EU vil ha mer overvåking

2439 visninger
1 minutt lesetid
45

Onsdag 10. juni 2009, samme dag som det ble kjent at Forsvarets Sikkerhetstjeneste har drevet overvåkning av statsminister, regjeringsmedlemmer og datakommunikasjon, publiserte Dagbladet en artikkel av Georg Apenes, direktør for Datatilsynet. Tittelen var ”EUs datalagringsdirektiv er enda et skritt inn i overvåkningssamfunnets rettsvilkårlige mørke”.

Apenes skriver at ”Datalagringsdirektivet har til hensikt å overbevise europeeren om at samvittighetsfulle, nasjonale myndigheter bør få leie seg inn i vår privatsfære slik at de kan forebygge og avsløre ødeleggende angrep på demokratiet – derunder retten til et privatliv.”

Direktivet innebærer et pålegg om at tilbydere av elektroniske kommunikasjonsløsninger (herunder telefoni, om noen skulle tro at bare internettrafikk skal overvåkes) til å føre register over:

  • Hvem som kommuniserer med hvem.
  • Når kommunikasjonen fant sted.
  • Hvor de kommuniserende befant seg.
  • Hvilken kommunikasjonsform som ble benyttet.

Informasjonen skal lagres i minimum 6 måneder og maksimum 24 måneder.

Datalagringsdirektivet ble vedtatt i EU i mars 2006 og skulle iverksettes senest september 2007. Vi husker ramaskriket i Sverige da det ble innført. Det førte til full retrett der. Hellas, Irland, Nederland, Polen og Østerrike har heller ikke implementert direktivet så langt.

Datalagringsdirektivet har stått på den norske regjeringens dagsorden i et par år. I en kommentar sier kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til Dagbladet: ”Dette er nok ikke noe de (regjeringen, red. anm.) vil debattere rett før stortingsvalget”.

Hva som skal debatteres før stortingsvalget er til en viss grad opp til velgerne. Det bestemmes ikke alene av politikere og mainstream media. Klarer vi å mobilisere? Eller er vi – velgerne – umælende saueflokker som dilter etter bjellesauene og evt. stemmer Frp i protest mot det bestående? Lar vi media og politikere styre showet med klimabløff og frykt for at materiell og fysisk trygghet (lommebok, svineinfuensa, terror osv.) er truet?

I alle fall er det godt å konstatere at Datatilsynet oppfyller sin rolle som vaktbikkje. Honnør til Georg Apenes for å rope varsko og til Dagbladet som ga ham spalteplass til denne saken!

Kilde: Dagbladet 10. juni 2009

Til informasjon har Liv Bjøringsøy forlatt vår virkelighet. Liv var astrolog og tilrettelegger av Dolores Cannons QHHT-metode. Hun kom fra redaksjonen i Zodiak og har tidligere skrevet artikler i internasjonal maritim presse. Av utdanning var hun økonom og har det meste av sitt voksne liv vært ansatt i privat næringsliv. Hun jobbet mye internasjonalt og var alltid opptatt av samfunn og internasjonal politikk. I tillegg hadde hun tilegnet seg esoterisk kunnskap og innsikt fra flere disipliner. Hun så det som viktig å bidra til å spre kunnskap til flest mulig. I tillegg til å skrive på Nyhetsspeilet malte hun bilder som hun stilte ut i sitt hjemmegalleri og kombinerte all sin viten og innsikt i rådgivning og husrensing på telefon.

Abonnere
Varsle om
guest

45 Kommentarer
Eldste
Nyeste Mest populær
Inline Feedbacks
View all comments
Armin Bahrami
Skribent
13 år siden

orge har blitt millitærisert. Se på politiet, det er umulig å demonstrere fredlig her uten å bli gasset ihjel og bli angrepet av politihunder.

Kommende datalagringsdirektiver som skal lagre all kommunikasjon på nettet i opptil 24måneder. For hva? Hvilken sikkerhet? Er det terror de er redd for?

Arbeiderpartiet kastet seg på bølgen med Frp med å sause sammen; Kvinneundertykking, trygdesvindel, terror og hijab i politiet og kaller det Radikal Islamisme, når utgangspunktet i radikal islamise er å bruke terror som et verktøy, til å oppnå politiske mål.

Hvorfor Overvåker 5-6 etterettningstjenester i Norge?

Det er ikke Terror som er problemet her, i Usa kaller de det for «home grown terrorism» De som er imot demokratiet, eller det vi kaller det feilslåtte demokratiet. Derfor skal alle samtlige borgere etterforskes, lagre mail, sms, mobilsamtaler.

«Din sønn på 17 år kan være mullah krekar.»

Tror du på at dette er grunnen, så har de gjort en utrolig god jobb på å skremme folk. Det er jo valg, og de lettest kaprede velgerne, er de skremte velgere.

Arbeiderpartiet er det eneste partiet som ikke ønsker å ta stilling til dette. De er faktisk mest for datalagringsdirektivet.

De er redd for at folk har våknet opp og forstått hvilket skittent politisk spill de har gjennomført gjennom så mange tiår. Dette går langt tilbake;

Stoltenberg familen har lenge jobbet side ved side med Bilderberg gruppen, her skal ikke bare Siv Jensen anklages, men også han godeste Jens. De som drar på Bilderberg møter, blir som regel presidenter og statsministere kort tid etter.

Men sier jeg mer nå så blir jeg nok avlyttet, hvis jeg ikke allerede er avlyttet. For jeg kan være en motstander av det nåværende nedbrutte demokratiet, hvor korrupsjon råder så mye at Gentlemen må lese Gentlemen sin post.

Iran er ikke mye bedre, selvom de bare har en. Der er det faktisk 100ganger værre, der torturerer de sånne som meg, sånne som bruker ytringsfriheten til å si de riktige tingene på de riktige tidspunkt!

Vi er fortsatt ikke der.. Jeg sier vi fordi jeg har vokst opp her, jeg har følgt med, kansje mer enn det mange av dere etniske har.

Men vi trenger en revolusjon, og vi trenger det nå.

ReXoR
ReXoR
13 år siden

Jeg ønsker å takke forfatter for at hun har klart å produsere en del artikkler i løpet av kort tid og at hun ikke har fylt opp artikkelen med egne synspunkt. -noe andre forfattere på nyhetsspeilet kunne vært flinkere til.
Applaus.

mvh martin.

ReXoR
ReXoR
13 år siden

-til Armin.
Etter min kunnskap om PST så har de deg allerede oppført på den rød liste. ( -mulige ekstremister mot rettstaten Norge)
Men ikke la deg true, de kan ikke røre deg før du selv tror det.
stå på.

mvh martin.

Armin Bahrami
Skribent
13 år siden

Det har jeg sluttet å tenke på faktisk. Etter en periode så komer jeg over den frykten for at pstappo var grunnen til at det ikke var melk i butikken den dagen jeg var der. hehe De gjør det med mange, det er jobben deres. Jeg har jo direkte konfrontert PSTsjefen med spørsmål om hans tidligere utalelser som han nekter blankt idag. Også har du jo nyhetsspeilet.no og redaksjonen her. Vi er Norges farligste gruppe akkurrat nå.

fordi vi ikke tenker likt.

trackback

[…] for dem. Over gjennomsnitt nysgjerrige mennesker må da ha bedre ting å bruke tiden sin på? Eller kanskje […]

Wunjo
Wunjo
13 år siden

Dagbladet har på lederplass i dag under overskriften «Vår tapte frihet» et innlegg om direktiv/2006/24/EU. Datadirektivet vil bli norsk lov dersom Norge ikke benytter sin adgang til å reservere seg mot overvåkningsapparatet.

Regjeringen har brukt tre år på å ikke ha noen mening. alt tyder på at de ikke akter å ta noen avgjørelse før etter valget.

Det er startet en kampanje blant norske bloggere, de forlanger at alle norske partier før valget svarer på om de vil gå imot å gjøre direktivet til norsk lov. Foreløpig har få partier svart. Venstre og SV har gått imot.

Ovenstående er nesten ordrett sitert fra Dagbladets leder. Det står mye tankevekkende der. For eksempel at en lov vedtatt av et velmenende storting idag, vil fortsatt være lov dersom mindre velmenende mennesker en dag tar over makten.

Dagbladet påpeker også at hadde noen i 1984 foreslått å innføre overvåkning i den grad vi har det i dag, ville det blitt ramaskrik. Men det har sneket seg inn, for «vårt eget beste».

Om noen finner en måte vi kan legge press på politikerne på for å få dem til å ta et standpunkt, ville det vært fint om de kunne legge ut en kommentar her. Dette er alvorlig. Vi må redde den lille friheten og den resten av privatliv vi ennå har!

ye
ye
13 år siden

Dette er rett og slett skandaløst! Personer som blir utsatt for denne kontrollen blir ikke informert. Her har da 550 personer i Norge teoretisk mulighet til å se hele helsejournalen uten din viten.
Hvor er konrollinstansen for denne ytre etaten som nå ligger under Helsedirektoratet?
«Ikke for å avsløre og ta folk, men primært for å rettlede og sørge for at alle får det de har rett på, sier Helfo-direktør.»

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3302978.ece

smurfen
Moderator
13 år siden
Svar til  ye

Det blir nok bare verre, Pølse Hansen har lenge sagt at vi skal innføre et nasjonal database med alle jorunaler og da er det fritt frem for alt helsepersonler,skattemyndigheter, politi, NAV osv til og få fritt insyn i journalen din.
Han fikk en del kritikk siden i danmark og sverige så har dem et helsekort med chip der alt er lagra som fungerer utmerket og er mye tryggere så ingen skjønner i grunnen hvorfor han prøver og tvinge igjennom en nasjonal database …….

Mike Cechanowicz
Skribent
13 år siden

Her er en fersk link til nye EU krav om overvåkning – http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/6258138/EU-embryonic-Home-Office-set-up-in-secret-talks-under-Lisbon-Treaty.html

På toppen av det hele ser det slik ut at stemmegivningen i Irland var fullstendig jukset med.
kilde: http://info-wars.org/2009/10/05/irish-referendum-outcome-is-null-and-void/

Med et Ya resultat har Tony Blair blitt lovet president plassen i den Nye EU – Da har verden kommet ett skritt nærmere NWO

smurfen
Moderator
13 år siden

Flott Mike :)
I valget i fjor så leda også ja siden helt frem til valget, men dem irske vvelgerene angra seg i siste sekund og det ble nei, denne gangen så lede også ja siden litt men dem vant med et overveldende flertall så trenger ikke være rakettforsker for og skjønne at det er noe som skurrer litt..
Dette var et valg som EU bare var 100% nødt og vinne der dem ikke kunne overlate noe til telfeldighetene.
2 meget bra linker det der som forklarer en del

Lynx Veritas
Lynx Veritas
13 år siden

Hvor langt vil vi gå her til lands når det gjelderå godta tiltak til overvåking? Vi har jo de kjente CCTV kameranene som på sitt vis har en viss preventiv virkning og bidrar til å gi en grad av «trygghet». Men som på andre Orwellianske tilnærminger, vi blir utsatt for en økende grad av; kondisjonering. Dvs. at vi lett godtar nye lettvinte ordninger fordi den allerede etablerte og innarbeidede formen «virker», men stadig økende kriminalitet fordrer nye lett aksepterte løsninger og snart er chipen her. Gud forby at vi her til lands kommer til det nivå det stadig økende fasci-orwellianske Storbritannia nå opplever. Dette må være toppen av Big-Brother syndromet: Få betalt for å «snitche» på overvåkings-kameraer overført på nettet. Du tror det ikke før du får se det. Snoopers Paradise,….unbelievable http://www.dailymail.co.uk/news/article-1218225/Internet-game-awards-points-people-spotting-crimes-CCTV-cameras-branded-snoopers-paradise.html

Gjør overvåking til underholdning. Snitch, og bli betalt,…..enda verre: du kan satse for å få utbetaling….gjør overvåking til gambling. Hvor i det Orwelliske helvete skal det ende?

Hans Gaarder
Skribent
13 år siden

Jeg anser at den største truselen mot vår frihet og våre rettigheter er planene om ID-kort med chip. Dette er en holdning som preger de fleste eller alle som har satt seg litt inn i hva dette vil kunne medføre.

Det vil kunne bli «flyplassaktige kontroller» hvorsomhelst i samfunnet, og det som idag er vanlige myndighetspersoner vil brått kunne ende opp som autoriserte agenter for THEY.

Et eksempel, som er mer et mulig scenario enn en løs hypotese. Sett at det blir innført tvungen vaksinering mot svineinfluensa, og at mange naturlig nok vil nekte å ta denne uansett.

Det som da vil kunne skje er at man kan bli nektet å reise på den måten at ved flyplass-innsjekkingen så vil chipen i ID-kortet (som det er planer om å innføre som erstatning for pass – pass på !) vise at du ikke har tatt svine-sprøyta. De vil dermed kunne nekte deg å bli i ombord i flyet –

Det virker som disse planene er noe forsinket, med slik det nå er i det ny-sovjetiske Norge, så pågår dette arbeidet i det stille hvor ikke en eneste politiker hever stemmen og sier «Hva er dette ? Er dette noe vi virkelig ønsker for oss selv ?»

Så som vanlig er det vi, de bevisste borgerne, som må påpeke at det vil være uakseptabelt å gi avkall på passet i sin nåværende form.

Denne «artikkelen» i Aftenposten som omhandler de planlagte ID-kortene er et klassisk lite stykke «spin-info» som er plantet i avisen av et PR-byrå – dette er jo så vanlig nå – på oppdrag fra THEY: http://www.aftenposten.no/reise/nyheter/article2889194.ece

Lynx Veritas
Lynx Veritas
13 år siden
Svar til  Hans Gaarder

Jeg skulle ønske Gaarder dette var det maksimale trussel-bildet vi kan vente oss på dette området. Hva med bare å skippe kortet, og gå direkte på chipen. Den er ute nå,….denne sneaky over freaky reklamen fronter nettopp det,….Gud hjelpe oss, og hvor passende nå når svine-fluen skal hypes

Lynx Veritas
Lynx Veritas
13 år siden

Regjeringen på vei til å innføre EUs datalagrings-direktiv:
http://www.dagbladet.no/2009/10/19/kultur/teknologi/datalagring/8641638/

Merk,….dette gjelder det offisielle innholdet i overvåkings-regimet, og vil ytterligere bearbeide den kondisjonering vi blir utsatt for til å godta stadig mer utstrakt grad av overvåking. En kan bare spekulere i hvilken ikke kjent overvåking vi er utsatt for.

arifkarim
arifkarim
13 år siden
Svar til  Lynx Veritas

Friheten til det norske folk står på spill her! Dette er bare en begynnelse. Folk reagerer ikke på små forandringer , og blir vant til dem før eventuell en ny og verre forandring kommer ut i «markedet.» Bare se på 2,5 % som inflasjonsmål her i landet. Prisene på alt fra mat til bolig stiger da hvert år, for kroneverdien synker eksponential nasjonalt, men vi merker av dette lite fordi grådige-økonomer har «testet» menneskenes smerte-grenser før svikten i pengesystemet blir noengang oppdaget!

Samme gjelder dette overvåknings-direktivet. Hensikten med dette er å påvise alle borgere som mulige «terrorister» i tilfelle det motsatte er bevist! :D Urettferdige lover og regler blir påtvunget oss uten flertalls støtte, uten en eneste avstemming. Ja, politikere «arrangererer» også store avstemninger for å vise sitt heroisk innsats for demokratiet, men dette skjer bare når de på forhånd vet folkets holdninger til et bestemt sak via media-kanalen…

Lynx Veritas
Lynx Veritas
13 år siden
Svar til  arifkarim

Ja Arif, hva kan vi gjøre? Vi blir angrepet fra alle kanter mulig, og umulig. Det er nesten umulig å være oppdatert på utviklingen på alle områder samtidig. Men vi gjør jo vårt beste her på speilet:) Nå er det en beundringsverdig mobilisering på svine-flu området, samtidig er det eskpansjon på andre felt, hvordan kan vi stoppe dette?

Wunjo
Wunjo
13 år siden

Jeg hadde ikke trodd at et magasin som Dine Penger var opptatt av overvåkning, men i siste nr. er det en hel artikkel om temaet. Det meste er de velkjente tingene, men jeg oppdaget et par som var ukjente for meg:

Elektroniske bilnøkler, samt elektronikken i bilen, lagrer alt om kjørestil, hastighet og servicebehov. Kanskje ikke noe så mange er interressert i akkurat nå, men hva er vitsen? Hvem har behov for å vite om jeg har kjørt i 130 på en godt opplyst motorvei klokka 0400 uten en eneste bil i sikte? Kan det tenkes at man en gang i framtida kan få en klekkelig bot på grunn av info som er lagret i BILNØKKELEN??

Brannmurer logger alle sider man besøker på nettet. Det er ikke nok å slette internetloggen på maskinen, sporene ligger fortsatt igjen på brannmuren. Noe å tenke på når man logger seg på offentlige trådløse eller kablede nettverk.

eCall er en planlagt alarmtjeneste for bilulykker i Europa. En svart boks i bilen skal kunne ringe nødnummeret og oppgi bilens posisjon i tilfelle ulykke. Åpner for mulig overvåkning i og med at alle biler utstyres med GPS-sender samt mikrofon/høyttaler for lydkommunikasjon. Datatilsynet krever at funksjonen har av/på knapp.

RFID-brikker vil bli plassert i et stadig større antall produkter. Faren med dette er at RFID-lesere, som lett kan kjøpes på Internett, kan lese av infoen uten at man vet om det. Dersom alle dagligvarer utstyres med RFID-brikke, kan hvem som helst i teorien gå forbi med en RFID-leser og registrere alt som er i handleposen. Det samme med elektroniske pass.

Direktør i Datatilsynet, Georg Apenes sier: «Summen av opplysninger er farlig. Problemet er at vi ikke vet hva fremtiden vil bringe. Lovverket kan endres og innsamlede data du i utgangspunktet trodde var ufarlige, kan samles, systematiseres og brukes til å tegne profiler. Enkeltopplysningene som for seg selv ikke var en trussel, kan samlet sett gi et bilde av deg du kanskje ikke ønsker å dele med alle. »

Kilde: Dine Penger nr. 9-2009.

ye
ye
13 år siden

«Grovt overtramp mot personvernet for alle som bor i Norge» sier Venstres Guri Melby.
«Regjeringen gjør ikke noe»
«.. det er så lite offentlig debatt om dette.»
«Siden Jens Stoltenberg ikke reagerer så må vi som forbrukere reagere.»

15.10.2009
http://www.adressa.no/nyheter/politikk/article1399480.ece

arifkarim
arifkarim
13 år siden

Og så har det begynt:
«Hemmelig skjema lekket.
Flere land i EU har nærmest åpnet slusene for overvåking og aktiv forfølgelse av fildelere. I kjølvannet av dette har det utviklet seg en hel industri som spesialiserer seg i å sende ut trusselbrev og kreve inn penger fra folk som angivelig skal ha lastet ned filmer, spill, programvare eller musikk ulovlig. »
«Trues til å betale
Ett av selskapene som gjør store penger på slik virksomhet er det britiske advokatselskapet Davenport Lyons. I samarbeid med det tyske selskapet DigiProtect, som tar seg av den nett-tekniske biten, jobber de med å spore opp IP-adresser som viser mistenkelig aktivitet.

Når «synderne» er sporet opp, begynner arbeidet med å få dem til å betale. Riset bak speilet er en rettssak, som etter all sannsynlighet vil bli langt dyrere enn om de betaler med en gang. »

Velkommen til NWO! :D

Ståle Johansen
13 år siden
Svar til  arifkarim

Etter at Youtube er ferdig sensurert vil fildelingen være en av de siste mulighetene til og dele sannhet, klart de vil den til livs.

Jeg synes ikke synd på feks. Madonna, gjør hun 10 liveopptrendner pr. år tjener hun sikkert 30 + mill. det burte holde for de aller fleste.

Hollywood industrien pumper ut propaganda det ikke blir noe kulturellt tap å miste.

arifkarim
arifkarim
13 år siden

«Lønn: 2,2 millioner. Skatt: 0»
«Jagland har en lønn på 2,2 millioner kroner i sin nye jobb og bor i tillegg gratis i et herskapshus i Strasbourg. Europarådet betaler også for fire tjenere og en sjåfør, skriver VG.

Skattefrihet er et annet privilegium, og Jagland slipper å betale skatt både til Norge og Frankrike.»
http://www.dagbladet.no/2009/12/13/nyheter/innenriks/europaradet/jagland/politikk/9492509/

Livet blir så deilig særlig når man har blitt NWO-elitens høyre hånd! ;)

smurfen
Moderator
13 år siden

EUs Datalagringsdirektiv mye mer alvorligt og skremmende en først antatt.

Arbeiderpartiet har for lengst sagt at de er tilhengere av direktivet, og har tidligere vist at de kan kjøre gjennom forslag i regjeringen, til tross for at både SV og Sp er motstandere.

Mange har fortsatt ikke helt forstått hva direktivet går ut på, og forsøkene på å vri litt på sannheten er relativt betydelige fra både de som er tilhengere og motstandere.

Hva er egentlig essensen?
Hvis vi skjærer direktivet helt til beinet, så er det dette direktivet handler om:

1. Det står i klartekst i direktivet at direktivet er et forsøk på å få like rutiner for lagring av trafikkdata i hele EU-området.

2. Videre er hensikten med hva som skal lagres begrunnet med bekjempelse av alvorlig kriminalitet.

3. Helt konkret pålegger direktivet alle teleoperatører å lagre en lang rekke typer informasjon for å hjelpe politiet i sitt arbeid.

Les mer om detaljene her.

Det er disse tingene direktivet altså grunnleggende består av. Alt annet er egentlig utfoldende detaljer.

Dette diskuteres
Diskusjonen så langt har i stor grad bestått av enkelte misforståelse i forhold til tolkningen av detaljene i direktivet, skrekkscenarioer og ikke minst i forhold til hvordan andre land allerede har implementert direktivet.

Det har i stor grad handlet om sikkerheten på dataene som lagres, hvor lenge dataene skal lagres, hvem som skal ha tilgang og om det eventuelt er pålegg for om det skal være en rettslig prosess for politiet å få ut informasjon.

En av de mye omdiskuterte temaene tidligere i år var om det var en misforståelse eller ikke om det skulle lagres hvilke nettsider du besøkte.

Det er irrelevant
Og la meg bare slå det fast først som sist:

Mesteparten av disse spørsmålene er egentlig totalt ubetydelige. Det som virkelig betyr noe her, er det som de færreste diskuterer, nemlig det mest grunnleggende: Reglene skal være like for alle EU-land, og tiltakene gjennomføres i den hensikt å hjelpe politiet med sin etterforskning.

Eller rettere sagt: Konsekvensen av disse grunnleggende faktaene.

La meg forklare:

«Innhold skal ikke lagres»
Alle tilhengerne av direktivet, enten det er i Arbeiderpartiet, folk i forskjellige politiavdelinger eller andre tilhenger, fremholder at mesteparten av informasjon som direktivet pålegger at skal lagres, allerede i stor grad i dag blir lagret. Det gjelder alt fra hvilken IP-adresse du har hatt på internett, til hvilken basestasjon du var koblet til da du snakket i mobiltelefonen.

Dette er langt på vei korrekt. Og som Helga Pedersen så greit skrev til undertegnede på Twitter, etter at hun irriterte seg over en spissformulering i min forrige kommentar om temaet: «DLD gir en noe lengre lagring av trafikkdata. Med annen begr.»

Men i denne sammenhengen er det et lite problem:

Målet til Datalagringsdirektivet er å ha like regler i hele EU. Men blant annet Danmark og England har allerede innført løsninger der det skal lagres hvilke nettsider du besøker.

Det vil si at om Norge innfører direktivet slik EU i dag krever, så vil vi likevel være i den situasjonen der reglene ikke er like i alle land. Det må på et eller annet tidspunkt rettes opp, og siden intensjonen med direktivet er å forenkle politiets arbeid, sier det seg selv i hvilken retning det vil justeres.

Det er altså ikke spesielt relevant hva som direktivet i dag sier skal lagres, da det ligger i kortene at dette bare er første steg.

«Politiet må til retten for å hente ut informasjonen»
Denne påstanden kan du igjen hente fra nærmest en hvilken som helst tilhenger, nemlig at dette ikke er informasjon som politiet skal ha fri tilgang til, men der retten må være enig i at det er en reell mistanke.

Her er det også et lite problem: Direktivet sier ikke noe om at rettssystemet må være involvert. Dette er derimot noe mange har påstått er en selvfølgelig forutsetning i Norge.

Og tar vi igjen en titt over til England er de i ferd med å innføre en utvidet lov i forhold til Datalagringsdirektivet, som har fått navnet Regulation of Investigatory Powers Act (RIPA). Denne loven gjør at totalt 653 offentlige institusjoner i England skal ha tilgang til all informasjonen som Datalagringsdirektivet krever at skal lagres, samt hvilke nettsider som er besøkt.

Alt som skal til for at disse skal få utlevert denne informasjonen er at en avdelingsleder eller en høytstående politimann sier at det er greit.

Les mer om RIPA her.

Politiet klager allerede i dag om at de ikke har like gode muligheter som sine utenlandske kollegaer, og det vil vel neppe bli bedre i denne sammenhengen.

Og kanskje enda viktigere: Saken fra England viser hvordan det er veldig enkelt å tilby denne typen informasjon til flere enn de egentlig var tiltenkt til. Hvorfor ikke skatteetaten? Hvorfor ikke forsvaret? Hvorfor ikke lokale antimobbetiltak som vil undersøke påstander om mobbing? Hvorfor ikke utenlandske myndigheter i forbindelse med visumsøknader?

«Det er dette, og ikke alt det andre, som skal lagres»
Diskusjonen om Datalagringsdirektivet blir ofte en pirkete diskusjon om nøyaktig hva som skal lagres og hvordan. Men eksemplene fra blant annet England og Danmark viser en gjerne vil gå litt lenger.

Selve intensjonen med avtalen er nettopp å gjøre politiets oppgave enklere, og det trengs ikke mye oppfinnsomhet for å tenke seg situasjoner der politiet ville hatt betydelig hjelp av å vite for eksempel nøyaktig hva som ble skrevet i en tekstmelding, eller sagt i en samtale – ikke bare at det ble sendt en melding eller avholdt en samtale.

Eller som Helga Pedersen så fint sier om direktivets konsekvens for personvernet:

– Redder vi ett barn, er det verdt det.

Direktivet åpner allerede i dag for at en skal kunne spore alle bevegelsene til en person som har datatrafikk aktivert på mobilen. Et godt tips vil være at noen raskt vil mene at det er veldig rart at bare de som har avanserte telefoner skal spores hele tiden, mens de som skrur av skal slippe unna med å bli sporet så lenge mobilen er aktiv.

Men nøyaktig hva som er neste steg er også uinteressant. Det vesentlige er at datalagringsdirektivet er et veldig prinsipielt direktiv, med tanke på at det pålegger teleoperatører å lagre informasjon utelukkende i den hensikt å hjelpe politiet.

Det er en så grunnleggende forandring i forhold til myndigheters kontroll på enkeltmennesker at det bør få noen til å tenke to ganger – selv om den grunnleggende endringen ikke i første omgang umiddelbart etterfølges av andre grove tiltak.

Jeg er i bunn og grunn ikke bekymret for hva Datalagringsdirektivet gjør i dag, men hva det åpner for at kan skje om noen år.

«Datalagring er ikke overvåking»
Dette diskusjonstemaet er kanskje det minst interessante av de alle, men assisterende politidirektør Vidar Refvik brukte nylig et langt leserinnlegg på å opplyse denne siden av saken.

Les: Datalagring er ikke overvåking

Han skriver følgende: «Det er ikke riktig, slik mange har hevdet, at hele befolkningen vil bli mistenkeliggjort og overvåket. Lagring av data skal omfatte alle, men vil bare eksistere som rådata i tilbydernes systemer.»

Det tekniske bak dette er igjen ganske uinteressant. Hvis politiet kan få vite hvor jeg har beveget meg, hvem jeg har kommunisert med, hvordan jeg kommuniserte og når jeg gjorde det… Da vil jeg si at jeg har blitt overvåket, selv om ingen har fulgt etter meg med bil.

Eller er det slik at et overvåkingskamera ikke bedriver overvåking før noen setter seg ned og ser på opptakskassetten etterpå?

«Overvåking er ikke et problem hvis du ikke har noe å skjule»
Dette argumentet brukes som regel av dem som ikke har tenkt spesielt gjennom hva demokratiet er bygget på. Og det er et tegn på at en er villig til å ofre alle sine rettigheter for å få en slags følelse av trygghet.

Et helt grunnleggende fundament i det samfunnet vi lever i er retten til et privatliv. Så grunnleggende er det at det står i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen:

«Enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin korrespondanse.»

Regjeringen selv utdyper dette fundamentet på følgende måte: «Bestemmelsen verner om den enkeltes rett til hemmelighold av personlige opplysninger.»

En trenger ikke å være kriminell for å ikke ønske å legge ut hele sitt liv til offentlig skue. Når jeg går på do, så lukker jeg døra, selv om det neppe er noen hemmelighet hva som skjer der. Når jeg snakker med samboeren min, så er det ingen som har noe med hva som blir sagt, selv om det meste sannsynligvis er totalt uten interesse for de aller fleste. At jeg i det hele tatt snakker med henne er det ingen som har noe med – da det motsatte kanskje ville få folk til å tenke sitt.

Og når jeg har telefonsamtaler med hemmelige kilder er det ingen som bør kunne gå inn i telefonregisteret å se hvem jeg snakket med.

BelzeBob
13 år siden

Det beste hadde nok hvert om hver innbygger fikk sitt eget videokamera. Som vi så måtte filme oss selv med 24 timer i døgnet. Video/audio «feeden» hadde blitt sendt kontnuerlig til data-analyse personale i India, som da sjekker hver eneste video og gir beskjed til Illuminati om hvem som har asosial oppførsel og bør henrettes. Deretter, når mikrochipene til tankeforbryterne er lokalisert, skyter en satelitt krapylene med en dødsstråle fra himmelen som gjør de (oss) om til miljøvennlig aske.

Dette syns jeg man bør satse på.

smurfen
Moderator
13 år siden

Rart at ingen har kommentert at Høyre i dag sa ja til og støtte AP i innføringen av Datalagringsdirektivet ?
akkurat som ikke det har vært avtalen med AP i lang lang tid….
Vel det blir morro når alle nettsideren en besøker, mail, sms, telefonsamtaler blir offentlig informasjon, ..
Det var vel siste spiker i kista på vår frihet, personvern og privatliv mm..
Nå blir det lagra personlige profiler på oss alle :D

arifkarim
arifkarim
13 år siden
Svar til  smurfen

Alle er skyldige til det motsatte er bevist! :D
Det er dette «beviset» som eliten er ute etter for vår fordel, dette må du nok skjønne, kjære Smurf! ;)

smurfen
Moderator
13 år siden

Kjempeviktig midlertidig seier folkens :D
Høyre sier nei til datalagringsdirektivet :D

Årsmøtet i Oslo Høyre sier nei til datalagringsdirektivet. Vedtaket ble gjort lørdag formiddag med 98 mot 34 stemmer.

I vedtaket oppfordrer Oslo Høyre, som er partiets største fylkeslag, Høyres stortingsrepresentanter til å gå imot implementering av EUs datalagringsdirektiv i norsk lovgiving.

Vedtaket viser blant annet til kritiske uttalelser om direktivet fra EUs datatilsyn og FNs menneskerettighetsråd.

– Rettssikkerheten i et liberalt demokrati er ikke bare til for å beskytte borgerne mot kriminelle handlinger, men skal også sikre borgernes fundamentale rettigheter i henhold til nasjonal lov og internasjonale menneskerettigheter. En av disse rettighetene er retten til en egen privat sfære og til selv å kunne kontrollere når, hvordan og hvor mye informasjon om egen person som spres til andre parter, heter det i resolusjonen.

I sin tale til årsmøtet fredag kveld sa fylkeslagets leder, stortingsrepresentant Michael Tetzschner at noen mener det er umistelige verdier som står på spill.

– For enkelte vet jeg at det berører selve grunnen til at de meldte seg inn i Høyre. Da skal man lytte ekstra varsomt, sa han.

Tidligere har Høyres leder, Erna Solberg, skjerpet kriteriene for personvern dersom partiet skal støtte direktivet.

I regjeringen er det bare Arbeiderpartiet som støtter direktivet. Partiet er avhengig av støtte fra Høyre dersom Norge skal slutte seg til det og unngå Norges første EØS-veto.

http://www.abcnyheter.no/nyheter/100123/nei-til-datalagringsarkiv

remote
13 år siden
Svar til  smurfen

Dette er virkelig gledelig og høre, og en felles seier for norges nettsamfunn.
Desverre tror jeg ikke det har så mye og si hvilke vedtak vi gjør i norge før vi får påvirket sverige i denne saken!
Ref: http://www.tu.no/it/article199483.ece

Spill for galleriet?

smurfen
Moderator
13 år siden
Svar til  remote

Ting er begynt og gå i riktig retning igjen og derfor skrev jeg midlertidig seier siden dette betyr at nå vil noen begynne og bli enda mere desperate og en fals flagg opprasjon vil snart tvinge seg frem for og tvinge igjennom overvåkingstiltak og kontrolering av befolkningen :(
Dem begynner og få dårlig tid så ser med stor bekymring på en massiv «terrorhandling» som vil føre til at ingen myndighet vil motsi seg en RFID chipping av befolkningen
Men som evig opptemist så tror jeg fortsatt på det gode i menneskene og at dem som skulle være involvert i noe sånt hopper av og avslører planene før dem blir satt ut i live :)

« Forrige artikkel

Positiv tenkning: Polyanna-syndromet

Neste artikkel »

Overvåkningskandalens skjulte agenda