Glutenintoleranse
Glutenintoleranse eller cøliaki betyr at man reagerer på gluten og bør ha et glutenfri kosthold. Reaksjonene er ofte diaré eller andre reaksjoner i tarmen.

10 tegn på at du har en glutenintoleranse

8.8K visninger
2 minutter lesetid
2

Det er ikke like lett å fungere godt mentalt om kroppen ikke henger med. For å gi til verden i full styrke må man starte med seg selv. Jo bedre du har det følelsesmessig, mentalt og fysisk, desto mer kan du være tilstede for alle rundt deg.

Tegnene på glutenintoleranse

Hvis du har noen av følgende symptomer kan det være et tegn på at du har glutenintoleranse:

  1. Fordøyelsesproblemer, som gass, oppblåsthet, diaré og forstoppelse. Dette er spesielt synlig hos barn etter at de har spist gluten.
  2. Keratosis pilaris (også kjent som “gåsehud” på baksiden av armene). Dette ser ut til å være et resultat av fettsyremangel og mangel på vitamin A, grunnet dårlig opptak av fett forårsaket av glutenskade på tarmen.
  3. Trøtthet, tåkethet eller følelsen av å være sliten etter å ha spist et måltid som inneholder gluten.
  4. Diagnostisert med en autoimmun sykdom, som Hashimotos tyreoiditt, leddgikt, ulcerøs kolitt, lupus, psoriasis, sklerodermi eller multippel sklerose.
  5. Nevrologiske symptomer, som svimmelhet eller følelsen av å være i ubalanse.
  6. Hormonelle ubalanser, som PMS, PCOS eller uforklarlig infertilitet.
  7. Migrene.
  8. Diagnostisering av kronisk tretthet eller fibromyalgi. Disse diagnosene blir stilt av leger, men de klarer sjelden å finne den nøyaktige årsaken til slappheten eller smerten.
  9. Betennelse, hevelse eller smerter i ledd, som fingre, knær eller hofter.
  10. Ubalanse i sinnsstemningen, som angst, depresjon, humørsvingninger og/eller ADD.

Hvordan teste om du har glutenintoleranse

Jeg har erfart at den beste måten å finne ut om du har problemer med å spise gluten er å gjennomføre en eliminasjonsdiett. Da lever du glutenfritt i minst to til tre uker, før du så gjeninnfører gluten. Vær oppmerksom på at gluten er et veldig stort protein, og at det kan ta måneder og til og med år å få fjernet det fra systemet, så jo lenger du klarer å leve glutenfritt før du gjeninnfører det, jo bedre.

Det beste tipset jeg kan gi deg er at hvis du føler deg betydelig bedre uten gluten eller føler deg verre når du gjeninnføre det, så er gluten sannsynligvis et problem for deg. OBS! For å få nøyaktige resultater fra denne testmetoden må du eliminere alt av gluten fra kostholdet ditt.

Hvordan behandle glutenintoleranse

Å eliminere alt av gluten fra kosten betyr ALT. Selv spormengder av gluten fra krysskontaminering eller medisiner og kosttilskudd kan være nok til å forårsake en immunreaksjon i kroppen din.

80/20 regelen eller “vi spiser ikke gluten hjemme, bare når vi spiser ute” er en felle. En artikkel publisert i 2001 slår fast at hvis du har cøliaki eller glutenintoleranse og spiser gluten bare én gang i måneden, økes den relative risikoen for død med 600%.

Fortsatt usikker?

Oppsøk en lege i helhetshelse eller funksjonell medisin som kan veilede deg.

Se også: Hvorfor Magnesium er vesentlig for at du skal holde deg frisk

Hannah C. Weinstock

Min visjon og misjon er at ernæring og livsstil skal være “lett, rett, rent og sunt”. LETT fordi det ikke skal være komplisert å leve et fullkomment liv. RETT fordi jeg er opptatt av hva som er rett for kroppen min og din, i tillegg til hva som er rett for maten vi spiser og kloden vår. RENT fordi kroppen min ikke er en søppelbøtte. Jeg spiser så rent som mulig og handler økologisk og kortreist der jeg kan. SUNT fordi gamle “sannheter” om hva som er sunt er på vei ut (heldigvis). Jeg er ikke lenger redd for fett, og samtlige lettprodukter og usukrede produkter er byttet ut med rett, ren og sunn mat.

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Varsle om nye kommentarer
Varsle om
guest

2 Kommentarer
Nyeste
Eldste Mest populær
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
eee
eee
Anonym
1 år siden

Gluten er for “futen” hehe

S. Aasland
S. Aasland
Abonnent
8 år siden

“Nyere forskning viser at så mange som 1 av 100 nordmenn har cøliaki” Kilde? Dere blander vel ikke cøliaki/glutensensitivitet/allergier?

« Forrige artikkel

Til legen for å bli frisk?

Neste artikkel »

Sannheten om kreft og det farmasøytiske monopol

2
0
Vi vil gjerne ha din mening. Fritt og anonymt.x
()
x