Andeby – uskyldig moro eller destruktive baktanker?

Du leser nå
Andeby – uskyldig moro eller destruktive baktanker?

10 minutter lesetid

Hva er spesielt med Andeby? Da tenker jeg ikke på det som appellerer, men det vi kanskje ikke reflekterer over. For noe er egentlig råttent med Andeby. Er det baktanker med tegneserien? Vil du vite hvilke, les mer…

Fra 1959 og frem til 2014 har 100.000-vis av norske barn lest Donald Duck & Co ukentlig, nå kommer bladet ut annen hver uke. Donald har gledet mange, meg selv inkludert, uansett om det var Onkel Skues gjerrighet, Mikkes klokskap eller Klodriks dumskap. Men bak den idylliske kullissen lurer dessverre en slu agenda, som har påvirket alle lesere – ubevisst. Det følgende vil ikke bli en Disney-klassiker til glede for nye lesere.

Hvis vi går inn og analyserer hver enkelt karakter og status, er det slående hvor likt ett enkelt element er.

Kort om Andeby-universet

Donald, hovedrolleinnehaver i Andeby, har kort lunte, er velmenende og arbeidsom på margarinfabrikken, men ganske uheldig. Han har ansvaret for sine tre nevøer; Ole, Dole og Doffen, og har nært slektskap til byens rikeste mann, sin onkel Skrue, samt bestemor Duck. Donald beiler på Dolly, men det blir aldri et forhold, så han er og forblir singel.

Ole, Dole og Doffen er trillinger, og barn av Donalds søster, Della. De tre brødrene er litt ustabile, da de noen ganger opptrer rampete, mens andre ganger moralske, der de påtar seg voksenrollen. De er ivrige medlemmer av Hakkespettene, en speidervariant, og er stort sett rundt sin onkel, uansett hvor i verden han måtte befinne seg. Disse er litt unge for forhold.

Fetter Anton er Donalds rake motsetning, da han er lat, arrogant og heldig. Det eneste punktet han ikke er heldig på, er overfor Dolly, som han også beiler på. Så også han er og forblir singel.

Dolly er den fine, fjonge og fornemme, og har av og til ansvaret for sine nieser; Hetti, Letti og Netti. Hun søker vekselvis Donalds eller Antons gunst, men klarer ikke å bestemme seg. I dette vakuumet er og forblir hun singel.

Mikke Mus er den smarte, detektiven som bistår den noe hjelpeløse politimester Fiks i å rydde opp i Andebys kriminelle underverden. Mikke har ofte ”hjelp” fra kompisen Langbein, og har sin hund Pluto som selskap, eller så er hans to nevøer, Tipp og Topp, i nærheten. Mikke er begeistret for Minni, men han har aldri tatt skrittet fullt, så hun er tydeligvis ikke musen for ham. Mikke er og forblir singel.

Minni Mus er annerledes enn Dolly, da Minni er mer huslig, rund i kantene og mild i sin karakter. Minni har bare en beiler å forholde seg til, og venter forgjeves på frierier fra Mikke, så hun lever også alene.

Langbein

Det pleier å være baktanker ved bruk av Illuminati-symboler

Langbein, som er en rotte, er den enkle, klønete, men godlynte og trofaste. Han har ingen spesielle evner, bortsett fra når han får i seg noen spesielle peanøtter fra egen hage, og blir Super-Langbein. Langbein er mye sammen med Mikke, der de løser saker sammen, ellers er hans univers ganske smalt. Han er singel og bor alene.

Skrue McDuck, eller onkel Skrue, er byens ultrarike, der han oppbevarer sin første tjente 10-øring i et monter, og bader i mynter og sedler i sin pengebinge. Han eier mye, også margarinfabrikken Donald jobber på. Skrue har nære familiebånd til Bestemor Duck. Han er mest opptatt av å vokte formuen, og er derfor singel.

Petter Smart er oppfinneren, byens svar på Nicolas Tesla, og har kommet med mange gode og mindre gode ideer, som flymobil, et apparat som kan fotografere 20 år inn i fremtiden, en maskin som oversetter dyrespråk, gullfinner, regnbuetang og svarte lyspærer. Som andre oppfinnere er han ensom, og for å bøte på det lagde han ”Lille Hjelper”, en liten metallfigur med lyspære som hode. Petter har en nevø, Newton, som opptrer av og til når Petter ikke er smart nok. Petter Smart er ikke and, men kylling. Kanskje det er derfor han ikke får seg kjæreste/kone, for også han er singel.

Bestemor Duck er god, raus og arbeidsom på gården hun driver, så si alene, da gårdsgutten Guffen Gås (singel) er lat som dagen er lang. Hun regnes som Duck-familiens overhode og samlingspunkt, og svært flink til å lage pai. Bestemor er mor til Didrik og Dora, som er henholdsvis Donalds pappa og Antons mamma. Etter at Hilmar Duck, Bestemors mann, døde, har hun vært enke og således singel.

Klodrik er vimsete og klossete, dog ganske belest, men opprinnelig ikke medlem av Duck-familien, da han ikke var en av tegneren Barks’ karakterer. Klodrik er, som de andre, singel.

Moby Duck er/var Andebys sjøulk, med beina godt plantet på dekk. En sjømann har kanskje en brud i hver havn, men Moby har ingen kvinnehistorie å vise til, og derfor singel. Da hvalfangst er kontroversielt enkelte steder har den eneste anden med bukseklær blitt fjernet fra Andeby-sortimentet. Moby Duck er for øvrig ganske likt Moby Dick, historien om den besatte hvaljegeren, som skulle fange fisken som tok beinet hans, men som kjent endte det omvendt.

Dette var en kjapp gjennomgang av de mest sentrale karakterene i Andeby. Noen vil sikkert savne B-gjengen, Politimester Fiks, Spøkelseskladden, Lille-Ulv og Store-Ulv, de tre små grisene, Magica fra Tryll, Skaftetryne, Rikerud, m.fl, men det får så være, for det er ikke poenget. Donald, fetter Anton, Petter Smart, Mikke, Langbein, Mody Duck, Klodrik, Guffen, Minni, Dolly, Skrue, Bestemor Duck, Svarte-Petter, Mikro-Midas, Madam Mim m.fl. har minst én ting til felles; de er single. Ole, Dole og Doffen, Hetti, Letti og Netti har ingen (synlige) mødre eller fedre, bare onkler og tanter. Nå har riktignok Langbein en sønn, Max, men de er omtrent ikke sammen, og Klara og Klaus (ku og hest) er kjærester, men de bor ikke sammen. Hvorfor er det ingen virkelige familier, bare single? Hvorfor er sønner og døtre erstattet med nevøer og kusiner? Er Snipp og Snapp to brødre, et søskenpar eller et homsepar, det vites egentlig ikke? Alle endene i Andeby dekker fjærene sine med overdel, men bukse bruker de ikke.

En ting er sikkert, dette er ikke tilfeldig, for det er slik skaperen(e) av Disney-universet har ønsket det. Hvorfor har de det? Hvilke konsekvenser har dette hatt? Selv om vi ikke liker det: alt det vi ser, leser, hører, lukter og føler påvirker tankene og holdningene på ulike måter.

Mikke_mus

Endringene i samfunnet

Da er det kanskje lettest å se på utgangspunktet, å kikke Walt Disney, som grunnla Andeby, nærmere i kortene, og se om det kan være noen baktanker. Disney var kjent som en kravstor, detaljorientert tyrann, som likte best å jobbe på kvelden og natten. Han har gjemt sitt eget ansikt under en av karakterene i Andeby, kan du gjette hvilken (svaret* finner du nederst)? Disney var også en 33 grads frimurer, og enkelte mente han hadde sympati for Hitler og nazismen, men det er aldri blitt verifisert. Det som kanskje er mindre kjent var hans legning som pedofil og troende satanist – disse to tingene henger ofte sammen. Pedofile vil gjerne ha barn for seg selv, og satanister vil gjerne destruere det naturlige i samfunnet, i dette tilfelle familien. Definisjonen på en familie er pappa, mamma og deres barn, en familie kan ikke bestå av en forelder eller to likekjønnede foreldre. Så dette har helt klart vært et av målene til Disney: å normalisere det at voksne lever alene, sammen med andre barn enn sine egne. Vi har etter to generasjoner med Donald & Co fått en skillsmisse-rate på litt over 40 %. Flere vokser opp med kun en forelder, og etter hvert har noen barn to foreldre av samme kjønn. Nå skal ikke jeg legge all skyld på Disney, men påvirkning og innflytelse har serien uten tvil hatt.

Det andre som normaliseres er figurene i byen ikke klarer å holde seg til en partner eller bestemme seg. Både ”menn og damer” i serien bor alene, og de klarer ikke å ta avgjørelser om forhold eller gifte seg. For 60 år siden var det ganske unormalt at kvinner flyttet hjemme ifra uten å flytte sammen med sin (kommende) mann. I dag ser vi at damene flytter hjemmefra omtrent i samme alder som menn, begge kjønn har løse forhold, og en del forblir ugifte og barnløse. Den familiestrukturen vi ser i samfunnet i dag, er den samme strukturen som i alle år har vært normalt i Andeby.

Den tredje forledelsen er at skurker er synlige, enten med B-gjengbriller eller maske, og de bor primitivt, utfører tyverier og blir alltid tatt. Men slik er det ikke. De største tyvene bor pent, har fine klær, ferdes i de høyere kretser og benytter ofte livvakter, og blir aldri arresterte og dømte.

Det fjerde som er normalisert er lett påkledning og nudisme. Mikke går toppløs, Minni oftest med lårkort skjørt, mens endene går kun med topp og rumpen bar. Å gå kledd slik var uhørt for 50 år siden, i dag gjør omtrent alle i Norge det. Gatene flommer med folk med naken hud når været tillater det (og ikke tillater det), og nudisme/naturisme har blitt mer og mer vanlig. Nok en endring med andre ord siden Donalds inntog.

Det femte er fraværet av Gud, i motsetning til i for eksempel Simpson, som har en svært religiøs nabo (Flanders), samt at Springfield har prest (Lovejoy). Det er ingenting åndelig eller spirituelt i Andeby. Derimot har de et forhold til penger, og spesielt Donald ser frem til å arve Skrue, som horder gull og penger. Så de dyrker mammon, ikke Gud, i Andeby, hvilket er akkurat slik en satanist ønsker. Det norske folks forhold til Bibelen og Gud har dalt i takt med antall år Donald har vært i butikkhyllene. Disney har uten tvil hatt innflytelse på leserne, og dermed oppnådd sin hensikt.

Før jeg får illsinte kommentarer om at Disney ikke alene har hatt så stor påvirkningskraft, vil jeg skynde meg å si at Donald-serien er én av flere kilder. Nå vil sikkert enkelte hevde at Donald & Co er uskyldig underholdning, men det kan da være på sin plass å nevne at det sammensatte ordet ”underholdning” kommer fra å ”holde under”.

Spørsmålet stilt i ingressen har svaret: Disney hadde baktanker med tegneserien, fordi du skal formes til å tro og mene at Andeby er normalt. Men normalt betyr ikke at det er riktig.

* Svar: Walt Disney har gjemt ansiktet sitt under kappen til Spøkelseskladden. Leser du symbolikken?

Til alle småbarnsforeldre: hold barna unna Disney, da underholdningen deres har baktanker og negativ effekt!

http://theconspiracyzone.podcastpeople.com/posts/32979

http://www.itsaboutthattime.net/art/disneydeception.html

http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/Why%3F:Mickey_Mouse_Is_Corrupting_Our_Youth_And_Destroying_Our_Childhoods

http://www.jesus-is-savior.com/Evils%20in%20America/Hellivision/walt_disney.htm

http://bestforfilm.com/film-blog/10-reasons-disney-are-unspeakably-evil/

http://www.theforbiddenknowledge.com/hardtruth/the_disney_bloodlinept1.htm

http://vigilantcitizen.com/

P.S. Disney-konsernet har vært brukt som et organ for CIAs tankekontroll-program Monarch (en del av MK Ultra), ut fra det som er blitt offentliggjort, fra begynnelsen av 1970-tallet. Jeg oppfordrer leserne til på egenhånd å finne ut av dette, da emnet ikke omfatter artikkelen. Tilsvarende gjelder de sublime (skjulte/bakenforliggende) tegnene/symbolene som dukker opp i de siste års filmer fra Disney.

Bli en av de opplyste blant 111.000 månedlige lesere

Hvor godt likte du artikkelen?
Topp
29%
Opplysende
43%
Inne på noe
4%
Usikker
4%
Dårlig
9%
Om forfatter
Johannes Kvam

Samfunnsinteressert akademiker i 40-årene, som vet at «noen» endrer terrenget for at virkelighetens kart skal stemme. Samtlige artikler er opphavsrettbeskyttet/copyright. Alle kan kopiere deler av mine artikler, så lenge det henvises til denne nettsiden og forfatter. Ønskes en hel artikkel publisert på trykk eller annen nettside, vennligst kontakt forfatter.

Kommentarer

14 kommentarer på "Andeby – uskyldig moro eller destruktive baktanker?"

avatar
Sorter på:   Nyeste | Eldste