Merkelapping – en trussel mot verdensfreden?

4.6K visninger
4 minutter lesetid
47

Takket være «merkelappene» vi henger på hverandre, så er de klassiske herskerteknikkene enkle og greie i bruk. De har fungert fint i tusenvis av år, og de fungerer fortsatt helt glimrende.

Hvor lenge dette vil fortsette, er opp til oss; nærmere bestemt deg og meg.

Noen kjente «merkelapper»

Du kjenner dem sikkert: Kommunist, kapitalist, nasjonalist, royalist, terrorist, muslim, palestiner, israeler, kristen, nazist, sionist, satanist, ateist, katolikk, akademiker, protestant, nordmann, svenske, innvandrer, bosnier og serber … det finnes tusenvis. Og bak alle disse merkelappene skjuler det seg … mennesker.

Og vel og merke mennesker som gjør det beste de kan, ut fra sine spesielle forutsetninger. Alle gjør vi det. Ikke alltid så bra, det skal jeg være den første til å innrømme; men i hvert fall det beste vi kan – eller kunne, på akkurat det tidspunktet.

Nok om det.

Uten disse «merkelappene» ville mye plutselig blitt umulig her i verden: Alt fra partipolitikk til verdenskriger avhenger nemlig av disse merkelappene. Tenk bare: hvor hadde Gutteklubben «Grei» vært i dag uten f.eks «muslimer», «selvmordsbombere» eller «terrorister»? Hvor hadde Siv Jensen vært? Hva hadde Hitler fått utrettet uten merkelapper som «kommunister» og «jøder»? Eller Stalin, Roosevelt og Churchill, uten sine kjære og sårt tiltrengte «nazister»?

Ingenting. Ingensteder.

Og mange menneskers unødige død og lidelse kunne vært unngått.

For å herske på den smarte måten, trenger man «merkelapper».

Hvordan virker dette?

Det er helt naturlig for oss mennesker å skape orden i en kompleks virkelighet gjennom å forenkle den. Underbevisstheten, vårt ubevisste sinn, er en sann mester i dette og «hjelper» oss hele tiden med å kategorisere, systematisere og putte ting i båser. Dette skjer helt automatisk og konstant, helt fra vi er små: «De andre» er «dumme». Det er «oss» og «dem», og så videre. Ja, hele vårt ego er faktisk bygd opp omkring én eneste gigantisk merkelapp: «Jeg».

På sett og vis er denne mekanismen også til god hjelp: Det gjør at vi kan trekke våre slutninger ut i fra én eller få erfaringer, for så å overføre dette på alle fremtidige opplevelser: «Hunder kan bite.» «Vepser stikker». Noen ganger riktig, andre ganger ikke; men sånn for sikkerhets skyld …

Det er også for å forenkle, at forskere jobber med modeller. Dette for å kunne forholde seg til noe som er sånn noenlunde fattbart i Vårherres uendelig komplekse univers.

Og for å forenkle må man som regel generalisere, noe som ofte går på bekostning av virkelighetsnærheten.

Noen ganger er altså generaliseringer nyttige, andre ganger kan de – helt bokstavlig talt – være livsfarlige.

For å holde oss til oss mennesker: Det dreier seg om å skjære alle over én kam: muslimer er slik, jøder er sånn, nazister slik. Og sånn er det, ferdig med det.

Trenger vi merkelapper på mennesker?

De siste månedene har jeg holdt på med en større artikkel om holocaust. I den forbindelse har det til stadighet slått meg hvor viktige merkelappene har vært for å skape myter, skape splid og hat, og for å spille folk og nasjoner opp mot hverandre. Det er enkelt og genialt – djevelsk genialt, faktisk.

I holocaust-sammenhengen opptrer en rekke merkelapper som: «jøde», «nazist», «tysker», «holocaustfornekter», «ny-nazist», «antisemitt», «nasjonalist», «fanatiker», osv. Til disse merkelappene er det i sin tur heftet generaliseringer: Tyskere er slemme; jøder og amerikanere er snille; nazister er grusomme mordere og torturister, osv. Kort sagt overforenklinger som ikke alltid – eller kanskje snarere svært sjelden – samsvarer med virkeligheten, men som like fullt er uunnværlige for en folkeforfører, enten han nå heter Hitler, Stalin, Bush eller Churchill.

Som sagt: Bak merkelappene har vi med mennesker å gjøre; våre brødre og søstre, Guds barn, selve kronen på skaperverket. Enten vi nå kaller oss «kristne», «muslimer», «jøder», eller noe annet.

Nå mener jeg tiden er inne for å lære oss å gjennomskue dette billige, men likevel effektive trikset.  Det ville faktisk slå beina under en av de eldste, enkleste, mest brukte, og mest effektive herskerteknikkene verden noensinne har sett.

Vil du være med på det?

Hva kan du gjøre?

Du kan ganske enkelt begynne med å legge merke til når du selv setter merkelapper på mennesker. Ikke bare i større sammenhenger, men også i små: Er din gode venn «homofil», eller er han bare Ivar? Eller Jon? Er han «tysker», eller bare Hans? Er han akademiker, eller bare Morten?

Du kan også legge merke til når andre gjør dette, uten at du nødvendigvis behøver å kommentere det der og da; bare notér deg at det skjer, og la det være med det – i hvert fall til å begynne med.

Å observere seg selv og andre på denne måten handler egentlig om å være våken. Og kanskje er en slik oppvåkning en viktig del av den bevissthetsendringen menneskeheten i følge Mayakalenderen nå gjennomgår, og som vil være fullført i løpet av 2012.

Neste skritt kan for eksempel være å legge merke til hvilket innhold disse merkelappene representerer, og hvor dette innholdet faktisk kommer fra. Hvordan ble dette innholdet skapt i din bevissthet? Er det dine egne erfaringer? Er det fra film, familie, venner, aviser, TV, bøker?

Hvis det er dine egne erfaringer, er det så sin sak. Men er det fra andre kilder, bør du straks være mer forsiktig – det kan nemlig hende at nettopp du er utsatt for andres manipulasjon.

Og nettopp på denne uhyre enkle og kostnadsfrie måten kan akkurat du bidra til å skape en bedre verden. Er det ikke fantastisk?

Du kan lære deg selv opp til å se hvert enkelt menneske, uten merkelapp.

Husk også at alle mennesker er resultater av Skaperens verk og bør respekteres som nettopp dét. Mennesker trenger slett ingen merkelapper. Satan trenger derimot merkelappene sårt, så la oss ta dem fra ham!

Vi må nemlig begynne med oss selv om vi skal komme noen vei. Vi må selv være den forandringen vi ønsker å se i verden, som Gandhi en gang skal ha sagt.

Og en slik forandring kan ingen hindre.

Morten Kielland

Morten Kielland er utdannet ved Historisk-filosofisk fakultet ved Universitetet i Oslo og har formell forskerkompetanse. Han har vært særlig opptatt av vitenskapsfilosofi og erkjennelsesteori. For noen år siden oppdaget han at den offisielle versjonen av 11. september-dramaet innebar fysiske umuligheter og dermed måtte være et bevisst forsøk på manipulasjon. Det skulle for ham bli starten på en ny erkjennelse av hvordan menneskeheten er blitt undertrykket og manipulert over svært lang tid, ikke bare politisk og økonomisk, men også som åndsvesener. Morten Kielland ønsker å bidra til at denne epoken nå tar slutt. Han har ikke tro på at dette kan gjøres gjennom kamp, men derimot gjennom opplysning og forandring på individ-nivå.

Varsle om nye kommentarer
Varsle om
guest

47 Kommentarer
Eldste
Nyeste Mest populær
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
ReXoR
ReXoR
Abonnent
13 år siden

Utrolig bra artikkel og meget aktuelt tema.
Kom med flere slike :)

Lars-Roger Moe
Skribent
13 år siden

Veldig bra. «Splitt og hersk» forutsetter merkelapping. «Båsinndeling» i akademia forutsetter merkelapping. Begge deler er trøbbel. Kjempeviktig begrepsforståelse for rydding i egne begreper og forståelser. Det ligger mye frihet her.

arifkarim
arifkarim
Abonnent
13 år siden

Fantastisk, og god «research» på det grunnleggende «feil» innebygd i menneskepsyke. Vi kan se ut som å leve iblant skarpe hoder, men innerst operer alle med disse «merkelappende. Det er vel å merke at «mobbing» som styrer samfunnet vårt idag, begynner allerede å utvikle seg i det «ubevisste» i tidlig barneårene, da menneskebarn er bedre istand til å se «ulikhetene» enn «likhetene»… :)

Lise Tollefsen Slembe
Skribent
13 år siden

Artikkelen til Morten Kielland burde vært satt inn i alle norske ukeblader og aviser til lærdom for alle intrigemaker der ute, de som man finner på blogger rundt om i aviser som skriver » hvor fa… dum går det an å bli» eller » du din jævla.idiot!» osv…

Mener jeg har fått tilslengt slike setninger før så fort jeg har ytret min frie mening om urettferdighetene som skjer der ute! Ikke nok med at jeg ble mobbet som barn fordi jeg var glad i å synge og hadde rødt hår men også skal man mobbes som voksen fordi man TØR å stå frem med sannheter som hører menneskeheten og livets verdier til.

For det er slik det er i realitene når de såkalte » ABBA – menneskene» tør å stå frem med sine ytringer om verdens urettferdigheter, ondskap og menneskekrenkelser.

ABBA Står for – «absolutt begavet bare annerledes» som forfatter – av denne diagnosen og boken VÅRE TI INTELLIGENSER – Georg Ulvehøj har oppfunnet som diagnose og skrevet om i sine bokutgivelser. Georg har gitt også meg denne diagnosen ABBA som jeg er veldig stolt av å få.

http://origo.no/-/user/show/83859_georg-u – Georg Ulvehøj
http://www.bt.no/nyheter/Ny-diagnose-for-Wergeland-678196.html

Det farlige med «merkelapper» er ikke bare at man bruker disse for å spre et dårlig rykte om et menneske. Man bruker dem også i altfor mange tilfeller til å evighetsstemple et menneske som syk, ressurssvak og uintelligent. Og jeg vet med sikkerhet at en god del psykiatere, leger og psykologer og ansatte innenfor kommunene, ja, til og med en del advokater er flinke til å «merkelappe» sine pasienter og klienter. Hvis jeg ikke visste dette med sikkerhet, vel, så hva har jeg da gjort i tilsammen fire år som leder for organisasjonen – HULK (help for youth in serious lifecrises) der alle de hundrevis av unge som har kontaktet meg, har kontaktet meg fordi de har følt seg evighetsdiagnostisert/stigmatisert og forhåndsdømt av mennesker, unge og voksne der ute! Da også fordømt av mennesker innen vårt såkalte «hjelpeapparat!» Og da sikter jeg spesielt til psykiatrien.

Psykopatien i vårt samfunn har nådd et klimaks med hensyn til hva fordømmelse. personforfølgelse og mobbing av enkeltpersoner angår! Og media, de som henger ut den ene etter den andre og i tillegg skriver den ene løgnreportasjen etter den andre bare for å trekke lesere, har en stor skyld i at voksne mennesker mobber og fordømmer hverandre som aldri før og lærer i tilllegg opp sine barn å fordømme, trakassere og mobbe andre.

Jeg er ofte inne på en bloggside med tema «kick a ginger day» og jeg er sjokkert over hvor mange voksne man finner innpå der som regelett morer seg av at rødhårede skoleungdom blir mobbet! Se bare selv ved å gå inn på linken under.

http://www.museumofhoaxes.com/hoax/weblog/comments/5553/P40/

Og av denne grunn, at det finnes så mye fordømmende holdninger der ute, spesielt blant voksne mennesker, akter jeg selv å fortsette mitt frivillig arbeid MOT MOBBING og merkelappstempel på/ovenfor uskyldige mennesker både som leder for organisasjonen – HULK og som leder for Borgerrettighetspartiet – BRP.

Og jeg skal så santen ikke spare på «kruttet» i min kamp for å stoppe fordømmende holdninger blant mennesker der ute og samtidig opplyse mennesker om alle fordømmende holdninger og store klasseskiller våre politikere har skapt gjennom en årrekke!

Lise Tollefsen Slembe
Borgerrettighetspartiet (BRP)
og org, HULK (help for youth in serious lifecrises)
http://www.hulk.no

Rasjonell
Rasjonell
Abonnent
Svar til  Lise Tollefsen Slembe
13 år siden

Hei Lise

Dette blir litt offtopic og beklager å kontakt deg her, men finner ingen mail på HULK siden.
Først vil jeg applaudere ditt engasjement for å hjelpe barn og unge med livsproblemer..

men…..

Hadde jeg være en ungdom med problemer hadde en side som ser ut som dommedag er nær ikke akkurat gjort det lett å ta kontakt. En mer innbydende side hadde vært på sin plass.
Værre er det samtidige at siden er full av det jeg mener er tullete konspirasjonpropaganda som jeg synes virker lite relativt til det arbeidet HULK skal fremme. Selv kontaktinformasjonen dere er jo langt ned på siden under en masse aspartam og antivaksinasjonpropaganga og ikke lett å finne sånn uten videre på denne rotete siden. Dette kan du eventuelt poste her eller på en annen side.
En mer innbydende, oversiktelig og i min øyne politisk korrekt side ville også hjelpe din apell for mer støtte, da jeg tror siden som den foreligger nå stiller spørmål ved din seriøsitet.

Dette er ment som kontruktiv kritikk

Lise Tollefsen Slembe
Svar til  Rasjonell
13 år siden

Svar til Rasjonell!

Jeg vil referere til det du har skrevet – til meg om HULK siden som er følgende:

«Hadde jeg være en ungdom med problemer hadde en side som ser ut som dommedag er nær ikke akkurat gjort det lett å ta kontakt. En mer innbydende side hadde vært på sin plass.»

Hvorfor jeg setter in stoff om verdens mørke baksider slik de er på HULK’s hjemmeside , er fordi de fleste unge i dag fra før av er godt oppdaterte med hensyn til hva som egentlig skjer der ute av både politisk konspirasjpn og maktovergrep.

Jeg selv ønsker ikke å fremstille HULK’s hjemmeside med «vissvass» om hvor «glade vi alle bør være som har det trygt og godt i et samfunn der vi er omgiit av et demokrati og mye nestekjærlighet!» For slik er det i realiteten ikke.

Og dette ser vi med alle demonstrasjonene unge mennesker i dag står for, enten det gjelder demonstrasjoner som vedrører klima og naturforrurensing eller mot Obama demonstrasjoner. Og jeg støtter dem fullt ut for «gud» så glad jeg er for at denne generasjonens unge er såpass bevisste om hva som egentlig rører seg av falskhet, fordømmelser og maktovergrep rundt dem som de ønsker en stor forandring på.

Og mine appeller er mine appeller og kommer til å for bli mine appeller fra mitt eget synspunkt om både Aspartam og menneskekrenkende urettferdigheter der ute så lenge det er liv og pust i meg! Vil folk ta avstand fra mine apppeler er det opp til dem. jeg følger min indre stemme som jeg alltid har gjort og fortsatt kommer til å gjøre.

Ønsker deg en fin dag.

Lise

Lise Tollefsen Slembe
Skribent
13 år siden

Og under, en liten smakebit fra VG’s ene bloggsider om hvor «hyggelig» språkbruk mennesker i dag benyttrer for mobbe andre for å hevde seg selv!

OBAMA FAN:::

blitt lei av sånne jævla drittunger som deg som lever i drømmeland og aldri kommer itl å se krig.. men støtter det og skriker villt om det..

men kommer aldri til å krige selv..

sånne tapere som deg..vil vi ikke ha på jorda.. kan ikke du gjøre oss en tjeneste å skyte deg selv…

skal vedde på at flertallet hadde takket ja til å bli kvitt sånne idioter som deg.

FORPULTE bortkjemte drittunge.. og du skal snakke krig? Jævla tulling.

Og her selve linken inn til VG’s mobbebloggside:

http://apedog.wordpress.com/2009/12/08/barack-jens-plus/

Håper at dere som står ansvarlige for Nyhetsspeilet er nøye med å se igjennom hva slags mobbekommentantorer som prøver seg innpå her, som jeg faktisk har sett endel ganger og derfor gått ut herifra!

aurum14
aurum14
Abonnent
13 år siden

Bra innlegg dette .burde vært lagt inn i skolepensumet og i barnehager .

arifkarim
arifkarim
Abonnent
Svar til  aurum14
13 år siden

Hva? Det er ikke lov med «folkeopplysning» på skolene. Du skal bli en «etterfølgende slave» etter grunnskole utdanning, ikke en «nyskapende frie menneske» som utfordrer det etablerte samfunnet! :D

aurum14
aurum14
Abonnent
Svar til  arifkarim
13 år siden

Ser delvis poenget.Det er jo mange faktorer som spiller inn her.

Lise Tollefsen Slembe
Skribent
13 år siden

Hei Afrikarim.

Du har helt rett men inne på en av VG bloggene jeg har skrevet min oppriktig mening og krittikk om Obamas mottakelse av fredspris og kritikk mot den helsefarlige svinevirus vaksinen, får jeg svar igjen fra en fyr som blant annet mener jeg bør skyte meg selv i hodet og at jeg burde sperres inne!

Da er det at jeg svarer denne MOBBERN ved å si at vedkommende burde gå barneskolen om igjen. Og med det mener jeg selvsagt at vedkommende må ha kommet forferdelig «skjevt» ut i barneoppdragelsen som kan ønske at folk skal skyte seg selv i hodet og er umoden som et lite barn!

Vet ikke riktig helt om dette jeg her har skrevet står i kontrast med din kommentar rett over!

Ønsker deg noen fine vinterdager fremover Arikarim og det er alltid interessant og hyggelig å lese dine kommentarer skal du vite

Stor klem fra meg

Lise

Jan Aage
Jan Aage
Abonnent
13 år siden

Flott artikkel Morten!
Ja det er nok lettere å bruke merkelapper enn det er å sette seg inn i alle aspekter av saker. Jeg har benyttet meg av merkelapper selv, kanskje gjør jeg det fortsatt til tider uten å være oppmerksom på det. Men den gangen interessen min for å granske historie ble til lidenskap innså hvor lite jeg egentlig viste. Det ble helt klart en lekse i ydmykhet å oppdage at så mye av de ”aksepterte sannheter” består mest av løgner og propaganda. Det er fint lite som er så enkelt at merkelapper kan gjøre rettferd. Nå 15 år etter at jeg begynte å børste støvet av historie bøkene har jeg enda flere spørsmål en da jeg begynte, Jeg har heller ingen illusjoner lengre om at media og skolene eksisterer for at vi skal kunne forstå verden. Heldigvis er internett i ferd med å knuse mange av illusjonene for store deler av verden. Men illusjonene forsvinner sjelden stille i natten arroganse og ego takler dårlig at ens paradigme slår sprekker.
Men få sier det bedre en Arthur Schopenhauer så her er et lite sitat som går omtrent som:
Oppdagelse av sannhet er effektivt forhindret, ikke av det falske utseende av saker som gir et missledende inntrykk. Det er ikke en direkte følge av svakhet i resonerings evner heller, Men som følge av fordommer og at man har gjort seg opp en mening på forhånd.

littparanoid
littparanoid
Abonnent
13 år siden

Siden jeg kritiserer mye av det som publiseres på nyhetsspeilet.no, må jeg få si at denne artikkelen er helt ok. Bra, faktisk :-)

Lise Tollefsen Slembe
Skribent
13 år siden

og til dere som har lest denne verdifulle artikkelen til Morten Kielland og forstått sammehengen i det han her beskriver om hvordan «her og splitt, » mentaliteten, mobbing og trakassering (av andre) og merkelappstempel fortsatt desverre eksisterer der ute!

Jeg håper dere også benytter litt av tiden deres til å vise i praksis at dere tar sterk avstand fra det Kielland her belyser som et alvorlig og realistisk tema.

Videre så håper jeg at dere ansvarlige for Nyhetsspeilet fremover blir flinkere til å holde unna slike som denne tidligere Vegar og blobb og som regelrett ELSKET å finne på et eller annet motargiment og kritikk mot andre som er her fordi de har en sterk tro på de sannhetene noen av deres skribenter som Frank Aune, Armin Mike og Jarle skriver om.

Jeg kom hit fordi jeg jeg både er imot mobbing og personforfølgelse! Fordi jeg vet med sikkerhet at mennesker blir syke av både chemtrails som spys ut i luften! Fordi jeg vet med sikkerhet at det her i landet finnes en god del konspirasjon og korrupsjon innenfor politikken! Fordi jeg er vet at pharma/medisinindustrien inntil i dag har forårsaket en rekke fryktelige lidelser og sykdommer blant mennesker som blant annet kreft! Fordi jeg vet at denne GlaxoSmithKline vaksinen kommer til å gjørte et stort antall mennesker syke om kort tid! Fordi jeg vet at Jens Stoltenberg driver et dobbeltspill som politiker der han holder tett om penger som forsvinner rett ut i det blå og takket være hans iver etter å forhandle med useriøse utenlandske finansforbindelser som kunn er ute etter å s»suge» ut Norge for de siste «slanter» vi sitter igjen med her deriblant Bilderberggruppens styrtrike og selvgode «eiere av jorden»! Fordi jeg vet at Jens Stoltenberg, helsedepartementet og FHI er fullstendig klar over hvor helsefarlig denne svine-influensaen er men holder godt kjeft om dette til allmenheten kun pga. penger de tjener inn igjen på faste samarbeidavtaler med gift- medsin- produsenter som GlaxoSmithKline og andre korrupte medisinselskaper! Og fordi at jeg vet at allerede til neste år vil den ene groteske sannnheten etter den andre om all konspirasjon som foregår i verden komme frem én etter én og temmelig tett etter hverandre. Og ja, jeg tror også på mye av det Frank Aune forteller leserne her om.

Derfor til dere på Nyhetsspeilet så er min oppfordring at dere for fremtiden sørger for at Nyhetsspeilet blir et hyggelig «speil» å diskutere temaer som dere nettopp tar opp her med kommentatorer som er opptatte av det som det her skrives om.

Lise Tollefsen Slembe
Borgerrettighetspartiet (BRP)
og org. HULK
http://www.hulk.no

Richard
Richard
Abonnent
Svar til  Lise Tollefsen Slembe
13 år siden

Lise, hvis du lise tar og ser på nobelkonserten nå lise, så ser du lise at bokstavene OBE i ordet NOBEL lise blir vist veldig mye lise. Hvis du lise stokker bokstavene riktig ifølge hodet ditt lise, så vil du lise komme frem til at OBE står egentlig for NWO med riktig utregningsmetode lise….

ikke sant lise?? for Obama fortjener jo ingen pris lise, han er jo bare en puppet for NWOene lise?

Armin Bahrami
Forfatter
Svar til  Richard
13 år siden

Richard du er utestengt. Dette er mobbing, å bruke navnet til en person 13 ganger i 4 setninger er MOBBING.. Barnehage mobbing!

Richard
Richard
Abonnent
Svar til  Armin Bahrami
13 år siden

Les Lise sine tidligere til meg der hun skriver navnet mitt 11 ganger. Hun ble ikke kastet ut…

Derfor skrev leg navnet hennes i dette inlegget så mange ganger, for å illustrere hva hun driver med. Men siden jeg er skepiker, så blir jeg utkastet, hehe. Dere er dere selv like

Lise Tollefsen Slembe
Svar til  Richard
13 år siden

Hei Richard !

Ser du har noen problemer du kanskje trenger min hjelp til å løse!

Stiller alltid frivilig opp vet du Richardl!!

Lise

Richard
Richard
Abonnent
Svar til  Lise Tollefsen Slembe
13 år siden

Fordi jeg vet med sikkerhet at mennesker blir syke av både chemtrails som spys ut i luften!

Nei lise!!!! Dette vet du ikke, du TROR!!! akkurat derfor mister sånne som deg hele min tillit, fordi du påstår noe du ikke vet! Du er kansje sterk i din egen overbevisning og inni ditt hode, men ikke kom å påstå noe som du ikke har bevis på.

Armin Bahrami
Forfatter
Svar til  Richard
13 år siden

Hold kje** du Richard. Hvem er du til å være psykologen til en person du ikke kjenner? Hvem er du til å bestemme hva en person «tror» utifra det en person har brukt tusenvis av timer på i sin egen sti på søken etter sin virkelighetsforfattelse av verden som består rundt oss,? jævla facist er du, sånne som deg er akkurrat det Lise ber oss være forsiktige å tråkke rundt her.. Når vi startet denne nettavisen gjorde vi det for mennesker som har et alternativ syn på verden enn det 95% av saueflokkmentaliteten går rundt å forguder. Agurk-nytt forgudere som kun er her for å være «pappa» og passe på å fortelle oss her på speilet at vi har tenkt for langt og må hentes tilbake til kortsiktigtenking er i virkeligheten TANKEPOLITI…. Noe av det værste jeg vet er folk som skal påtvinge andre tanker, sånne som deg Richard ønsker jeg lykke til med i livet, du har tydeligvis gjort opp en mening om alt som presenteres på nyhetsspeilet, så hvorfor er du fortsatt her?

Jeg skal bli mye flinkere til å kaste ut personer her fra nå av, hvis ikke ender jeg opp med å kaste bort tiden jeg bruker på å skrive artikkler på, for sånne som deg… Ser du krysset øverst til høyere?

TRYKK PÅ DEN!

Richard
Richard
Abonnent
Svar til  Armin Bahrami
13 år siden

Du kaller meg jævla facist, Det sier litt om deg. eller gjør det ikke?? Driver med hersketeknikken din her inne og kontrollerer alle skeptikerene og ser ned på oss så derer kan leve i deres egen lille verden uten kritikk.. Er det rart folk ser på dere som tullinger og idioter? Neida , lise kan skrive hennes «bevis»inlegg , og sine andre tordentaleinlegg der hun fks skriver mitt navn 11 ganger , noe som er hersketeknikk. Det er helt greit…?
Du er leker sensurpoliti her inne og kaller meg facist, latterlig og lavmål.
tipper du er så feig at du fjerner dette innlegget også.
jeg oppnår akkurat det jeg vil med å skrive de innleggene jeg skriver.
Det er ikke bare jeg som reagerer på skrivemåten til lise, men mange andre også, som du kan lese av tidligere inlegg og stemmer. Men det hun gjør er å fiske etter sympati, og smiske men sine egne(dere) og true med å trekke seg fra speilet, noe som hun har gjort 3 ganger ,men kommer tilbake dagen etter somregel. Hadde jeg ikke hatt et poeng i det jeg jeg skriver så hadde jeg merket det på kommentarer og stemmer, noe som viser seg motsatt.
men for all del, kom med sensuren din og vis hvem du er.
Uansett hvordan du vrir og vender på det så er du en konspirasjonsteoretiker, Det er teorier du\dere kommer med, Ikke en dritt er bevist.
Du har blitt latterliggjort før på nrk p3, ikke drit deg ut igjen med å leke sensurpoliti.
og jeg er her på speilet fordi jeg finner det interessant og underholdene, noe som bør vær grunn nok. 5% av artiklene her er jeg fakrisk enig i.

Ha en god kveld

Richard
Richard
Abonnent
Svar til  Armin Bahrami
13 år siden

Hvem er du til å bestemme hva en person “tror” utifra det en person har brukt tusenvis av timer på i sin egen sti på søken etter sin virkelighetsforfattelse av verden som består rundt oss,?

Hallo? les hva jeg skriver…… du er jo enig med meg jo..

Jeg skriver hun kan TRO, noe som du bekrefter. Men hun skriver hun VET MED SIKKERHET, der er hele forskjellen. så du bekrefter jo bare det jeg skriver.

Du driter deg nok engang ut.

Er du tøff nok til å la dette innlegget stå?

Armin Bahrami
Forfatter
Svar til  Armin Bahrami
13 år siden

Dette er ikke første gang jeg ser slik diskriminerende og nedvergende oppførsel fra deg.

Det får stå, men du må desverre gå.

Lars Rønbeck
Abonnent
Svar til  Armin Bahrami
13 år siden

Hei Armin!

Det er dessverre alt for mange som trives med å være en ulldott i den sosialistiske kollektive saueflokken.

Hva skal man gjøre med slikt?

De lar seg til og med frivillig snauklippe så skinnet er sårt og ømt.

Hva skal man da gjøre med slike, som trives med å være så like?

Så har de forvillet seg inn her på speilet, og her ser vi jo at de noenting må feile.

Så da er det bare å vise de vei, tilbake til kollektivets harde monotone galei.

Ceno
Ceno
Anonym
13 år siden

Er det egentlig merkelappene som er problemet?

Ville man ikke komme raskt forbi denne utfordringen ved å forstå hersketeknikkene samt bruken av dem, lære seg å kjenne igjen disse, – for så å møte dem på en slik måte at de mister sin kraft?

Om jeg bærer merkelappen ADHD eller ABBA er etter mitt syn uvesentlig, – jeg vil fortsatt være den samme person. Det jeg oppfatter som vesentlig er om jeg virkelig forstår innholdet bak merkelappen samt arbeider for å kunne benytte mitt potensial optimalt.

arifkarim
arifkarim
Abonnent
Svar til  Ceno
13 år siden

Personlige «merkelapper» er forsåvidt greit. Problemer oppstår når disse merkelappene blir «politisert» og benyttet til offentlig «kontroll» av folkemasser via forskjellige herskerteknikker, blant annet «splitt / hersk» og «mobbing».

Ceno
Ceno
Anonym
Svar til  arifkarim
13 år siden

Mulig det, men bak politisert og offentlig kontrollerte hersketeknikker er dem jo også til forveksling lik folk…

remote
Abonnent
13 år siden

Merkelapper oppstår fordi folk er forskjellig, noe de har blitt oppdratt til av sin myndighetsperson/hersker gjennom flere hundre år. Det er vel historien i seg selv..
Informasjonsflyten de siste årene har eksplodert, og det kommer til og påvirke samfunnet på en eller annen måte fremover.
Hvordan dette skjer er jo opptil ethvert enkelt individ og hvilken kunnskap man velger og studere, det handler om tilgjengeliggjøring av informasjon.
Det virker også som om det er partisk deling av informasjon fra verdensmediene sin side, dette er vel noe av det som har den største påvirkningskraften nå til dags. Desverre..

Merkelapper bidrar til at individer ikke tør og dele informasjon om seg selv, og fører til et kaldere samfunn.

Ceno
Ceno
Anonym
13 år siden

Et annet ord for merke er stigma, – se wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Stigma

Jeg tenker at når man har en helhetlig forståelse av kosekvensene merkelappene bringer vil man innse galskapen og søke en bedre sti.

Vil trekke frem en link til noen tanker om sosial ulikhet i helse av Anders Smith, redaktør av ’Helserådet’: http://www.helsebiblioteket.no/Samfunnsmedisin+og+folkehelse/Helser%C3%A5det/2006/Nr.+9-06/7742.cms

Uenur
Uenur
Abonnent
13 år siden

Hrrm! 5 % bør være nok,da går man ikke i flokk.
Personer er bestandig greie,om man sin egen dør vil feie.
Om man ikke gjør ,kan det hende man på annen manns matte strør
Noe som gjerne skulle vært ugjort..

Ceno
Ceno
Anonym
13 år siden

Forresten Takk for interresant artikkel Morten – fikk meg i søkemodus :)

Når jeg søker i meg selv for å se hva som kan ligge bak min bruk av merkelapper og hersketeknikker kom jeg frem til at det måtte være et slags maktbegjær. videre søk på nett ga info med for meg ny innsikt i noe som kalles mimetisk begjær, opphavsmannen bak uttrykket er René Girard (se: http://en.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9n%C3%A9_Girard ), fant også en side på norsk som forklarer hva slags kraft som her er i sving ( se: http://www.girardstudies.com/www.girardstudies.com/Teori.html ), – hmmm kanskje lider vi alle litt i dag av mimetisk dilerium…

Sitat: René Girard
Når menneskene i historiens løp blir mer og mer klar over sine mimetiske begjær, blir det stadig viktigere å skjule disse tilbøyelighetene.

Ceno
Ceno
Anonym
Svar til  Ceno
13 år siden

Det slo meg at det muligens kunne være en sammenheng mellom mimetisk begjær og speilnevroner ( se: http://en.wikipedia.org/wiki/Mirror_neurons ) og i Contagion: Journal of Violence, Mimesis, and Culture fikk jeg bekreftet tanken
Sitat:
Imitation, Mirror Neurons, and Mimetic Desire: Convergence Between the Mimetic Theory of René Girard and Empirical Research on Imitation
http://muse.uq.edu.au/journals/contagion/summary/v012/12.garrels.html

Etter litt lesing i flere journaler fant jeg info som gir en annen forståelse av mimes, se kjærlighet vs krenkelse: http://muse.jhu.edu/journals/contagion/v014/14.1bandera.pdf

Hmm – håper vi klarer å styre unna et nytt holocaust.

Ceno
Ceno
Anonym
13 år siden

Kjærlighet vs krenkelse…

Det «slo» meg at det kunne være en nær sammenheng mellom mimetisk begjær og hvordan speilnevronene virker ( http://en.wikipedia.org/wiki/Mirror_neurons ) og i Contagion: Journal of Violence, Mimesis, and Culture fikk jeg bekreftet dette; Imitation, Mirror Neurons, and Mimetic Desire: Convergence Between the Mimetic Theory of René Girard and Empirical Research on Imitation

Med litt mer vann på mølla ble dette en forholdsvis lang og oppklarende økt fordi Eric Gans (se: http://en.wikipedia.org/wiki/Eric_Gans ) har en litt annen tilnærming til temaet og i hans Chronicles of Love and Resentment 8http://www.anthropoetics.ucla.edu/views/home.html ) var det mye interessant stoff og når da til sist Pablo Bandera forklarer hvordan disse to tenkere utfyller hverandre i Love vs. Resentment: The Absence of Positive Mimesis in Generative Anthropology (se: http://muse.jhu.edu/journals/contagion/v014/14.1bandera.pdf ) sovnet jeg omsider som et barn med selvironisk :)

Siden jeg har diagnosen ADHD eller ABBA om du vil, – og vet at hyperfokus ikke er en ensartet negativ egenskap som i et hvert tilfelle må kontinuerlig medisineres med piller fra en eller annen farmasøytisk egoist gikk jeg like gjerne i transe og kom frem til at det hele koker ned til polarisering, (som Mike her på speilet har et fabelaktig flott fokus på, – Takk for hjelpen!) og det ser det jo ut til at vi som menneskehet er i ferd med å få tak på. Om du synes jeg er noe optimistisk når jeg i tillegg mener at dette polariseringsskiftet er svært nært forestående er også det greit.

Som et lite apropos til polarisering og bevissthet kan det jo være på sin plass å se seg om slik Morten sier og i tillegg tenke over hva en selv uttrykker på forskjellige plan, for vi har jo flere måter å kommunisere på i dag, ta for eksempel stemmegivningen som er knyttet til denne kommentaren, – jeg kan gi pluss eller minus, – og det råeste er at jeg trenger ikke en gang å stå frem og fortelle deg hvorfor.

Shalom og lykke til med forandringen!

Mina
Mina
Abonnent
13 år siden

Her er det to som ikke har satt merkelapper på hverandre. Eller har de? I såfall må merkelappen hete: Kjærlighet, glede og omsorg for hverandre. Se denne korte videosnutten om løshunden Rosco og orangutangen Suiya.

http://www.abcnyheter.no/node/101180

Kanskje du i dag skal gi et smil til en du ikke kjenner, eller si hei til et menneske du tilfeldig passerer på din vei, våg å gjøre det, se hva slags reaksjoner du får og ikke minst hva det gjør med deg selv.

Ha en flott dag alle sammen : )

Vandalf
Vandalf
Abonnent
Svar til  Mina
13 år siden

Nydelig video, Mina!

Den gjorde dagen…

Her er en til vi tåler å se flere ganger;

Og i disse klimatoppmøtetider kunne kanskje det danske politiet lært litt av The chicken police hva angår konfliktdemping;

Enjoy!

Monica Waade
Forfatter
Svar til  Vandalf
13 år siden

Takk for videoene Mina og Vandalf. Menneskene har mye å lære av dyrene ja;

http://www.youtube.com/watch?v=mnox0YM9pWQ&annotation_id=annotation_603355&feature=iv

arifkarim
arifkarim
Abonnent
Svar til  Vandalf
13 år siden

Klippene fra MINA og VANDALF «beviser» den naturlige harmoni og kjærlighet som fins blant de levende organismer her på jorden. Dessvere viser det seg at «mennesker» som er i stand til å forstå denne sammenhengen mer enn andre, er også de som har skapt mest helvete her på moderjorden; som gav dem «overlevelses» miljø til å bli slik vi er idag. Vi alle skylder moderjorden en slags gjeld, som ikke kan betales i fiktive papir penger / gull bla bla, men med våre gode gjerninger og handlinger framfor andre dyre / plantearter av naturen. I dag har vi opprustet oss med kjernefysiske, elektromagnetiske, bio/kjemiske masseødeleggelsesvåpen som om vi alle var i «hellig krig» mot utenomjordiske! Nesten alle lands forsvarsbudsjetter er høyere enn alle de andre utgiftene. Det er derfor latterlig å se at med en slik intelligens som menneskene har, er likevel mesteparten av oss fortsatt «villige» til å drive krig mot andre bare for banksternes skyld! :D
Når skal vi slutte krige for konflikter som er selvskapte? Konflikter som lett kan løses på bordet… Bare om vi kunne brukt mesteparten av våre ressurser for å fremme harmoni og fellesskap med andre, ville det blitt mye bedre verden ikke bare for oss men også for kommende generasjoner. Men nei…. vår drivstoff for utvikling er jo «konkurranse» ifølge faktabøker fra barneskolen…. Derfor skal de onde utkonkurrende mennesker seire framfor de gode pasifister… :)

Lise Tollefsen Slembe
Skribent
13 år siden

En siste kommentar til Richard (Hvis han er her ennå da!!)

Hvis jeg bruker ord som at «jeg vet med sikkerhet», betyr ikke det at jeg forteller andre her inne at det jeg vet med sikkerhet skal andre bare ha med å følge. Selvsagt ikke. Alle her har sine egne oppfatninger og bevissthet om saker og ting og slik bør det være. Det er jo nettopp det Nyhetespeilets innleggere har skrevet om før, mener Mike har nevnt dettte i sine innlegg, at etthvert menneske bruker sin tid på å øke sin bevissthet.

Mulig jeg har skrevet en god el gramatiske feil i mine kommentarer tidligere og det beklager jeg. Skulle ønske det hadde vært mulighet til å redigere kommentarer før man legger dem ut her. På min (for tiden dårlige PC) fungerer office programmet dårlig og det tar tid før jeg kommer inn der!
Jeg har en øyelidelse som medfører jevnlige smerter og at jeg mister en bokstav og to av syne når jeg skriver men dette skal jeg snart få rettet på. Så det er beklagelig hvis mine gramatiske feil kan irritere noen!

At jeg har gåttvut ifra Nyhetsspeilet tidligere, skyldes nettopp sånne som deg Richard. Slik jeg har forstått det, er du innpå her for å provosere mot andre kommentatorer og vi som mener det foregår både facisme, konspirasjon og grove menneskekrenkelser der ute. Jeg har forstått det slik ja! Og da gir jeg beskjed ikke bare ved å gi et hint om hva jeg føler ved slik provosering her på Nyhetsspeilet men også har jeg tidligere gitt beskjed til Mike om dette.

Jeg tåler å høre kritikk men jeg har også forstått endel av taktikken med å formulere kritikk som «berettighet kritikk,» der man starter men forsiktig kritikk av en person, for å så øke den og helt på slutten – virkelig holde narr (d.v.s latterlliggjøre en person). Og da kan man ikke kalle det «berettiget kritikk,» kan man vel?

Lise

BelzeBob
Abonnent
13 år siden

Etter at jeg har tilbragt 5 minutter i en interessant og givende samtale med et annet menneske glemmer jeg både etnisitet, kjønn, alder og andre «merkelapper» på det mennesket.

smurfen
Redaksjonen
Svar til  BelzeBob
13 år siden

Og hva sitter du igjen med da Bob ;) ?

BelzeBob
Abonnent
13 år siden

Litt mer lærdom.

« Forrige artikkel

RA del 2: De store perspektivene

Neste artikkel »

RA del 3a: De ulike strukturene

47
0
Vi vil gjerne ha din mening. Fritt og anonymt.x
()
x