Høsten er kommet, dagene er kortere og mørket lenger – men er pærene modne? Å trumfe gjennom en overgang fra vanlige lyspærer til sparepærer i et såpass kaldt land som Norge kvalifiserer helt klart til medlemskap i Dusteforbundet.
Tiden er inne for å skifte til sparepærer i det en har av lysinstallasjoner; dette fordi myndighetene vil ha oss til å spare strøm. De gode, gamle pærene ”fases ut”, som det så festlig kalles. Men hjelper det noe å spare strøm i et privatisert, profittbasert marked, der kravet til inntjening øker omvendt proporsjonalt med strømreduksjonen? Og er sparepærene egentlig sparsomme mot naturen?
Kort lyshistorikk før jeg går videre: Den elektriske glødelampen overtok for stearinlys, gass- og oljelamper på slutten av 1800-tallet. På 1920-tallet ble lysrøret vanlig og revolusjonerte opplystheten i klasserom, industrilokaler, kontorer og andre arbeidsplasser. Riktig lese- og arbeidslys er en vesentlig bakgrunn for den opplyste verden vi har fått, om enn med noen bi(metall)virkninger. Etterhvert snek rørene seg inn i de tusen hjem, og etter den andre verdenskrig finnes lysrørarmaturer på kjøkken, bad, i kjeller og garasje; og det finnes også regulerbare anlegg med indirekte belysning i finstuer. Rørene er blitt bedre enn lyspæren hva angår fargegjengivelse og fargetemperatur. Det finnes knapt mennesker idag som snakker om grelle, fæle rør og dårlige morratryner i baderomsspeilet. Og hele hovedpoenget med lysrør er at de er mye mer effektive enn pærer, dvs en får et langt større lysutbytte (lumen per tilført watt). I store lokaler beregnet på allmenn bruk ville det heller ikke være mulig å ha nok og riktig lys uten store varmeproblemer. At lysrørene inneholder kvikksølv og tidligere hadde kondensatorer med PCB-kjølevæske, er noen av ulempene.
Over til sparelamper for privat bruk, disse med skrusokkel, E14 og E27, som skal inn i alt av interiørbelysning: Det er myndighetene i Norge som tvinger oss til å skifte ut glødelampene fordi de bruker for mye strøm (akkurat som vi ikke skulle ha nok av det i dette våte fjellandet, der hver innbygger kunne hatt sin egen foss). De som har greie på regning og statistikk har funnet ut at innsparingene er betydelige, og da har de forhåpentlig tatt høyde for at det er kaldt og mørkt samtidig, og at lyspærer avgir 90% varme og 10% lys, og at de fleste av oss har termostatregulerte varmeanlegg som oppdager og nyttiggjør seg pærevarmen, at det koster langt mer å produsere sparepærer og at de inneholder kvikksølv. At de skal destrueres på en forsvarlig måte er en annen ting som må med i regnestykket. Når myndighetene står bak, må en regne med at dette er litt gjennomtenkt. Eller? – står vi foran en ny ”dieselbilskandale”? For uinnvidde: myndighetene tvang forbrukerne over på diesel for noen år siden; og rett etterpå fant de ut av dette stoffet forurenser mer enn bensin. Svineinfluensavaksineskandalen er vel heller ikke akkurat med på å øke troverdigheten. Myndighetene har et troverdighetsproblem. Ja, og så glemte jeg å nevne DAB-radio-skandalen.
Okay, så vi er vi altså kommet inn i en opplyst tid og da er det bare å godta og gå til innkjøp av nye lyskilder! Prisen er 129,- mot 10,- tidligere. Det finnes fremdeles liten og stor sokkel, men der stopper det. Ingenting er helt likt de velkjente pærene i utforming eller wattstyrke; skjermer og glass passer ikke automatisk lenger. Du har valget mellom det som egentlig er tradisjonelle lysrør, men utformet på alle mulige rare, kreative og fantasifulle måter med kruseduller og mønstre, halogenlamper utformet som vanlig pære eller de nye LED-lampene (som kanskje ikke inneholder kvikksølv, men som vi over hodet ikke vet noe om ennå). Og effektmerkingen er mildest talt frustrerende: pærer angis i watt (som vi har et fungerende forhold til), lysrørpærene også i watt med sammenligning i forhold til vanlige pærer (både angående brenntid, fargegjengivelse og wattstyrke), men siden utforming og lysytelse er annerledes finner du ikke ut av hvor kraftig lyset blir før du får den i sokkelen hjemme. LED-pærene angis i watt og lumen. Lumen er egentlig en god måte å måle lyset på, bortsett fra at den vanlige forbruker ikke aner hvor mange lumen han trenger. Butikkene vet like lite om dette og det ender med at en bare tar en pære (til hundrevis av kroner) og prøver om den virker tilfredsstillende.
Noen som har giddet å lese helt hit? Tuklete og komplisert hele greia? Huff, ja. Derfor velger jeg fremdeles de gode gamle glødelampene når jeg handler i nærbutikken. Men du skal vite at jeg har brukt mange timer på å lese og spørre meg frem uten å ha blitt mer opplyst i knollen.
Er så sparepærene modne? Nei, det er de ikke – de er på kartnivå så lenge de inneholder kvikksølv; og jeg oppfordrer forbrukerne til å velge dem vekk. Etterlys heller tradisjonelle pærer som varer lenge, f.eks slike som brukes i lysekroner i kirken. Koster mer enn vanlige pærer, men ikke 129,-.
Noen som aner konturene av en ny skandale?
Ulovlig mye kvikksølv i sparepærer
De skulle aldri vært solgt, fastslår myndighetene.
http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.8042749
Hvorfor selges de da??
Sparepærene skulle ikke ha blitt solgt. Ifølge norsk lov er det FORBUDT å produsere, håndtere og selge kvikksølv-holdige produkter:
§ 2-3. Kvikksølv og kvikksølvforbindelser
Det er forbudt å produsere, importere, eksportere, omsette og bruke stoff eller stoffblanding som inneholder kvikksølv eller kvikksølvforbindelser.
Forbudet omfatter også stoff og stoffblandinger til analyse- og forskningsformål.
Det er forbudt å produsere, importere, eksportere og omsette faste bearbeidede produkter som inneholder kvikksølv eller kvikksølvforbindelser.
Forbudet omfatter også produkter til analyse- og forskningsformål.
Forbudene i første og annet ledd omfatter ikke:
a) kvikksølv som forekommer naturlig i kull, malm og malmkonsentrat mv.,
b) emballasje, batterier, komponenter i kjøretøy og elektriske og elektroniske produkter og utstyr som omfattes av denne forskrifts § 2-15 til § 2-19 og § 2-21 til § 2-23,
c) stoff, stoffblanding og faste bearbeidede produkter hvor innholdet av kvikksølv eller kvikksølvforbindelser er lavere enn 0,001 vektprosent,
d) tiomersal som konserveringsmiddel i vaksiner.
Forbudene i første og annet ledd omfatter ikke de bruksområdene for kvikksølvforbindelser og kvikksølv som reguleres i REACH-forordningen vedlegg XVII poster 18 og 18a, jf. forskrift 30. mai 2008 nr. 516 om registrering, vurdering, godkjenning og begrensning av kjemikalier (REACH-forskriften). Forbudet i annet ledd gjelder likevel for febertermometre og andre måleinstrumenter som reguleres av REACH-forordningen vedlegg XVII post 18a som er tatt i bruk før 3. april 2009.1
1 Jf. REACH-forordningen vedlegg XVII post 18a nr. 1 og nr. 2, jf. forskrift 30. mai 2008 nr. 516 om registrering, vurdering, godkjenning og begrensning av kjemikalier (REACH-forskriften).
http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-20040601-0922.html
Merk forøvrig at kvikksølv i vaksiner har fått et særskilt unntak i loven (sic).
Spørsmål 1: Hvorfor er kvikksølv forbudt? Svar: Fordi det er giftig.
Spørsmål 2: Er det da særlig smart å få kvikksølv i kroppen fra vaksiner? Svar: Niks, det er forgiftende, selv om noen tåler det bedre er det noen som tåler det dårligere…
Og landet er Norge –
For to uker siden la Georg Ulvehøj fra Eidsberg ut en annonse på nettstedet finn.no der han tilbød 5 kilo flytende kvikksølv til høystbydende. SE VIDEO!
– Vi har planer om avhør av mistenkte. Forurensningsloven sier at man kan få bøter eller fengselsstraff inntil tre måneder, og så har vi noe som heter generalklausulen mot miljøkriminalitet, og da risikerer man opp til 10 år i fengsel.
– Angrer nei! Hva er det jeg skulle angre på? Jeg har ikke gjort noe feil. Hvis det blir slik at jeg får bøter så kommer jeg ikke til å betale, det kan de bare glemme, sier han mens han viser frem en lyspære.
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostfold/1.8097051
Se videoen,utrolig oppegående mann.
Hva med disse fabrikkene som slipper ut kvikksølv, de skulle blitt bøtelgt med astronomiske summer med fengselsstraffer i samme kvanta.
Fra og med 1.september 2013 vil det også bli skjærpede krav til sparepærer og LED pærer.
mvh
Morten
http://ledlyseksperten.com
Etter 1.sept i år blir glødepæren totalt forbudt i Norge.
mvh
Morten
http://www.ladelys.no
David Icke om fjerningen av glødelampene!
http://www.davidicke.com/headlines/57046-david-icke-zagreb-2011-please-croatia-for-the-sake-of-your-freedom-and-future-dont-join-the-european-union
Man ser det i mye, alt skal bare vare en viss tid, slik at man må kjøpe nytt, Feks mobil telefoner, levetid ca 3 år så bare vil de ikke mer, lyspærer der glødetråden er så tynn at hvis man rister litt på bære posen så halverer man virketiden,
nei det var bedre før.
hørte noe jækla stilig på radioen herom dagen, Proffessor «ditt» kranglet med Dr. «Datt» om hvilken slankemetode som var best, en artig debatt (nesten håndgemeng flere ganger) plutselig sier programlederen, «vi har en innringer, og en dame fortalte at hun hadde gått ned 111 kg på 14 måneder, og doktoren og professoren hylte opp at det måtte være deres metode hun hadde brukt, da kommer det rolig fra damen: jeg brukte ingen av medtodene, hun tenkte bare : hvor mange feite menesker var det i norge på 50 tallet, og begynte å kjøpe sin mat som kun fantes på den tiden, jeg kan love at hun drepte debatten etter det, når det kommer til stykket så er det kun profitt de er ute etter
Gode greier, Gunghoo. Tykkere glødetråd, ja…. og så varer pæra i 86 år. Har fundert noen ganger på hvorfor trådene i vanlige lyspærer er så kjempetynne og skjøre…
Vi merker at de ellers så kjekke og spydige skeptikerne er helt tause når det gjelder dette temaet. De har visst ingen ting de vil si. Bra video om «sparepærer» og skitten strøm på Rense i dag: http://www.youtube.com/watch?v=VS5ogZxoZ2Y
tenkte jeg skulle spre denne her :-)
http://www.indre.no/lokale_nyheter/article5789759.ece
en lyspære som har lyst i 86 år
Utrolig bra sagt! At servicen er mye dårligere nå enn i 1950 er ganske rart. Idag får en selvfølgelig tak i mye flere varer, men en må liksom være sin egen kundeveileder, ekspeditør, billettselger, parkeringsbetjent, bankforbindelse og masse mer. For den som er ung og førlig og kjapp i hue fungerer dette helt sikkert greit, men ser du dårlig eller annet tull får du problemer.
Rikdommen vi har fått er bra på mange måter, men det gamle servicesamfunnet der ekspeditøren i jernvarebutikken visste alt om tingene han solgte var kanskje bedre enn dagens tilstand der en må lese seg opp på nett først og så gå i butikken og finne varen og betale. For kunnskapen til ungdommer med underbetalte jobber er så som så.
Jeg for min del bruker stort sett nærbutikker og reparerer tingene mine selv og lager mat fra grunnen av. Fordelen idag er at man kan gjøre mange valg og ha god samvittighet. I 1950 var man mer fastlåst. Men trekker man ut det beste fra den tiden og det beste fra dagens situasjon kan det bli bra! Og da velger man slike lyspærer de hadde den gang!
Geir Hellum
Snakket med min mor om gamle dager. Dengang kunne du selv bestemme hvilken belysning du ville ha, å kjøpe melk rett fra bonden var greit og normalt. Posten kom ikke i noen postkasse utenfor huset/leiligheten, men rett inn gjennom brevsprekken i ytterdøra. Kolonialvarer kunne man få levert hjem fra butikken. Var man syk kunne man også få legen hjem på sykebesøk.
Telefonien fungerte helt greit og hadde faktisk færre problemer enn i dag. Det var allslags butikker overalt ikke så langt unna og man trengte ikke sitte en halvtime i bil for å handle. Så at vi har hatt så mye ..utvikling.. siden 1950 er jeg ikke sikker på.
En utvikling har det nok vært, men spørsmålet er vel om alt er og har vært til det bedre.
Mange mennesker jeg snakker med har også hamstret glødelamper, og de er egentlig ikke fanatikere, bare liker ikke eller føler seg utrygge på nye greier. Jeg snakker også stadig med folk som ennå ikke er «gått over til kvikksølv».
Jeg har vært på både Brobekk og Grønmo gjenbruksstasjon og sett på returnerte rør. De ligger i hauger på europall med pallekarm. Noen av rørene er knust og da kan en tenke seg hvilken tåke som driver rundt hodet på folkene der. Og at det er farlig med kvikksølvdamp er jo dokumentert på sidene her. Jeg leste instruksen britiske myndigheter har foreslått ved uhell og knusing: bruk kost og feiebrett og få bitene forsiktig opp i en plastpose. Knyt denne igjen og kast på egnet sted. Ikke støvsug, da blir kvikksølvet fordelt i rommet.
Det er kommet inn mange gode forslag til belysning. Det beste er vel å utnytte dagslyset så godt som mulig og i tillegg bør en være opp om dagen og sove om natten, så sant en ikke har skiftarbeid. Bygninger er ikke godt nok designet for å utnytte lys og varme fra sola. Her finnes det masse å hente og masse gode produkter, men bevisstheten er ikke tilstede i befolkningen, det er kanskje for billig med strøm tross alt.
Kanskje danne en forening som er mot lysrør i private hjem – inntil produsentene klarer å levere uten kvikksølv?
Glad jeg hamstret noen hundre vanlige pærer før de ble fjernet fra markedet.
Aner dere hva som kan skje om dere knuser disse sparepærene og puster inn damp fra kvikksølv og eller kutter dere på glasskårene av disse?
Noen artikler for å underbygge det jeg sier her:
http://www.google.no/#sclient=psy-ab&hl=no&source=hp&q=sparep%C3%A6rer+kvikks%C3%B8lv+skader&pbx=1&oq=sparep%C3%A6rer+kvikks%C3%B8lv+skader&aq=f&aqi=&aql=1&gs_sm=e&gs_upl=1297l1922l2l2032l7l3l0l0l0l0l437l765l3-1.1l2l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=7d33e49fe879bea3&biw=1317&bih=636
Hørte også om en mann som hadde kuttet seg på et glasskår og fikk fullstendig ødelagt foten, den hovnet opp som en gigantisk potet. MEN DE ER TRYGGE OG MYYYE BEDRE ENN DE FORRIGE!!! Naiviteten lenge leve…
Jeg hater å bo i et land der slikt får lov til å forekomme og blir tredd nedover hodene våre ved lov. DET ER KORRUPSJON.
Dette må jo være de beste sparepærene ever!!!! :-)
http://www.youtube.com/watch?v=SBWi3NtND68
Ha ha! Genialt i all sin enkelthet.
Men dette er jo uhört!! Det må man få satt en stopper for, det er jo GRATIS belysning!! ;)
Har sett en lignende «high-tech» lösning i et projekthus der man hadde klart å lede sol lys gjennom rör slik at det ble down-light rundt omkring i huset.
GENIALT!!! rett og slett… Fri energi, 0 i kostnad. Hva med å bringe fri energi inn i hvert hjem i Norge? ;-)
Klart damplamper er bra saker, men de har ikke topp fargetemp og gjengivelse da vet du og dessuten er de fulle av skit og en trenger, som du sier masse rart forkoblingsutstyr. Til gatelys og tuneller finnes det intet bedre per idag. Men kvikksølvet er ulempa da. Hele poenget er liksom det at det enkle er det geniale og at den uønskede varmen og forbruket fra glødelampa ikke er så gæærn likevel siden den varmer opp rommet.
Veldig god ide å starte lampefabrikk, takk for tipset! Men hvordan skal en klare det økonomisk når kineserne gjør alt for en slikk og ingenting, og tilogmed Osram ikke fikk det til? Det er forferdelig synd at vi har lagt ned mesteparten av fabrikkene i Norge og blitt varepushere, økonomer, akademikere og skribenter hele gjengen. Jeg kan absolutt tenke meg mer norsk industri så sant den er miljømessig forsvarlig, og ikke minst kortreiste varer – som holder lenge!
Geir Hellum
»Veldig god ide å starte lampefabrikk, takk for tipset! Men hvordan skal en klare det økonomisk når kineserne gjør alt for en slikk og ingenting, og tilogmed Osram ikke fikk det til?»
Satse på kvalitet. Dvs. forsøke å fiske opp de metoden de brukte for å få pærer til å vare i en »evighet». Jeg tror nok man kan glemme storskala produksjon her i Norge, men man vet da heller ikke…
Mange damplaper har faktisk meget god lyskvalitet. Ofte mye bedre enn de »spare»-pærene som selges.
her er et par pærer jeg bruker til å mobbe de »miljøvennlige» sparepære-brukende naboene mine med, når det er »lysslukkedag».
Den største, En Philips 13212C på 200 Watt, som jeg henger i soverumsvinduet (der som jeg oppholder meg minst, hi hi), og en Osram Concentra på 100Watt.
Slike får man ikke kjøpt lenger.
http://www.freeimagehosting.net/d7b39
Jeg har vel bare et par tips å komme med som KANSKJE kan være brukbare.
For dem som vil ha kraftige pærer som holder lenge og har noe som kan kalles KVALITET, kan en såkallt »damplampe» gjøre susen. Damplamper er av den typen pærer som sitter i gatelykter osv.
Etter det jeg kjenner til, finnes det to hovedtyper på det norske markedet og det er natruim og kvikksølv. Under disse typene igjen, finnes det mange utførelser når det gjelder trykk, wattstyrke, livslengde, utførelse og lyskvalitet. Pærene er ikke akkurat billige men skal ha en garantert livslengde på 10000 timer eller mer. Personlig tror jeg slike lamper/pærer kommer til å bli mer og mer populære, siden vi tydeligvis ikke skal få lov til å ha skikkelig lys hjemme lenger.
OBS. Du MÅ ha en »reaktor» (drossel) forkoblet på disse, eller blir de en liten bombe.
Nå kommer kanskje det mange vil mene er teit:
Kast ikke ALLE de gamle lyspærene. Samtlige av dem kan nemlig repareres. Noe for den 80 år gamle vegglampa nedarvet fra Bestemor?
Dessuten er det vel ingen som nekter noen her i Norge å starte opp en lyspære -fabrikk/verksted, selv om de gamle lyspærene er blitt forbudt der ute i Europa? Bissnisstips for folk som er villige og ikke har ti tommeltotter?
Jo flere varer og variasjoner over samme tema som finnes på markedet jo flere penger tjener leverandørene – inntil et visst nivå. Finnes det få varer, for eksempel bare vanlig Farris tjener en mindre enn hvis det i tillegg leveres med fruktsmak, og div. Men dette funker ikke hvis det blir for mange varianter, da synker salget og det blir bare kluss. Profesjonelle leverandører har folk som kan mye om dette og regner og forsker. Det er derfor ikke alltid slikt at et velassortert utvalg er til forbrukerens beste, men er det butikken tjener mest på.
Dette er komplisert fordi mennesket er slik skapt at man hele tiden forbedrer og forandrer og faktisk er det ganske ofte snakk om virkelige forbedringer. Surpompene eller nostalgikerne kjøper det gamle produktet mens de innovative velger det nye og er prøvekaniner. Så til deg som er fortvilet over skruer og skrutrekkere: det er noe bra med det! Men jeg er plaget av det samme hele tiden, finner bare nye rare skruer jeg ikke husker om jeg har bits eller trekker til og må kjøpe nytt verktøy for sikkerhets skyld.
Til dere som er fortvilet over kvalitet på pærer og strømleverandører vil jeg si at det er en forskjell på før og nå. Tidligere var det slik at produsentene prioriterte kvalitet og tenkte på inntjeningen sekundært. Etter søttitallet og alle ”timetellefolka” som gikk rundt i industrien, samt BI-folka og effektivisering er inntjening rykket opp på første pri og kvalitet ned. Det er om å gjøre å lage ting så dårlig at det akkurat holder garantitiden. En annen ting er at folk i Norge i dag har masse penger og bytter ut tingene sine ofte og enten gir blaffen om de går i stykker eller så merker de det ikke fordi tingene ikke brukes så lenge. Tenk for eksempel om folk hadde brukt syklene sine mer enn noen få ganger, da hadde de merket at kinagodset er ubrukelig. Dekk og gir er fint som nytt, men tåler lite. Nå er det imidlertid lyspærer og rør vi snakker om. Jeg merker alltid lyskildene mine med dato og fører logg over levetid. Det er det ikke mange andre som gjør og resultatet er at en ikke husker. Og her hadde mange leverandører røket hvis forbrukerne hadde holdt kontroll på sakene sine og klaget mer.
Jeg skulle ønske det fantes et menneske eller en organisasjon i Norge som fikk hele befolkningen med på å sabotere strømleverandørene, for de er ihvertfall kun ute etter inntjening; vi skulle slått av all strømmen, fyrt med ved, brukt stearinlys og spist rå grønnsaker! Da kunne de sitter der med verkene sine, he .. he.. Samme skulle vi gjort med busser, T-bane, tog og masse mer, sabotert skikkelig. Det er vi forbrukere som har makta, men vi er en fragmentert gruppe og finner oss i alt for mye sleiperi. Uff altså.
Når det gjelder sparelamper tror jeg myndighetene gjør så godt de kan, men de har dessverre ikke peiling – slik er demokratiet – men det er jo demokrati vi vil ha, ikke teknokrati.
Geir Hellum
Absolutt. Går det ut 90% av energien i form av varme i en stue i et hjem, hva så? Strømmen som produseres er VÅR, og vi skulle ikke betale for normal bruk i en husstand. Vi blir snytt og tatt i rævva som mforbrukere i dette landet hver dag. Og hvorfor må vi betale europas høyeste avgifter på våe EGEN olje? Dette er det uten tvil jødene og bilderbergarane som har fått igjennom. Men nå rakner nok det løgnaktige kapitalsystemet snart, først $, så €. Så får vi forholde oss til ekte verdier, og ikke fiktive monopol/jødepapirer. Kan noen gi meg en realistisk forklaring på at et hus som ble bygd i 1960 for 75 000,- skal gå for 2 mill. nå idag, så å si uten å bli vedlikeholdt? Det går til helvete no snart, sann mine ord. «Vekst» er bare mulig opp til en viss grense, så kan vi ikke bli større (Oppblåst/boligboble osv)
Miljøpærer kiss my ass, forurense verre enn noe annet påfunn.
Riktig det RoKle :)
Det koster 5 øre å produsere 1 KW strøm, de restrerende er det parasitter og psykopater som stikker av med
$ og € kan bli historie fortere en vi aner ifølge eksperter
Nå venter han dårlige tider. Veldig dårlige tider.
– Katastrofen kommer. Det blir en katastrofe av bibelske, episke proporsjoner, sier Robert A, som har vært professor ved tre amerikanske universiteter.
Han viser til en graf fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserves (Fed) avdeling i St. Louis over utviklingen i amerikanske bankers innskudd i sentralbanken utover minimumskravet.
Fra nær null i flere tiår har disse innskuddene skutt i været siden september 2008, og ligger nå på 1600 milliarder dollar, tilsvarende over 9400 milliarder kroner.
Robert A. Haugen argumenterer med at det er først når disse pengene i stedet lånes ut i markedet at Fed virkelig trykker penger og pengemengden skyter i været.
Med bankenes kredittmulitplikator vil pengemengden øke med 16.000 milliarder dollar hvis alt kommer i omløp, hevder professoren overfor avisen.
– Inflasjonen vil skyte i været og dollaren og aksjer stupe
http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2235895.ece
Sparepæren kunne de like gjerne kalt selvmordspæren, skrev flere kommentarer som forklarer det her for noen dager siden men de havnet i spamfilteret og der ble dem liggende :(
Ord som starter på ill og slutter på umati er vist forbudt å skrive på NS :-|
Ett problem med de nye pærene, unntatt ledpærer, er tungmetallet, noe som selvfølgelig er alvorlig i seg selv. Først forsøker en å fjerne helsefarlige produkter pga av deres innhold av kvikksølv, sånn som f.eks amalgan eller termometre og annet måleutstyr med kvikksølv, så påbyr de altså dette som antagelig ikke har så store besparelser eller miljømessig gevinst i hele tatt.
Et annet problem er at disse spare og ledpærene ikke stråler i hele fargespekteret – altså et lys som kan virke sterkt forstyrrende på utskillelsen av melatonin – et stoff som virker positivt for nattesøvnen. Melatonin styrker også imunforsvaret ved at produksjon av hvite blodlegemer øker. Enkelte hevder også at Melatonin har en beskyttende virkning mot kreft.
Blinkingen i lysrør kan også være uheldig for øynene og virke stressende. Og strålingen kan være helsefarlig hvis man befinner seg enn en halv meter eller nærmere over en viss tid.
Når en likevel kjøper sparepærer, bør en velge slike som ligner de gamle gode pæreformede. Disse er skjermet og ikke de uskjermede – dem som ligner sammenkveilete lysrør.
Jeg har nå faset ut den siste av mine sparepærer. (Den fikk sitte i lampa til den takket for seg).
Nå er det bare glødelamper for min del.
Jeg så en svær plakat på Maxbo hvor erstatning av helsegunstige glødelamper med kvikksølvholdige sparebærer med helse-ugunstige frekvenser ble begrunnet med «reduksjon av X tonn utslipp av CO2». Maken til pølsevrøvl.
Dette er klassisk «en god grunn og den virkelige grunnen» påfunn. Den virkelige grunnen er faktisk i strid med våre egne (helse og trivsel) interesser.
Jeg så for ikke så lenge siden et klipp på TV hvor det «smeltingen av nordpolisen» ble slått stort opp. Jeg vil anta at hovedårsakene til at det i de senere årene har vært mer kaldt i Sør-Norge enn i Nord-Norge er de gedigne EISCAT-anleggene på Svalbard og ved Tromsø. Disse anleggene sender ut vanvittige energimengder som bidrar til at atmosfæren og ionosfæren kunstig varmes opp både sommer og vinter.
Dersom målet er å unngå smeltet polis vil det første naturlige tiltaket være å stenge ned EISCAT Svalbard og EISCAT Tromsø (Ramfjordbotn).
Aner vi konturene av et «kretsløp» av reelle årsakssammenhenger og et parallellt «kretsløp» av kunstige begrunnelser…? Det blir for dumt, nå som komplottet er gjennomskuet.
Det største problemet med belysning i dag,om vi ser bort i fra giftinnhold og lysrør,er det enkle faktum at varigheten av produktene ikke er i nærheten av å holde den ca antatte varigheten som står på pærene. For rundt 10-15 år siden skjedde det et eller annet som gjorde at pærer ikke lenger skulle vare lenge,men tvert i mot så kort som mulig,uten at produsenten kunne risikere saksøking. Jeg har to lyspærer hjemme,som er over 45 år gamle,og de lyser enda.Alle andre «pærepunkt» byttes regelmessig rundt 1-2 ganger i løpet av 1-2 mnd.Kan være at en og annen sparepære varer opp til 3 mnd,men det er unntakstilfeller.Dette gjelder de som står i rom der lyset blir slått på og av flere ganger i døgnet.
Utepærene derimot,de k a n stå rundt ett års tid,om det er snakk om en giftig sparepære.
En rask gjennonregning av hjemmets pæreforbruk forleden fortalte meg,at det ble dyrere å bruke «sparepærer» her,enn om jeg hadde benyttet gammeldagse glødepærer. Detet fordi de koster langt mer,og bare står marginalt lengre før de ryker. Det aner meg at varighetsgarantien for sparepærer kun gjelder om du aldri skrur de av. Det er av/på de ikke tåler.For en vanlig glødepære utgjør mye av/på også noe på varigheten,men ikke noe i nærheten av den allergien sparepærer har.
I min barndomshjem kan jeg knapt huske at vi byttet pærer i annet enn lamphettene. De andre sto i årevis. Det er det jevnt slutt på! De er beregnet på å ryke,og det raskt. Og bare så det er nevnt;Osram er ikke et eneste hakk bedre enn noen andre produsenter,og her hjemme har vi svært god og jevn strøm i ledningene,så det er neppe det som er utslagsgivende. Produsentene skal lage penger av det å selge så mye som mulig på dette området også.
Det er altså ikke bare privatmenneskene som er årsak til sløsesamfunnet.Vi har fulgt godt opp,men galskapen starter bestandig hos produsentene.
Uenur! Siden du nevner produsenter vs forbruker (fält navn!) så har jeg lyst til å dra frem noe som viser hvor skrudd ting kan bli når alt blir lagt opp til at vi bare skal kjøpe nytt hele tiden. Jeg var på Jernia for en stund og ville ha noen skruer. Nei, da var det ikke hverken vanlige skruer eller stjerneskruer å få tak i. Nå var det bare posidrive som gjaldt. Orket ikke fly rundt hele byen for å leite etter vanlige skruer, så det ende med at jeg kjøpte to posidrive skrujern og skruer.
Så nå har man altså i tillegg til posidriv, vanlige skrujern, stjerne, unbrako, og et hav av bits. Alt i forskjellige størrelser og fasonger.
Jeg ser jo også at disse jernene og skruene vil gi en positiv drive for produsent og selger. De er ekstremt avhengige av at de passer til akkurat den dimensjonen på skruen.
Om du ikke skal bruke skruene ute,så kjøp dine vanlige P2 (vanlig gammaldags stjerneskru) skruer på Biltema.Du får gode,og uhyggelig mange skruer til en svært lav pris.
(PZ2 betyr pozidrive)
Vi er vel off topic…