Er sparepærene modne ennå?

6.1K visninger
3 minutter lesetid
61

Høsten er kommet, dagene er kortere og mørket lenger – men er pærene modne? Å trumfe gjennom en overgang fra vanlige lyspærer til sparepærer i et såpass kaldt land som Norge kvalifiserer helt klart til medlemskap i Dusteforbundet.

Tiden er inne for å skifte til sparepærer i det en har av lysinstallasjoner; dette fordi myndighetene vil ha oss til å spare strøm. De gode, gamle pærene ”fases ut”, som det så festlig kalles. Men hjelper det noe å spare strøm i et privatisert, profittbasert marked, der kravet til inntjening øker omvendt proporsjonalt med strømreduksjonen? Og er sparepærene egentlig sparsomme mot naturen?

Kort lyshistorikk før jeg går videre: Den elektriske glødelampen overtok for stearinlys, gass- og oljelamper på slutten av 1800-tallet. På 1920-tallet ble lysrøret vanlig og revolusjonerte opplystheten i klasserom, industrilokaler, kontorer og andre arbeidsplasser. Riktig lese- og arbeidslys er en vesentlig bakgrunn for den opplyste verden vi har fått, om enn med noen bi(metall)virkninger. Etterhvert snek rørene seg inn i de tusen hjem, og etter den andre verdenskrig finnes lysrørarmaturer på kjøkken, bad, i kjeller og garasje; og det finnes også regulerbare anlegg med indirekte belysning i finstuer. Rørene er blitt bedre enn lyspæren hva angår fargegjengivelse og fargetemperatur. Det finnes knapt mennesker idag som snakker om grelle, fæle rør og dårlige morratryner i baderomsspeilet. Og hele hovedpoenget med lysrør er at de er mye mer effektive enn pærer, dvs en får et langt større lysutbytte (lumen per tilført watt). I store lokaler beregnet på allmenn bruk ville det heller ikke være mulig å ha nok og riktig lys uten store varmeproblemer. At lysrørene inneholder kvikksølv og tidligere hadde kondensatorer med PCB-kjølevæske, er noen av ulempene.

Over til sparelamper for privat bruk, disse med skrusokkel, E14 og E27, som skal inn i alt av interiørbelysning: Det er myndighetene i Norge som tvinger oss til å skifte ut glødelampene fordi de bruker for mye strøm (akkurat som vi ikke skulle ha nok av det i dette våte fjellandet, der hver innbygger kunne hatt sin egen foss). De som har greie på regning og statistikk har funnet ut at innsparingene er betydelige, og da har de forhåpentlig tatt høyde for at det er kaldt og mørkt samtidig, og at lyspærer avgir 90% varme og 10% lys, og at de fleste av oss har termostatregulerte varmeanlegg som oppdager og nyttiggjør seg pærevarmen, at det koster langt mer å produsere sparepærer og at de inneholder kvikksølv. At de skal destrueres på en forsvarlig måte er en annen ting som må med i regnestykket. Når myndighetene står bak, må en regne med at dette er litt gjennomtenkt. Eller? – står vi foran en ny ”dieselbilskandale”? For uinnvidde: myndighetene tvang forbrukerne over på diesel for noen år siden; og rett etterpå fant de ut av dette stoffet forurenser mer enn bensin. Svineinfluensavaksineskandalen er vel heller ikke akkurat med på å øke troverdigheten. Myndighetene har et troverdighetsproblem. Ja, og så glemte jeg å nevne DAB-radio-skandalen.

Okay, så vi er vi altså kommet inn i en opplyst tid og da er det bare å godta og gå til innkjøp av nye lyskilder! Prisen er 129,- mot 10,- tidligere. Det finnes fremdeles liten og stor sokkel, men der stopper det. Ingenting er helt likt de velkjente pærene i utforming eller wattstyrke; skjermer og glass passer ikke automatisk lenger. Du har valget mellom det som egentlig er tradisjonelle lysrør, men utformet på alle mulige rare, kreative og fantasifulle måter med kruseduller og mønstre, halogenlamper utformet som vanlig pære eller de nye LED-lampene (som kanskje ikke inneholder kvikksølv, men som vi over hodet ikke vet noe om ennå). Og effektmerkingen er mildest talt frustrerende: pærer angis i watt (som vi har et fungerende forhold til), lysrørpærene også i watt med sammenligning i forhold til vanlige pærer (både angående brenntid, fargegjengivelse og wattstyrke), men siden utforming og lysytelse er annerledes finner du ikke ut av hvor kraftig lyset blir før du får den i sokkelen hjemme. LED-pærene angis i watt og lumen. Lumen er egentlig en god måte å måle lyset på, bortsett fra at den vanlige forbruker ikke aner hvor mange lumen han trenger. Butikkene vet like lite om dette og det ender med at en bare tar en pære (til hundrevis av kroner) og prøver om den virker tilfredsstillende.

Noen som har giddet å lese helt hit? Tuklete og komplisert hele greia? Huff, ja. Derfor velger jeg fremdeles de gode gamle glødelampene når jeg handler i nærbutikken. Men du skal vite at jeg har brukt mange timer på å lese og spørre meg frem uten å ha blitt mer opplyst i knollen.

Er så sparepærene modne? Nei, det er de ikke – de er på kartnivå så lenge de inneholder kvikksølv; og jeg oppfordrer forbrukerne til å velge dem vekk. Etterlys heller tradisjonelle pærer som varer lenge, f.eks slike som brukes i lysekroner i kirken. Koster mer enn vanlige pærer, men ikke 129,-.

Noen som aner konturene av en ny skandale?

Geir Hellum

Geir Hellum er en skribent som har gitt opp å sende stoff til dagspressen. De har sine egne journalister som skal sette sitt preg på samfunnet, andre slipper ikke til i særlig grad.

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Varsle om nye kommentarer
Varsle om
guest

61 Kommentarer
Nyeste
Eldste Mest populær
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
Mole
Mole
Abonnent
12 år siden

Ulovlig mye kvikksølv i sparepærer
De skulle aldri vært solgt, fastslår myndighetene.
http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.8042749

Hvorfor selges de da??

Hans Gaarder
Forfatter
Svar til  Mole
12 år siden

Sparepærene skulle ikke ha blitt solgt. Ifølge norsk lov er det FORBUDT å produsere, håndtere og selge kvikksølv-holdige produkter:

§ 2-3. Kvikksølv og kvikksølvforbindelser

Det er forbudt å produsere, importere, eksportere, omsette og bruke stoff eller stoffblanding som inneholder kvikksølv eller kvikksølvforbindelser.
Forbudet omfatter også stoff og stoffblandinger til analyse- og forskningsformål.

Det er forbudt å produsere, importere, eksportere og omsette faste bearbeidede produkter som inneholder kvikksølv eller kvikksølvforbindelser.
Forbudet omfatter også produkter til analyse- og forskningsformål.

Forbudene i første og annet ledd omfatter ikke:
a) kvikksølv som forekommer naturlig i kull, malm og malmkonsentrat mv.,
b) emballasje, batterier, komponenter i kjøretøy og elektriske og elektroniske produkter og utstyr som omfattes av denne forskrifts § 2-15 til § 2-19 og § 2-21 til § 2-23,
c) stoff, stoffblanding og faste bearbeidede produkter hvor innholdet av kvikksølv eller kvikksølvforbindelser er lavere enn 0,001 vektprosent,
d) tiomersal som konserveringsmiddel i vaksiner.

Forbudene i første og annet ledd omfatter ikke de bruksområdene for kvikksølvforbindelser og kvikksølv som reguleres i REACH-forordningen vedlegg XVII poster 18 og 18a, jf. forskrift 30. mai 2008 nr. 516 om registrering, vurdering, godkjenning og begrensning av kjemikalier (REACH-forskriften). Forbudet i annet ledd gjelder likevel for febertermometre og andre måleinstrumenter som reguleres av REACH-forordningen vedlegg XVII post 18a som er tatt i bruk før 3. april 2009.1

1 Jf. REACH-forordningen vedlegg XVII post 18a nr. 1 og nr. 2, jf. forskrift 30. mai 2008 nr. 516 om registrering, vurdering, godkjenning og begrensning av kjemikalier (REACH-forskriften).

http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-20040601-0922.html

Merk forøvrig at kvikksølv i vaksiner har fått et særskilt unntak i loven (sic).
Spørsmål 1: Hvorfor er kvikksølv forbudt? Svar: Fordi det er giftig.
Spørsmål 2: Er det da særlig smart å få kvikksølv i kroppen fra vaksiner? Svar: Niks, det er forgiftende, selv om noen tåler det bedre er det noen som tåler det dårligere…

Og landet er Norge –

Mole
Mole
Abonnent
Svar til  Mole
12 år siden

For to uker siden la Georg Ulvehøj fra Eidsberg ut en annonse på nettstedet finn.no der han tilbød 5 kilo flytende kvikksølv til høystbydende. SE VIDEO!

– Vi har planer om avhør av mistenkte. Forurensningsloven sier at man kan få bøter eller fengselsstraff inntil tre måneder, og så har vi noe som heter generalklausulen mot miljøkriminalitet, og da risikerer man opp til 10 år i fengsel.

– Angrer nei! Hva er det jeg skulle angre på? Jeg har ikke gjort noe feil. Hvis det blir slik at jeg får bøter så kommer jeg ikke til å betale, det kan de bare glemme, sier han mens han viser frem en lyspære.
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostfold/1.8097051

Se videoen,utrolig oppegående mann.
Hva med disse fabrikkene som slipper ut kvikksølv, de skulle blitt bøtelgt med astronomiske summer med fengselsstraffer i samme kvanta.

MortenSa
MortenSa
Abonnent
12 år siden

Fra og med 1.september 2013 vil det også bli skjærpede krav til sparepærer og LED pærer.

mvh
Morten
http://ledlyseksperten.com

MortenSa
MortenSa
Abonnent
12 år siden

Etter 1.sept i år blir glødepæren totalt forbudt i Norge.

mvh
Morten
http://www.ladelys.no

Gunghoo
Gunghoo
Abonnent
12 år siden

Man ser det i mye, alt skal bare vare en viss tid, slik at man må kjøpe nytt, Feks mobil telefoner, levetid ca 3 år så bare vil de ikke mer, lyspærer der glødetråden er så tynn at hvis man rister litt på bære posen så halverer man virketiden,
nei det var bedre før.

hørte noe jækla stilig på radioen herom dagen, Proffessor “ditt” kranglet med Dr. “Datt” om hvilken slankemetode som var best, en artig debatt (nesten håndgemeng flere ganger) plutselig sier programlederen, “vi har en innringer, og en dame fortalte at hun hadde gått ned 111 kg på 14 måneder, og doktoren og professoren hylte opp at det måtte være deres metode hun hadde brukt, da kommer det rolig fra damen: jeg brukte ingen av medtodene, hun tenkte bare : hvor mange feite menesker var det i norge på 50 tallet, og begynte å kjøpe sin mat som kun fantes på den tiden, jeg kan love at hun drepte debatten etter det, når det kommer til stykket så er det kun profitt de er ute etter

BelzeBob
Abonnent
12 år siden

Gode greier, Gunghoo. Tykkere glødetråd, ja…. og så varer pæra i 86 år. Har fundert noen ganger på hvorfor trådene i vanlige lyspærer er så kjempetynne og skjøre…

Vi merker at de ellers så kjekke og spydige skeptikerne er helt tause når det gjelder dette temaet. De har visst ingen ting de vil si. Bra video om “sparepærer” og skitten strøm på Rense i dag: http://www.youtube.com/watch?v=VS5ogZxoZ2Y

Gunghoo
Gunghoo
Abonnent
12 år siden

tenkte jeg skulle spre denne her :-)
http://www.indre.no/lokale_nyheter/article5789759.ece

en lyspære som har lyst i 86 år

BelzeBob
Abonnent
12 år siden

Snakket med min mor om gamle dager. Dengang kunne du selv bestemme hvilken belysning du ville ha, å kjøpe melk rett fra bonden var greit og normalt. Posten kom ikke i noen postkasse utenfor huset/leiligheten, men rett inn gjennom brevsprekken i ytterdøra. Kolonialvarer kunne man få levert hjem fra butikken. Var man syk kunne man også få legen hjem på sykebesøk.

Telefonien fungerte helt greit og hadde faktisk færre problemer enn i dag. Det var allslags butikker overalt ikke så langt unna og man trengte ikke sitte en halvtime i bil for å handle. Så at vi har hatt så mye ..utvikling.. siden 1950 er jeg ikke sikker på.

bardun
bardun
Abonnent
Svar til  BelzeBob
12 år siden

En utvikling har det nok vært, men spørsmålet er vel om alt er og har vært til det bedre.

Kjetil Dreyer
Skribent
12 år siden

Glad jeg hamstret noen hundre vanlige pærer før de ble fjernet fra markedet.

Aner dere hva som kan skje om dere knuser disse sparepærene og puster inn damp fra kvikksølv og eller kutter dere på glasskårene av disse?

Noen artikler for å underbygge det jeg sier her:
http://www.google.no/#sclient=psy-ab&hl=no&source=hp&q=sparep%C3%A6rer+kvikks%C3%B8lv+skader&pbx=1&oq=sparep%C3%A6rer+kvikks%C3%B8lv+skader&aq=f&aqi=&aql=1&gs_sm=e&gs_upl=1297l1922l2l2032l7l3l0l0l0l0l437l765l3-1.1l2l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=7d33e49fe879bea3&biw=1317&bih=636

Hørte også om en mann som hadde kuttet seg på et glasskår og fikk fullstendig ødelagt foten, den hovnet opp som en gigantisk potet. MEN DE ER TRYGGE OG MYYYE BEDRE ENN DE FORRIGE!!! Naiviteten lenge leve…

Jeg hater å bo i et land der slikt får lov til å forekomme og blir tredd nedover hodene våre ved lov. DET ER KORRUPSJON.

S.A.M.
S.A.M.
Abonnent
12 år siden

Dette må jo være de beste sparepærene ever!!!! :-)

http://www.youtube.com/watch?v=SBWi3NtND68

Cosmomind
Cosmomind
Abonnent
Svar til  S.A.M.
12 år siden

Ha ha! Genialt i all sin enkelthet.
Men dette er jo uhört!! Det må man få satt en stopper for, det er jo GRATIS belysning!! ;)
Har sett en lignende “high-tech” lösning i et projekthus der man hadde klart å lede sol lys gjennom rör slik at det ble down-light rundt omkring i huset.

Kjetil Dreyer
Skribent
Svar til  S.A.M.
12 år siden

GENIALT!!! rett og slett… Fri energi, 0 i kostnad. Hva med å bringe fri energi inn i hvert hjem i Norge? ;-)

evilbug
evilbug
Abonnent
Svar til  Geir Hellum
12 år siden

”Veldig god ide å starte lampefabrikk, takk for tipset! Men hvordan skal en klare det økonomisk når kineserne gjør alt for en slikk og ingenting, og tilogmed Osram ikke fikk det til?”
Satse på kvalitet. Dvs. forsøke å fiske opp de metoden de brukte for å få pærer til å vare i en ”evighet”. Jeg tror nok man kan glemme storskala produksjon her i Norge, men man vet da heller ikke…
Mange damplaper har faktisk meget god lyskvalitet. Ofte mye bedre enn de ”spare”-pærene som selges.

evilbug
evilbug
Abonnent
12 år siden

her er et par pærer jeg bruker til å mobbe de ”miljøvennlige” sparepære-brukende naboene mine med, når det er ”lysslukkedag”.
Den største, En Philips 13212C på 200 Watt, som jeg henger i soverumsvinduet (der som jeg oppholder meg minst, hi hi), og en Osram Concentra på 100Watt.
Slike får man ikke kjøpt lenger.
http://www.freeimagehosting.net/d7b39

evilbug
evilbug
Abonnent
12 år siden

Jeg har vel bare et par tips å komme med som KANSKJE kan være brukbare.
For dem som vil ha kraftige pærer som holder lenge og har noe som kan kalles KVALITET, kan en såkallt ”damplampe” gjøre susen. Damplamper er av den typen pærer som sitter i gatelykter osv.
Etter det jeg kjenner til, finnes det to hovedtyper på det norske markedet og det er natruim og kvikksølv. Under disse typene igjen, finnes det mange utførelser når det gjelder trykk, wattstyrke, livslengde, utførelse og lyskvalitet. Pærene er ikke akkurat billige men skal ha en garantert livslengde på 10000 timer eller mer. Personlig tror jeg slike lamper/pærer kommer til å bli mer og mer populære, siden vi tydeligvis ikke skal få lov til å ha skikkelig lys hjemme lenger.
OBS. Du MÅ ha en ”reaktor” (drossel) forkoblet på disse, eller blir de en liten bombe.
Nå kommer kanskje det mange vil mene er teit:
Kast ikke ALLE de gamle lyspærene. Samtlige av dem kan nemlig repareres. Noe for den 80 år gamle vegglampa nedarvet fra Bestemor?
Dessuten er det vel ingen som nekter noen her i Norge å starte opp en lyspære -fabrikk/verksted, selv om de gamle lyspærene er blitt forbudt der ute i Europa? Bissnisstips for folk som er villige og ikke har ti tommeltotter?

RoKle
RoKle
Abonnent
12 år siden

Absolutt. Går det ut 90% av energien i form av varme i en stue i et hjem, hva så? Strømmen som produseres er VÅR, og vi skulle ikke betale for normal bruk i en husstand. Vi blir snytt og tatt i rævva som mforbrukere i dette landet hver dag. Og hvorfor må vi betale europas høyeste avgifter på våe EGEN olje? Dette er det uten tvil jødene og bilderbergarane som har fått igjennom. Men nå rakner nok det løgnaktige kapitalsystemet snart, først $, så €. Så får vi forholde oss til ekte verdier, og ikke fiktive monopol/jødepapirer. Kan noen gi meg en realistisk forklaring på at et hus som ble bygd i 1960 for 75 000,- skal gå for 2 mill. nå idag, så å si uten å bli vedlikeholdt? Det går til helvete no snart, sann mine ord. “Vekst” er bare mulig opp til en viss grense, så kan vi ikke bli større (Oppblåst/boligboble osv)

RoKle
RoKle
Abonnent
Svar til  RoKle
12 år siden

Miljøpærer kiss my ass, forurense verre enn noe annet påfunn.

smurfen
Redaksjonen
Svar til  RoKle
12 år siden

Riktig det RoKle :)

Det koster 5 øre å produsere 1 KW strøm, de restrerende er det parasitter og psykopater som stikker av med

$ og € kan bli historie fortere en vi aner ifølge eksperter

Nå venter han dårlige tider. Veldig dårlige tider.

– Katastrofen kommer. Det blir en katastrofe av bibelske, episke proporsjoner, sier Robert A, som har vært professor ved tre amerikanske universiteter.

Han viser til en graf fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserves (Fed) avdeling i St. Louis over utviklingen i amerikanske bankers innskudd i sentralbanken utover minimumskravet.

Fra nær null i flere tiår har disse innskuddene skutt i været siden september 2008, og ligger nå på 1600 milliarder dollar, tilsvarende over 9400 milliarder kroner.

Robert A. Haugen argumenterer med at det er først når disse pengene i stedet lånes ut i markedet at Fed virkelig trykker penger og pengemengden skyter i været.

Med bankenes kredittmulitplikator vil pengemengden øke med 16.000 milliarder dollar hvis alt kommer i omløp, hevder professoren overfor avisen.

– Inflasjonen vil skyte i været og dollaren og aksjer stupe

http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2235895.ece

Sparepæren kunne de like gjerne kalt selvmordspæren, skrev flere kommentarer som forklarer det her for noen dager siden men de havnet i spamfilteret og der ble dem liggende :(

Ord som starter på ill og slutter på umati er vist forbudt å skrive på NS :-|

bardun
bardun
Abonnent
12 år siden

Ett problem med de nye pærene, unntatt ledpærer, er tungmetallet, noe som selvfølgelig er alvorlig i seg selv. Først forsøker en å fjerne helsefarlige produkter pga av deres innhold av kvikksølv, sånn som f.eks amalgan eller termometre og annet måleutstyr med kvikksølv, så påbyr de altså dette som antagelig ikke har så store besparelser eller miljømessig gevinst i hele tatt.

Et annet problem er at disse spare og ledpærene ikke stråler i hele fargespekteret – altså et lys som kan virke sterkt forstyrrende på utskillelsen av melatonin – et stoff som virker positivt for nattesøvnen. Melatonin styrker også imunforsvaret ved at produksjon av hvite blodlegemer øker. Enkelte hevder også at Melatonin har en beskyttende virkning mot kreft.

Blinkingen i lysrør kan også være uheldig for øynene og virke stressende. Og strålingen kan være helsefarlig hvis man befinner seg enn en halv meter eller nærmere over en viss tid.

Når en likevel kjøper sparepærer, bør en velge slike som ligner de gamle gode pæreformede. Disse er skjermet og ikke de uskjermede – dem som ligner sammenkveilete lysrør.

Hans Gaarder
Forfatter
12 år siden

Jeg har nå faset ut den siste av mine sparepærer. (Den fikk sitte i lampa til den takket for seg).

Nå er det bare glødelamper for min del.

Jeg så en svær plakat på Maxbo hvor erstatning av helsegunstige glødelamper med kvikksølvholdige sparebærer med helse-ugunstige frekvenser ble begrunnet med “reduksjon av X tonn utslipp av CO2”. Maken til pølsevrøvl.

Dette er klassisk “en god grunn og den virkelige grunnen” påfunn. Den virkelige grunnen er faktisk i strid med våre egne (helse og trivsel) interesser.

Jeg så for ikke så lenge siden et klipp på TV hvor det “smeltingen av nordpolisen” ble slått stort opp. Jeg vil anta at hovedårsakene til at det i de senere årene har vært mer kaldt i Sør-Norge enn i Nord-Norge er de gedigne EISCAT-anleggene på Svalbard og ved Tromsø. Disse anleggene sender ut vanvittige energimengder som bidrar til at atmosfæren og ionosfæren kunstig varmes opp både sommer og vinter.

Dersom målet er å unngå smeltet polis vil det første naturlige tiltaket være å stenge ned EISCAT Svalbard og EISCAT Tromsø (Ramfjordbotn).

Aner vi konturene av et “kretsløp” av reelle årsakssammenhenger og et parallellt “kretsløp” av kunstige begrunnelser…? Det blir for dumt, nå som komplottet er gjennomskuet.

Uenur
Uenur
Abonnent
12 år siden

Det største problemet med belysning i dag,om vi ser bort i fra giftinnhold og lysrør,er det enkle faktum at varigheten av produktene ikke er i nærheten av å holde den ca antatte varigheten som står på pærene. For rundt 10-15 år siden skjedde det et eller annet som gjorde at pærer ikke lenger skulle vare lenge,men tvert i mot så kort som mulig,uten at produsenten kunne risikere saksøking. Jeg har to lyspærer hjemme,som er over 45 år gamle,og de lyser enda.Alle andre “pærepunkt” byttes regelmessig rundt 1-2 ganger i løpet av 1-2 mnd.Kan være at en og annen sparepære varer opp til 3 mnd,men det er unntakstilfeller.Dette gjelder de som står i rom der lyset blir slått på og av flere ganger i døgnet.
Utepærene derimot,de k a n stå rundt ett års tid,om det er snakk om en giftig sparepære.
En rask gjennonregning av hjemmets pæreforbruk forleden fortalte meg,at det ble dyrere å bruke “sparepærer” her,enn om jeg hadde benyttet gammeldagse glødepærer. Detet fordi de koster langt mer,og bare står marginalt lengre før de ryker. Det aner meg at varighetsgarantien for sparepærer kun gjelder om du aldri skrur de av. Det er av/på de ikke tåler.For en vanlig glødepære utgjør mye av/på også noe på varigheten,men ikke noe i nærheten av den allergien sparepærer har.
I min barndomshjem kan jeg knapt huske at vi byttet pærer i annet enn lamphettene. De andre sto i årevis. Det er det jevnt slutt på! De er beregnet på å ryke,og det raskt. Og bare så det er nevnt;Osram er ikke et eneste hakk bedre enn noen andre produsenter,og her hjemme har vi svært god og jevn strøm i ledningene,så det er neppe det som er utslagsgivende. Produsentene skal lage penger av det å selge så mye som mulig på dette området også.
Det er altså ikke bare privatmenneskene som er årsak til sløsesamfunnet.Vi har fulgt godt opp,men galskapen starter bestandig hos produsentene.

Cosmomind
Cosmomind
Abonnent
Svar til  Uenur
12 år siden

Uenur! Siden du nevner produsenter vs forbruker (fält navn!) så har jeg lyst til å dra frem noe som viser hvor skrudd ting kan bli når alt blir lagt opp til at vi bare skal kjøpe nytt hele tiden. Jeg var på Jernia for en stund og ville ha noen skruer. Nei, da var det ikke hverken vanlige skruer eller stjerneskruer å få tak i. Nå var det bare posidrive som gjaldt. Orket ikke fly rundt hele byen for å leite etter vanlige skruer, så det ende med at jeg kjøpte to posidrive skrujern og skruer.
Så nå har man altså i tillegg til posidriv, vanlige skrujern, stjerne, unbrako, og et hav av bits. Alt i forskjellige størrelser og fasonger.
Jeg ser jo også at disse jernene og skruene vil gi en positiv drive for produsent og selger. De er ekstremt avhengige av at de passer til akkurat den dimensjonen på skruen.

Uenur
Uenur
Abonnent
Svar til  Cosmomind
12 år siden

Om du ikke skal bruke skruene ute,så kjøp dine vanlige P2 (vanlig gammaldags stjerneskru) skruer på Biltema.Du får gode,og uhyggelig mange skruer til en svært lav pris.
(PZ2 betyr pozidrive)
Vi er vel off topic…

« Forrige artikkel

Bøtelagt for møtevirksomhet

Neste artikkel »

Ahmadinejads FN-tale 2011

61
0
Vi vil gjerne ha din mening. Fritt og anonymt.x
()
x