Alt kjøp og salg, alle gaver og bidrag, alt. Ikke bare hvem og hva, men også når og hvor. Dette er et grep sjøl George Orwell ikke hadde tankt på da han skrev 1984.

Noen sier: «Er det så farlig da, jeg har da ingenting å skjule.» Svaret er blant annet: Hva vet du om det? Hva vet du om hva myndighetene, bankene eller andre vil bruke mot deg i morgen eller om ti år? Og ikke minst hva vet du om hvem som vil vite dette og bruke det? Det er ikke gitt at myndighetene vil ha gode hensikter. Hvis de synes du er en brysom person, kan de jo bare blokkere kontoene din. Du vil ikke få kjøpt et brød en gang.

Og det er heller ikke gitt at det er bare myndighetene som vil overvåke alt du gjør. Dataene om dine kjøp og salg, dine gaver og små eller store økonomiske sprell er gull verdt for monopolene. Du og ditt forbruk er en vare som selges og kjøpes for store summer på markedet. Når de vet alt om deg, kan de målrette psykologisk påvirkning og reklame på måter vi har vanskelig for å forestille oss. Apple vil selge følelsene dineDette gjøres allerede i dag. Markedsføringsfirmaer profilerer husstander ut fra forbruksprofil, og kan derfor si mye om hvordan den enkelte person og den enkelte husholdning vil oppføre seg på markedet.

På Personverndagen 2016 ble det lagt fram informasjon som viser at: En stor industri bygges rundt innsamling og analyse av personopplysninger. IT-avisen skriver:

I løpet av en dag spores vi og legger igjen våre personopplysninger flere ganger enn noensinne tidligere. Dette skjer samtidig som vi bruker fler «gratistjenester» på nettet.

Hva du leser, hvor lenge det blir lest, hva leste du før og hvor gikk du etterpå. Hvor ofte du trener, hva du veier, hva du spiser, hvem du snakker med og hva dere snakker om. Opptil 15.000 datapunkter samles om hver enkelt profil.

All denne informasjonen er gull verdt for annonsører og de som selger dine profil for å gi deg tilpasset reklame. Mange store  har dette som sitt eneste eksistensgrunnlag.

Acxiom er et «lite» selskap som har som hovedgeskjeft å videreselge personopplysninger. De er verdens største databroker og har ca 4500 ansatte, disse igjen står for arbeidet med å opprettholde en database med personopplysninger på 700 millioner personer. Og hvem er tredje største aksjonær i dette selskapet? Hvis du gjettet BlackRock, så var det innertier. 4,64%.

– Sammenlign med Stasi, sier Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet. Stasi hadde 100.000 medarbeidere. Også uoffisielle. På 16 millioner. Her sitter altså et selskap som få av oss har hørt om, med 700 millioner profiler, og mange om oss. Og de vet, selvsagt kjønn, inntekt, men har du hund? Kan du få diabetes?

Det kontantfrie samfunnet vil være en gullgruve for denne nye overvåkingsøkonomien. Og ikke bare for dem. Når de kriminelle syndikatene får tak i disse dataene om deg, og det vil de jo gjøre, så vil de vite akkurat når, hvor og hvordan de skal plyndre deg aller mest grundig.

Si velkommen til den vidunderlige nye verden!

Kilde: Steigan.no

Pål Steigan

Jeg er Pål Steigan, skribent, kulturarbeider, kommunist, kokk og amatørfotograf – jack of all trades, master of none. Egen blogg finner du på www.Steigan.no.

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Varsle om nye kommentarer
Varsle om
guest

53 Kommentarer
Nyeste
Eldste Mest populær
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
Bank sikkerhet
Bank sikkerhet
Anonym
2 år siden

Nå har bankid hatt en ca 5 dagers oppdatering av systemene sine :
*** Tok en server test = nedslående resultat
portalbank.no som er kobling mellom bank og bankid.
https://www.ssllabs.com/ssltest/analyze.html?d=portalbank.no

SSL Report: portalbank.no (62.92.136.193)
test resultat : B – orange veldig dårlig resultat.

SSL Report: bankid.no (217.65.228.24)
samme resultat : B – orange
Ufattlig dårlig resultat av et selskap, som holder alle beboerne i dette landet id’er på sin(e) server.
Ingen sikkerhet.

Sparebanken Sør : sor.no
Resultat : Grønn A

Det er ok sikkerhet.

Sparebank1 : sparebank1.no
Resultat : Grønn A +
Godt resultat av server sikkerheten.

SSL Report: bjugn-sparebank.no (62.92.136.16)
Resultat : B – orange
Nedslående og svært dårlig resultat.

Common names eika.no
Alternative names eika.no 68nord.no aasen-sparebank.no afjord-sparebank.no aktiv.no andebu-sparebank.no asbank.no aurlandsparebank.no aurskog-sparebank.no bank.no bank2asa.no berg-sparebank.no bien.no birkenes-sparebank.no bjugn-sparebank.no blakersparebank.no drangedalsbanken.no drangedalsparebank.no eh-sparebank.no eikabk.no eikagold.no esbank.no etnedalsparebank.no fornebubanken.no fornebusparebank.no gildeskaal-sparebank.no grong-sparebank.no gruesparebank.no haltdalensparebank.no harstad-sparebank.no hegrasparebank.no hemnesparebank.no hjartdalbanken.no hjelmeland-sparebank.no honefossbank.no hsbank.no indresognsparebank.no jaerensparebank.no jbf.no klabu-sparebank.no kvinesdalsparebank.no larvikbanken.no lillestrombanken.no lofotensparebank.no marker-sparebank.no meldal-sparebank.no melhusbanken.no nidaros-sparebank.no nordirekte.no nordirektebank.no oasparebank.no odal-sparebank.no ofotensparebank.no oppdalsbanken.no orkdalsbanken.no orklasparebank.no orland-sparebank.no orskogsparebank.no rindalsbanken.no romsdalsbanken.no rorosbanken.no sandnes-sparebank.no selbusparebank.no skageraksparebank.no skagerraksparebank.no skuesparebank.no slidrebanken.no sn.no sognbank.no sognsparebank.no soknedal-sparebank.no sparebankendin.no sparekassa.no sparesmart.no stbank.no strommensparebank.no sunndal-sparebank.no tinnbank.no tos.no totenbanken.no tsbank.no tysnes-sparebank.no valdressparebank.no valle-sparebank.no vekselbanken.no viksparebank.no http://www.68nord.no http://www.aasen-sparebank.no http://www.afjord-sparebank.no http://www.aktiv.no http://www.andebu-sparebank.no http://www.asbank.no http://www.aurlandsparebank.no http://www.aurskog-sparebank.no http://www.bank.no http://www.bank2asa.no http://www.berg-sparebank.no http://www.bien.no http://www.birkenes-sparebank.no http://www.bjugn-sparebank.no http://www.blakersparebank.no http://www.drangedalsbanken.no http://www.drangedalsparebank.no http://www.eh-sparebank.no http://www.eika.no http://www.eikabk.no http://www.eikagold.no http://www.esbank.no http://www.etnedalsparebank.no http://www.fornebubanken.no http://www.fornebusparebank.no http://www.gildeskaal-sparebank.no http://www.grong-sparebank.no http://www.gruesparebank.no http://www.haltdalensparebank.no http://www.harstad-sparebank.no http://www.hegrasparebank.no http://www.hemnesparebank.no http://www.hjartdalbanken.no http://www.hjelmeland-sparebank.no http://www.honefossbank.no http://www.hsbank.no http://www.indresognsparebank.no http://www.jaerensparebank.no http://www.jbf.no http://www.klabu-sparebank.no http://www.kvinesdalsparebank.no http://www.larvikbanken.no http://www.lillestrombanken.no http://www.lofotensparebank.no http://www.marker-sparebank.no http://www.meldal-sparebank.no http://www.melhusbanken.no http://www.nidaros-sparebank.no http://www.nordirekte.no http://www.nordirektebank.no http://www.oasparebank.no http://www.odal-sparebank.no http://www.ofotensparebank.no http://www.oppdalsbanken.no http://www.orkdalsbanken.no http://www.orklasparebank.no http://www.orland-sparebank.no http://www.orskogsparebank.no http://www.rindalsbanken.no http://www.romsdalsbanken.no http://www.rorosbanken.no http://www.sandnes-sparebank.no http://www.selbusparebank.no http://www.skageraksparebank.no http://www.skagerraksparebank.no http://www.skuesparebank.no http://www.slidrebanken.no http://www.sn.no http://www.sognbank.no http://www.sognsparebank.no http://www.soknedal-sparebank.no http://www.sparebankendin.no http://www.sparekassa.no http://www.sparesmart.no http://www.stbank.no http://www.strommensparebank.no http://www.sunndal-sparebank.no http://www.tinnbank.no http://www.tos.no http://www.totenbanken.no http://www.tsbank.no http://www.tysnes-sparebank.no http://www.valdressparebank.no http://www.valle-sparebank.no http://www.vekselbanken.no http://www.viksparebank.no

Alt under ett, gir veldig dårlig sikkerhet.

Alle disse bankene, ser ut til å ha samme resultat :
SSL Report: tsbank.no (62.92.136.16)
Resultat : B – orange

Storebrand : storebrand.no
Resultat : Grønn A +
Godt resultat

SSL Report: nordea.no (158.233.250.69) :
Resultat : B – orange

Aradorn
Aradorn
Anonym
Svar til  Bank sikkerhet
2 år siden

Deeper dive :
https://themarkup.org/blacklight?url=bankid.no

Se hvor bankid sender våre person-opplysninger.

Hvorfor har bankid all denne trackingen ?!

Skikkelig nedslående resultat

6
Ad trackers found on this site.
This is less than the average of seven that we found on popular sites.

13
Third-party cookies were found.
This is more than the average of three that we found on popular sites.
These are commonly used by advertising tracking companies to profile you based on your internet usage.

Blacklight detected 13 third-party cookies on this site. Blacklight detected cookies set for LinkedIn Corporation, WarnerMedia, LLC and Alphabet, Inc.

When you visit this site, it tells Facebook.
The Facebook pixel is a snippet of code that sends data back to Facebook about people who visit this site and allows the site operator to later target them with ads on Facebook. A Facebook spokesperson told The Markup that the company set up this system so that a user doesn’t have to be “simultaneously logged into Facebook and viewing a third-party website for our business tools to function.” Common actions that can be tracked via pixel include viewing a page or specific content, adding payment information, or making a purchase. The Facebook pixel appeared in thirty percent of popular websites when we scanned them in September 2020.

This site allows Google Analytics to follow you across the internet.
This site uses Google Analytics and seems to use its ”remarketing audiences” feature that enables user tracking for targeted advertising across the internet. This feature allows a website to build custom audiences based on how a user interacts with this particular site and then follow those users across the internet and target them with advertising on other sites using Google Ads and Display & Video 360. A Google spokesperson told The Markup that site operators are supposed to inform visitors when data collected with this feature is used to connect this browsing data with someone’s real-world identity. You know when those shoes you were looking at follow you around the internet? This is one of the trackers leading to that. This feature appeared in fifty percent of popular websites when we scanned them in September 2020.

Alphabet
Blacklight detected this website sending user data to Alphabet, the technology conglomerate that encompasses Google and associated companies like Nest. The Silicon Valley giant collects data from twice the number of websites as its closest competitor, Facebook. An Alphabet spokesperson told The Markup that internet users can go here if they want to opt out of the company showing them targeted ads based on their browsing history.

The site sent information to the following domains googleapis.com, googletagmanager.com.

eika.no til alle som bruker eika sine banker : finn dere annen bank
Alphabet
Blacklight detected this website sending user data to Alphabet, the technology conglomerate that encompasses Google and associated companies like Nest. The Silicon Valley giant collects data from twice the number of websites as its closest competitor, Facebook. An Alphabet spokesperson told The Markup that internet users can go here if they want to opt out of the company showing them targeted ads based on their browsing history.

The site sent information to the following domains googleapis.com, googletagmanager.com.

arn
arn
Anonym
5 år siden

Har noen en teori om hvorfor gamle sedler (100 og 200 kroner) ble verdiløse? Var det for å gjøre Nokas-ranerne (Stavanger) sine millioner verdiløse , eller var det kanskje flere grunner. Nokas-ran-utbyttet + alle svarte penger som ligger rundt i bedriftseieres skuffer og skap?
Pengene kan forresten veksles inn i bankene frem til 2028, men kommer man med en kuffet med sedler er det kanskje ikke så lurt.

stale
stale
Abonnent
5 år siden

Verd å få med seg: Ingen forklarer kampen mot kontanter bedre enn Lynette Zang/ITM trading:

ja
ja
Anonym
6 år siden

det har vert prøvd før …. men da på papir … ikke diggitalt … da passerte den svarte økonomien den hvite på meget kort tid

jan moholt
Anonym
6 år siden

og når Campi Flegrei får et utbrudd ikke utenkelig i nær fremtid er det kun kontanter som gjelder i hvert skal du overleve de som har vipps kan vipse seg inn i evigheten. har du kontanter kan du i hvert fall på kjøpt detnødvendige mat m.m alt digitasle tjenester kolapser etter kort tid . ja til kontanter.

Hans Gaarder
Forfatter
7 år siden

Den folkelige bevegelsen for å beholde kontantene har nå virkelig fått fart i seilene her i Norge.

Det er mulig å bli medlem i JA TIL KONTANTER:

https://www.jatilkontanter.no/engasjer-deg/

Hans Gaarder
Forfatter
7 år siden

Facebook-gruppen JA TIL KONTANTER har nå passert 35.000 medlemmer!

https://www.facebook.com/groups/boikott.neitilkontanter/

stale
stale
Abonnent
7 år siden

Ja mr clorin. Du har helt rett. Kontroll over deg og meg.

Så må vi ikke glemme at vi er lovet, at når kontantene forsvinner, så forsvinner svart arbeid og mye annen krimminalitet. Det gjenstår å se ?????.

Kampen mot kontanter er en farse som det ikke nytter å kjempe i mot.

Ingen ansvarlige politikkere i norge vil nevne ordet negativ rente eller det faktum at sparepenger ble konfiskert på kypros og italia. Noe som også må skje her, når dollaren kollapser.

Norge er en eiendom, på linje med en puddel,eid av de internasjonale bankene.
Valebrokk og co hadde en podkast om fjerning av kontanter. Ordet negativ rente ble ikke nevnt.
Igjen en farse. Må sitere lege Mads Gilbert ” Media er en del av makta”

Balle Clorin
Balle Clorin
Anonym
7 år siden

Butikker ikke pliktige til å motta kontanter i 2020, hvis Høyres digitaliseringsutvalg får det som det vil: http://e24.no/privat/hoeyre/hoeyre-vil-fase-ut-kontantplikt-i-butikker-innen-tre-aar/23891756

Sakset fra artikkel: “– Utvalget har jobbet fram en rekke forslag til hvordan vi skal digitalisere samfunnet.” Les at samfunnet SKAL digitaliseres. Såvidt meg bekjent er ikke det noe folkekrav, så hvorfor? Kontroll over deg og meg.

Oddi
Oddi
Anonym
7 år siden

Hvis folk ikke setter inn penger kan ikke bankene låne ut.
Har jeg 10000 kr på en sparekonto kan banken gi ca 90000 kr ut i lån pga. mine innskudd.
Derav er det “skapt” ca 80000 kr ut av ingenting.. som dem har renteinntekter av..
Bankene må ha en “varebeholdning” (penger) for å kunne låne ut penger.. tror jeg..
Er det noen bankfolk her inne som kan forklare bedre?.. :-)

Rolf Kenneth Myhre
Forfatter
7 år siden

Steigan skriver: ” For bankene ville de være katastrofalt om bankkundene skulle gjøre dette [stoppe å sette inn penger i banken], særlig om det skjer på kort tid og i masseomfang.”

Vil Steigan utdype dette nærmere? Den store inntektskilden til bankene, slik jeg har forstått det, er UTLÅNSpraksisen. Det er gjennom utlån at bankene skaper kreditt “ut av intet”. Hvor mye penger bankene tjener på innskuddspraksisen er jeg usikker på, men det kan være temmelig sekundært i forhold til utlånspraksisen. Innlånsvirksomheten og utlånsvirksomheten er ikke to sider av samme mynt, de er temmelig uavhengig av hverandre.

stale
stale
Abonnent
7 år siden

Ref: E24.no
Norges Bank bruker titalls millioner på nye sedler. Informatikkprofessor Kai A. Olsen mener vi går mot et kontantløst samfunn. Sentralbanksjefen tror kontanter vil være i bruk i lang tid fremover.

Kai A . Olsen snakker for et kontantløst samfunn uten å nevne negative renter eller cypros. Noe som er et bevis på at mannen har tittel uten innhold.
Professoren virker kjøpt og betalt, da han ikke har noen motforestillinger i sitt innlegg.

Hva skal vi med en professor uten historie kunnskaper ?

Heldigvis har vi ennå en sentralbanksjef som ser og forstår.

stale
stale
Abonnent
7 år siden

Ny spiker i kisten for kontanter. DNB Bjerke vil skal ha 10 kr pr minibank uttak. Dette samtidig som han har satt ned grensen for maks beløp pr uttak. Men selv har han ingen grenser, Ifølge DNBs årsberetning fikk Rune Bjerke i fjor 5,4 millioner kroner i fast lønn, 2,3 millioner kroner i bonus og 4,6 millioner kroner i pensjonssparing.

I tillegg har han et gunstig banklån på 9,5 millioner kroner.

Helt klart, for at mannen skal ha en slik lønn, må mange betale dyrt. Hvordan er det mulig ????

ståle
ståle
Abonnent
7 år siden

Amir ! Du er for snar til å svare. Det tar lang tid for ærlige personer og sette seg inn i helheten i temaet.
Først. Du forstår ikke forskjellen mellom money og currency. Bare sølv og gull er money. Papir og elktronikk penger er currency.
Check dette på you tube, etc.

Som et enkelt svar på det resterende du skriver: Den andre måten penger blir skapt med et tastetrykk er når du tar opp et lån i en bank.
Da oprrettes pengene ved at du tar ansvaret for skapelsen av pengene, og med at du da må betale de tilbake. Vips så fikk verden økt sin pengemengde. Det siste måten er det verd å tenke på: Du tar nu 1000 kr fra dine lånte penker i banken og setter dem inni i en annen bank. Da har den siste banken lov til å låne ut denne 1000 lappen 8 ganger. Det kalles fractional reserve og er lov for banker. Men gjør du eller jeg det, så er det falsk mynteri

Kansje viktigst er det å forstå at penger som blir opprettet er et produkt av det kontinerlige og vanvittige forbruket av jordas ressurser. Hva skal du med currency, dersom du ikke kan reinvestere de i en ny runde av forbruk av jordas ressurser.

Da passer det jo de rike meget bra at de fattige har verdiene sine i currency/elektroniske penger og papir penger, mens de rike har money i sølv-gull og assets. For at noen skal bli rike, må noen være dumme. Vi i norge er de dumme med vårt oljefond og en gullbeholdning som vi har solgt.

I denne forbindelse passer eventyret om robinsom crusoe og fredag inn.

Ellers ligger det mye god info om alt dette her på NS.

Amir
Amir
Anonym
7 år siden

Hmmm ståle… så du mener seriøst at “bankene” (hvem nå dette er, vi har haugevis, private, statlige, miks, eiet av fond etc) vil innføre en rente for privatpersoner slik at når jeg setter inn 1000NOK, så er de bare verdt f. eks 950 når jeg tar de ut? Jeg skjønner jo hva du prøver å formidle, men slik er det jo ikke? 1000NOK i dag kan selvsagt være mindre verdt om et år, men det er flere forhold som spiller inn på det (og noe av effekten er at vi får “mer” i enkelte land og “mindre” i andre for den samme kronen). Setter vi inn 1000, kan vi fortsatt ta ut 1000. Kanskje må vi betale et gebyr for det slik at vi “egentlig” bare får 995,- men fortsatt tar vi ut 1000.
Dette vil jo også bli styrt av markedskreftene, for hvis man må betale for at bankene skal ha pengene dine så vil kundene reagere. Det er derfor man innfører gebyrer på alt mulig, det er den nye betalingen. Så blir det på mange måter opp til den enkelte hvilken bank man liker best, føler passer seg best,har færrest gebyrer osv.
De første bankene må jo stamme fra hundrevis om ikke tusenvis av år før Jesus (hvis det i det hele tatt kan være et mål på noe som helst at Jesus levde, men du skjønner hva jeg mener). Da byttet man varer og tjenester, og man kunne også “kjøpe” diverse rettigheter. “Bankene” var født. Jeg mener at du misforstår/blander “penger” med “kontanter”. Penger er jo alt fra kontanter, til sjekker, til bankkort til bitcoin. Det som endrer seg er overføringen av disse og utvalget vi har å bytte oss til mot pengene vi har. Jeg håper du leste linken om negative renter. Der står det jo ganske greit forklart, at negative renter er noe man forsøker for å øke forbruk, skape arbeidsplasser etc. En negativ rente vil i så måte være med å strupe det som bankene/myndigheter ønsker å skape, nemlig vekst. Derfor vil sannsynligvis ikke negative renter bli innført til privatpersoner. I et større bilde med sentralbanker etc, så er det en annen diskusjon, med andre forutsetninger.

Litt usikker hvor du vil med Peakoil i denne sammenheng, og er et tema som både er omdiskutert og et større tema enn vi kan nevne i forbifarten. Anyway, det er forskjell på oljereserver og utvinningstakt. Jeg kan garantere deg at vi har nok olje i sannsynligvis noen hundre år til, i tillegg kommer stadig ny teknologi. Visste du at man vanligvis bare får utnyttet 70-80% av et “typisk oljefelt”? Dette pga mange variabler, men man har altså latt være å jobbe med de siste 20-30% fordi kostnaden med å hente/utvinne er dyrere enn hva man kan selge det for. Nå begynner det å komme teknologi som kan utnytte dette og få det inn i et plussregnskap. Dette betyr flere jobber og mer vekst.

Ellers ser jeg jo også hva du prøver å formidle med at “pengene kan forsvinne ved et tastetrykk”. Men akkurat det er vel ikke noe særlig mer spesielt enn annen risiko vi tar hver dag i livet? Det er jo faktisk en sjanse for at firmaet som lager bilene våre lar være å putte en viktig del i bilene for å spare penger, en viktig del som kan være dødelig. Men jeg tror det ikke, og jeg tror heller ikke at de gjør det bevisst. Og jeg slutter ikke å kjøre bil av den grunn?

For å snu spørsmålet litt;
bruker du selv bankkort/nettbank/elektroniske hjelpemidler i forbindelse med “penger”? Hvorfor/hvorfor ikke?

Ståle
Ståle
Abonnent
7 år siden

Ok, Amir ! Dette er ikke lett å forstå. Jeg som ikke har noen blåruss utdannelse har brukt mange år på å forstå det hele.
Derfor er det naivt av meg å tro at alle “må da enkelt forstå dette” Unnskyld Amir .

Videre. Du forklarer ikke her på NS, hva negative renter betyr for deg og meg. Start med å sette inn 1000 kr i januar i en bank med negative renter og prøv å ta ut1000 lappen i januar året etter.

Hele det vestlige pengesystemet er en gigantsisk svindel som går helt tilbake til pengevekslerne og jesus i tempelet.

I dag dreier det seg om ECB og federal reserve i USA og deres svindel av alt og alle i verden. Sjekk youtube fedreal reserve: history of enslavement.

Videre, litt om penger: Dine penger skal være din personlige private varige verdi for den tjeneste/arbeid eller salg av noe. Pengene er da bare en konverterings/vente verdi som du senere skal kunne veksle tilbake i samme tjeneste. Dersom pengene da hadde vært av sølv eller gull ville dette stemme og fungere. Tro nå ikke at du må drasse på mynter av gull og sølv. Det er også en propaganda løgn fra bankvesenet. Alternativ finnes, det kan jeg forklare.

Men slik er det ikke. Pengene er opprettet av myndigheter/sentralbanker og private av luft, med et fremtidig krav på rente på de samme pengene.

Denne svindelen med renter krever evig vekst og kan kun forsette så lenge verden har ubegrensede ressurser som kan voldtaes.

Plutselig er nå ikke dette tilfellet lengre. Olja, les “peakoil” og alle andre ressurser er nå blitt meget begrenset. Vi er også blitt mange på denne kloden.

Derfor må nå pengemengden i verden reduseres/likvideres i takt med de ressursene som er igjen. Eller i takt med det forbruket som verdens makta tillater oss å forbruke. Resultatett er her kypros og nå flere og flere land med negative renter.

Dette betyr at myndigheter og internationale private banker bestemmer verdien av dine papirpenger, dette etter så det passer dem. Og alltid så setter de verdien av dine penger lavere og lavere.

Dvs, at den varige verdien av det du har solgt eller har utført blir manipulet til deres egen fortjeneste etter at du har fått hånd om dine egene fysiske penger i kontanter eller bankinnskudd.

Dette gjelder også kontanter, men kontanter er hakke bedre enn elektroniske penger som kan forsvinne med et tastetrykk, slik som på kypros.

Det som nå er i ferd med å skje er at 1% og deler av 9% av verdens befolkning er i ferd med å trekke opp stigen opp etter seg, slik at de er blir varige rike og du og jeg varige fattige. Saken er også at norske myndigheter-politikere og banker er med på dette, vel vitende om at de svindler deg.

Til slutt: Verdier og makt som ikke spiller på lag må også likvideres. Det er her alle pågående og kommende kriger kommer inn.

Amir
Amir
Anonym
7 år siden

Rolf:
1 – Ja skjønte jo at du mente “fysiske penger fra madrassen” som skal inn på en bankkonto. Men dette illustrerer jo poenget godt, samfunnet trenger en slags kontroll (eller brukerne bør vite at det kan bli en kontroll), for i utgpkt vet ingen om pengene fra madrassen din kommer fra svart arbeid, narkotikasalg eller arv. Er du kriminell og pengene stammer fra kriminell virksomhet, så vil du nok tenke deg om minst to ganger før du oppretter en konto for så å sette inn store beløp som så igjen overføres til en bankkonto.

2 – Dette understreker også poenget mitt (uten at jeg veldig tydelig oppfattet deg som anti-kontant eller pro-kontant eller en miks), samfunnet, menneskene, systemene og rutinene er i konstant endring. Noe til det bedre, noe til det verre.

Jeg tipper fortsatt at INGEN her inne virkelig kunne tenke seg å bytte ut kort og nettbank med kontanter og fysiske filialer igjen. Da vil jeg gjerne høre fra dere hvor dere forklarer litt nærmere.

ståle:
jeg skjønner ikke helt hva bankenes og papirpengenes historie har med saken å gjøre? De første “pengene” var jo varer som ble byttet med andre varer. Så har dette utviklet seg i tråd med verdens tilstand, og “penger” har vært i mange former. Sølv, gull etc – Penger er vel egentlig bare et uttrykk for at noe har en (noenlunde fast) verdi. Og siden du trekker inn bilderbergerne, så antar jeg at du er en av dem som mener bilderbergerne kun driver med noe skumle hemmelige greier. Hva er det bilderbergerne evt vil oppnå med kontantløst samfunn om det er det de ønsker?

Jeg ser egentlig ikke noe annet enn at verden forsøker å tilpasse seg og bruke de mulighetene teknologien gir oss. At det samtidig er mennesker som driver fant og jukseri er ikke noe nytt. Det har menneskeheten drevet med siden vi ble til, og det vil vi alltid drive med. Det trenger ikke være noen stor konspiratorisk plan bak av en “elite”..

Forøvrig litt interessant om negative renter her: https://www.finansnorge.no/aktuelt/nyheter/2016/06/qa-om-negativ-rente/

ståle
ståle
Abonnent
7 år siden

Amir ! Du har satt deg lite inni bankenes og papirpengenes historie. Eller alternativt virkelige penger som sølv.
Ser ikke du at det er en falsk krig mot kontanter, hvor DNB fører ann etter at Rune Bjerke/bilderberger kom hjem fra møte i Davos.

Dersom flere og flere av Ola og Kari, blir hindret i å bruke kontanter, vil det ikke “alltid bli noen kontanter igjen”

Da stiger kostnadene for norges bank og for bankene med å håndtere kontanter.
Dette vil da bli brukt som argument for nettopp å avikle kontantene.

Igjen, det hele dreier seg om kommende negative renter som blir innført i norge om ikke lenge.
Med kontanter i hånda slipper du unna, enn så lenge. Det er dette som irriterer bank makta.

Alternativt er at vi plutselig får en kypros hendelse her i norge som ingen av våre ansvarlige politikkere eller bank byråkrater kunne eller ville forutsi eller varsle om. De juger på TV og i media så det renner av dem alle. Sjekk negative renter på på youtube etc.

Amir
Amir
Anonym
7 år siden

Det får jo være grenser for hvor (og hvor mange) busemenn dere ser!! ALT har ikke utgpkt i illuminati eller andre konspirasjoner.

grunnen til at man vil vekk fra et kontantløst samfunn er fordi verden endrer seg. Det er dyrt med kontanter, det koster MYE å behandle, sikre, fordele,holde oversikt og kontroll over fysiske penger. Vi vil nok aldri helt bli uten kontanter, for det vil fortsatt være et lite behov for det. Som en nevner over her, vi bruker kontanter på markeder, basarer, gir lommepenger etc. Men selv på markeden kan man bruke kort. Hvorfor? Er selgerne en del av den store konspirasjonen dere tror står bak? Eller gjør de det fordi det er enklere, tryggere og bedre? Og før dere kommer med motargumenter, så gjør et lite tankeeksperiment; tenk alt dere bruker kort og nettbank til..Ville dere byttet dette ut mot kontanter, og det å fysisk gå i en bankfilial for å betale hver eneste regning? Kanskje er dere det, men da tipper jeg dere enten er over 75 år, eller så har dere fullstendig manglende begrep på hvordan verden henger sammen og hvordan teknologien hjelper oss å gjøre ting bedre, enklere, raskere, billigere.

Og til Rolf Kenneth; forsto jeg det slik at du opprettet konto i lokalbanken for fysisk å gå dit for å føre penger over til Skandiabanken? Kunne du ikke gjort dette bare på nett? Og hvis du synes dette er så praktisk, hva er grunnen til at du ikke bruker lokalbanken hele tiden? Hva er det Skandiabanken tilbyr deg som gjør at du velger dem?

Rolf Kenneth Myhre
Forfatter
Svar til  Amir
7 år siden

Til Amir:
1) “… forsto jeg det slik at du opprettet konto i lokalbanken for fysisk å gå dit for å føre penger over til Skandiabanken? Kunne du ikke gjort dette bare på nett? ” Ja, du forsto det riktig. Nei, jeg kan ikke overføre FYSISKE penger til en nettbank fra min egen eller andres PC.

2) “Og hvis du synes dette er så praktisk, hva er grunnen til at du ikke bruker lokalbanken hele tiden? Hva er det Skandiabanken tilbyr deg som gjør at du velger dem?” Skandiabanken vinner årlig priser i flere kategorier for å gi det beste tilbudet, og har i flere år vunnet prisen for generelt å være den beste banken. Så jeg ønsket ikke å gi slipp på Skandiabanken bare pga. et lite problem med å få overført FYSISKE penger til kontoen.

An
An
Anonym
7 år siden

https://www.vipps.no/nyheter.html
(Kontroll. Oversikt. Synlighet)

Stilig at de bruker eget perspektiv og målsetning på salgsargumentet, også koster det jo deg bare 1% av dine penger å kjøpe noe litt dyrt.

Mon tro hvor mange salg det er daglig over grensen for 1% og hvor mye det vil tilsvare i kroner?

Men det tenker man ikke på fordi man stortsett vipser små beløp og blir godt vant med det så da stiller man ikke spm, det er bare normalt.

Er jo ikke sånn at man har skattet eller momset i tillegg så 1 % gjør jo ikke noe…

Er jo hvert fall ikke sånn at 1% klubben gjør så mye for å legge kjepper i hjulene på mannen i gata.

Jaggu bra de tar ansvar og kontroll på sakene, for det påvirker jo ikke deg noe særlig.

Du har jo mulighet til å fritt velge noe annet.

Det er hvertfall ikke noe å bry seg med å ta en folke avstemning hva folket vil, det har jo de oversikt over uansett.

Praktisk løsning.

« Forrige artikkel

Økonomisk krise vil eksplodere

Neste artikkel »

Jens Stoltenberg vil ruste opp mot Russland

53
0
Vi vil gjerne ha din mening. Fritt og anonymt.x
()
x