Er toppfotball farlig?

4.3K visninger
6 minutter lesetid
14

De siste årene har en rekke toppidrettsutøvere plutselig dødd av hjertestans under aktivitet. De har hatt til felles at de har vært fotballspillere som har befunnet seg på banen. Den tragiske trenden er at dette skjer stadig hyppigere.

Siden 1990 har 25 profesjonelle fotballspillere dødd etter plutselig hjertesvikt på banen:

1990: Dave Longhurst, 25 år (York)
1993: Michael Klein, 34 år (Uerdingen)
1998: Axel Jüptner, 29 år (Carl Zeiss Jena)
2000: Catalin Haldan, 24 år (Dinamo Bukaresti)
2003: Marc-Vivien Foe, 26 (Kamerun)
2003: Max Ferreira, 30 år (Botafogo-Riberao Preto)
2004: Miklos Feher, 24 år (Benfica)
2004: Serginho, 30 år (Sao Caetano)
2005: David di Tommaso, 26 år (Utrecht)
2005: Hugo Cunha, 28 år (Uniao Leiria)
2007: Antonio Puerta, 22 år (Sevilla)
2007: Phil O’Donnell, 35 år (Motherwell)
2008: Guy Tchingoma, 21 år (Libreville)
2009: Dani Jarque, 26 år (Espanyol)
2009: Antonio de Nigris, 31 år (Larisa)
2009: Neridson Estevao, 26 år (Progresso de Sambizanga)
2010: Endurance Idahor, 25 år (Al-Merreikh)
2011: Naoki Matasuda, 25 år (Matsumoto Yamaga)
2012: Piermario Morosini, 25 år (Livorno)

2012: Victor Brännström, 29 år (Piteå)

(Kilde: Dagbladet)

Eksperter innen kardiologi og idrett mener årsaken er medfødt hjertefeil, såkalt ”hypertrofisk kardiohypati” eller HOCM/HOCUM, om man vil. Dette skal være en tilstand av forstørret/fortykket hjertekammermuskulatur. Risikoen for at denne feilen skal resultere i hjertesvikt er ca 0,2 prosent. Statistisk sett burde altså antall toppidrettsutøvere som dør på grunn av hjertesvikt ha vært langt lavere, og slike dødsfall burde ha vært spredd utover ulike idretter.

Hva kommer dette avviket av? Er det flere folk med HOCM som blir toppidrettsutøvere enn de uten? Er Hocum i det hele tatt relevant? Man har også noe som kalles ARVC, en sykdom som særlig rammer høyre hjertekammer. Det kan også finnes feil i hjertets elektriske funksjoner, i følge UiO. Det skal være vanskelig å stille diagnose, for symptomene er ikke tydelig før de plutselig slår til, fortsatt i følge UiO. De mener også at risikoen for infarkt under idrett først blir en viktig årsak etter fylte 40 år. Høyt blodtrykk blir også nevnt som en mulig forklaring på en del av dødeligheten. Dette kan komme av høyt stressnivå. Dette assosieres med tykkere hjertevegger, som igjen skyldes nedslag av bindevev i hjertemuskelen, som kan disponere for plutselige hjertedød.

Forskningen på plutselig hjertesvikt på idrettsutøvere er beskjeden i følge Universitetet i Oslo (UiO), så man vet heller ikke om omfanget brer seg eller ikke. Her er noen andre teorier om hvorfor kollapsene kommer. Som det fremgår av listen er hyppigheten akselererende. Mens det var kun 4 dødsfall mellom 1990 og 2003, har det vært over 20 dødsfall de siste 10 årene.

 

Mulige forklaringer på de mange plutselige fotballdødsfallene

1: Toppidrett er usunt i seg selv

Man presser kroppen til det maksimale, også hjertet. Treningsmengden har økt suksessivt med budsjettene. Ikke bare er utøvelse fysisk slitsomt, men også psykisk, altså et stressmoment for å prestere. Dette går det ikke an å snakke om, for det vil redusere rekrutteringen og sponsorbudsjettene, samt gjøre forsikringen langt mer kostbar. Men at det av og til ikke alltid er sunt kan man si: http://www.tv2.no/sport/ovrig/thorkildsen-toppidrett-er-ikke-alltid-sunt-3771721.html

 

2: Doping og medisinbruk er langt mer utbredt enn vi tror

Anti-doping Norge og WADA utfører jevnlig tester på idrettsutøver, der de bruker lister over godkjente og ikke-godkjente preparater som kriterier, kan leses her.

Med den kunnskap leger og farmasia nå har om emnet, har de ovennevnte store utfordringer. De er faktisk alltid på etterskudd. Det er nå så mye penger i toppidrett at verdien av å vinne er større enn tapet og skammen av å bli avslørt.

3: Tilsetningsstoffer i mat og drikke blir det stadig flere av, og disse akkumuleres i kroppen

I tillegg finner man spor etter sprøytemidler i både frukt, bær og korn. I fisk er mengden dioksiner stadig stigende. En kombinasjon av høy fysisk aktivitet og mye gift i kroppen er trolig lite sunt, også for hjertet.

4: For mye tungmetaller og lettmetaller i kroppen pga helsefarlig miljøeksponering

Gjennom vaksiner (kvikksølv) og chemtrails (aluminium, barium, strontium) blir mengden tungmetaller i kroppen overveldende. Dette kan være tungt for hjertet å takle, spesielt ved høy aktivitet.

5: Mengden stråling vokser kronisk

Grunnen til plutselig hjertestopp skyldes alltid alvorlig feil hjerterytmeforstyrrelse, skrives det fra Hjertemedisinsk avdeling på UiO. Stråling fra mobilmaster, trådløse ruter, mikrobølgeovn ect må derfor helst klart forstyrrer rytmen i hjertet og dermed øker risikoen for hjertesvikt ved store fysiske påkjenninger. Nå skal en del klubber i Tippeligaen etablere trådløst nettverk på sine stadionanlegg: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/troms_og_finnmark/1.8260218. Dette vil resultere i enda mer stråling, og kanskje også flere alvorlige feil på hjerterytmen? Som fotballsupporter finner jeg for øvrig tiltaket helt meningsløst. Det er ikke mangel på dekning eller mobilunderholdning som er årsak til fallet i tilskuere, men kvaliteten på banen, prisnivået, overdimensjonert sikkerhetsnivå, antall lag i Eliteserien, mangel på ølservering på stadion, mangelen på lokale spillere på laget, mengden fotball på TV og folkets irritasjon over lønningene til spillerne. Trenden med nedadgående tilskuertall er gjeldende også i Sverige, Danmark og andre land vi liker å sammenlikne oss med.

 

6: Omtrent 90 % av all produsert mais, soya og peanøtter er GMO-produkter

Det er påvist at de manipulerte genstrukturene fra GMO (genetisk modifiserte organismer) påvirker kroppens gener. Om dette medfører at hjertet blir mer utsatt bør ikke utelukkes.

 

7: Idrettsutøvere har et ganske strengt regime for kosthold

Inntil nylig var karbohydrater, sammen med proteiner og vitaminer, det viktigste. Så kom lavkarbo-dieten og forrykket hele sannhetsgehalten, men så langt er det få idrettsutøvere som har redusert inntaket av karbohydrater. Et av topplagene i Tippeligaen, Strømsgodset, har gjort det, men alle spillerne var ikke like tilfredse. Kroppen består også av fett, og den trenger fett. Jeg tror at en del toppidrettsutøvere mangler fett og har for lavt kolesterolnivået.

 

Kombinasjoner av faktorer eller kun én årsak?

Jeg tenkte først at disse hjertesviktene skyldes en kombinasjon av ovennevnte årsaker. Slik er det som regel, men ved nøyere ettertanke kan ikke det stemme. Hvorfor? De døde er kun hankjønn!

Det er spesielt at kun menn har kollapset. Statistisk skulle ikke det være mulig. Hvorfor har ingen tatt opp dette? Hva kommer det av at ingen kvinner har omkommet som følge av fotballspill (unntatt uhell)? Blir ingen kvinner født med Hocum eller ARVC? Jo, og antallet skal være temmelig likt mellom kjønnene, sier ekspertene. Trener profesjonelle kvinnelige idrettsutøvere mindre enn menn? Nei, sannsynligvis mer. Tåler hjertet deres mer enn mannens? I og med at kvinnens kropp er langt mer slitesterk og tålesterk enn mannens, kan vi anta dette, men er det hele årsaken til at fotballen ikke har ”drept” noen kvinner?

Det er kun én ting som skiller toppidrett for damer og herrer: penger. Forholdet i budsjettet mellom Tippeligaen – Toppserien er omtrent 100:1. Avlønningene og bonuser er ikke så voldsomme, men er grovt regnet 5:1. Det er omtrent tilsvarende i nesten samtlige nasjoner med proff fotball. Omtrentlig samme skjevhet finner man i idretter som hopp, sykling, basketball, baseball, ishockey, amerikansk fotball og kampsporter. Budsjettforskjellene innen ski, skøyter, alpint, golf og håndball er også store, men ikke like grelle. Spriket i lønninger og bonuser er derimot omtrent likt. Det er kun i rytmisk sportsgymnastikk og cheerleading vi finner ”budsjettseier” til damene, men det kommer av at ingen menn driver med disse idrettene.

Der det er mye penger, finner man naturligvis mange juksemakere, også innen idrett. Å ha et medisinsk forsprang kan utgjøre forskjellen mellom 1. og 2. plass eller plass på laget. En seier i en av de store turneringene eller rittene, gjør både lag og utøver anerkjente og berømte – og rike. I dette spillet, der ambisjoner og vilje, er sentrale egenskaper, vil mange tøye grenser, både i organiserte og privat former. Blant annet ble fotballaget Juventus og sykkellagene TeleKom og Astana tatt for omfattende og organisert bruk av prestasjonsfremmende midler. Juventus proklamerte at slikt ikke skulle foregå i fremtiden, men stjernespilleren Canavaro ble knepet for noen år siden. Nå har Lance Armstrong mistet alle seierne i Tour de France som følge av dopingbruk. Ryktene om medisinerstudenten Johan Olav Koss’ ”egenmedisinering” nådde vel omtrent samtlige som fulgte litt med på sport?

Noen stoffer blir lenge i kroppen og bruk kan spores omtrent en måned tilbake i tid, som bruk av hasj og marihuana. Kokain går derimot ut av kroppen etter omtrent 20-30 timer. Det er nærliggende å anta at idrettsutøvere prefererer stoffer som går raskt ut av kroppen for å redusere risikoen for å bli tatt. Kokain-bruken blant fotballspillerne ryktes om å være stor. I norske fotballkretser har man noe som kalles ”super-søndag”, da er det fritt frem. Testing foregår kun rett etter kamp, så risikoen for å bli tatt er mikroskopisk. Det er etter hvert mange tidligere fotballspillere som står frem med sine kokainproblemer. Dagbladet har satt opp en liste over de 11 beste kokainfotballspillerne. De fant til og med en god trener.

Er bruken av stoffer som kokain årsaken til mannlige fotballspilleres kollaps? Benyttes det oftere medisin og doping i herrefotball enn blant damene? Er fotballspillende menn mer korttenkte og umodne enn damene?

Hva tror du årsaken(e) kan være?

Johannes Kvam

Samfunnsinteressert akademiker i 40-årene, som vet at "noen" endrer terrenget for at virkelighetens kart skal stemme. Samtlige artikler er opphavsrettbeskyttet/copyright. Alle kan kopiere deler av mine artikler, så lenge det henvises til denne nettsiden og forfatter. Ønskes en hel artikkel publisert på trykk eller annen nettside, vennligst kontakt forfatter.

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Varsle om nye kommentarer
Varsle om
guest

14 Kommentarer
Nyeste
Eldste Mest populær
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
Balle Clorin
Balle Clorin
Abonnent
5 år siden
Labbetuss
Labbetuss
Anonym
7 år siden

Hvis alle hadde lyttet til Dr. Joel Wallach( Verdens mest kunnskapsrike lege), hadde ikke dette vært et problem i det hele tatt. men, det ligger ikke penger i å gjøre folk friske. For ca. 6 år siden hadde jeg et blodtrykk på 250/148. Hjertet mitt var helt ødelagt. I tillegg hadde jeg ME/Borreliose,Artrose etc. Nå , 6 år senere er hjertet på topp igjen. Jeg er og kvitt ME/ Borreliose, og nesten kvitt Arttrose. I noen år var jeg mer død enn levende. Nå er jeg frisk!1!!!!!!!,og sprekere enn jeg har vært på 10 år. Dette kan jeg takke Dr. Joel Wallach for.
Jeg har tilegnet meg gode kunnskaper om årsaker til sykdommer, og brukt de aller beste kosttilskuddene( De som er forbudt i Norge), og brukt en masse penger. Jeg har prøvd og feilet, og prøvd og feilet igjen. Til slutt fant jeg resepten, da hadde jeg prøvd alt(nesten).
For optimal hjertefunksjon og blodårefunksjon, er det ikke nok med bare Kopper, som noen hevder. Vi trenger mange mineraler og næringsstoffer som f. eks. Selen, Calcium/Magnesium, C-Vitamin,Omega 3, Vitamin K2, Q 10 og Kolesterol etc. Kolesterol er kroppens aller viktigste molekyl og næringsmiddel!!!!!!!! Og, mineralene bør være Kolloide eller ionebaserte. Det beste du kan gjøre med kosttilskudd som er produsert av Big Pharma, er å knuse dem og spyle dem i klosettet. Dr. Wallach har hjulpet millioner av mennesker til en bedre helse. Lytt til ham på YouTube.

Balle Clorin
Balle Clorin
Anonym
7 år siden

Nok en topp-fotballspiller som kollapset og døde: http://www.nrk.no/sport/landslagsspiller-kollapset-og-dode-pa-banen-1.12935103

Eddvin
Eddvin
Abonnent
11 år siden

Mens Gerhard Helskog og programmet «Rikets TIlstand» ble bøtelagt for å beskylde Norske toppidrettsfolk for å dope seg under Lillehammer OL, så fikk Kaggestad EPO, til forskning for å finne en måte for å avsløre EPO-dopingen på.

I 1997 ble nemlig TV2s sykkelekspert injisert med EPO for å hjelpe til i antidopingarbeidet.
Den da 21 år gamle Kaggestad fikk EPO i regi av det internasjonale antidopingbyrået WADA. Målet var å finne tester som kunne avsløre syklister som hadde brukt stoffet, som stimulerer til produksjon av røde blodceller og dermed forbedrer utholdenheten.

– De ble svært begeistret over resultatene mine. Jeg fikk ikke vite nøyaktig hvor godt jeg gjorde det annet enn at jeg presterte helt rått, sier Kaggestad.

– Kunne konkurrert uten å bli tatt

Etter prosjektet fikk han vite at han hadde hatt 90 i O2-opptak – utenfor sesong. Det er et svært høyt opptak, men Kaggestad har også oppnådd det på naturlig vis senere.

– Det som var interessant var at alle i feltet visste om EPO og at det ikke fantes noen test for det på den tida. Sykkelforbundet innførte en grense på blodverdi, men selv om jeg fikk EPO var jeg aldri i nærheten av den. Jeg kunne konkurrert med stoffet i meg uten problemer, sier Kaggestad.

http://www.vg.no/sport/sykkel/artikkel.php?artid=10055308

http://www.journalisten.no/story/36902
Skulle gjerne visst om den plutselige ryggproblemene til en av langrenns «gutta» var reell, eller om det var en måte å komme seg unna på…..

Balle Clorin
Balle Clorin
Abonnent
11 år siden

Utrolig, ingen kvinner som har kollapset på fotballbanen! Det er en bra observasjon. Dette burde undersøkes langt nærmere. Mon tro om noen fra massemedia tar saken.

jokko
Abonnent
11 år siden

Døden er da bare naturlig,finnes ikke,om det i våres oppfatning virker unaturlig er vel det et symtom på noe,de blir våres kanarifugler

kjell108
kjell108
Abonnent
11 år siden

Årsaken er ekstrem mangel på kopper. Kopper er nødvendig for å vedlikeholde blodårene. Siden fotballspillere svetter mye taper de mere mineraler enn andre, inklusiv kopper, og konsekvens er mineralmangel over hele linjen. Mangel på kopper medfører fare for akutt blodåresvikt (det finnes medisinske ord her som er mere dekkende), enkelt beskrevet av Joel D. Wallack (Google på navnet eller søk på Youtube)

MortenB
MortenB
Abonnent
11 år siden

Kanskje det mange kaller «mat» er mere farlig ?
Det er en kjent sak at MSG (Glutamat smaksforsterker, E621 men også E620-E640) kan lamme hjertenervene ved hard fysisk utfoldelse relativt kort tid etter inntaket. Og lider vi av magnesium-mangel er nivået svært lavt.
Er det MSG som er årsaken kjennetegnes det på at hjertet er «frakoblet», selv om lege er til stede og hjertestarter brukes er det ikke mulig å få hjertet i gang igjen.

Dette er en kjent sak i USA, det har til og med vært på «1000 ways to die» (forørig et program jeg tar avstand fra) der en mann var på Kinarestaurant på «et alt du vil for xx $» og døde av stress og sinne da han spurtet ut døra. Legen som kommenterte ga MSG skylden og forklarte sammenhengen, dog ikke helt korrekt.

I Sverige er MSG fjernet fra mange matvarer etter at kundene oppdaget at forskere bruker Glutamat for å drepe hjerneceller i forsøksdyr, fakstisk er dette den mest effektive måten ! Etter dette er Glutamat borte fra mange varer, Svensk kjøttpålegg er forte merket «Ikke tilsatt Glutamat» da kundene eller ikke kjøper det !
Her hjemme derimot er 99% som sauene på vei til slaktehuset, her hiver vi i iss MSG totalt uhemmet…

Det er heller ikke slik at andre E-stoff er harmløse, nesten alle sammen fjerner oksygen og mineraler fra cellene våre, og som kjent, kreft liker lite oksygen (og lav pH). Og noen forsterker skadevirkningen av MSG fra 3 til 7 ganger. Et annet eksempel er E211, om det inntas sammen med C-vitamin utvikles Benzen i magen.

MortenB
MortenB
Abonnent
Svar til  MortenB
11 år siden

Kan legge til at MSG sammen med flere stoff kommer inn under fellebetegnelsen Excitotoxicity (google det :) ) Også Aspartam kommer inn her og som kjent er nesten alle sportdrikker og kosttilskudd beregnet for idrettsfolk fulle av Aspartam. FDA får årlig inn rapporter om ca. 3.5 millioner alvorlige bivirkninger, men siden dette handler om makt og penger (og eliten 90% befolkningreduksjon) er Aspartam fortsatt tillatt i alle land utenom Japan. Brukes i nærmest all light brus, sportsdrikker, saft, tyggegummy osv.

En annet stoff er Surkralose som er godkjent uten at det noen gang har vært testet på mennesker overhodet. Vi vet derfor ikke mye om bivirkninger.

En mann med åpenbar agenda
Svar til  MortenB
11 år siden

Når en ballspiller får en skade må denne helbredes så fort som mulig. Helst før neste kamp. —> medisiner og kjemikalier. Spiller gjerne neste kamp med hjelp fra smertestillende.

gudfrid
gudfrid
Abonnent
11 år siden

All toppidrett er farlig, ikke bare fysisk, men mentalt og sosialt. Vi blir lært opp til at det å være best er sååååå fantastisk. Spørsmål til vinneren: Hva føler du nå? = propaganda for å hindre sammarbeidskultur. Konkurranse er det motsatte av sammarbeid og vil hindre oss i en raskere og hyggeligere utvikling.
Også fysisk da.. springe til en dør.. galskap på høyeste nivå.

En mann med åpenbar agenda
Svar til  gudfrid
11 år siden

Vanvittig bruk av smertestillende.

En topp fotballspiller idag får utrolig mange smeller: Dommeren kan ikke beskytte. Eneste kompensasjon er piller og sprøyter med smertestillende i vanvittige mengder.

Sjekk bare Norges kamp mot Island på fredag. Hvor mange smeller, store og små. Dommeren klarte aldri og roe gemyttet.

En mann med åpenbar agenda
Svar til  En mann med åpenbar agenda
11 år siden

Dommeren hadde null kontroll.
Klarte aldri å roe ned gemyttet.

kjemisk
kjemisk
Abonnent
11 år siden

Kanskje forsikringssvindel?

« Forrige artikkel

22/7 – Mossad/CIA/MI6 angriper Norge

Neste artikkel »

Himmelrensing

14
0
Vi vil gjerne ha din mening. Fritt og anonymt.x
()
x