Du leser nå
Hvordan dyrke din egen mat med suksess

5 minutter lesetidHvordan dyrke din egen mat med suksess

­­­Han oppdaget noe som gir fantastisk smakfulle frukt og grønnsaker – uten hardt arbeid. Nå deler gartneren sin suksess med alle. Helt gratis!

Ingenting smaker så godt som den maten en selv har dyrket og stelt med fra et frø. Tålmodighet og jevnlig ettersyn betaler seg med lykkefølelse av å være nær naturens mirakel av en vekstprosess, selv om det for noen kun er en smal balkongkasse som må duge. For de som har tilgang på større areal, er mulighetene mange for å prøve ut ulike jordblandinger som gir best groforhold. Men prinsippet med hvordan dyrke din egen mat med suksess etter gartneren Paul Gautchis metode, er den samme.

Vinteren er så vidt i gang med sine kalde grå farger. Allerede nå lengter mange etter sommerblå himmel, grønt landskap og blomsterengens levende summing av pollinerende små hjelpere. Det føles lenge siden solstrålene varmet kinnet. Hendelsene i verden kan til tider være overveldende. Frenetisk fornektelse av at årets varme årstid er slutt for i år, kan døyves ved å holde ukene stappfull av gjøremål. Som et slags oppbyggende momentum til årets siste uke hvor en skal «kose seg glugg i hjel» hjemme i sitt lune hi og ta igjen det fortapte pusterom som en ikke fikk tid til i den travle høsten, tar mange nå den siste innspurten av arbeid og sosiale sammenkomster.

Høstens blader er næringsrik mat for jorden

Høstens blader er næringsrik mat for jorden

Da kan det være godt å ta et lite deilig avbrekk av nytelse og drømme seg bort til et sted hvor alt er fredfullt, vakkert, og, bokstavelig talt, jordnært. For hageeiere, og alle som er interessert i frukt og grønnsaker, enten det er å spise eller dyrke sin egen mat, viser denne dokumentaren hvordan du kan få de beste avlinger med riktig metode. Hva er vel bedre enn å bruke vinterens gustne, kalde dager, til å planlegge neste års glede ved selvdyrket mat. Hvem vet, kanskje en dag vil det å dyrke din egen mat være viktigere enn vi i dag tror?

Hvordan_dyrke_din_egen_mat_med_suksess_kart_Ji_Douglas

Suksessen ligger som alltid i forarbeidet

Gartneren Paul Gautchi har funnet en dyrkningsmetode som er så nært opp til naturen som mulig, med fantastisk resultat, og best av alt – minst mulig hardt arbeid, etter at grunnlaget er gjort! Menneskets påfunn av en dyrkningsmetode, som gir ryggvondt og utslitte kropper, viser hvor tungvint og hardtslitende metoden er. Paul Gautchi oppdaget hvilken intensjon Gud må ha hatt for menneskeheten i Edens hage. Da mennesket begynte å pløye jorda, startet arbeidet for alvor, i stedet for å gå å sanke og plukke maten som var i nærheten. Noen av de viktigste utfordringene som landbruket står overfor i dag inkluderer jordsmonnet, gjødsling, vanning, ugrasbekjempelse, skadedyrbekjempelse, vekselbruk, og PH problemer. Disse problemene eksisterer ikke i naturens uberørte tilstand, ei heller på gården og i frukthagene til gartneren Paul.

Hvordan_dyrke_din_egen_mat_med_suksess_sellerirotjpg

Hvordan dyrke din egen mat med suksess

Gartneren funderte over om det var meningen at mennesket skulle jobbe og slite i åkeren, og sitte igjen med en ikke så stor avling. En tur ut i skogen var det som satte Paul Gautchi på sporet av sin oppdagelse. Planter som vokser vilt blir ikke stelt og passet på, og allikevel vokser de friskt og frodig. Plantene finner sin naturlige plass å vokse på under de rette forholdene. Et nærmere studiet av skogens vekstvilkår satte Gautchi på idéen, som han forklarer nærmere om i filmen.

Store poteter er lett å få opp i jordmonnet i hagen til Gautchi

Store poteter er lett å få opp i jordsmonnet i hagen til Gautchi

Suksessdokumentaren sett av millioner

Siden utgivelsen i 2011, har filmen Back to Eden blitt sett online over 2,5 millioner ganger i 218 land.

Den har blitt omtalt av blant annet National Gardening Association, Organic Consumers Association, og av den amerikanske osteopaten Dr. Mercola, og den har deltatt på Grow Your Own Food Summit (2014), The Ecology of Food Exhibition (2012), og ble offisielt utvalgt av Awareness Film Festival (2011) og ble hyllet da den vant prisen under Green Unplugged Film Festival (2013).

Filmprodusenten heter Sarah & Dana Films, og har gjort en kreativ jobb med visuelle forklaringer i hvordan å dyrke din egen mat med suksess. En inspirerende film for såvel små som store hagedrømmere.

Her er en smakebit. Dokumentaren i sin helhet kan sees uten registrering eller kostnader: HER.

Det er nå etablert Back to Eden hager i mange land. En oversikt finner du på hjemmesiden til filmen. Back to Eden dyrkere deler velvillig sine erfaringer. For de som ønsker å holde lokale visninger av filmen med besøk av Back to Eden representantene Sarah og Dana, for å lære mer, er dette også mulig. De har allerede reist verden rundt og videreformidler det de lærte av Paul Gautchi under det 10 måneder lange oppholdet på gården under filmopptaket til dokumentaren.

Her er fremgangsmåten beskrevet for hvordan å legge grunnlaget i din egen hage og dyrke din egen mat på en organisk måte.

Produsentene har gjort dokumentaren gratis for alle til å se. Den kan også sees med norsk tekst ved online streaming. På hjemmesiden og forumet er det et vell av støtte til de som vurderer å gå i gang.

Et Back to Eden Nettverk er ennå ikke startet i Norge. Finn hverandre under denne artikkelen eller på Back to Edens egen hjemmeside her.

Uten å være noe i nærheten av å være ekspert på landbruk, men har vært hobbyinteressert i å dyrke til eget bruk og dele med naboer, kan jeg varmt anbefale gartneren Paul Gautchis fremgangsmåte. I et frittstående prosjekt hvor denne dyrkningsmetoden ble anvendt, fikk jeg egenhendig ett års erfaring med de muligheter denne metoden gir.

Back to Eden hager etableres i fullt jordsmonn

Back to Eden hager etableres i fullt jordsmonn over store deler av verden.

Bli en av de opplyste blant 111.000 månedlige lesere

Om forfatter
Flettfryd Bergfletten

Ethvert menneske må vite hvilke drivkrefter, synlige eller ikke, som former sin omgivelse og hverdag. Uten denne viten kan mennesket ikke vite hvem som egentlig styrer og bestemmer, ei heller forstå hvordan en maktelite opererer. Hva, hvem, hvordan og hvorfor er spørsmålene som må stilles ̶ og forsøkt besvart. Artikkelen er Copyright © Flettfryd Bergfletten. Utdrag fra artikkelen kan brukes med henvisning til forfatter og Nyhetsspeilet. Ved bruk av hele artikkelen, vennligst kontakt forfatter.

4 kommentarer Bli med i diskusjonen

Bli med i diskusjonen

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *