/

Plantepyramide i hellig geometri

15510 visninger
3 minutter lesetid
32

Dyrker du dine egne urter, salater og grønnsaker? Da kan en plantepyramide gi deg en hel hage på en liten kvadratmeter.

Frank Robert Kristiansen har kanalisert ned ideen om en plantepyramide, eller Plante-Triade som han kaller den, med en rekke unike egenskaper. Konstruksjonen er utformet som et tetraeder som er en konstruksjon som består av 4 likesidede trekanter.

Ved sammensetting og bruk av formen slik ide og konsept er tenkt og laget, vil man oppnå å tredoble grunnarealet for dyrkning. En 7-hyllers plantepyramide er nok for å dekke det meste av behovet som en familie på 5 har av urter, salater og smågrønnsaker gjennom det meste av den dyrkbare tiden av året. Man kan også nøye seg med 3 eller 5 hyller som dekker henholdsvis 1-2 personer og 2-4 personer.

Den dyrkbare tiden kan med enkle midler forlenges i begge ender. Plantene står i flate bed som er den naturlige vekstposisjonen. Jordtemperatur målt i mai viser ved forsøk at det er 4 – 6 grader høyere temperatur i plantepyramiden enn jorden i bakken. Ved å sette et hjørne mot nord oppstår effekten av at alle sider får optimal og tilnærmet lik lysmengde. Plassert slik har konstruksjonen ingen fast skyggeside. Ingen annen form utnytter grunnarealet eller volumet bedre enn det et tetraeder gjør.

Dyrking av jordbær, urter, salater, grønnsaker har gitt meget gode resultater ifølge Kristiansen. Forsøk med å blande forskjellige kulturer har vist gode resultater som også gir stor pryd. Poteter er også prøvd ut i en 5-hyllers plantepyramide og med tilfredsstillende resultat. Her oppnådde han at 45 poteter (Cherie) ga ca. 12 kg tilbake eller ca 300 stk på 0,80m²).

Vannbehovet er også rundt 70 prosent mindre i plantepyramiden enn ved tradisjonell dyrking i bed. Ved at konstruksjonen står over bakkenivå unngås også overvanning. Andre fordeler som at man unngår snegler er også greit å få med i samme slengen. Montering kan gjennomføres av hvem som helst.

Plantepyramiden gjør det mulig for de som ønsker det og få sin egen lille økologiske hage på et lite areal. Den kan også benyttes til dyrkning av nyttevekster i større skala, inne i veksthus, ute på friland eller for husholdninger med liten plass og som har ønske om selv å dyrke sine nyttevekster. Konstruksjonen er lagd i naturlig tre. For lengre levetid kan man velge å beise eller impregnere plankene.

En plantepyramide i fem etasjer.

Tanker bak konstruksjonen

Jeg tok en liten prat med Kristiansen og spurte han om bakgrunnen for konstruksjonen:

Jeg har i mange år oppfattet den galskap som rår i vår verden, ikke det at jeg har forstått eller sett hva alt dreier seg om. Men jeg forsto tidlig at ikke alt er som det burde være. Mange ganger spurte jeg meg selv hvorfor vi behandlet hverandre og denne jorden slik som vi gjør. Mang en tåre har jeg felt av hva jeg selv og andre har måttet gjennomgå. Slik sett har dette liv vært tøft, men jeg har etter som årene har gått fått innsikt i mye slik at jeg har en indre ro og forstår at alt har sin mening. Det er slik det skal være og alt vil bli bra.

Jeg er oppvokst i gartneri og hagesenter og har slik sett hatt en naturlig tilknytning til planter. Tidlig forsto jeg at også i planter finnes bevissthet, likeså i dyr – i alt som omgir oss er det bevissthet. Og vi er en del av alt som det er en del av oss.

Kanalisert ned tetraederkonstruksjonen

For ca. 15 siden fikk jeg en kanalisering. Denne fortalte meg om grunnformene og de egenskaper og energier som de har iboende i seg. Spesielt gjaldt det formen tetraeder.

Som form har den i likhet med de andre platoniske legemer unike egenskaper. Formen tilhører ildens tegn og er vår enkleste grunnform. Du kan lære mer om dette i de to videoene nedenfor:

Det er også den eneste formen som er uten spenninger og er slik i perfekt balanse. Litt underlig har det vært å erfare hvor lite vi vet om denne formen tetraeder. Selv navnet vet de fleste av oss ikke om. Også slik var det for meg da jeg begynte å lage denne konstruksjonen. Derfor er konstruksjonen på vei ut i verden med feil betegnelse.

En del av hva jeg oppfattet som problematikk i denne verden var mangel på mat og ikke minst nærhet til planterne. Jeg så at de som arbeidet med planter, dyr og natur generelt var ”litt snillere” og hadde mer ro i sinnet en de som ikke gjorde det. Jeg forsto også at den maten vi dyrket selv på mange områder har en helt annen energi/verdi en den mat vi kjøper.

Med de tanker i hode gikk jeg og tenkte på hvordan det kunne la seg gjøre i denne urbane verden og gi mennesker mulighet til å dyrke sin egen mat. Og etter kort tid fikk jeg altså kanalisert en konstruksjon. Konstruksjonen selges under navnet Plante-Triade. Du kan kontakte produktutvikler Frank Robert Kristiansen på telefon 99372760 eller e-post Frank@Frankrk.com for mer informasjon og kjøp.

Det er fritt for privatpersoner og kunne lage Plantetriaden selv, men for produksjon og salg må en avtale dette med Frank- Robert Kristiansen.  Det ønskelige er at på denne måten skal flest mulig få muligheten til å dyrke den mat som man trenger selv. Fremtiden kan vise at det blir nyttig for oss alle å kunne gjøre akkurat det.

Frank Aune er grunnleggeren av Nyhetsspeilet.no. Han har erfaring som nettredaktør siden 2000. Han er ansvarlig for skapelsen av nettstedet, men ikke innholdet. Han kan kun stå inne for sine egne artikler. Han startet nettmagasinet med intensjonen om å vekke den spirituelle gløden i leserne slik at flest mulig kan se gjennom illusjonene og bli fri. Det innebærer at du finner din egen sannhet, oppnår full forståelse for betydningen av at vi alle er fra samme kilde og våkner opp som den sanne multidimensjonelle mesteren du er. Om du skal lese bare én av hans over 100 artikler så les denne: Det store dimensjonsskiftet

Abonnere
Varsle om
guest

32 Kommentarer
Eldste
Nyeste Mest populær
Inline Feedbacks
View all comments
MessyJazz
MessyJazz
13 år siden

Denne var rett og slett super! He!! Denne skal jeg sannelig lage når det nærmer seg sommer og sol, men om det blir økologisk drift, er man ikke helt sikker på… Blir lei det økologiske maset over alt. Om ikke lenge skal jeg foreslå økologisk biodrivstoff til noen som tror de bryr seg. Da blir det vel slutt på øko-maset, får en tro. Neida… eller joda…. vekselbruk, tenker jeg må til, skal en få orden på jordbruket. Samtidig som at vi bør skru klokkene noen hundre-år tilbake!

Unn dere mere fint!

smurfen
Moderator
13 år siden

Takk Frank, dette har jeg savnet :)
Det at NS endrer fokus fra og advare til og komme med løsninger
Starta litt i fjor med og dyrke egen mat i hagen, men så snart varmegradene kommer så skal drivhus og plantepyramider opp :)
Gleder meg som en guttunge på julaften til og komme i gang og det skal bli deilig og få smake mat igjen!
Håper på mange gode tips utover våren
Hadde noen magiske planter en gang og dem vokste fint inne på loftet med litt ekstra lys, men smakte litt beiskt da :)

Armin Bahrami
Skribent
13 år siden

http://www.cropshop.no/updated/product_info.php?products_id=70

Det er faktisk noen som mener de har høstet dobbelt så mye på denne måten.

http://www.cannabisculture.com/articles/2411.html

torkel
13 år siden
Svar til  Armin Bahrami

De metodene der er optimale for innendørs dyrking med kunstig belysning. Ved å lage en sentrifuge av dyrkemediumet sørger man for at belysningen får belyst størst mulig areal. Dette problemet har man ikke utendørs og da er pyramider kjempebra. Kan lønne seg å ha kløver på øverste hylle for å øke tilgangen til nitrogen for plantene, vil sørge for bedre vekst i den vegetative fasen.

Mono Montana
Mono Montana
13 år siden

Wow supert Frank!
Dette skal prøves på min jordflekk. Plassbesparende, pent og nyttig på samme tid. Urter, krydder og en del grønnsaker nært huset er jo optimalt.
Høyere jordtemperatur, skulle vel tilsi tidligere høsting/ lengre sesong?
Men da jeg befinner meg på sørlig halvkule, må vel et hjørne vende mot syd?

I et globalt perspektiv må jo dette være genialt. Ta for eksempel Haiti som er tett befolket. Når man tar vekk bygninsmasse veier, elver vann og steingrunn, har de knappt tilsvarende areal for matproduksjon pr innbygger, enn det som trenges for å produsere morgenkaffen til den gjevne Nordmann!

tetriade
tetriade
13 år siden
Svar til  Mono Montana

Om du på den sørlige halvkule må rette et av hjørnene mot sør vet jeg ikke med sikkerhet, men poenget er og rette hjørnet mot det pungt hvor solen er lavest. Det vil si midt pungtet på natten.

Mono Montana
Mono Montana
13 år siden
Svar til  tetriade

Takk skal du ha, da forstår jeg.

aurum14
aurum14
13 år siden

Topp positiv skapende reoptasje .skal prøve å lage noe lignende umiddelbart.

Lynx Veritas
Lynx Veritas
13 år siden

Flott og inspirerende artikkel. Genial løsning

Jeg fikk umiddelbart en assosiasjon til de hengende hager i Babylon. I større skala selvfølgelig. Tror nok ikke de var konstruert som en terrasse-kube, men iallefall i terrasser. For den spesielt interesserte: The Hanging Gardens probably did not really «hang» in the sense of being suspended from cables or ropes. The name comes from an inexact translation of the Greek word kremastos or the Latin word pensilis, which mean not just «hanging», but «overhanging» as in the case of a terrace or balcony
http://www.cleveleys.co.uk/wonders/gardensofbabylon.htm

Kanaloa
Kanaloa
13 år siden

Finnes det noen tilgjengelige arbeidstegninger for å bygge en sånn pyramide…?

blomsterelsker
blomsterelsker
13 år siden
Svar til  Kanaloa

Hei har du fått noe tegninger eller mål på plantepyramiden…
Må bare ha en sånn…

Thunderdahl
Thunderdahl
13 år siden

Flott konsept, nå er det bare å vente på våren.

Paden
Paden
13 år siden

Permaculture ethics: care for the earth, care for people and fair share

http://www.gaianett.no/fakta/krydderspiral.htm

med videre tegninger på tysk:
http://www.kraeuterei.de/kraeuterspirale.htm

One Love!

vidar
vidar
13 år siden

Kjempebra med et slikt løsningsorientert fokus! Topp artikkel. Dette er en kjempebra måte å ta tilbake noe av makten på. power to the people!

Liv Bjøringsøy
Skribent
13 år siden

Takk for at du gjør oppmerksom på denne muligheten for å dyrke selv for folk uten hage, Frank!

Jeg er enig med oppfinneren i at det ikke bør være patent på kanaliserte ideer (et annet spm er om kanskje alle ideer er kanaliserte. Likevel synes jeg at produsentene av plantepyramiden burde tilby oppfinneren royalty. I tillegg til åndsverkloven har vi noe som heter aliminnelig anstendighet.

SMQ
SMQ
13 år siden

Kjempeide dette og perfekt tidspunkt, det er jo snart vår! :) Holder den litt høyere temp enn bakken kan man i tillegg starte tidligere og drive på lengre. Litt småstein i tillegg så kanskje man kan forbedre temp enda mer (tar opp varme om dagen, slipper det ut i jorda om natten)

Søkte litt rundt igår rundt dette produktet og fant ingenting omtrent, noe på finn og fastbuy der Kristiansen står som selger, grunder og filosofi, men ellers ingenting.

Og hvor er behovet for investorer? Ser ikke helt problemet, investorer trenger man i utviklingsfasen, men dette er jo fix ferdig? Ta med seg en av hver og snakk med daglig leder på plantasjen. Det må jo være noe de kan selge lett…

Ståle Johansen
13 år siden

Så smart og positivt! Kaffen smaker bedre til denne artikkelen. Stor takk til Frank Robert Kristiansen og alle dere andre!
Synes det er dårlig gjort og tjene penger på ideen uten og henvise til hvem som fant på det men…
Ved og rette et hjørne mot Nord vil jo nødvendivis det diagonale peke mot Syd og kryssende diagonal mellom Øst og Vest.
Roterer man den 180 grader hver dag, får man nok vondt i ryggen… men levner ingen vinkel i skyggen :D

Lars-Roger Moe
13 år siden

Går det an å få kjøpt tegningene til denne? I så fall har jeg et prosjekt til våren. Hagen er alt full av alt annet enn gress… (og det lille gresset som er igjen kan også juses, det har masse mineraler og er en av de beste naturlige kildene for MSM…)

zero
zero
13 år siden

Om Heirloom.no

Heirloom.no ble lansert i januar 2009 og har som mål å levere åpen-pollinerte kvalitetsfrø til en fornuftig pris. Vi forsøker å ha et godt og unikt utvalg av frø og tar inn mest mulig økologiske varer. Hvis du skulle ha spesielle ønsker til neste sesong er det bare å ta kontakt så skal vi se om det lar seg gjøre.

Vi ønsker å bidra til å spre informasjon om heirloom tradisjonen til skandinaviske hobbygartnere. Dette gjør vi gjennom informasjon og gratis utdeling av frø til ikke-kommersielle formål, ref. Prosjekt Min hage.

Det har gjennom tiden eksistert enormt mange grønnsaksvarianter med unike egenskaper og smaker. Heldigvis er noe av dette genmaterialet tatt vare på av entusiaster rundt om i verden. Vår leverandør er en av de største internasjonale private non-profit frø-organisasjonene og leverer frø til det globale frølageret på Svalbard. Kvaliteten på frøene skulle være godt ivaretatt.

Vi håper og tror at økt bevissthet om vår felles frøarv vil føre til at mange flere skandinaver vil begynne å dyrke heirloom og dermed bli selvforsynte med frø. Vi har også noen gode lagringstips for kort- og langtidslagring til hobbygartnere her.

BelzeBob
13 år siden

Spennende.

Poeng: hellig geometri / esoterisk matematikk er noe som fins i naturen.

Anbefaler gjerne en meget god bok: «A beginner’s guide to constructing the Universe». Relatert til dette emnet Frank skriver om.

http://www.constructingtheuniverse.com/

lyset
lyset
13 år siden

Ikke for og være frekk men dette er jo allerede oppfunnet egentlig sånn sett i oltidens egypt. =) Dette skal hvertfall testes ut vet jeg=) Blir morro. Skal gå en god sommer i møte med masse digge grønnsaker:D

zero
zero
13 år siden

Kjøp Heirloom frø. Heirloom er et engelsk ord som beskriver noe som har blitt overlevert fra generasjon til generasjon gjennom familien. Heirloom er familiens arvegods. Heirloom grønnsaker har opp gjennom historien blitt dyrket i alle verdens land, men har ingen plass i det moderne landbruket.
Ett ufravikelig krav for å kunne kalles en heirloom plante er at den må være åpen-pollinert, som betyr at den må kunne reprodusere seg selv gjennom frø og bli lik foreldrene. Dette utelukker nesten alle hybrider som ikke vil reprodusere seg selv gjennom frø. Åpen pollinering tillater den samme planten å bli dyrket fra frø i mange generasjoner uten å få dramatiske variasjoner.
Heirloom gartnere kan bruke egenproduserte frukter eller blomster til å skaffe seg frø til neste sesong.
«Frøbanken» åpnet idag. http://www.heirloom.no

Otto
13 år siden

Den dynamiske og frodige pyramiden som innleder artikkelen er en kontrast til den statiske og livløse pyramiden på dollarseddelen.

Announcements likely after the Black Dragon, the BIS and the Vatican meet

« Forrige artikkel

Krigføring mot vår helse

Neste artikkel »

Hopi-visdom for menneskeheten