Koreakrigen var forferdelig for Koreas befolkning. En regner med at ca. 2,5 millioner mistet livet under krigen som varte fra 1950 til 1953.

Nord-Korea vil ha fredsavtale

1.2K visninger
2 minutter lesetid
1

Nord-Korea har lenge ønsket en fredsavtale med USA og en fjerning av USAs rundt 28.500 tropper i sør for å kunne sette en endelig slutt på Koreakrigen som militært ble avsluttet for mer enn 60 år siden.

USA har aldri villet gå med på dette og sier nå at de har en forpliktelse overfor Sør-Korea.

«Vi vil fortsette å forsikre at alliansen på alle måter er klar til å forsvare Sør-Koreas folk og sikkerheten på halvøya», sier en talsmann for USAs regjering.

Tidligere denne uken sa USAs en representant for USAs regjering at « det er tvingende nødvendig for Nord-Korea å ta meningsfulle skritt mot avvikling av atomvåpen og avstå fra provokasjoner.»

Koreakrigen varte fra 1950-53 og endte med våpenhvile. Men det er enda ikke undertegnet en fredsavtale så juridisk hersker fortsatt en form for krigstilstand på halvøya.

USA mistet ca. 36500 under denne krigen.
USA mistet ca. 36.500 under denne krigen.

Koreakrigen var forferdelig for Koreas befolkning. En regner med at ca. 2,5 millioner mistet livet under krigen.

TV-serien Mash fremstiller krigen nesten som en lek. Krigen var naturligvis også fryktelig for de unge guttene fra USA som måtte delta.
TV-serien Mash fremstiller krigen nesten som en lek. Krigen var naturligvis også fryktelig for de unge guttene fra USA som måtte delta.

Nord-Korea fremstilles som skurken

I våre medier er det Nord-Korea som er fremstilt som skurken i det koreanske dramaet i alle år etter Koreakrigen. Men etter hvert som det demrer for folk at USAs regjering kanskje aldri har vært forkjempere for fred, frihet og demokrati, men har skjøttet USAs storselskaper økonomiske interesser internasjonalt under slike honnørord – kanskje det er på tide å se på Koreakrigen med nye øyne.

Kanskje det er USA som er skurken i dette dramaet og ser seg tjent med at den politiske og militære spenningen vedvarer på den koreanske halvøyen?

USA med dobbeltmoral

Og vi skal legge merke til dobbeltmoralen i uttalelsene her. USA som har stasjonert atomvåpen på den koreanske halvøyen i langt større antall enn det Nord-Korea disponerer og i alle år, krevet at den andre parten skal fjerne sine for en fredsavtale. I praksis er dette å si nei og skylde på den andre.

Den perioden da Nord-Korea ikke hadde slike våpen ble det brukt andre argumenter.

Og hva har egentlig USA der å gjøre? Sør-Korea har dobbelt så mange mennesker som i nord, har en høyt utviklet kapitalistisk økonomi og skal være teknisk langt mer fremskreden enn sine slektninger i nord.

En fredsavtale kan være innledningen på en gjennomgripende avspenning på den koreanske halvøyen, med utvidet kontakt mellom Nord og Sør, noe alle koreanere vil være tjent med. Det vil dessuten åpne opp for en gjenforening på lengre sikt.

Amerikansk soldat i vinterutstyr fra Koreakrigen 1950-53.
Amerikansk soldat i vinterutstyr fra Koreakrigen 1950-53.

Hvis det er slik det fremstilles i vest vil nepotismen (at ledende stillinger blir i slekta) som er fremtredende i Nord-Korea, ikke kunne overleve i nærmere kontakt med Sør.

Det er bare fred og avspenning som vil kunne gjøre slutt på denne fastlåste situasjonen. Og det ser ut til at det er USA som ikke er interessert i det.

Knut Lindtner

Knut Lindtner er pensjonert psykolog og skriver om det som skjer i verden. Slik han oppfatter det, er den informasjonen vi nå får om verdensbegivenhetene så fordreid at det er nødvendig med korrektiver - alternativ informasjon. I virkeligheten er det i dag store mediehus som bestemmer hva som skal skrives og ikke skrives, hvordan det skal skrives, hvilken oppmerksomhet visse begivenheter får og hvilke som ikke får. I vår del av verden eier storkapitalen mediehusene og dermed de «korrekte meningene». Hans artikler er et lite pip i det store koret som må bygges mot trollet.

0 0 stemmer
Artikkelvurdering
Varsle om nye kommentarer
Varsle om
guest

1 Kommentar
Nyeste
Eldste Mest populær
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
Maarit M. Hanssen
Forfatter
8 år siden

Sovjetunionen og Kina kjempet på nordkoreanernes side i Korea-krigen mot USA i Sør-Korea. Kan man si hårfint, at Russland/Kina og USA lever bare med våpenhvile i dag?

« Forrige artikkel

Alle 28 EU-landene har innført grensekontroll

Neste artikkel »

Terrorindustrien: Et skremmende innblikk i et kontroll­samfunn

1
0
Vi vil gjerne ha din mening. Fritt og anonymt.x
()
x