Donald Sutherland er i ferd med å sprette ut øyeeplene i filmen Invasion of the Body Snatchers fra 1978.
/

Det hender stadig vekk ting som ikke lar seg forklare

2.3K visninger
2 minutter lesetid
6

Det hender stadig vekk ting som ikke lar seg forklare. Det er fenomener som ikke hører hjemme innenfor den grensen av viten som menneskene har skaffet seg og som strider mot alt vi mener er sunn logikk.

Det jeg vil fram til er et spørsmål: Bør slike fenomener bortforklares eller avfeies med latter? Det later til at vi ikke kan godta noen verdens ting før vi har fått en forklaring på det – en forklaring som bygger på det vi  selv kjenner som tidligere erfaringer.

Det blir forutsatt at vitenskapen skal granske alt uten å ta hensyn til tidligere oppfatninger, men det gjør den jo aldri. Fenomener av denne arten blir automatisk skjøvet unna, eller de blir presset inn i en kategori som er kjent fra før. Når en vitenskapsmann blir stilt overfor en hendelse som virker uforklarlig, spør han seg selv om hva dette kan være.

Etterpå trekker han fram hele sitt arsenal av oppsamlede kunnskaper og snakker om optiske villfarelser, om selvsuggesjon eller massehysteri, og hvis han ikke kan få det passet inn i noen av disse kategoriene kaller han det tilfeldigheter. Han tar hensyn til alt mulig annet enn akkurat den mulighet at det kan ha hendt slik det er skildret. Nei, vi må aldri erkjenne noe som vi ikke helt ut forstår. Jeg begriper ikke at menneskene overhodet kan ha lært seg noen verdens ting ved en slik fremgangsmåte.

Tiden har hjulpet oss. Det varte jo uendelig lenge før vi kom frem til at jorden virkelig var rund, og siden tok det jo lang tid før vi oppfattet at det var jorden som kretset rundt solen og ikke omvendt. Vi hater nye fakta og bevis, for det tvinger oss til å endre det vi har betraktet som grunnleggende oppfatninger – og det er noe av det verste vi kan bli utsatt for.

Boken The Body Snatchers av Jack Finney. Norsk tittel: Mennesketyvene - Utgitt i serien midnattsgrøsseren nr. 14.
Boken The Body Snatchers av Jack Finney. Norsk tittel: Mennesketyvene – Utgitt i serien midnattsgrøsseren nr. 14.

Vi sitter jo innesperret bak et gitter dannet av vårt eget tenkesett, og vi kan ikke løsrive oss fra vår begrensede oppfatning om hvordan livet bør arte seg. Vi kan liksom ikke på noen måte godta livsformer som vi ikke finner maken til her på jorden. Tenk litt på det – hvordan ser seriemagasinenes og science fictions-filmenes Mars-mennsker ut – eller vesener fra andre planeter ? Jo, de er bare groteske varianter av oss selv – vi har ganske enkelt ikke evnen til å forestille oss noe som avviker for sterkt!

Selvfølgelig kan de ha seks ben eller tre armer eller følehorn på hodet – akkurat som insekter vi kjenner fra vårt eget miljø. Men stort sett skiller de seg ikke så meget ut fra det vi er vant til fra før. Men å være klar over vår egen begrensning og samtidig forestille oss at utviklingen på andre steder i universet skal følge de sammme retningslinjer som her – det er jo ufattelig naivt.

Livet får de former som er nødvendig under alle forhold – tenk bare på dinosaurene. En tid var de den livsformen som egnet seg best, og da forholdene endret seg, døde de ut – men livet ble ikke borte! Det fortsatte men i andre former. Den som var nødvendig og kunne finne levelige vilkår.

Fra boken The Body Snatchers av Jack Finney. Norsk tittel: Mennesketyvene – Utgitt i serien midnattsgrøsseren nr. 14.

Ole-John Saga

"Hvis løgnen, likesom sannheten, hadde hatt ett eneste ansikt, ville den vært lettere å ha med å gjøre. For da kunne vi bare ansett det motsatte av det løgneren sier som sikkert. Men vrangsiden av sannheten har hundre tusen ansikter og et ubegrenset spillerom. Pythagoreerne mener at det gode er bestemt og begrenset, mens det onde er ubestemt og ubegrenset. Bare én vei fører til målet, tusen fører utenom." Michel de Montaigne

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Varsle om nye kommentarer
Varsle om
guest

6 Kommentarer
Nyeste
Eldste Mest populær
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
Carla Larsen Solhov
Carla Larsen Solhov
Abonnent
8 år siden

En flott artikkel og er helt enig i dette som blir skrevet her.
Likeledes hva Hein Halvorsen skriver.Tror jeg kan svare Halvorsen med å si at: Når man har opplevd
mye som er annerledes en det oppleste og vedtatte,har lest mye og forskjellig,blitt godt voksen….Følger med på
forskning og er generelt nysgjerrig……
Da er man ikke så redd lengre…man får en indre viten og det holder……for meg i allefall.

Hein Halvorsen
Hein Halvorsen
Anonym
8 år siden

Tenk om vi kunne teste alle hypoteser om ting vi ikke kan forklare da ville vi finne ut mere en det etablerte har vedtatt og manifistert, men hvem våger er vel heller spørsmålet.

Hans Gaarder
Forfatter
8 år siden

Her er en annen Body Snatchers bok. Denne skal være basert på en sann historie…

The Body Snatchers : A True Story of Body Snatching by the Reptilians

Gunnar Friestad
Abonnent
8 år siden

Bra artikkel. Dette er noe som plager meg voldsomt.

En ting er at folk flest ikke er åpne for ny kunnskap og nye ideer. Det som er enda verre er at det finnes så mange personer som faktisk har opplevd noe overnaturlig (tulleord, kun naturlig) men som allikevel nekter plent å tro på det. Folk som har sett ting med egne øyne, men klarer allikevel ikke å overbevise seg selv om at opplevelsen var ekte.

Jeg har truffet mange av disse. En del av dem blant mine venner, som kommer til meg under 4 øyne for å få en forklaring. De får forklaring, tenker over saken, men klarer ikke akseptere fakta. De gjemmer derfor opplevelsen langt langt bak i hjernen, som om det var en drøm, og håper de aldri må tenke på det igjen.

Det er utrolig trist..

Hans Gaarder
Forfatter
8 år siden

Det meste har vel en logisk forklaring, selv om det kan se rart ut ved første øyekast. For å kunne få øye på og forstå den virkelige forklaringen på det “uforklarlige” er det viktig å klare å bryte ut av det illusoriske mentale hologrammet som er kjent som vår materielle virkelighet.

Her er en i genren som er rykende fersk:

Mystery Woman mysteriously disappears during a live TV interview
https://www.youtube.com/watch?v=f8r-dqdh7Bc

Per Gunnar Erichsen Dahlum
Per Gunnar Erichsen Dahlum
Anonym
8 år siden

Hei og knall bra skrevet.
Jeg har selv tenkt mye av det som blir beskrevet.

Selv om jeg liker vitenskap og setter min oppfattelse av virkeligheten gjennom vitenskapen.
Men jeg har også dykket i kvantefysikkverden og skjønt at vi skjønner egentlig ingen ting av hva som er den ekte virkeligheten. Finnes to typer intelligens 1: statisk intelligens . Den type som oppdager, ser ting, fenomener osv vil prøve å forklarer det med det fysiske lovene og kunnskapen som han har i form av statisk tenking og finner han ikke noe vil han kaste og kalle det Bullshit, tilfeldig.

2 flytende intelligens. Den typen som er åpen og har en mye dypere og bredere forståelse av det ukjente fenomene. Han som forsker og oppdager noe helt uventet en hva tenkt resultat skulle vise. Han følger det uventede.

« Forrige artikkel

Stopp depopulasjon ved bruk av vaksiner og chemtrails!

Neste artikkel »

Veien mot lyset

6
0
Vi vil gjerne ha din mening. Fritt og anonymt.x
()
x