https://www.anti-spiegel.ru/2023/orbans-interessanteste-aussagen-aus-dem-interview-in-der-weltwoche/?doing_wp_cron=1678822013.3810410499572753906250

Fra intervju med Ungarns statsminister Viktor Orbán

248 visninger
9 minutter lesetid
Thomas Roeper i Antispiegel, foto fra Die Welt

Innledning: Tyske Thomas Röper er en meget engasjert personlighet bosatt i Moskva. Han er et arbeidsjern av de skjeldne og har meninger og oppfatninger som bygger på faktisk innsikt, kunnskaper og en fornuftig håndtering av dette.

Ungarns statsminister Viktor Orbán har ved mange anledninger latt hensynet til sine egen nasjon, Ungarn, gå foran EUs kontroll-fanatiske forestillinger og ideer. Det har vært lite populært, de har igangsatt en rekke tiltake for å straffe Ungarn for å ta vare på sine egne. Også George Soros er dypt involvert i dette.

Det er helt klart at ingen bryr seg om ære, ærlighet eller moral i striden med Ungarn. Målet helliger midlene, noe khazarjødene og jesuittene alltid har stått for. Men i bakgrunnene for intervjuet lever også forestillinger om et annet Europa. Et Europa som EU ikke representerer. Hva slags Europa er egentlig det?


De interessanteste utsagn fra intervju med Viktor Orbán

Thomas Roeper: Jeg har allerede rapportert at Ungarns statsminister Orbán ga et omfattende intervju til den sveitsiske avis Die Weltwoche. Siden jeg ikke fant intervjuet på nett, ba jeg leserne sende meg teksten. Jeg har fått mange e-poster om dette, igjen takk til alle lesere! Orbáns intervju er veldig interessant og jeg anbefaler alle å lese det i sin helhet, selv om det er gjemt bak betalingsmur. God journalistikk, som de intervjuene du ikke finner i mainstream, er verdt pengene. Selv om jeg siterer ganske omfattende, er intervjuet mye lengre.

Viktor Orbán om de største problemene for Ungarn

Weltwoche: Statsminister, hvordan takler Ungarn Ukraina-krigen? Hva er de største utfordringene for ditt land? Viktor Orbán: Ungarn er de som har blitt hardest rammet av EUs sanksjoner mot Russland. De drev opp olje- og gassprisene. Vi har nylig bygd ut industrien meget omfattende i Ungarn. Vi må importere energien som trengs til dette. I 2021 kostet dette oss 7 milliarder euro. I 2022 var det 17 milliarder euro.

Viktor Orbán om EU

Weltwoche: Ukraina-krigen som startet i 2014 eskalerte for et år siden. Hva er den viktigste erkjennelse for deg? Viktor Orbán: I 2014 sto viktige personer ved roret i europeiske land, spesielt fru Merkel. Mens jeg ofte var uenig med henne, hadde hun ubestridelig politisk tyngde og kaliber. På den tiden ble det sagt at denne konflikten måtte løses av Europa. I dag har EU mistet interessen for samtalene. I beslutningene som ble tatt i Brussel ser jeg oftere amerikanske interesser enn europeiske. I en krig på Europas grenser har amerikanerne oftere det siste ordet i dag. Jeg klandrer ikke amerikanerne, for løver spiser nå engang kjøtt. Du kan jo ikke be en løve om å beite på gressmarker.

Weltwoche: Du sier Europa har forsvunnet, og er ikke lenger gjenkjennelig i denne krigen. Hva er grunnen til det? Viktor Orbán: Det er dypere grunner, men det er også ren uflaks. Den dypere grunnen er: Vi har ingen europeisk identitet, verken følelsesmessig eller intellektuelt. Det vil før eller siden rokke ved selvtilliten. Hvis vi seriøst hadde diskutert Europas fremtid, uten tabuer, slik at selv en revisjon av de grunnleggende traktatene hadde vært mulig, ville vi hatt en solid identitet i begynnelsen av krigen. Så hadde vi uflaks også, i tillegg. Hvis Donald Trump hadde vunnet det amerikanske presidentvalget, ville det ikke vært noen krig. Det tyske maktskiftet gjorde resten.

Weltwoche: Man kan gå et skritt videre i tolkningen. Den dypere grunnen til Europas svakhet er EU selv. EU ødelegger nasjonalstatene uten å bygge noe levedyktig i deres sted. Viktor Orbán: Jeg ser det også slik. EU ønsker en «stadig tettere union». Vi er ikke på noen måte enige om målet, men vi er enige om veien. Dette er den virkelige årsak til Europas sykdom.

Weltwoche: Er EU en trussel mot Europa i dag? Viktor Orbán: Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner. Jeg er ikke i tvil om at politikerne i Brussel er av god vilje. Du tror du bygger noe. I sannhet river de ned noe som fungerer uten å vite hva som kommer videre. Jeg levde under sosialismen i 26 år. Da jeg hørte uttrykket en «stadig tettere union», husket jeg plutselig flere ting fra mine Marx-studier. Marx skrev et helt bibliotek om hvordan kommunismen kunne realiseres. Men aldri et ord om hvordan livet skulle være under kommunismen. Intellektuelt er vi idag på akkurat det på samme sporet. I EU har jeg alltid følelsen av at dette har jeg hørt før, dette har jeg sett det før.


Kommentar: “Hørt før, sett før”…ånden i EU hadde han, Viktor Orbán, sett og hørt før. Hvor kan det ha vært? Var det ikke nettopp fra Stalins kommunistiske dager; hadde ikke Viktor Orbán pustet inn kommunistisk luft fra barnsben av, kjente han den ikke ut og inn, både den stramme duften og det destruktive innholdet?

Har Orbán skjønt hvor “kommunismens” sentrum befinner seg? Er ikke hans besøk hos Netanyahu en pekepinn (foto, her)?

Etter opprettelsen av EU møter han den igjen, på nytt. EU er et rent kommunistisk prosjekt, det var råttent i bærebjelkene allerede før det ble grunnlagt, fordi de som hadde båret det frem, hadde forråtnelsen allerede i sine ideer. Men hvor var egentlig kommunismens sentrum? Hvem hadde trukket i disse tømmene opp igjennom årene?

Kommunismen har ett mål, få opp maktapparatet over den vanlige borger, et maktapparat som noen få kan styre. Et maktapparat som helt usjenert suger ut innbyggernes, en gigantisk blodigle som lever av andres varme blod. Er det ikke dette som kalles korrupsjon, meget verre enn blodkreft, tuberkulose og benskjørhet på en gang?


Vær ikke i tvil, det er khazarjøden Benjamin Netanyahu og hans folk som har trukket i tømmene, bedragerienes mestere. Det er de som har makten over Europa. Når Netanyahu sier hypp, så springer eslene. Både kommunisme og EU er destruktive khazarjødiske prosjekt.


Viktor Orbán om krig og krigsmål

Weltwoche: Hvem vinner denne krigen? Viktor Orbán: Ingen kan vinne den. Ukrainerne har en atommakt med 140 millioner innbyggere mot seg, russerne hele NATO. Det er det som gjør det så farlig. Vi har en fastlåst tilstand som lett kan føre til en verdenskrig. Weltwoche: Hvor bekymret er du for at det vil bli en atomkrig? Viktor Orbán: Menneskelig sett kan det ikke skje. Men desperasjon er en del av krigens natur. Andre mentale og åndelige krefter råder i krig enn i det normale livet. Og det er alltid mulighet for misforståelser og ulykker.

Weltwoche: Våre iakttagelser er at Russland ikke kan ikke tape denne krigen av eksistensielle årsaker. Vesten prøver å overbevise seg selv om at krigen er eksistensiell, men ingen tar det på alvor. Det står mer på spill for russerne, derfor vil de ikke tape.

Viktor Orbán: Det høres logisk ut. Men det jeg synes er mest særegent er at jeg ser en krig hvor målene er uklare. Ingen av partene er konsekvente. Vi vet ikke hva som ville være nok for russerne. De har aldri fastlagt seg offentlig. Og hva er egentlig Europas krigsmål? Vi hører rykter om de farligste ting, inkludert oppfordringer om systemendring i Russland. Men en krig der partene ikke definerer hva de vil oppnå, er den største faren. For hvis du ikke definerer det, kan dette strekke seg utover i det uendelige.

Weltwoche: Og amerikanerne? Hva er deres mål? Viktor Orbán: Det er et mysterium, presidenten ombestemmer seg hver måned. Weltwoche: Hva vil skje hvis Russland taper krigen? Viktor Orbán: Jeg kan ikke forestille meg det, for Russland er en atommakt. Det ville være et geopolitisk jordskjelv, et jordskjelv av globale proporsjoner, potensielt alt-ødeleggende, langt verre enn implosjonen av Jugoslavia. Bare det faktum at slike scenarier nå tas lett på i Vesten, vitner om en foruroligende, ja til og med skremmende avstand til virkeligheten, ikke å forstå risikoen ved de egne politiske handlinger.

Weltwoche: Hvordan skaper vi fred i Ukraina? Viktor Orbán: Fred begynner i hjertet, den bør nå frem til intellektet, for deretter kunne lede hånden. Slik er tingenes rekkefølge, du må først ønske fred, så må man ville den, og siden gjøre det. I dag mangler viljen til det, i hvert fall i Vesten. Weltwoche: Hva med resten av verden? Viktor Orbán: Kineserne, indianerne, araberne, tyrkerne, brasilianerne vil ha fred. Vesten har mistet sin evne til å forene verden for sin sak. Vestens filosofiske premisser har blitt romslig begrenset. Dette er en helt ny opplevelse for meg.

Viktor Orbán om Trump og de amerikanske demokratene

Viktor Orbán fra Die Weltwoche (her)

Weltwoche: Hva må skje i USA? Vil de endre politikken sin? Viktor Orbán: Den ungarske erfaringen er entydig. Når demokratene sitter ved makten i Washington, går vi i dekning. De vil alltid forandre oss, akkurat som politikerne i Brussel. De ønsker å diktere hvordan vi skal håndtere migrasjon og hvordan vi skal oppdra våre barn. Det er helt respektløst.

Vi er et vellykket land og vi gjør vår del av innsatsen for Europa, det er vi som med våre soldater bevokter yttergrensene i Europa, men vårt arbeid blir ikke anerkjent. Det er derfor vi venter på at våre republikanske venner skal komme tilbake til makten. Weltwoche: Kunne en Donald Trump, “dealmakeren”, opprette en “deal” med Putin? Er Donald Trump verdens siste håp for fred? Viktor Orbán: Ikke den siste, men han er et håp. Weltwoche: Kunne han kutte den gordiske knuten i Ukraina-krigen? Viktor Orbán: Han ville sannsynligvis gjort det i løpet av noen uker.

Viktor Orbán om Putin

Viktor Orbán: Da jeg sist møtte president Putin, to uker før krigen begynte, i Moskva, ved det merkelige, absurd lange bordet, hvor du kunne av holdt en olympisk trippelhopp-konkurranse, spurte jeg ham: Tror du Ungarns NATO-medlemskap er et problem for deg? Ville du bedt Ungarn om å forlate NATO? Jeg mente vi skulle avklare dette med en gang. Han svarte at Ungarns NATO-medlemskap ikke var et problem, men at Ukraina og Georgia skulle bli medlemmer, var virkelig et problem.

Problemet hans, sa han til meg, er de amerikanske missilbasene som allerede er installert i Romania og Polen, men også et mulig NATO-fremstøt inn i Ukraina, til Georgia, for å stasjonere våpen der. I tillegg hadde amerikanerne sagt opp viktige nedrustningsavtaler. Derfor kunne han ikke sove rolig om natten. Den tyske FDP-politikeren Otto Graf Lambsdorff var min utenrikspolitiske mentor. Han gjorde meg oppmerksom på forskjellen mellom å forstå og å akseptere. Jeg forstår hva Putin sa. Men jeg godtar ikke det han gjorde.

Weltwoche: Hva var ditt inntrykk av Putin? Hva slags mann er han i dag? Hvor står han i livet sitt? Viktor Orbán: Jeg har kjent Putin i over et tiår. Vi møttes hvert år frem til krigsutbruddet. Han er mannen som faktisk leder Russland med alle dets atomvåpen, med dets millioner og millioner av mennesker og endeløse vidder.

Han er sjefen, han kontrollerer så mye som mulig av dette enorme landet over elleve tidssoner. En ungarer ville si: Dette er en annen slags kafé, en annen vektklasse enn Ungarn. Weltwoche: Har Putin endret seg gjennom årene? Viktor Orbán: Jeg så ingen endring til det verre. Putin sa alltid det han mente, han var aldri glad når jeg var uenig i hans ønsker, jeg måtte alltid kjempe for våre ungarske synspunkter, men det var alltid mulig å finne fornuftige løsninger med ham. Og når vi ble enige om noe, holdt han seg til det.

Viktor Orbán om kjønnsideologi

Weltwoche: Hvor ser du den største faren ved kjønnsideologi? Viktor Orbán: Hvis du har barn, vet du godt at alderen mellom fjorten og atten er vanskelig. Barna må vokse inn i verden. I løpet av denne tiden må vi styrke deres identitet, ikke svekke og forvirre dem slik kjønnsideologene gjør. Men det er slik de ødelegger barna våre, ugjenkallelig og irreversibelt. Det har de ingen rett til å gjøre. Weltwoche: Den tidligere lederen av EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, hilste deg en gang med ordene: “Hei, diktator!”

La oss anta at du er EUs diktator for en dag. Hva ville du gjort? Viktor Orbán: Jeg ville gjøre det herr Juncker likte å gjøre: Jeg ville bli full. Heldigvis er det ikke et alternativ. Det finnes en god håndbok satt sammen av tidligere Bayerns statsminister Edmund Stoiber. Han beskriver hvordan EU kan omorganiseres på grunnlag av subsidiaritet. Det er ikke kunnskapen som mangler, men intensjonene.»


Thomas Roeper: I min nye bok «Putins plan – verden slutter ikke med Europa og USA – hvordan det vestlige systemet ødelegger seg selv», tar jeg opp spørsmålet om hva den siste kamp mellom systemene – som vi nå opplever – egentlig handler om. Vi er vitne til intet mindre enn sammenstøtet mellom to systemer der Vladimir Putin tilbyr verden et alternativ til nyliberal globalisme. Ble innbyggerne i Vesten spurt om de ønsket alt dette, om de ønsket å gi opp sin velstand og sine friheter til fordel for nyliberal globalisme? Boken (på tysk) er nylig utgitt og kan fåes her fra J.K. Fischer Verlag.


Hele intervjuet i Die Weltwoche fra 1ste mars 2023: https://weltwoche.ch/?post_type=weekly&p=139140

Tysk originaltekst fra 3dje mars 2023: https://www.anti-spiegel.ru/2023/orbans-interessanteste-aussagen-aus-dem-interview-in-der-weltwoche/?doing_wp_cron=1678822013.3810410499572753906250

Fra Thomas Roepers samtaler med Robert Stein på Youtube, Tacheles, på tysk, episode 105: https://www.youtube.com/watch?v=KickeJJviEY

Thomas Roepers Antispiegel: https://www.anti-spiegel.ru/

Sven-Inge Johansen

Hvis du synes min tekst var av betydning, gi gjerne et lite eller større bidrag for fremtidige artikler, hvis du kan: Vipps til 41743388 eller konto 6250 12 02377.

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Varsle om nye kommentarer
Varsle om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
« Forrige artikkel

Den faktiske historien: Ukraine On Fire

Neste artikkel »

Hvorfor Covid19 er krig mot folket, Folkets koronakommisjons rapport 2023

0
Vi vil gjerne ha din mening. Fritt og anonymt.x
()
x