Du leser nå
Er sparepærene modne ennå?

4 minutter lesetidEr sparepærene modne ennå?

Pærer og rør - grønt lys for miljøet betyr rødt lys for sparepærer.

Høsten er kommet, dagene er kortere og mørket lenger – men er pærene modne? Å trumfe gjennom en overgang fra vanlige lyspærer til sparepærer i et såpass kaldt land som Norge kvalifiserer helt klart til medlemskap i Dusteforbundet.

Tiden er inne for å skifte til sparepærer i det en har av lysinstallasjoner; dette fordi myndighetene vil ha oss til å spare strøm. De gode, gamle pærene ”fases ut”, som det så festlig kalles. Men hjelper det noe å spare strøm i et privatisert, profittbasert marked, der kravet til inntjening øker omvendt proporsjonalt med strømreduksjonen? Og er sparepærene egentlig sparsomme mot naturen?

Kort lyshistorikk før jeg går videre: Den elektriske glødelampen overtok for stearinlys, gass- og oljelamper på slutten av 1800-tallet. På 1920-tallet ble lysrøret vanlig og revolusjonerte opplystheten i klasserom, industrilokaler, kontorer og andre arbeidsplasser. Riktig lese- og arbeidslys er en vesentlig bakgrunn for den opplyste verden vi har fått, om enn med noen bi(metall)virkninger. Etterhvert snek rørene seg inn i de tusen hjem, og etter den andre verdenskrig finnes lysrørarmaturer på kjøkken, bad, i kjeller og garasje; og det finnes også regulerbare anlegg med indirekte belysning i finstuer. Rørene er blitt bedre enn lyspæren hva angår fargegjengivelse og fargetemperatur. Det finnes knapt mennesker idag som snakker om grelle, fæle rør og dårlige morratryner i baderomsspeilet. Og hele hovedpoenget med lysrør er at de er mye mer effektive enn pærer, dvs en får et langt større lysutbytte (lumen per tilført watt). I store lokaler beregnet på allmenn bruk ville det heller ikke være mulig å ha nok og riktig lys uten store varmeproblemer. At lysrørene inneholder kvikksølv og tidligere hadde kondensatorer med PCB-kjølevæske, er noen av ulempene.

Over til sparelamper for privat bruk, disse med skrusokkel, E14 og E27, som skal inn i alt av interiørbelysning: Det er myndighetene i Norge som tvinger oss til å skifte ut glødelampene fordi de bruker for mye strøm (akkurat som vi ikke skulle ha nok av det i dette våte fjellandet, der hver innbygger kunne hatt sin egen foss). De som har greie på regning og statistikk har funnet ut at innsparingene er betydelige, og da har de forhåpentlig tatt høyde for at det er kaldt og mørkt samtidig, og at lyspærer avgir 90% varme og 10% lys, og at de fleste av oss har termostatregulerte varmeanlegg som oppdager og nyttiggjør seg pærevarmen, at det koster langt mer å produsere sparepærer og at de inneholder kvikksølv. At de skal destrueres på en forsvarlig måte er en annen ting som må med i regnestykket. Når myndighetene står bak, må en regne med at dette er litt gjennomtenkt. Eller? – står vi foran en ny ”dieselbilskandale”? For uinnvidde: myndighetene tvang forbrukerne over på diesel for noen år siden; og rett etterpå fant de ut av dette stoffet forurenser mer enn bensin. Svineinfluensavaksineskandalen er vel heller ikke akkurat med på å øke troverdigheten. Myndighetene har et troverdighetsproblem. Ja, og så glemte jeg å nevne DAB-radio-skandalen.

Okay, så vi er vi altså kommet inn i en opplyst tid og da er det bare å godta og gå til innkjøp av nye lyskilder! Prisen er 129,- mot 10,- tidligere. Det finnes fremdeles liten og stor sokkel, men der stopper det. Ingenting er helt likt de velkjente pærene i utforming eller wattstyrke; skjermer og glass passer ikke automatisk lenger. Du har valget mellom det som egentlig er tradisjonelle lysrør, men utformet på alle mulige rare, kreative og fantasifulle måter med kruseduller og mønstre, halogenlamper utformet som vanlig pære eller de nye LED-lampene (som kanskje ikke inneholder kvikksølv, men som vi over hodet ikke vet noe om ennå). Og effektmerkingen er mildest talt frustrerende: pærer angis i watt (som vi har et fungerende forhold til), lysrørpærene også i watt med sammenligning i forhold til vanlige pærer (både angående brenntid, fargegjengivelse og wattstyrke), men siden utforming og lysytelse er annerledes finner du ikke ut av hvor kraftig lyset blir før du får den i sokkelen hjemme. LED-pærene angis i watt og lumen. Lumen er egentlig en god måte å måle lyset på, bortsett fra at den vanlige forbruker ikke aner hvor mange lumen han trenger. Butikkene vet like lite om dette og det ender med at en bare tar en pære (til hundrevis av kroner) og prøver om den virker tilfredsstillende.

Noen som har giddet å lese helt hit? Tuklete og komplisert hele greia? Huff, ja. Derfor velger jeg fremdeles de gode gamle glødelampene når jeg handler i nærbutikken. Men du skal vite at jeg har brukt mange timer på å lese og spørre meg frem uten å ha blitt mer opplyst i knollen.

Er så sparepærene modne? Nei, det er de ikke – de er på kartnivå så lenge de inneholder kvikksølv; og jeg oppfordrer forbrukerne til å velge dem vekk. Etterlys heller tradisjonelle pærer som varer lenge, f.eks slike som brukes i lysekroner i kirken. Koster mer enn vanlige pærer, men ikke 129,-.

Noen som aner konturene av en ny skandale?

Hvor godt likte du artikkelen?
Topp
0%
Opplysende
83%
Inne på noe
17%
Usikker
0%
Dårlig
0%
Om forfatter
Geir Hellum
Geir Hellum er en skribent som har gitt opp å sende stoff til dagspressen. De har sine egne journalister som skal sette sitt preg på samfunnet, andre slipper ikke til i særlig grad.
Abonnere
Varsle om
guest

61 Kommentarer
Eldste
Nyeste Mest populær
Inline Feedbacks
View all comments
Oxford
Oxford
11 år siden

Bra artikkel. Som vanlig skal det gå utover samvittigheten til den vanlige mann i gata, mens storindustrien gliser fra øre til øre. Det er som du sier mye som tyder på at sparepærene er helsefarlige og bør unngås. Angående LED-lys så har disse en stor fordel i lang levetid. Jeg har flere LED- lamper hjemme og er fornøyd med dem. De skal ha en levetid på rundt 50000 timer. Men LED- lampene er ikke spesielt billige. Og jeg vet heller ikke om de er spesielt helsefarlige eller ikke. Når jeg velger lys til stue og oppholdsrom ser jeg på lysfargen (Kelvin). Dette kan faktisk ha en del å bety for din psykiske helse.

Cosmomind
Cosmomind
11 år siden

Jeg syns følgende lille anekdote fra en belysnings fabrikk i Norge som ble nedlagt forteller noe om kapitalismens politiske problem når det gjelder å ta vare på miljøet. På fabrikken var det en pære som hadde lyst helt fra fabrikken ble startet og den hadde da lyst i tredve år! På spørsmål om hvorfor de ikke lagde slike pærer kom det innlysende svaret: – Vi skal jo selge pærene også!!
En fordel med LED-lys og LED-tv er jo det lave strømforbruket.
Min favoritt er halogen pærer, de fremhever farver på en utsøkt måte og gir et behagelig lys selv om du bruker pærer med stor lysstyrke. Men om dette har med kelvin å gjøre vites ikke, men i praksis virker det for meg som de gir et lys som fremkaller psykisk velvære.
Kan legge til at de har holdt på å fase ut vanlige pærer i flere år her i Sverige, men de er minst like tilgjengelig som andre pærer fortsatt.
Vi har fleipet litt her hos «søta bror» om når «glödelampspolisen» knakker på døren en gang i fremtiden og bøtelegger deg for ikke å ha skiftet til riktig pære. :D

ctru_bluelight
ctru_bluelight
11 år siden
Svar til  Cosmomind

Sikker på at du ikke tenker på lyspæren som henger i brannstasjonen i Livermore, Ohio? Den har lyst i 110 år og oppfinneren av glødetråden i denne lyspæra het Chaillets.Han tok vist sin oppfinnelse med seg i graven, så ingen vet helt sikkert hva som er så spesielt med denne glødetråden.

Men det er sikkert at de første lyspærene var laget for å vare. Edisons lyspære i 1881 varte i 1500 timer, og noen tiår senere varte de minst 2500 timer. Men så ble kartellet Phoebus etablert…

Som f.eks nylonstrømper, printere, kjøleskap, ipod, er lyspæreindustrien et godt eksempel på «Planned obolescence».

Mulig det vi ser nå er starten på en lignende historie?

Cosmomind
Cosmomind
11 år siden
Svar til  ctru_bluelight

Ctru_bluelight! Oral overlevering!
Skal dobbeltsjekke med kilden ved anledning. :)
( Men å ta så feil er ikke likt kilden som er ganske så «bright» )
MEN, det er jo oppsiktsvekkende det du forteller her om pæren fra bydelen med det for tilfellet ironiske navnet Livermore
La oss leke «truthseeker» her, eller konspirasjonsteoretiker som de som har noe å skjule så briljant har gjort til et stigmata for sannhetssøkere:
1. Er det ikke ganske merkelig at en mann som oppfinner en glødetråd som ser ut til å vare evig skulle velge å ta oppfinnelsen med i graven?
2. Er det ikke litt rart at ingen skulle fatte interesse for pæren fra brannstasjonen i Dayton «Ohideo»!
( Det andre spørsmålet er til de som tror at alle ville være interessert i å avkle mysteriet for å tjene penger på et patent. )
3. Hvordan kan det gå drøyt hundre år uten at noen skulle klare å gjøre noe lignende!?

ctru_bluelight
ctru_bluelight
11 år siden
Svar til  Cosmomind

Rettelse: Livermore, California

ctru_bluelight
ctru_bluelight
11 år siden
Svar til  Cosmomind

Kartellet Phoebus, som bestod av blant annet Osram, Philips og GE, har tatt ut patent på mye av denne teknologien som f,eks muliggjør at en lyspære har en levetid på opptil 100.000 timer. Formålet var å hindre teknologisk fremgang og kontrollere lyspæremarkedet. Dette er nok svaret på spørmålene dine.

Cosmomind
Cosmomind
11 år siden
Svar til  Cosmomind

Thanks! :)
Kapitalistenes tankegang er ganske forutsigbar som du ser!

BelzeBob
11 år siden

Bra emne, Geir!

Problemene med «sparepærene»:

1. De er dyre.
2. De er dyre å produsere.
3. De er dyre å resirkulere.
4. De er fulle av gift.
5. De gir et stygt lys som også kan være anstrengende og irriterende for øynene.
6. De avgir veldig mye stråling – noe som for mange mennesker resulterer i hodepine og andre plager.
7. De avgir ikke varme. Og varme er bra i et kaldt land som Norge.

Jeg har bodd i den tredje verden og vet hvordan man «håndterer» avfall der. Disse vidunderlige sparepærene, som er proppfulle av gift, har allerede begynt å berike elver og innsjøer i mange fattige land. Der de har godt selskap av batterier, maling, gamle kjøleskap, plastikkposer og kloakk. Ikke så veldig positivt, spør du meg.

MortenB
MortenB
11 år siden
Svar til  BelzeBob

«Sparepærene» gir ut en lysfrekvens som gir depresjoner. De som tester slikt sier at frekvensen de sender ut er spesielt negativ for mennesker og kan ikke være tilfeldig…. Og så var det kvikksølvet da.
Lar vi alle vær å kjøpe disse pærene vil de forsvinne

Cosmomind
Cosmomind
11 år siden
Svar til  MortenB

Skulle ikke forundre meg MortenB !
Kanskje derfor man aldri har likt lyset til disse såkalte sparepærene.
Men om vi alle lar være å stemme på våre spare politikere: Vil de forsvinne da? ;)

MortenB
MortenB
11 år siden
Svar til  Cosmomind

Det politiske system er nok dessverre ikke så logisk. I kommunestyret kan det kanskje være slik, men på nasjonalt plan trikses og mikses det…

Dessuten vil nok utfordringen bli å få folk til å slutte å stemme det de «alltid» har gjort.

MortenB
MortenB
11 år siden

Jeg mener vi bør enten kjøper «vanlige» pærer, eller LED-pærer. Men da er det ting vi må huske på : for oppholdsrom bør pæra ikke være over 2700 kelvin (fargetemperatur, lite blått, varm farge) og ha en RA helst på 90, ihvertfall 80 (RA er % av fargespekteret pæren har)

På kjøkken (og som arbeidslys) kan pærer på 3000 kelvin brukes

Og, bland ikke forskjellig kelvin i forskjellige rom

Og ja, dyrt er det ! De beste LED pærene og det beste utvalget jeg har funnet så langt finnes her http://lumens.no/
Eller google «LED-pære nettbutikk»

MortenB
MortenB
11 år siden
Svar til  MortenB

bland ikke forskjellig kelvin i samme rom ^^ selvsagt :)

gudfrid
gudfrid
11 år siden
Svar til  MortenB

LEDlys er også farlig..

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2011/01/26/090925.htm?rss=true

Heldigvis selger mange butikker fortsatt glødepærer selv om det etter lov var forbudt fra 1. sept.

Håper direktøren på Osram fortsatt heter Lampe

MortenB
MortenB
11 år siden
Svar til  gudfrid

MSG og Lightbrus (Excitotoxicity) bryter også ned netthinnen i øynene uten at noen bekymrer seg for det.
I mange LED lamper med kraftig lys kommer lyset fra et svært lite punkt. Å se direkte inn i en LED-pære er ikke behagelig. Det samme kan sies om mange «vanlige» lyspærer som er kraftige, og dette er også grunnen til at vanlige lyspærer var matte, for å diffusere lyset så det ikke var ubehagelig å se på. Dette er det forøvrig også slutt på, alle vanlige lyspærer er nå blanke…
Jeg vil tro dette enkelt kan fikses med et diffuserende filter foran LEDene

WilhelmG
WilhelmG
11 år siden

Jeg kjenner ikke bransjen inngående, men har litt problemer med å forstå hvorfor LED pærene prismessig skal ligge så høyt? I lommelykter etc er jo LED teknologien særdeles rimelig.

Forøvrig – glimrende artikkel! : )

MortenB
MortenB
11 år siden
Svar til  WilhelmG

Grunnen er enkel, i stikkontakten er det 230V vekselspenning (pluss og minus skifter 50 ganger i sekundet i en sinuskurve) og en LED kan bare bruke likespenning, og da bare (avhengig av type) 2 volt til rundt 4 volt. Det betyr at en LED pære må ha en god del elektronikk som tar den høye spenningen ned til en lav DC spenning.
Og som du sier, en lommelykt med batteri har bare noen få volt DC fra batteriet, perfekt for en LED :)

Diademas
Diademas
11 år siden

Stilig!
En artikkel noenlunde faktabasert og helt uten at NWO, jøder eller humanister får skylden for alt som er vondt og vanskelig i verden.
Bravo!

StarFleetCommand
StarFleetCommand
11 år siden
Svar til  Diademas

Det fantastiske er at det i historien om lyspærer faktisk finnes en konspirasjon. Og at den faktisk er helt sann. Men det har ikke NyS fått med seg.

smurfen
Moderator
11 år siden

Joda den egentlige grunnen skrev jeg for mange år siden her på NS :)

Man vil redusere verdens befolkning ved hjelp av sparepærer

Er man uheldig og mister en sparepærer i gulvet så skal man rømme huset, åpne alle dører og vinduer og lufte ut noen dager, helst tilkalle fagfolk som kan rense huset for kvikksølvdamp

Kvikksølv har den egenskapen at det utvider seg kraftig ved varme og som de fleste vet så er første tegn på en solstorm at lyspærene blinker og blafrer av overspenning, mao så vil 20-50 lyspærer ryke i huset samtidig og ta livet av alle i husstanden i en tett kvikksølvtåke

Vist sol eksplosjonene som inntraff sist uke hadde gått i vår retning så ville vi fått det scenarioet med millioner av kvikksølvskade/døde

Illu minati sier også at den 28. okt så vil det komme enorme globale jordskjelv, oversvømmelser og branner, mest sannsynlig et MPS ( magnetisk polskifte ) noe som vil føre til at alle sparepærer i huset ryker samtidig

Man hører nå lyder og vibrasjoner fra super bunkersene til eliten og lyntogene mellom dem over hele kloden, det er hektisk aktivitet og siste forberedelser og lagring av mat i hulene nå, mao siste forberedelser før 28. okt

Her er fra Norge

http://www.youtube.com/watch?v=UAhPY1bRBrI

Var det dette jeg skrev nå du også tenkte på eller var det noe annet StarFleetCommand ?

Busserulls
Busserulls
11 år siden
Svar til  smurfen

tror nok han tenkte på noe litt mer jordnært, som Light Bulb Conspiracy
http://www.youtube.com/watch?v=endUcoHsCVY

Falcon
Falcon
10 år siden
Svar til  smurfen

Dette har også vært en del av årsaken til oppstart av kriger, fordi enkelte land har produsert produkter av god kvalitet som ødela markedsstrategien for de som ønsker å selge produkter av dårlig kvalitet. En kar fra Irak fortalte meg at de for over 40 år siden produserte enkelte produkter av bedre kvalitet enn de som finnes i markedet idag, Iraks teknologi dokumentasjon og patenter ble stjålet og hemmeligholdt, mye for kun å bruke denne teknologien militært. Militær teknologi ligger mange tiår foran den som selges i det åpne markedet. Vi blir grundig lurt og snytt

MortenB
MortenB
11 år siden
Svar til  Diademas

De udemokratiske kreftene i EU som har innført dette er styrt av de du drar frem her ja.

Morten Kielland
Moderator
11 år siden
Svar til  Diademas

Jo, da. Se «The Lightbulb Conspiracy» her:
http://www.youtube.com/watch?v=I5DCwN28y8o&feature=related

Cavalli
Cavalli
11 år siden
Svar til  Geir Hellum

Bra artikkel Geir :) Kom gjerne med flere i samme stilen. Saklig, sammenhengende og informativt :)
Halogenpærer er ikke særlig strømbesparende sier du? Det kan nok stemme sett ut ifra strømregningene mine … men vet du noe om hvorfor halogen pærer ryker så forbanna fort? jeg må bytte pærer 2-3ganger i mnd. Har 15 stk i huset mitt, alle går selvfølgelig ikke samtidig, men det føles jaggu sånn…

MortenB
MortenB
11 år siden
Svar til  Cavalli

Jeg vil tro at grunnen til at halogenpærene ryker ofte/fort er at de er 230V. Jeg har selv både 12V og 230V (og etterhvert også LED) og forskjellene er store. En 12V halogen blir så gammel at den må gjøres ren fra tid til annen, en 230V halogen ryker ofte fort, og spesielt de som kjøpes i butikken og ikke i en lampeforretning/elektriker.
Grunnen til dette er selvsagt at antall watt er spenning ganget med strøm. En 50 watt pære på 230V bruker bare 0.22 ampere for å gi 50 watt. En 50 watt pære på 12V bruker 4.16 amper, altså 19 ganger mer strøm. Dette betyr at glødetråden i lyspæren må være 19 ganger lenger, være mye tynnere eller være laget av et metall som gir høyere motstand (mindre strøm).
Jeg vet ikke, men tror at 230V halogenpærer har en glødetråd som er svært lang, antakelig går den i en normal «stor» spiral samtidig som tråden i seg selv er en spiral.
Resultatet er uansett at pærene har mye mindre levetid.

BelzeBob
11 år siden

Geir

Halogen, ja… Man kan nesten begynne å lure på om det er en konspirasjon her: Hvorfor maser myndighetene så mye om de fluroriserte sparepærene mens de ikke nevner halogen som på alle måter er bedre?

Jeg bruker bare gammeldagse pærer + halogen. Jeg prøvde en LED-pære også, men jeg syns lyset var for blåaktig.

Diademas sier:
03. 10. 2011 kl. 11:09

«Stilig!
En artikkel noenlunde faktabasert og helt uten at NWO, jøder eller humanister får skylden for alt som er vondt og vanskelig i verden.
Bravo!»

Bare vent: I del 2 skal vi fortelle at lyspærekonspirasjonen er iscenesatt av NWO, jødene og humanistene. :)

bardun
bardun
11 år siden

New Zealand var blant de første med et forbud mot glødepærer, men har nå opphevet dette.

Lurer på hvorfor?

Monica Waade
11 år siden

Det er vel på tide at denne gjengen (brannvesenet) http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3414849.ece
sendes inn på kjøpesentre og butikker hvor det står beholdere med lyspærer, hvor flere av sparepærene faktisk knuses og slipper ut kvikksølv når folk kaster dem nedi.

Ja Geir vi ser dessverre en ny skandale, i likhet med kvikksølv i amalgamfyllingene som også ble velsignet av myndighetene.

Uenur
Uenur
11 år siden

Det største problemet med belysning i dag,om vi ser bort i fra giftinnhold og lysrør,er det enkle faktum at varigheten av produktene ikke er i nærheten av å holde den ca antatte varigheten som står på pærene. For rundt 10-15 år siden skjedde det et eller annet som gjorde at pærer ikke lenger skulle vare lenge,men tvert i mot så kort som mulig,uten at produsenten kunne risikere saksøking. Jeg har to lyspærer hjemme,som er over 45 år gamle,og de lyser enda.Alle andre «pærepunkt» byttes regelmessig rundt 1-2 ganger i løpet av 1-2 mnd.Kan være at en og annen sparepære varer opp til 3 mnd,men det er unntakstilfeller.Dette gjelder de som står i rom der lyset blir slått på og av flere ganger i døgnet.
Utepærene derimot,de k a n stå rundt ett års tid,om det er snakk om en giftig sparepære.
En rask gjennonregning av hjemmets pæreforbruk forleden fortalte meg,at det ble dyrere å bruke «sparepærer» her,enn om jeg hadde benyttet gammeldagse glødepærer. Detet fordi de koster langt mer,og bare står marginalt lengre før de ryker. Det aner meg at varighetsgarantien for sparepærer kun gjelder om du aldri skrur de av. Det er av/på de ikke tåler.For en vanlig glødepære utgjør mye av/på også noe på varigheten,men ikke noe i nærheten av den allergien sparepærer har.
I min barndomshjem kan jeg knapt huske at vi byttet pærer i annet enn lamphettene. De andre sto i årevis. Det er det jevnt slutt på! De er beregnet på å ryke,og det raskt. Og bare så det er nevnt;Osram er ikke et eneste hakk bedre enn noen andre produsenter,og her hjemme har vi svært god og jevn strøm i ledningene,så det er neppe det som er utslagsgivende. Produsentene skal lage penger av det å selge så mye som mulig på dette området også.
Det er altså ikke bare privatmenneskene som er årsak til sløsesamfunnet.Vi har fulgt godt opp,men galskapen starter bestandig hos produsentene.

Cosmomind
Cosmomind
11 år siden
Svar til  Uenur

Uenur! Siden du nevner produsenter vs forbruker (fält navn!) så har jeg lyst til å dra frem noe som viser hvor skrudd ting kan bli når alt blir lagt opp til at vi bare skal kjøpe nytt hele tiden. Jeg var på Jernia for en stund og ville ha noen skruer. Nei, da var det ikke hverken vanlige skruer eller stjerneskruer å få tak i. Nå var det bare posidrive som gjaldt. Orket ikke fly rundt hele byen for å leite etter vanlige skruer, så det ende med at jeg kjøpte to posidrive skrujern og skruer.
Så nå har man altså i tillegg til posidriv, vanlige skrujern, stjerne, unbrako, og et hav av bits. Alt i forskjellige størrelser og fasonger.
Jeg ser jo også at disse jernene og skruene vil gi en positiv drive for produsent og selger. De er ekstremt avhengige av at de passer til akkurat den dimensjonen på skruen.

Uenur
Uenur
11 år siden
Svar til  Cosmomind

Om du ikke skal bruke skruene ute,så kjøp dine vanlige P2 (vanlig gammaldags stjerneskru) skruer på Biltema.Du får gode,og uhyggelig mange skruer til en svært lav pris.
(PZ2 betyr pozidrive)
Vi er vel off topic…

Hans Gaarder
11 år siden

Jeg har nå faset ut den siste av mine sparepærer. (Den fikk sitte i lampa til den takket for seg).

Nå er det bare glødelamper for min del.

Jeg så en svær plakat på Maxbo hvor erstatning av helsegunstige glødelamper med kvikksølvholdige sparebærer med helse-ugunstige frekvenser ble begrunnet med «reduksjon av X tonn utslipp av CO2». Maken til pølsevrøvl.

Dette er klassisk «en god grunn og den virkelige grunnen» påfunn. Den virkelige grunnen er faktisk i strid med våre egne (helse og trivsel) interesser.

Jeg så for ikke så lenge siden et klipp på TV hvor det «smeltingen av nordpolisen» ble slått stort opp. Jeg vil anta at hovedårsakene til at det i de senere årene har vært mer kaldt i Sør-Norge enn i Nord-Norge er de gedigne EISCAT-anleggene på Svalbard og ved Tromsø. Disse anleggene sender ut vanvittige energimengder som bidrar til at atmosfæren og ionosfæren kunstig varmes opp både sommer og vinter.

Dersom målet er å unngå smeltet polis vil det første naturlige tiltaket være å stenge ned EISCAT Svalbard og EISCAT Tromsø (Ramfjordbotn).

Aner vi konturene av et «kretsløp» av reelle årsakssammenhenger og et parallellt «kretsløp» av kunstige begrunnelser…? Det blir for dumt, nå som komplottet er gjennomskuet.

bardun
bardun
11 år siden

Ett problem med de nye pærene, unntatt ledpærer, er tungmetallet, noe som selvfølgelig er alvorlig i seg selv. Først forsøker en å fjerne helsefarlige produkter pga av deres innhold av kvikksølv, sånn som f.eks amalgan eller termometre og annet måleutstyr med kvikksølv, så påbyr de altså dette som antagelig ikke har så store besparelser eller miljømessig gevinst i hele tatt.

Et annet problem er at disse spare og ledpærene ikke stråler i hele fargespekteret – altså et lys som kan virke sterkt forstyrrende på utskillelsen av melatonin – et stoff som virker positivt for nattesøvnen. Melatonin styrker også imunforsvaret ved at produksjon av hvite blodlegemer øker. Enkelte hevder også at Melatonin har en beskyttende virkning mot kreft.

Blinkingen i lysrør kan også være uheldig for øynene og virke stressende. Og strålingen kan være helsefarlig hvis man befinner seg enn en halv meter eller nærmere over en viss tid.

Når en likevel kjøper sparepærer, bør en velge slike som ligner de gamle gode pæreformede. Disse er skjermet og ikke de uskjermede – dem som ligner sammenkveilete lysrør.

RoKle
RoKle
11 år siden

Absolutt. Går det ut 90% av energien i form av varme i en stue i et hjem, hva så? Strømmen som produseres er VÅR, og vi skulle ikke betale for normal bruk i en husstand. Vi blir snytt og tatt i rævva som mforbrukere i dette landet hver dag. Og hvorfor må vi betale europas høyeste avgifter på våe EGEN olje? Dette er det uten tvil jødene og bilderbergarane som har fått igjennom. Men nå rakner nok det løgnaktige kapitalsystemet snart, først $, så €. Så får vi forholde oss til ekte verdier, og ikke fiktive monopol/jødepapirer. Kan noen gi meg en realistisk forklaring på at et hus som ble bygd i 1960 for 75 000,- skal gå for 2 mill. nå idag, så å si uten å bli vedlikeholdt? Det går til helvete no snart, sann mine ord. «Vekst» er bare mulig opp til en viss grense, så kan vi ikke bli større (Oppblåst/boligboble osv)

RoKle
RoKle
11 år siden
Svar til  RoKle

Miljøpærer kiss my ass, forurense verre enn noe annet påfunn.

smurfen
Moderator
11 år siden
Svar til  RoKle

Riktig det RoKle :)

Det koster 5 øre å produsere 1 KW strøm, de restrerende er det parasitter og psykopater som stikker av med

$ og € kan bli historie fortere en vi aner ifølge eksperter

Nå venter han dårlige tider. Veldig dårlige tider.

– Katastrofen kommer. Det blir en katastrofe av bibelske, episke proporsjoner, sier Robert A, som har vært professor ved tre amerikanske universiteter.

Han viser til en graf fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserves (Fed) avdeling i St. Louis over utviklingen i amerikanske bankers innskudd i sentralbanken utover minimumskravet.

Fra nær null i flere tiår har disse innskuddene skutt i været siden september 2008, og ligger nå på 1600 milliarder dollar, tilsvarende over 9400 milliarder kroner.

Robert A. Haugen argumenterer med at det er først når disse pengene i stedet lånes ut i markedet at Fed virkelig trykker penger og pengemengden skyter i været.

Med bankenes kredittmulitplikator vil pengemengden øke med 16.000 milliarder dollar hvis alt kommer i omløp, hevder professoren overfor avisen.

– Inflasjonen vil skyte i været og dollaren og aksjer stupe

http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2235895.ece

Sparepæren kunne de like gjerne kalt selvmordspæren, skrev flere kommentarer som forklarer det her for noen dager siden men de havnet i spamfilteret og der ble dem liggende :(

Ord som starter på ill og slutter på umati er vist forbudt å skrive på NS :-|

evilbug
evilbug
11 år siden

Jeg har vel bare et par tips å komme med som KANSKJE kan være brukbare.
For dem som vil ha kraftige pærer som holder lenge og har noe som kan kalles KVALITET, kan en såkallt »damplampe» gjøre susen. Damplamper er av den typen pærer som sitter i gatelykter osv.
Etter det jeg kjenner til, finnes det to hovedtyper på det norske markedet og det er natruim og kvikksølv. Under disse typene igjen, finnes det mange utførelser når det gjelder trykk, wattstyrke, livslengde, utførelse og lyskvalitet. Pærene er ikke akkurat billige men skal ha en garantert livslengde på 10000 timer eller mer. Personlig tror jeg slike lamper/pærer kommer til å bli mer og mer populære, siden vi tydeligvis ikke skal få lov til å ha skikkelig lys hjemme lenger.
OBS. Du MÅ ha en »reaktor» (drossel) forkoblet på disse, eller blir de en liten bombe.
Nå kommer kanskje det mange vil mene er teit:
Kast ikke ALLE de gamle lyspærene. Samtlige av dem kan nemlig repareres. Noe for den 80 år gamle vegglampa nedarvet fra Bestemor?
Dessuten er det vel ingen som nekter noen her i Norge å starte opp en lyspære -fabrikk/verksted, selv om de gamle lyspærene er blitt forbudt der ute i Europa? Bissnisstips for folk som er villige og ikke har ti tommeltotter?

evilbug
evilbug
11 år siden

her er et par pærer jeg bruker til å mobbe de »miljøvennlige» sparepære-brukende naboene mine med, når det er »lysslukkedag».
Den største, En Philips 13212C på 200 Watt, som jeg henger i soverumsvinduet (der som jeg oppholder meg minst, hi hi), og en Osram Concentra på 100Watt.
Slike får man ikke kjøpt lenger.
http://www.freeimagehosting.net/d7b39

evilbug
evilbug
11 år siden
Svar til  Geir Hellum

»Veldig god ide å starte lampefabrikk, takk for tipset! Men hvordan skal en klare det økonomisk når kineserne gjør alt for en slikk og ingenting, og tilogmed Osram ikke fikk det til?»
Satse på kvalitet. Dvs. forsøke å fiske opp de metoden de brukte for å få pærer til å vare i en »evighet». Jeg tror nok man kan glemme storskala produksjon her i Norge, men man vet da heller ikke…
Mange damplaper har faktisk meget god lyskvalitet. Ofte mye bedre enn de »spare»-pærene som selges.

S.A.M.
S.A.M.
11 år siden

Dette må jo være de beste sparepærene ever!!!! :-)

http://www.youtube.com/watch?v=SBWi3NtND68

Cosmomind
Cosmomind
11 år siden
Svar til  S.A.M.

Ha ha! Genialt i all sin enkelthet.
Men dette er jo uhört!! Det må man få satt en stopper for, det er jo GRATIS belysning!! ;)
Har sett en lignende «high-tech» lösning i et projekthus der man hadde klart å lede sol lys gjennom rör slik at det ble down-light rundt omkring i huset.

Kjetil Dreyer
11 år siden
Svar til  S.A.M.

GENIALT!!! rett og slett… Fri energi, 0 i kostnad. Hva med å bringe fri energi inn i hvert hjem i Norge? ;-)

Kjetil Dreyer
11 år siden

Glad jeg hamstret noen hundre vanlige pærer før de ble fjernet fra markedet.

Aner dere hva som kan skje om dere knuser disse sparepærene og puster inn damp fra kvikksølv og eller kutter dere på glasskårene av disse?

Noen artikler for å underbygge det jeg sier her:
http://www.google.no/#sclient=psy-ab&hl=no&source=hp&q=sparep%C3%A6rer+kvikks%C3%B8lv+skader&pbx=1&oq=sparep%C3%A6rer+kvikks%C3%B8lv+skader&aq=f&aqi=&aql=1&gs_sm=e&gs_upl=1297l1922l2l2032l7l3l0l0l0l0l437l765l3-1.1l2l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=7d33e49fe879bea3&biw=1317&bih=636

Hørte også om en mann som hadde kuttet seg på et glasskår og fikk fullstendig ødelagt foten, den hovnet opp som en gigantisk potet. MEN DE ER TRYGGE OG MYYYE BEDRE ENN DE FORRIGE!!! Naiviteten lenge leve…

Jeg hater å bo i et land der slikt får lov til å forekomme og blir tredd nedover hodene våre ved lov. DET ER KORRUPSJON.