27 svikter i den offentlige innsatsen før og under 22. juli-terroren

45.5K visninger
13 minutter lesetid
497

Det var påfallende mye svikt i den offentlige innsatsen under det doble terrorangrepet 22. juli i fjor. Dette er mildt sagt oppsiktsvekkende sett i lys av at Norges regjeringer under Bondevik og Stoltenberg har hatt antiterror-arbeid som en av Norges viktigste prioriteringer etter 11. september 2001.

Svikt nr. 1: Politiets helikopterteam hadde fått ekstra sommerferie

Helikoptermannskapene hadde fått fire ukers sommerferie for å spare penger.

Budsjettkutt førte til store mangler i politiets beredskap under terrorangrepene 22. juli. Likevel satt politiet igjen med 227 millioner kroner i ubrukte midler i fjor.

Se Aftenposten her og her

Svikt nr. 2:  Politiets alarm PC-er var slått av 22. juli

Flere politidistrikter hadde ikke på PC-en da Kripos sendte ut riksalarmen etter terroranslaget mot regjeringskvartalet. Det er et klart brudd på instruksen.

Se VG

 

Svikt nr. 3:  Det var bare 4 politifolk på vakt i Oslo da bomben smalt

– Det var en meget tynn bemanning den ettermiddagen, sier lederen av Oslo Politiforening, Sigve Bolstad.

Ved Sentrum politistasjon, som har ansvar for hele Oslo sentrum, ambassadene og Regjeringskvartalet, var det bare fire polititjenestemenn på vakt fredag 22. juli kl. 15.25.

Se Aftenposten


Svikt nr. 4:
  Politiet i Oslo måtte rykke ut uten våpen og samband

Politiet måtte rykke ut uten våpen og samband. Bare et par uker tidligere hadde nemlig alle etterforskere og andre som ikke daglig har utetjeneste, fått beskjed om å levere inn sitt personlige utstyr, skuddsikre vester og utstyrsbelter.

Se Nettavisen

 

Svikt nr. 5: Spesialtrent terrorenhet ble ikke varslet etter bombeangrepet

En av politienhetene som er spesialtrent til å rykke ut ved terrorangrep i Oslo, skal ikke ha blitt varsla da bomba gikk av utenfor regjeringskvartalet.

Det opplyser sentralt plasserte politikilder overfor NRK.

De forteller at spesialtrente politifolk i en egen utrykningsenhet i Oslo, som skal kunne bistå beredskapstroppen, aldri ble samkjørt i forbindelse med terrorangrepene den 22. juli.

Utrykningsenheten (UEH) består av politifolk i vanlig tjeneste med ekstra kompetanse, og ville gitt politiet i Oslo ekstra mannskaper med kunnskap i å håndtere terrorangrep, sikring av bygg og andre skarpe oppdrag.

Se NRK.no

 

Svikt nr. 6:  Det tok 77 minutter før det ble slått riksalarm

Det tok 77 minutter før det ble slått riksalarm 22. juli.

Det tok to timer og 36 minutter før grensekontroll ble beordret iverksatt.

Se VG

 

Svikt nr. 7:  Nødoppringninger fra Utøya kom ikke gjennom

Alvorlig systemsvikt ved politiets nødtelefon 112. Svært mange ungdommer tok opp mobiltelefonen og slo politiets nødnummer 112, men både mobiltelefonsystemene i området og den lokale 112-sentralen klarte ikke å ta unna pågangen. Da ringte ungdommene til familie og venner over hele landet.

De pårørende ringte så til nødnumrene fra der de var, og kom til 112-sentraler over hele landet.

Geir Johnsen i Lavangen Arbeiderparti  ringte 112 flere ganger uten å få kontakt. Etter å ha slått første telefon 17.26 kom han endelig gjennom klokken 17.30. Det som skjedde da var at jeg rett og slett ikke ble trodd da jeg fortalte hva datteren på Utøya fortalte meg. Jeg fikk beskjed om at hvis dette var tilfelle, så fikk barna ringe selv, sier Johnsen.

Se NRK.no her og her

Svikt nr. 8: Lokalt politi måtte bruke startkabler for å få igang utrykningsbilen

Innsatsleder Håvard Gåsbakk i Nordre Buskerud politidistrikt måtte bruke startkabler for å få igang utrykningsbilen.

Se VG

 

Svikt nr. 9:  Politihelikopterteam meldte seg til tjeneste umiddelbart men ble ikke benyttet

Politihelikopteret sto klart og mannskaper var tilgjengelig rett etter terrorangrepet mot Regjeringskvartalet. De ble bedt om å vente med å komme.

Politihelikopter var tilgjengelig med mannskap og skarpskyttere men ble ikke benyttet

Mannskapene, som hadde fått fire ukers sommerferie for å spare penger, var hjemme og meldte seg frivillig til tjeneste straks de hørte nyheten om bilbomben og på Gardermoen sto helikopteret klart.

Se Aftenposten

 

Svikt nr. 10:  De første politifolkene som kom til Utvika prøvde ikke å komme seg til Utøya

Via sambandet fikk de to betjentene flere beskjeder fra aksjonslederen, som da satt i bilen på vei mot Utøya. Idet de var i ferd med å nærme seg ferjeleiet til MS Torbjørn (i Utvika), fikk de beskjed om å observere hva som skjedde. Patruljen var fremme ved kaia rundt klokka 17.52.

Se Dagbladet

Den første politipatruljen som kom fram til Utvika klokka 17.52, var tungt bevæpnet, bekrefter politiet.

De to betjentene har fått kritikk fordi de ikke rykket direkte ut til Utøya, i tråd med politiets beredskapssystem «skyting pågår» der det heter:

«Ved melding om at skyting pågår i tett beferdet område (innendørs eller utendørs) skal politiet gjøre alt for å stoppe gjerningspersonen (-e) så raskt som mulig, slik at uskyldig tredjepart blir minst mulig skadelidende. Politiet må derfor raskest mulig gjøre klar til å gå direkte inn i aksjonsfasen»

Se ABC Nyheter her og her

 

Svikt nr. 11: Politiet lovet på telefon at helikopterassistanse var på vei

Håvard Vederhus var leder for Oslo AUF og et av Norges største politiske talenter. Han reddet selv liv på Utøya, før han ble drept av Anders Behring Breivik.

I boka «Da terroren rammet Norge» hevder journalisten Kjetil Stormark at Håvard Vederhus fra politiets nødtelefon fikk beskjed om at politiet var på vei i helikopter. Han etterlyste helikopter og bistand fra Forsvaret i gjentatte tekstmeldinger til familien. «Politiet sier at de er på vei på alle måter, i bil, båt, helikopter, alt. Så vi må bare vente til de kommer», sa Håvard Vederhus til andre AUF-ere rundt ham etter sin andre samtale med politiet.

Håvard Vederhus ble drept på Utøya etter å ha sørget for å bringe flere AUF-ungdommer i sikkerhet og etter å ha fått forsikringer på mobilen om at politiet var på vei i helikopter

Det var første gang siden skytingen begynte at han hadde et lite anstrøk av optimisme i stemmen. Klokka 17,52 sendte Vederhus SMS til sin bror:
«Politiet er på vei i lufta og på land. Vi er bare redde, våte og flere er skadde», skriver han.

Se Dagbladet

 

Svikt nr. 12:  Politifolkene i Utvika prøvde ikke å få tak i båt

Politiet seier dei leita, men ikkje fann båtar til å ta dei den kortaste vegen over til Utøya 22.juli. – Det er sårt å høyra, seier Jørn Øverby som var ein av dei første båtførarene på fjorden under AUF-massakren.

Se nrk.no

 

Svikt nr. 13: Politiet i Asker og Bærum hadde en ledig bilpatrulje som ikke ble benyttet

Politiet i Asker og Bærum hadde alt de trengte for å stoppe Anders Behring Breivik før han kom til Utøya, til og med en ledig patrulje. I stedet prioriterte de andre oppdrag. Se TV2

 

Svikt nr. 14: Politipatrulje fra Drammen fikk beskjed om å kjøre forbi Utøya

«Politi fra Drammen fikk beskjed om å kjøre forbi Utøya mens skyting pågikk. Halvparten av styrken nektet å følge ordren,»

Se Drammens Tidende

Tre biler med til sammen åtte politifolk på vei fra Drammen til nabodistriktet for å hjelpe kollegene. Underveis fikk de beskjed over politiradioen at de skulle møte på politihuset i Hønefoss. Nordre Buskerud politidistrikt ønsker ikke å kommentere ordren om å møte på politistasjonen i Hønefoss.

Se Dagbladet

 

Svikt nr. 15: Beredskapstroppen slet med å kommunisere med lokalt politi pga TETRA-nettet

Da beredskapstroppen var på vei til Utøya fra Oslo 22. juli opplevde de kommunikasjonsproblemer med Nordre Buskerud-politiet.
Et problem var at Oslo-politiet bruker det nye digitale nødnettet (TETRA), mens Nordre Buskerud brukte det åpne, gamle analoge nettet.

– Jeg vet at kommunikasjonsproblemene ble opplevd som frustrerende for politifolk som var med på aksjonen, sier politidirektør Øystein Mæland til Dagbladet.

Se Dagbladet

De lokale politi- og redningsenhetene på Ringerike (øverst i oversikten) er ikke tilknyttet det nye TETRA-nettet ("Nødnett"). Beredskapstroppen benyttet også TETRA. Dette vanskeliggjorde kommunikasjonen mellom nødpersonale fra Ringerike og forsterkninger fra Oslo og andre områder.

Politiet måtte bruke faks under redningsarbeidet på Utøya.

I redningsarbeidet på Utøya opplevde redningsmannskapet store kommunikasjonsproblemer fordi politiet som ledet operasjonen ikke kunne bruke det nye nødnettet. Dermed måtte politiet i Nordre Buskerud politidistrikt gi beskjeder over ukryptert nett, mobiltelefon, e-post og faks.

I timene mens dramaet foregår på Utøya sitter radioamatør Finn Johannessen klistret til kommunikasjonsradioen sin og lytter til nødetater som bruker ukrypterte kanaler.

I lang tid hører han fortvilte stemmer fra ambulansetjenesten som forgjeves forsøker å få kontakt med politiet:

Ambulansepersonell står og venter på beskjed om hva de skal gjøre utenfor Utøya.

Det analoge nettet var til lite hjelp utenfor Utøya.

– Operasjonsleder i AMK var nesten i panikk: «Hvor er politiet, hvor er politiet», forteller radioamatøren til NRK.

– Så operasjonsleder forsøkte mange ganger på få tak i politiet?

Forferdelig mange ganger, svarer Johannessen.

Se nrk.no

 

Svikt nr. 16:  Beredskapstroppen fikk beskjed om at det ikke var båter i Utvika

http://www.youtube.com/watch?v=hH5oXM76wbA&feature=related

Feilaktig informasjon fra lokalt politi skal ha ført til at verdifull tid gikk tapt da beredskapstroppen skulle rykke ut til Utøya.

Klokka er cirka 18.06 fredag kveld 22. juli, og beredskapstroppen fra Oslo har akkurat kommet til Utvika camping.

Om lag 600 meter ut i fjorden dreper Anders Behring Breivik ungdommer på Utøya.

Tre biler med tungt bevæpna politifolk, spesialtrent til å takle skyteepisoder, stopper lokalt politi, ruller ned vinduet og spør om det er båter der.

Etter det NRK erfarer er svaret de får «nei». Men kun et steinkast unna der politiet først stoppet ligger ei småbåthavn. Vitner sier til NRK at det lå rundt 20 båter der fredag kveld.

Se nrk.no

 

Svikt nr. 17: Beredskapstroppen ankom Utvika, snudde og kjørte videre

Men beskjeden om at det ikke fantes båter der gjorde at de tre bilene fra beredskapstroppen snudde.

Se nrk.no

Politifolk visste ikke hvor de skulle, og måtte snu bilene sine flere ganger under utrykningen til Utøya. Det går fram av en ny bok om 22. juli.

Se nrk.no

Flere biler fulle av bevæpnede politifolk raste av gårde med retning Utøya den 22. juli, både fra politihuset på Hønefoss og beredskapstroppen fra Oslo.

– Hva er det som er oppmøtested, spurte en kvinnelig politibetjent over sambandet til Nordre Buskerud politidistrikt i de hektiske minuttene mens skytemassakren pågår ute på Utøya.

– Ute ved kaia er oppmøtested for ambulanser, er svaret som kom fra politiets operasjonsleder.

– Hva er det som er oppmøtested for politiet, må politibetjenten igjen spørre.

Andre patruljer var da på vei sørover fra politihuset på Hønefoss med politibåten på henger, og beredskapstroppen kjørte så fort det var mulig fra Oslo.

– Jeg syntes det tok lang tid før politiet kom. Vi tenkte at de sikkert var kjempeopptatt med det i Oslo og at de nok uansett hadde fått beskjed. De kom etter hvert, men så reiste de igjen.

Se VG

Video som viser beredskapstroppen som snur på Utvika camping (anbefales uten lyd)

 

Svikt nr. 18: Flere helikoptre kunne ha vært benyttet

Flere helikoptre kunne bistått politiet fredag 22. juli. Men det tok timer før noen av dem var i luften over Utøya. – Vi kan kritiseres for ikke å ha fått politihelikopteret i luften tidligere, sier Johan Fredriksen, stabssjef i Oslo politidistrikt.

Se Aftenposten

 

Svikt nr. 19: Forsvarets helikoptergruppe ble terrorvarslet 40 min før Utøya-skyting

Forsvarets helikoptermannskap ble terrorvarslet 40 minutter før Utøya-skyting.

Kilder sier til TV 2 at de første mannskapene som tilbød seg å komme på jobb ble avvist.

Se TV2

 

Svikt nr. 20: Forsvarets antiterrorsoldater i verdensklasse ble aldri utkalt

Politiet bekreftet på en pressekonferanse at de hadde «uformell kontakt» med beredskaper stasjonært på Rygge lufthavn under angrepet på Utøya.

Forsvarets helikopter var først i lufta etter at gjerningsmannen var pågrepet på Utøya. Forsvarets antiterrorsoldater i verdensklasse ble aldri utkalt.

Se Dagsavisen

Samarbeid mellom politiet og forsvaret i terrorsituasjoner har lenge vært prioritert av Norges regjeringer (faksimile fra regjeringen.no)


Svikt nr. 21:
11 helikoptre var i aksjon etter at Breivik var tatt – ingen gjorde nytte før pågripelsen

Til sammen elleve helikoptre seks ambulansehelikoptre og fem fra Forsvaret, var i aksjon i timene etter terrorangrepet på Utøya.

– Det første helikopteret ble alarmert klokka 17.35 fra basen i Lørenskog. Det ankom Utøya-området klokka 17.55 og kunne landet der hvis det hadde fått klarering fra politiet, sier daglig leder Øyvind Juell i Statens luftambulansetjeneste ANS til NTB.

Se ABC Nyheter


Svikt nr. 22:
Politiet satte ut gummibåten 8,5 km fra Utøya

Politiet satte ut gummibåten på Storøya – 8,5 km fra Utøya.

Nye kartmålinger fra Hole kommune viser at politibåten ble satt ut 8,5 kilometer unna Utøya. Det er mye lengre vekk enn det man hittil har fått inntrykk av.

Politibåten ble satt på vannet ved Strandveien, om lag 8,5 kilometer fra Utøya. Utsettingsstedet er langt nord i Steinsfjorden, på høyde med Steinsletta på veien mot Hønefoss.

Lokalkjente rundt Tyrifjorden reagerer med forbauselse når Aftenposten forteller hvor langt vekk politiaksjonen egentlig startet fra.

– Det er ganske utrolig at båten ble satt ut så langt vekk fra Utøya, sier Jørn Øverby, som var en av de første båtheltene på fjorden 22. juli. Mellom 17.40 og 18.10 kjørte han frem og tilbake mellom Utøya og fastlandet og reddet 25-30 ungdommer

Se Aftenposten

 

Korteste vei fra fastlandet til Utøya er fra Utvika, 670 m. En "kontrollmåling" viste at det var vesentlig lengre fra Utøya og til stedet politiets gummibåt ble sjøsatt enn 3,6 km. som først ble opplyst av politiet

 

Svikt nr. 23: Politiets gummibåt begynte å ta inn vann allerede da de dro fra Storøya

Politibåten brukt av mannskapene i Nordre Buskerud politidistrikt fikk problemer allerede da de bakket ut fra Storøya fredag 22. juni.

Gummibåten er godkjent for ti personer, men de ti tungt utstyrte politifolkene som var om bord båten, ble for mye. Båten gikk dypt i vannet og fikk også motorproblemer.

– Idet de bakket ut i vannet var båten lav bak, og det skvulpet nok vann inn. Vi tror at det kan ha kommet over bensintanken og at det kan ha kommet vann inn i bensinen og forårsaket motorproblemene, sier Magne Rustad, stabsjef i Nordre Buskerud politidistrikt, til Dagbladet.

Rustad sier båten ville kommet seg raskt til Utøya uten noen problemer hvis den hadde vært lettere lastet og de ikke hadde fått motorproblemer. Han sier båten i utgangspunktet var i god stand.

Han legger til at politiet på Storøya prøvde å få tilgang til båter som lå ved vannet der, uten å lykkes.

Se Dagbladet

Svikt nr. 24: Gummibåten med politifolkene som skulle stoppe Breivik fikk motorstopp og havarerte på vei til Utøya

http://www.youtube.com/watch?v=At6WdA7v4Og&feature=related


Svikt nr. 25:
Politiet ringte ikke tilbake til Breivik

Politiet ringte ikke tilbake til Behring Breivik etter at han hadde ringt for å få overgi seg kl. 18.00. Denne samtalen utspilte seg slik:

Politiet: Politiets nødtelefon.

Behring Breivik: Ja, god dag, mitt navn er kommandør Anders Behring Breivik i den norske antikommunistiske motstandsbevegelsen.

Politiet: Ja.

Behring Breivik: Jeg er på Utøya for øyeblikket. Jeg ønsker å overgi meg.

Politiet: Ok, hvilket nummer ringer du fra?

Behring Breivik: Jeg ringer fra mobil.

Politiet: Du ringer fra din mobil.

Behring Breivik: Ja. Det er ikke min mobil, en annen…

Politiet: En annen, hva het du for noe? Hallo…hallo…

Ringte ikke tilbake til Behring Breivik
Politiet undersøker om telefonen Anders Behring Breivik brukte var hans egen eller en han fant på Utøya.
Se Aftenposten

– Breivik kan ha ringt fra telefon uten SIM-kort
Politiet orienterte om siste nytt i etterforskningen.
Se Dagbladet

– Slik kan politiet løse telefongåten
Den mystiske telefonen Breivik ringte fra var trolig låst, mener ekspert.
Se Dagbladet

 

Svikt nr. 26: Breivik ble pågrepet 5-7 minutter senere enn politiet oppga

ABB pågrepet 5-7 minutter senere enn oppgitt

11.11.2011 – Her hører du skudd klokka 18.30

Torsdag kom det fram at politiet kan ha pågrepet Anders Behring Breivik senere enn klokka 18.27.

Dette har fotograf Frode Johansen påstått i flere måneder, etter at han hørte skudd på en videosnutt han filmet klokka 18.30. Ringerikes Blads fotograf Frode Johansen hørte skyting minutter etter at politiet skulle ha pågrepet den nå terrorsiktede 32-åringen på Utøya.

Frem til torsdag, 10. november, har politiet hevdet at den siktede ble pågrepet klokken 18.27 den 22. juli.

Men i et notat mener politiet nå at pågripelsen må ha skjedd mellom klokken 18.32 og 18.34.

Ringerikes Blads fotograf Frode Johansen var blant de aller første som kom fram til kaien på landssiden rundt klokken 18.20. Mens han hørte skyting på Utøya begynte han å filme.

At pågripelsen skjedde etter 18.27 har jeg påstått helt fra mandag 25. juli. Da jeg begynte å filme var klokken 18.30 og da hørte jeg to eller tre skudd. beskriver Frode Johansen.

Fotografen kom fram til riktig tidspunkt ved å korrigere kameraklokken og opptakstiden opp mot atomuret på internett (…)

«Ved å sammenholde telefoni, film, samt samtaler med tjenestemenn både fra beredskapstroppen og Nordre Buskerud pd, mener politiet ut fra dette at pågripelsen skjedde mellom klokken 1832 og 1834», skriver politiadvokat Petter Solberg (…)     Se


Svikt nr. 27:
  Ambulansepersonalet ble holdt unna de skadde overlevende fra Utøya i påvente av signal fra politiet

På landsiden utenfor Utøya står et hav av ambulansepersonell, brannmannskap og sivilforsvar og venter. Situasjonen er kaotisk.

Alle venter på beskjeder om at de kan rykke inn og hjelpe fra politiet i Nordre Buskerud som er satt til å lede arbeidet, men de har ingen mulighet til å kommunisere over det nye nødnettet. Imens ligger skadet ungdom på Utøya og kjemper for livet.

Endelig blir gjerningsmannen pågrepet. Men da var det umulig å gi alle beskjed redningsmannskaper samtidig, forteller politioverbetjent Kaare Tiller i Nordre Buskerud politidistrikt.

De måtte ty til diverse kanaler for å kommunisere:

– De som ble brukt i akuttfasen var vårt analoge samband, som ikke er avlyttingssikkert og mobiltelefon. Etter hvert så ble mye sendt på e-post og faks, sier Tiller.

– Var det ikke veldig upraktisk at dere som hadde det operative ansvaret ikke hadde tilgang til det nye nødnettet?

– Det upraktiske med det er jo at de som kommer og bistår oss fra nabodistriktene, og som har nødnettet fra før, ikke personlig kan kommunisere direkte inn til vår sentral, sier Tiller.

– Men det må jo skape problemer i slike ekstreme situasjoner som dette?

Ja, det vil det jo gjøre, innrømmer Tiller

Fra LOGG AMK Buskerud og Oslo

Kl. 18:50 Evakuering av de skadde startet etter klarering fra politiet.

Kl.  19:20: En lege, operativ leder og en paramedic, alle fra Oslo/Akershus var første helsepersonell på Utøya.

Se nrk.no

Siden 2002 har norske regjeringer prioritert satsing på tiltak mot terrorisme

 

De siste 10 årene har antiterrorarbeid har vært en av de høyest prioriterte sakene for Norges regjering. (Faksimile fra regjeringens nettsted)

Hans Gaarder

Hans K. Gaarder er utdannet siviløkonom og svært tverrfaglig av legning og mest interessert i det som ikke har med økonomi å gjøre.

Hans har arbeidet i mange år med etterforskning i det offentlige og med fri og uavhengig forskning i privat regi. Er frontlinjeforsker på skjulte maktstrukturer, utenomjordisk liv og helse (Teoretisk Fysiologi og vaksiner).

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Varsle om nye kommentarer
Varsle om
guest

497 Kommentarer
Nyeste
Eldste Mest populær
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
P. Dahlgren
P. Dahlgren
Abonnent
8 år siden

TUNISA og terroren der ligner Norge 22. JULI 2011

Flere skyttere var sannsynligvis med, sikkerhetsstyrkene i landet samarbeidet med angriperne.

Vi tipper igjen Operation Gladio, CIA, Mossad + Serco og White Club i London (veddemål)

Metoden, en eller flere profesjonelle er med på aksjonen og samarbeider med etterretning og sikkerhetstjenester i landet. En syndebukk plukkes ut før angrepet og får skylden.

Tror noen at Anders Behring Breivik var med 22. juli-aksjonene alene? Utrolig i såfall. Helt helt utrolig. Nyhetsspeilet har plukket ham ut som syndebukk for andre, det er det mest sannsynlige.

Tunisia 26.6. 2015

http://aanirfan.blogspot.no/2015/06/tunisia-false-flag-attack-on-port-el.html

The Tunisian authorities cooperated with the attackers.

Mole
Mole
Abonnent
8 år siden

Politi­mes­ter: – POD ba meg tie i Stor­tin­gets kon­troll­hø­ring om 22. juli
http://www.abcnyheter.no/nyheter/2015/07/07/194409500/politimester-pod-ba-meg-tie-i-stortingets-kontrollhoring-om-22.-juli

Hermis
Hermis
Abonnent
10 år siden

Man skal merke seg at alle disse 27++ sviktene 22.11. var til terroristenes fordel. Jo mer man setter seg inn i det som skjedde, jo flere uheldige feil avdekkes. Det er stort sett bare ordrenekten til politifolkene som fikk beskjed om å dra forbi Utvika som kan sies å være fornuftig etter forholdene. Disse er for meg noen av de virkelige heltene fra den dagen – en stor takk til dem. Men så hadde ikke de vært på en ukes trening for anledningen og var derfor i stand til å handle mer fornuftig og selvstendig. Jmf. den godt dresserte Delta-gjeng som hoppet ombord i for liten gummibåt langt unna Utøya.

Hermis
Hermis
Abonnent
Svar til  Hermis
10 år siden

Feil, 22.7. skal det selvsagt være, hehe

Michelle
Skribent
10 år siden

Subliminale meldinger til ABB fra ‘Age of Conan’:
Age of Conan Soundtrack (Track 1) Era the World

..”Anders Breivik..Anders Breivik”..
Hører dere? Hvilke flere bekjeder kan skjult være lagt inn?
Jeg får iallefall assosiasjoner til slaget på Stiklestad..

Larus
Larus
Abonnent
Svar til  Michelle
10 år siden

Teksten er fra Snorre Sturlassons “Heimskringla” på gammalnorsk, så det skal vel noe fantasi til for å hevde at Anders Breivik blir nevnt der.

Mole
Mole
Abonnent
10 år siden

Tastaturrytternes raseri
«I forrige uke ble en mann oppsagt på dagen fra sitt vikariat som stortingsreferent, på bakgrunn av nok et verbalt skrævspark mot Eskil Pedersen – denne gangen på Facebook. Jeg deltok i tråden under referentens statusoppdatering», skriver kronikkforfatteren og trekker linjer til romanen «Lord Jim».

http://www.dagbladet.no/2013/08/06/kultur/meninger/hovedkronikk/kronikk/eskil_pedersen/28550894/

Kommentar til artikkelen.
Jeg tilhører ikke bermen og jeg mener også at han godt kan kalles en “barneofrer”.

Jeg forlanger ikke at Eskil Pedersen skulle lidd “heltedøden” på Utøya, men det ER en kjennsgjerning at han stakk fra øya med den eneste stålbåten der, mens andre tilfeldige båtturister uten noe forhold til de på Utøya slik Eskil Pedersen hadde, risikerte egne liv i sine små plastbåter for å redde liv de ikke kjente.

I motsetning til Eskil Pedersen.

Som ikke bare stakk fra sine “egne”, de han var leder for og i den sikreste båten av alle på vannet den dagen nemlig stålbåten MS «Thorbjørn».
Men Eskil Pedersen & CO stakk LAAANGT nedover i fjorden fremdeles mens tilfeldige båtturister i plastbåter risikerte egne liv for å redde for dem ukjente ungdommer, og der kjørte de så fergen på grunn sånn at Eskil Pedersen & CO skulle komme i land og fratok dermed Politi og redningspersonell alle muligheter til å kunne bruke stålbåten i redningsaksjonen.
I stedet duppet Politiet ute på fjorden i en overlastet gummibåt som fikk motorstopp.
So jo, det ER LOV å være MEGET kritisk til Eskil Pedersens reaksjoner den dagen. Og jo, det ER LOV å mene at hen er en “barneofrer”.
Man tilhører ikke “bermen” av den grunn og man e nødvendigvis ikke sint heller. Man kan rett og slett være en vanlig mann som mener at Eskil Pedersen oppførte seg som en feiging den dagen da han stakk fra de han var leder for.
For hans reaksjoner MÅ ses i sammenheng med at andre tilfeldige turister uten noe forhold til ungdommen på øya, faktisk ble skutt etter mens de reddet liv i små plastbåter.

Applaus til de som tør si sin mening, helt enig i innlegget faktisk, det må være lov å si sin mening, selv til “folkevalgte” uten å miste jobb og å bli stemplet som oppvigler.
Det er snart valg!

Falcon
Falcon
Abonnent
Svar til  Mole
10 år siden

Også den saken, de sakene, kan kun utredes korrekt i en fungerende rettssal som ikke er å oppdrive på norsk jord pr dato. Hva med alle direkte medskyldige i massemordet og terroren som ennå går fri? Hva med de som nå er forelagt eller har lett tilgang på bevis og indisier som viser at rettssaken mot Anders Behring Breivik i det vesentligste var et skuespill for galleriet, nå vet bl.a. politikere i Regjering og Storting, alle offentlige og private ansatte knyttet til forvaltning av norsk lov, som departement, domstoler, politi, advokater, pst, pot, fost osv, de har ved sin unnfallenhet fra å ta pålagt ansvar til dags dato gjort seg selv medskyldige, og jeg antar at de fleste av de eller alle istedet har koset seg på ferie i sommer, mer ille og uakseptabelt kan dette ikke bli

“The nazi-marx UN continues their terror attack on our children. World Peace Day Used to Promote Vaccines ..” http://www.nyhetsspeilet.no/2009/01/politiker-avslorer-kynisk-maktelite-i-norge/comment-page-12/#comment-100645

Mole
Mole
Abonnent
Svar til  Mole
10 år siden

Kommentarfeltet i denne saken er stengt på grunn av personhets.
http://www.dagbladet.no/2013/08/06/kultur/meninger/hovedkronikk/kronikk/eskil_pedersen/28550894/

Ja sånn går no dagan….
Har de hørt om MODERATOR i dagbladet??, eller var flertallet av komentarene til denne artikkelen ALTFOR, ANTI ARBEIDERPARTIET/Eskil Pedersen??

Mole
Mole
Abonnent
Svar til  Mole
10 år siden

Mer åpenhet og mer demokrati
Sitat Jens Stoltenberg.

kristiann
kristiann
Abonnent
Svar til  Mole
10 år siden

Var da vel ikke eskil pedersen som var kaptein på den båten eller? Uansett om han ville hjelpe, hvilken myndighet hadde han for å kommandere føreren av båten til å kjøre for å hjelpe? Båteb har en kaptein, var han som bestemte å stikke av, ikke eskil pedersen. Var også flere på båten, jeg er ganske sikker på at de fleste var drit redde å skrek til kapteinen ” kjør avgårde”. Å si at eskil pedersen hadde noenting med båten å gjøre er latterlig. Han kunne ha hoppa av båten, svømt til en av de småbåtene å hjulpet de med å hjelpe ungdommen. Men hvem kan virkelig si at de hadde gjort det i den ssituasjonen? Noen hadde gjort det, som de som dro ut i småbåter å risikerte livet sitt. Men man vet aldri hvordan man reagerer i rn sånn situasjon før du er i situasjonen. Men uansett, eskil pedersen var ikke kaptein på båten.

Tom Rosland
Tom Rosland
Abonnent
11 år siden

Først har dei sendt alt til Riksarkivaren, Så Sikkerhetsgraderte dokumenter som 22. juli-kommisjonen hadde tilgang til, ble aldri sendt til Riksarkivet .
Da lure eg på på vist 22. juli-kommisjonen ikkje har sendt dei til arkive hvor er då dei Sikkerhetsgraderte dokumenter da?
Det står vel at dei har sendt dei tilbake ,Men då er det vel ikkje noge som er sikkerhetgradet som ligger i arkivet.

Mvh Tom

Riksarkivaren har fått alt fra 22. juli-kommisjonen

Publisert: 11 august 2012 14:52 Oppdatert: 11 august 2012 14:52 NTB.

Arkivet til 22. juli-kommisjonen ble fredag overlevert Riksarkivaren. Noe er tilgjengelig for offentligheten, mens andre deler låses ned i 30 år.

http://www.aftenbladet.no/nyheter/terror/Riksarkivaren-har-fatt-alt-fra-22-juli-kommisjonen-3012176.html

Publisert: 12 september 2012 07:02 Oppdatert: 12 september 2012 07:02 NTB

Riksarkivet fikk ikke 22. juli-dokumenter

Sikkerhetsgraderte dokumenter som 22. juli-kommisjonen hadde tilgang til, ble aldri sendt til Riksarkivet som en del av kommisjonens arkiv. I stedet ble papirene sendt tilbake til avsenderne.

http://www.aftenbladet.no/nyheter/terror/Riksarkivet-fikk-ikke-22-juli-dokumenter-3028357.html

Mole
Mole
Abonnent
11 år siden

Far til en av de drepte på Utøya, reagerer på at Spesialenheten for politisaker ikke vil sette i gang etterforskning av politiet.
http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.10868642

Eddvin
Eddvin
Abonnent
11 år siden

Leit at polititjenestemannen krevde penger. Det ser ut som om det kun er brennpunkt igjen etter at “Rikets Tilstand” ble kneblet, ettersom de begynte å komme ut meg AP`s maktsystem, og hvem de jobber for….
Toppene i Politiet har ingen troverdighet.

Tom Rosland
Tom Rosland
Abonnent
11 år siden

fredag 9. november 2012, kl.08:03 Dagbladet

– Polititjenestemann tilbød salg av 22. juli-dokumenter
NRK-programleder bekrefter tilbud om å kjøpe hemmelige 22. juli-dokumenter.
I et brev til Spesialenheten for Politisaker hevder advokat Arvid Sjødin, som representerer den lekkasjeanklagede advokaten Sigurd Klomsæt, at spesialenheten ikke har avdekket hvem som sto bak 22. juli-lekkasjene til media.

– Saken er mer alvorlig enn som så. Det kan dreie seg om korrupsjon i Oslo-politiet ved at politiet tar seg betalt for informasjon, skriver Sjødin.

I brevet viser han til at Håkon Haugsbø – programleder for NRK-programmet Brennpunkt – har bekreftet at han er kjent med at redaksjoner fikk tilbud om kjøp av 22. juli-materiell for 30 000 kroner. I brevet fra Sjødin er Haugsbøs bekreftelse vedlagt:

Mvh Tom

http://www.dagbladet.no/2012/11/09/nyheter/22_juli/innenriks/24267178/

Tom Rosland
Tom Rosland
Abonnent
11 år siden

Høringen ligger på min blog.

Mvh Tom

http://stormietvannglassblog.blogspot.no/

Seitasis
Seitasis
Abonnent
11 år siden

Hørte på høringen fra 22 i dag og INGEN turde å nevne muligheten for å bruke krigsfartøyet Thorbjørn, utroligt..

Eddvin
Eddvin
Abonnent
11 år siden

Aftenposten ble ikke felt for MS «Thorbjørn»-reportasje
Aftenposten brøt ikke god presseskikk da de skrev om det som skjedde ombord på fergen under flukten fra Utøya 22. juli.

Dette ble konklusjonen fra Pressen Faglige Utvalgs møte mandag.

Én av de ni ombord på fergen, som fraktet blant andre AUF-leder Eskil Pedersen bort fra øya, klaget Aftenposten inn til PFU fordi hun mente seg gjenkjent til tross for anonymitet.

Hun henviste blant annet til Vær Varsom-plakatens punkt om å vise hensyn til ofre og pårørende.

Les saken: Hva skjedde 
på MS «Thorbjørn»?

«Bedre dialog»
PFU deller ikke hennes syn og frifinner Aftenposten for brudd på pressetikken, men mener avisen likevel burde hatt det de kaller «bedre dialog» med klageren i forkant av publiseringen av reportasjen lørdag 7. januar i år.

– Vi er glade og ikke veldig overrasket over avgjørelsen fra PFU, selv om vi jo har vært spent. Dette var en vanskelig sak for oss, både da vi bestemte oss for å lage den og i selve utformingen. Vi mener ellers at vi var i god nok dialog med klageren, to dager før, og at hun fikk nok tid til å komme med endringer, sier sjefredaktør Hilde Haugsgjerd i Aftenposten.

Sidesak
I sitt møte diskuterte PFU også om Aftenposten burde laget en egen sidesak, der de fortalte leserne om dilemmaene og begrunnelsen for å trykke saken.

– Det synes jeg er en god idé, og noe vi også diskuterte, men endte med ikke å gjøre. I etterpåklokskapens lys ser jeg at vi hadde tjent på å skrive en begrunnelse. Jeg tror norske aviser bør gjøre dette i langt større grad i slike typer saker, sier Haugsgjerd.

Dagsavisen kritisk
Denne omstridte reportasjen om MS «Thorbjørn» ble også diskutert på Norsk Redaktørforenings høstmøte i Oslo i dag. En nesten samlet forsamling støttet frifinnelsen av Aftenposten.

Men ikke Dagsavisens sjefredaktør Kaia Storvik, som ville gått inn for en fellelse.

– Saken i seg selv er kanskje ikke nok til det, men jeg mener avisens prosess er slett arbeid, sier Storvik.

– Å bruke utelukkende politiavhørene som ble gjort rett etter hendelsen som kilde for å lage det de kaller et øyeblikksbilde, er forståelig, men ikke nok. Jeg mener Aftenposten burde tatt seg bryet med å innhente intervjuer med de ni involverte på nytt før reportasjen skulle skrives, et halvt år etterpå. Saken hastet ikke mer enn at de hadde hatt tid til det, i alle fall som kildemateriale. Å velge å utelate dette som kilder i en slik sak, mener jeg er kritikkverdig, sier Kaia Storvik.

AUF-lederen kritisk til PFUs konklusjon
AUF-leder Eskil Pedersen er ikke overrasket over utfallet i saken.

– Terskelen er høy for på en fellelse i PFU, og i denne saken er jeg svært kritisk til den konklusjonen PFU lander på. Dette er ikke en artikkel som tilførte noe nytt og viktig til saken, og den er basert på ulovlig lekkede politiavhør. Dette er kanskje også en artikkel som har påført stor smerte. Jeg kan ikke huske noen enkeltstående artikkel som har vært et større overtramp overfor ofre og pårørende, sier Pedersen.

Han mener også at Aftenposten ikke har anonymisert tilstrekkelig.

– Flere av de som var på båten ble identifisert, mener han.

http://www.aftenposten.no/kultur/Aftenposten-ble-ikke-felt-for-MS-Thorbjorn-reportasje-7037039.html

Menneske
Menneske
Abonnent
11 år siden

Det kan godt hende at myndighetene sviktet det norske folk den 22. juli. På en måte.

Forsvarsminister Grete Faremo bør likevel unnskyldes, for hun ga faktisk et tilbud om hjelp på sms. At de kunne være så dumme å takke nei til dette tilbudet. Ellers hadde vel ikke alt dette skjedd.

http://www.dagsavisen.no/samfunn/faremo-ga-tilbud-om-hjelp-pa-sms/

Og faremo utviser sin omhyggelige omsorg for liv og helse. For hun sier at risikoen for at folk på Karl Johans gate kunne bli skutt var for stor til at departementet ville si ja til politiets forespørsel om å forsvarsbistand under Stortingets åpning. (whah?)

http://www.abcnyheter.no/nyheter/2012/11/01/departementet-fryktet-sivile-skulle-bli-skutt-pa-karl-johans-gate

Og da er sikkert dette helt politisk korrekt. Men jeg vil for en gangs skyld se deg med mine egne øyne, Grete Faremo. Hva er det med øynene dine?

http://www.youtube.com/watch?v=CpRMVfxoHGU

Lille speil på veggen der. Er øynene sjelens speil?

http://sosialisme.no/bilder/Grete%20Faremo.jpg

http://www.aftenposten.no/migration_catalog/article5294983.ece/BINARY/w780/B-l%C3%B8pet-lav-25012010112852.jpg

http://gfx.dagbladet.no/labrador/230/230049/23004994/jpg/active/978x.jpg

http://pub.tv2.no/multimedia/na/archive/00826/Faremo_Faremo_Gr_82690516x9.jpg

Hvorfor snakker Norges myndigheter så mye om bomber og terror? Og hvor er terroristene? Vi har ennå ikke sett noen.
Lille speil på veggen der. Hvem er terrorister i verden her?

Svar:

Så vet vi det. Og dette samtykkes kanskje av Faremo?

« Forrige artikkel

Hillary Clinton: Men vi taper jo informasjonskrigen!

Neste artikkel »

Ondskap i forkledning – den farligste av alle

497
0
Vi vil gjerne ha din mening. Fritt og anonymt.x
()
x