"Ære å forsvare friheten" står det ironisk nok på et skilt i fangeleiren på Guantanamo Bay Naval Station på Cuba. CIA har også mange hemmeligholdte mørke fengsler.

10 hemmelige og ulovlige CIA fengsler avslørt

1.7K visninger
8 minutter lesetid
3

Disse 10 ulovlige mørke fengslene er bare et lite utvalg fra nettverket av fangeleirer som CIA opererer. Tortur, sadister som får fritt spillerom, fengsel uten lov og dom, skueprosesser. Det som er interessant er at på tross av avsløringene så lar enhver regjering CIA fortsette som før.

Av Tim Bissell.

Som med amerikanske dødsdømte, ser disse leirene ut til å ha en egen evne til å fange opp en høy andel uskyldige. Fangeleirene blir også brukt til å rekruttere folk for å slåss i amerikanske frontorganisasjoner, for eksempel i Syria.

Det amerikanske  Central Intelligence Agency har, ifølge flere gravende rapporter fra både mainstream medier og menneskerettighetsorganisasjoner, drevet mange «svarte fengsler» over hele verden. Disse stedene, ifølge rapportene, er hemmelige fengsler som brukes til å huse «spøkelsesfanger.» De som blir sendt til disse stedene blir holdt fanget uten å bli siktet for noen forbrytelse og blir ikke tillatt noen form for juridisk forsvar.

«Spøkelsesfangene» er underlagt hva CIA kaller «forbedrete avhørstaktikker»; de fleste andre kaller det tortur. Metodene til CIA og deres ansatte inkluderer angivelig vanntortur, søvnmangel, ydmykelse, å banke dem opp, elektriske støt og det som verre er.

Disse hemmelige fengslene, spredd over hele verden, må være de mest skremmende stedene på jorden.


 

10. Diego Garcia – Det indiske hav

ciafengsel01

Diego Garcia er en atoll i Det indiske hav. Den ligger rundt 1600 kilometer sør for India og 3200 kilometer øst for Tanzania. Stedet blir hevdet av Storbritannia som en del av deres British Indian Ocean Territory.

I 1960 og 1970-årene, deporterte Storbritannia den innfødte befolkningen på atollen til Mauritius og Seychellene for å tillate USA å bygge en stor marine- og militærbase, nå kjent som Camp Thunder Cove. Installasjonen er i dag hjem til omtrent 4000 militært personell og uavhengige kontraktører.

Selv om Storbritannia lenge har hevdet at «spøkelsesfanger» ikke har blitt holdt på Diego Garcia, avslørte Lawrence Wilkerson (stabssjef til USAs tidligere utenriksminister Colin Powell) i et intervju i 2015 at terrormistenkte ble bortført og brakt til denne basen midt i havet for ‘spesielle avhør’. Wilkerson uttalte at dette ble gjort av CIA i kjølvannet av 9/11.


 

9. Forhørssenteret Temara – Marokko

ciafengsel02

Forhørssenteret Temara befinner seg i en skog 14 kilometer utenfor Rabat i Marokko. Anlegget opereres av en marokkansk statlig enhet kjent som ‘Direktoratet for overvåkning av territoriet‘ (DST).

I 2003 ble Marokko undersøkt av FNs torturkomité. FN gikk gjennom bevis fremlagt av den marokkanske regjeringen, så vel som av Amnesty International. Deres funn var at selv om menneskerettigheter hadde generelt bedret seg i Marokko de siste årene, var det også en økning i rapporterte tilfeller av tortur i det nordafrikanske landet.

I 2004 påstod Amnesty International at DST rutinemessig og åpenbart bryter menneskerettighetene og at mange av disse lovbruddene har skjedd i Temara. Amnesty International sin rapport sa at marokkanske forhørere gjentatte ganger hadde slått, ydmyket, brukt elektrosjokk, brent, og brukt vanntortur på innsatte i Temara. Den påståtte målet for torturistene i DST var å tvinge frem tilståelser eller informasjon fra fanger, eller å få dem til å underskrive eller sette et fingeravtrykkmerke på tilståelser (de innsatte fikk ikke alltid vite hva det stod i disse papirene).

I 2010, meldte pressebyrået Associated Press at flere amerikanske tjenestemenn hadde bekreftet at anlegget ble drevet av marokkanere, men ble finansiert av CIA. Marokko benekter offisielt at anlegget eksisterer.


 

8. Flybasen Mihail Kogălniceanu – Romania

ciafengsel03

Flybasen Mihail Kogalniceanu er den viktigste flyplassen i Romanias sørlige Dobrusja-region, som ligger bare et steinkast fra populære turiststeder på Svartehavskysten. I 2015 håndterte flyplassen 2227 flyreiser med over 63 000 passasjerer. Men noen har påstått at en rekke av disse flyvningene ble brukt til å flytte spøkelsesfanger til og fra et hemmelig fengselsanlegg på flyplassen.

Romania hevder at flyplassen Mihail Kogalniceanu bare blir brukt som et transittsted for CIA-fanger og ikke for selve fengslingen eller avhør. Men i 2008, siterte avisen USA Today en ikke navngitt rumensk tjenestemann som hevdet at den militære delen av flyplassen inneholdt tre bygninger som var strengt off-limit for rumenske tjenestemenn, men ble brukt av amerikanske agenter.

Flere bevis som støtter flyplassens rolle i arrestasjoner fra CIA kom frem i 2010 da tyske der Spiegel rapporterte at den sveitsiske etterretningsorganisasjonen Onyx sitt system for satellittovervåking hadde mottatt en faks mellom den egyptiske utenriksministeren og hans ambassadør i London. Kommunikéet beskrev fengslingen av 23 irakiske og afghanske fanger på flyplassen.


 

7. Forvaringssted ‘Grønn’ – Thailand

ciafengsel04

Thailand benekter eksistensen av svarte baser på sitt territorium, til tross for flere rapporter som beskriver den mystiske fengselsanlegget Grønn og antydet at det kan befinne seg like utenfor Bangkok eller annet sted i den nordlige provinsen Udon Thani.

Ifølge The Guardian, bekreftet CIA selv i 2009 at de hadde ødelagt 92 bånd med intervjuer av terrormistenkte som ble filmet et sted i Thailand. Rapporten hevdet også at fengselsanlegg Grønn var delvis et eksperiment, der CIA finslipte sine forhørsteknikker for vanntortur og andre «forbedrede» teknikker, som senere skulle bli brukt i de større europeiske fengslene som byrået begynte å konstruere.

En av CIAs forsøkskaniner var Abu Zubaydah, en saudiaraber fanget i Pakistan i 2002. Zubaydah ble angivelig utsatt for vanntortur så alvorlig at bobler kom ut av hans åpne munn. Abd al-Rahim al-Nashiri, den påståtte hovedmannen av bombingen av USS Cole, ble også visstnok holdt på forvaringssted Grønn. Rapportene sier at han også ble utsatt for vanntortur, waterboarding, i tillegg til å ha blitt truet med voldtekt.


 

6. Camp Lemonnier – Djibouti

ciafengsel05

Djibouti er en svært strategisk base for det amerikanske militæret, først og fremst på grunn av dens nærhet til terrorområder som Somalia og Jemen samt den piratfylte Adenbukta. Ambouli internasjonale flyplass er vert for Camp Lemonnier, en fremskutt base for den amerikanske marinen. Offisielt er den hjem for styrken for Afrikas Horn, en amerikansk kampenhet som ble mobilisert under Operation Enduring Freedom, også kjent som  Krigen mot terror.

I følge en rapport fra Al Jazeera Amerika i 2014, er Camp Lemonnier uoffisielt også et svart område for CIA, der dusinvis av mistenkte i hemmelighet ble arrestert, forhørt og torturert. Rapporten sa også at området hadde blitt brukt så sent som i 2012 av Obama-administrasjonen, til tross for at president Obama i 2009 underskrev en ordre som innførte forbud mot bruk av svarte områder av CIA.

I 2015 avslørte The Intercept filmopptak av Camp Lemonnier fra luften som viser hvordan basen, som er et viktig startpunkt for Reaper og Predator droner, har blitt stadig utvidet.


 

5. Antaviliai – Litauen

ciafengsel06

Mindre enn 16 kilometer fra den litauiske hovedstaden Vilnius er en mystisk tidligere rideskole i landsbyen Antaviliai. Ifølge The Washington Post, ble skolen omgjort til et fengsel av CIA i 2004. Rapporten sa videre at området ble brukt til å avhøre mistenkte fra Al-Qaida som var blitt tatt til fange i Afghanistan.

Eiendommen ble kjøpt i 2004 av Elite LLC, et selskap registrert i Washington, DC. Lokalbefolkningen beskrev at de så amerikanske entreprenører som gravde rundt eiendommen, og skapte det de antok var et underjordisk kompleks under hovedbygningen. I 2009, sa ikke navngitte tidligere etterretningsagenter til ABC News at området ved Antaviliai var i drift i over et år, og at i løpet av den tiden, hadde den holdt minst åtte mistenkte terrorister innenfor murene. I 2007 solgte Elite LLC eiendommen til den litauiske staten og deretter forsvant de. Siden da har området blitt brukt til å trene Litauens statlige sikkerhetstjeneste.


 

4. USS Ashland – Diverse steder

ciafengsel07

I 2008 rapporterte The Guardian at menneskerettighetsorganisasjonen Reprieve, som hevdet at USA har innrømmet at de holder minst 26.000 mennesker i hemmelige fengsler, hadde oppdaget at USA opererte en flåte av «flytende fengsler» som dekker hele kloden. Granskningen fra Reprieve pekte på minst 17 amerikanske krigsskip som blir brukt som hemmelige fengsler av CIA.

Blant disse skipene var USS Ashland, en Whidbey Island-klasse landingsskip som veier 16.000 tonn og er 186 meter lang. Ashland har 500 amerikanske marinesoldater ombord. Reprieve mener at skipet har forbindelser til en rekke bortføringer utført av somaliske, kenyanske og etiopiske styrker rundt 2007. The Guardian sa også at USA tidligere hadde innrømmet at USS Bataan og USS Peleliu også ble også brukt som fangeskip mellom 2001 og 2002.

John Walker Lindh, også kalt den amerikanske talibaneren, er en av de mest kjente fangene som seilte på USAs hemmelige flytende fengsler.


 

3. Stare Kiejkuty – Polen

ciafengsel08

Stare Kiejkuty er et avsperret militært område i det nordøstlige Polen som ble brukt som en SS-leir i nazitiden under andre verdenskrig. På 1970-tallet ble området brukt av polske etterretningsoffiserer, til tross for at kart navngir stedet som et feriested.

I 2008 avslørte en kilde i polsk etterretning til BBC at anlegget i Stare Kiejkuty ble brukt av CIA til å anholde og avhøre «verdifulle fanger». Fra BBC-rapporten fremgår det at Khalid Sheikh Mohammed, den såkalte arkitekten bak 9/11 angrepet, hadde blitt avhørt i Polen, blant andre steder.

I 2014 bekreftet tidligere polske presidenten Alexander Kwasniewski at han hadde gjort avtaler med USA for å la CIA operere ‘svarte anlegg‘ i Polen i løpet av hans tid i embedet mellom 1995 og 2005. Kwasniewski uttalte at et amerikansk memorandum informerte ham om at fangene ville bli behandlet som krigsfanger, og ville gis de internasjonalt anerkjente rettighetene som følger med en slik betegnelse. Kildene som snakket til BBC uttalte at den polske presidenten sannsynligvis ikke hadde noen anelse om hva som egentlig skjedde på basen i Stare Kiejkuty.


 

2. Saltgruven – Afghanistan

ciafengsel09

Saltgruven, The Salt Pit, også kjent som Kobolt, er en tidligere mursteinsfabrikk som ligger nord for Kabul i Afghanistan. I 2002 ble stedet omgjort til en sentrum for varetektsfanger av CIA, som øremerket mer enn 200 000 dollar for å bygge det.

I 2012 beskrev The Daily Beast Saltgruven som «CIAs Sadistiske fangehull» i en artikkel som undersøkte en høyprofilert død som skjedde på stedet. Den 20. november 2002 døde Gul Rahman av nedkjøling etter å ha blitt banket opp, kledd naken og lenket til gulvet en isende kald natt.

I 2014 nedgraderte de amerikanske styresmaktene en rapport fra det amerikanske Senatet om CIAs internerings- og avhørsprogram. Av rapporten fremgår det at ingen CIA-offiserer noensinne ble siktet for forbrytelser knyttet til Rahmans død. I stedet, fem måneder etter hans død, fikk CIA offiseren som beordret Rahman til å bli lenket, en bonus 2500 dollar for «konsekvent meget bra arbeid».

Av de 119 fangene som er identifisert i rapporten til det amerikanske senatet om tortur, ble nesten halvparten internert i Saltgruven.


 

1. Camp Eagle – Bosnia og Hercegovina

ciafengsel10

I 2005, snakket to bosniske menn, Nihad Karsic og Almin Harbeus, til Bosnia offentlige fjernsynskanal BHTV om sine lidelser i Camp Eagle nær Tuzla, ved den bosniske grensen til Serbia. Begge mennene oppga at de ble med tvang bortført av bosniske soldater som deretter anklaget dem for å være terrorister.

På Camp Eagle, en tidligere jugoslaviske flybase, hevdet mennene at de ble slått og trakassert av soldater før de blir holdt og avhørt av amerikanerne i sivile klær. Mennene sa at de til slutt ble løslatt og gitt 500 dollar i erstatning. De sa også at de ble truet og fikk beskjed om ikke å snakke offentlig om hva som hadde skjedd med dem.

Ifølge BBC navnga en sveitsisk undersøkelse fra 2006 Bosnia som en av de mange landene som hadde inngått samarbeid med CIA, om å hemmelighet anholde mistenkte terrorister sammen med Italia, Sverige og Makedonia. Den samme rapporten navnga Spania, Tyrkia, Tyskland og Kypros som «steder for iscenesettelse» og Storbritannia, Portugal, Irland og Hellas som «mellomlandinger» for fanger som blir fløyet til ‘svarte’ områder som Camp Eagle.

Terje M.

De gamle mediene fungerer ikke lengre. Alle vestlige medier, både kommersielle og statseide, høres helt like ut, og de mest åpenbare usannheter blir servert oss hver eneste dag, spesielt i internasjonal politikk. Kontroll av informasjon er viktig for de som hersker. I dag er de herskende det amerikanske imperiet og dets medløpere, derunder makteliten i Norge. De har nærmest totalt informasjonsmonopol i de gamle medieneutløpene, og de jobber hardt med å kontrollere nyhetsbildet i de nye ‘uavhengige’ online-mediene. Vil vi ha innsikt må vi gjøre det selv.

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Varsle om nye kommentarer
Varsle om
guest

3 Kommentarer
Nyeste
Eldste Mest populær
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
Martin Varden
Martin Varden
Anonym
8 år siden

Kan noen skaffe meg innholdet i denne artikkelen på engelsk?

Frank
Grunnlegger og sjefsredaktør
Svar til  Martin Varden
8 år siden

Hendelser relatert til hver enkelt lokasjon ligger som lenker i teksten til engelske nettsider. Artikkelen i sin helhet i engelsk utgaven fant jeg her: http://listverse.com/2016/02/10/10-secret-cia-prisons-you-do-not-want-to-visit/

anders
anders
Anonym
8 år siden

En verdifull artikkel med nyttige lenker. Tuen takk!

« Forrige artikkel

Din daglige hjernevask med medias krigspropaganda

Neste artikkel »

Smart strømmåler overvåker ditt hjem fra innsiden

3
0
Vi vil gjerne ha din mening. Fritt og anonymt.x
()
x