Samfunn
Du leser nå
27 svikter i den offentlige innsatsen før og under 22. juli-terroren
Skrevet av
Hans Gaarder16. 04. 2012
Skyting_utoya_Jens_under_rose_oslobombe
66547 40847 494

27 svikter i den offentlige innsatsen før og under 22. juli-terroren

Av Hans Gaarder16. 04. 2012
16.april begynte rettssaken mot massedrapsmannen Anders Behring Breivik. Det skjedde svært mye svikt i politiarbeidet og det tekniske nødapparatet 22. juli. Spørsmålet mange sitter igjen med er: Hvorfor?!

Det var påfallende mye svikt i den offentlige innsatsen under det doble terrorangrepet 22. juli i fjor. Dette er mildt sagt oppsiktsvekkende sett i lys av at Norges regjeringer under Bondevik og Stoltenberg har hatt antiterror-arbeid som en av Norges viktigste prioriteringer etter 11. september 2001.

Svikt nr. 1: Politiets helikopterteam hadde fått ekstra sommerferie

Helikoptermannskapene hadde fått fire ukers sommerferie for å spare penger.

Budsjettkutt førte til store mangler i politiets beredskap under terrorangrepene 22. juli. Likevel satt politiet igjen med 227 millioner kroner i ubrukte midler i fjor.

Se Aftenposten her og her

Svikt nr. 2:  Politiets alarm PC-er var slått av 22. juli

Flere politidistrikter hadde ikke på PC-en da Kripos sendte ut riksalarmen etter terroranslaget mot regjeringskvartalet. Det er et klart brudd på instruksen.

Se VG

 

Svikt nr. 3:  Det var bare 4 politifolk på vakt i Oslo da bomben smalt

– Det var en meget tynn bemanning den ettermiddagen, sier lederen av Oslo Politiforening, Sigve Bolstad.

Ved Sentrum politistasjon, som har ansvar for hele Oslo sentrum, ambassadene og Regjeringskvartalet, var det bare fire polititjenestemenn på vakt fredag 22. juli kl. 15.25.

Se Aftenposten


Svikt nr. 4:
  Politiet i Oslo måtte rykke ut uten våpen og samband

Politiet måtte rykke ut uten våpen og samband. Bare et par uker tidligere hadde nemlig alle etterforskere og andre som ikke daglig har utetjeneste, fått beskjed om å levere inn sitt personlige utstyr, skuddsikre vester og utstyrsbelter.

Se Nettavisen

 

Svikt nr. 5: Spesialtrent terrorenhet ble ikke varslet etter bombeangrepet

En av politienhetene som er spesialtrent til å rykke ut ved terrorangrep i Oslo, skal ikke ha blitt varsla da bomba gikk av utenfor regjeringskvartalet.

Det opplyser sentralt plasserte politikilder overfor NRK.

De forteller at spesialtrente politifolk i en egen utrykningsenhet i Oslo, som skal kunne bistå beredskapstroppen, aldri ble samkjørt i forbindelse med terrorangrepene den 22. juli.

Utrykningsenheten (UEH) består av politifolk i vanlig tjeneste med ekstra kompetanse, og ville gitt politiet i Oslo ekstra mannskaper med kunnskap i å håndtere terrorangrep, sikring av bygg og andre skarpe oppdrag.

Se NRK.no

 

Svikt nr. 6:  Det tok 77 minutter før det ble slått riksalarm

Det tok 77 minutter før det ble slått riksalarm 22. juli.

Det tok to timer og 36 minutter før grensekontroll ble beordret iverksatt.

Se VG

 

Svikt nr. 7:  Nødoppringninger fra Utøya kom ikke gjennom

Alvorlig systemsvikt ved politiets nødtelefon 112. Svært mange ungdommer tok opp mobiltelefonen og slo politiets nødnummer 112, men både mobiltelefonsystemene i området og den lokale 112-sentralen klarte ikke å ta unna pågangen. Da ringte ungdommene til familie og venner over hele landet.

De pårørende ringte så til nødnumrene fra der de var, og kom til 112-sentraler over hele landet.

Geir Johnsen i Lavangen Arbeiderparti  ringte 112 flere ganger uten å få kontakt. Etter å ha slått første telefon 17.26 kom han endelig gjennom klokken 17.30. Det som skjedde da var at jeg rett og slett ikke ble trodd da jeg fortalte hva datteren på Utøya fortalte meg. Jeg fikk beskjed om at hvis dette var tilfelle, så fikk barna ringe selv, sier Johnsen.

Se NRK.no her og her

Svikt nr. 8: Lokalt politi måtte bruke startkabler for å få igang utrykningsbilen

Innsatsleder Håvard Gåsbakk i Nordre Buskerud politidistrikt måtte bruke startkabler for å få igang utrykningsbilen.

Se VG

 

Svikt nr. 9:  Politihelikopterteam meldte seg til tjeneste umiddelbart men ble ikke benyttet

Politihelikopteret sto klart og mannskaper var tilgjengelig rett etter terrorangrepet mot Regjeringskvartalet. De ble bedt om å vente med å komme.

Politihelikopter var tilgjengelig med mannskap og skarpskyttere men ble ikke benyttet

Mannskapene, som hadde fått fire ukers sommerferie for å spare penger, var hjemme og meldte seg frivillig til tjeneste straks de hørte nyheten om bilbomben og på Gardermoen sto helikopteret klart.

Se Aftenposten

 

Svikt nr. 10:  De første politifolkene som kom til Utvika prøvde ikke å komme seg til Utøya

Via sambandet fikk de to betjentene flere beskjeder fra aksjonslederen, som da satt i bilen på vei mot Utøya. Idet de var i ferd med å nærme seg ferjeleiet til MS Torbjørn (i Utvika), fikk de beskjed om å observere hva som skjedde. Patruljen var fremme ved kaia rundt klokka 17.52.

Se Dagbladet

Den første politipatruljen som kom fram til Utvika klokka 17.52, var tungt bevæpnet, bekrefter politiet.

De to betjentene har fått kritikk fordi de ikke rykket direkte ut til Utøya, i tråd med politiets beredskapssystem «skyting pågår» der det heter:

«Ved melding om at skyting pågår i tett beferdet område (innendørs eller utendørs) skal politiet gjøre alt for å stoppe gjerningspersonen (-e) så raskt som mulig, slik at uskyldig tredjepart blir minst mulig skadelidende. Politiet må derfor raskest mulig gjøre klar til å gå direkte inn i aksjonsfasen»

Se ABC Nyheter her og her

 

Svikt nr. 11: Politiet lovet på telefon at helikopterassistanse var på vei

Håvard Vederhus var leder for Oslo AUF og et av Norges største politiske talenter. Han reddet selv liv på Utøya, før han ble drept av Anders Behring Breivik.

I boka «Da terroren rammet Norge» hevder journalisten Kjetil Stormark at Håvard Vederhus fra politiets nødtelefon fikk beskjed om at politiet var på vei i helikopter. Han etterlyste helikopter og bistand fra Forsvaret i gjentatte tekstmeldinger til familien. «Politiet sier at de er på vei på alle måter, i bil, båt, helikopter, alt. Så vi må bare vente til de kommer», sa Håvard Vederhus til andre AUF-ere rundt ham etter sin andre samtale med politiet.

Håvard Vederhus ble drept på Utøya etter å ha sørget for å bringe flere AUF-ungdommer i sikkerhet og etter å ha fått forsikringer på mobilen om at politiet var på vei i helikopter

Det var første gang siden skytingen begynte at han hadde et lite anstrøk av optimisme i stemmen. Klokka 17,52 sendte Vederhus SMS til sin bror:
«Politiet er på vei i lufta og på land. Vi er bare redde, våte og flere er skadde», skriver han.

Se Dagbladet

 

Svikt nr. 12:  Politifolkene i Utvika prøvde ikke å få tak i båt

Politiet seier dei leita, men ikkje fann båtar til å ta dei den kortaste vegen over til Utøya 22.juli. – Det er sårt å høyra, seier Jørn Øverby som var ein av dei første båtførarene på fjorden under AUF-massakren.

Se nrk.no

 

Svikt nr. 13: Politiet i Asker og Bærum hadde en ledig bilpatrulje som ikke ble benyttet

Politiet i Asker og Bærum hadde alt de trengte for å stoppe Anders Behring Breivik før han kom til Utøya, til og med en ledig patrulje. I stedet prioriterte de andre oppdrag. Se TV2

 

Svikt nr. 14: Politipatrulje fra Drammen fikk beskjed om å kjøre forbi Utøya

«Politi fra Drammen fikk beskjed om å kjøre forbi Utøya mens skyting pågikk. Halvparten av styrken nektet å følge ordren,»

Se Drammens Tidende

Tre biler med til sammen åtte politifolk på vei fra Drammen til nabodistriktet for å hjelpe kollegene. Underveis fikk de beskjed over politiradioen at de skulle møte på politihuset i Hønefoss. Nordre Buskerud politidistrikt ønsker ikke å kommentere ordren om å møte på politistasjonen i Hønefoss.

Se Dagbladet

 

Svikt nr. 15: Beredskapstroppen slet med å kommunisere med lokalt politi pga TETRA-nettet

Da beredskapstroppen var på vei til Utøya fra Oslo 22. juli opplevde de kommunikasjonsproblemer med Nordre Buskerud-politiet.
Et problem var at Oslo-politiet bruker det nye digitale nødnettet (TETRA), mens Nordre Buskerud brukte det åpne, gamle analoge nettet.

– Jeg vet at kommunikasjonsproblemene ble opplevd som frustrerende for politifolk som var med på aksjonen, sier politidirektør Øystein Mæland til Dagbladet.

Se Dagbladet

De lokale politi- og redningsenhetene på Ringerike (øverst i oversikten) er ikke tilknyttet det nye TETRA-nettet ("Nødnett"). Beredskapstroppen benyttet også TETRA. Dette vanskeliggjorde kommunikasjonen mellom nødpersonale fra Ringerike og forsterkninger fra Oslo og andre områder.

Politiet måtte bruke faks under redningsarbeidet på Utøya.

I redningsarbeidet på Utøya opplevde redningsmannskapet store kommunikasjonsproblemer fordi politiet som ledet operasjonen ikke kunne bruke det nye nødnettet. Dermed måtte politiet i Nordre Buskerud politidistrikt gi beskjeder over ukryptert nett, mobiltelefon, e-post og faks.

I timene mens dramaet foregår på Utøya sitter radioamatør Finn Johannessen klistret til kommunikasjonsradioen sin og lytter til nødetater som bruker ukrypterte kanaler.

I lang tid hører han fortvilte stemmer fra ambulansetjenesten som forgjeves forsøker å få kontakt med politiet:

Ambulansepersonell står og venter på beskjed om hva de skal gjøre utenfor Utøya.

Det analoge nettet var til lite hjelp utenfor Utøya.

– Operasjonsleder i AMK var nesten i panikk: «Hvor er politiet, hvor er politiet», forteller radioamatøren til NRK.

– Så operasjonsleder forsøkte mange ganger på få tak i politiet?

Forferdelig mange ganger, svarer Johannessen.

Se nrk.no

 

Svikt nr. 16:  Beredskapstroppen fikk beskjed om at det ikke var båter i Utvika

http://www.youtube.com/watch?v=hH5oXM76wbA&feature=related

Feilaktig informasjon fra lokalt politi skal ha ført til at verdifull tid gikk tapt da beredskapstroppen skulle rykke ut til Utøya.

Klokka er cirka 18.06 fredag kveld 22. juli, og beredskapstroppen fra Oslo har akkurat kommet til Utvika camping.

Om lag 600 meter ut i fjorden dreper Anders Behring Breivik ungdommer på Utøya.

Tre biler med tungt bevæpna politifolk, spesialtrent til å takle skyteepisoder, stopper lokalt politi, ruller ned vinduet og spør om det er båter der.

Etter det NRK erfarer er svaret de får «nei». Men kun et steinkast unna der politiet først stoppet ligger ei småbåthavn. Vitner sier til NRK at det lå rundt 20 båter der fredag kveld.

Se nrk.no

 

Svikt nr. 17: Beredskapstroppen ankom Utvika, snudde og kjørte videre

Men beskjeden om at det ikke fantes båter der gjorde at de tre bilene fra beredskapstroppen snudde.

Se nrk.no

Politifolk visste ikke hvor de skulle, og måtte snu bilene sine flere ganger under utrykningen til Utøya. Det går fram av en ny bok om 22. juli.

Se nrk.no

Flere biler fulle av bevæpnede politifolk raste av gårde med retning Utøya den 22. juli, både fra politihuset på Hønefoss og beredskapstroppen fra Oslo.

– Hva er det som er oppmøtested, spurte en kvinnelig politibetjent over sambandet til Nordre Buskerud politidistrikt i de hektiske minuttene mens skytemassakren pågår ute på Utøya.

– Ute ved kaia er oppmøtested for ambulanser, er svaret som kom fra politiets operasjonsleder.

– Hva er det som er oppmøtested for politiet, må politibetjenten igjen spørre.

Andre patruljer var da på vei sørover fra politihuset på Hønefoss med politibåten på henger, og beredskapstroppen kjørte så fort det var mulig fra Oslo.

– Jeg syntes det tok lang tid før politiet kom. Vi tenkte at de sikkert var kjempeopptatt med det i Oslo og at de nok uansett hadde fått beskjed. De kom etter hvert, men så reiste de igjen.

Se VG

Video som viser beredskapstroppen som snur på Utvika camping (anbefales uten lyd)

 

Svikt nr. 18: Flere helikoptre kunne ha vært benyttet

Flere helikoptre kunne bistått politiet fredag 22. juli. Men det tok timer før noen av dem var i luften over Utøya. – Vi kan kritiseres for ikke å ha fått politihelikopteret i luften tidligere, sier Johan Fredriksen, stabssjef i Oslo politidistrikt.

Se Aftenposten

 

Svikt nr. 19: Forsvarets helikoptergruppe ble terrorvarslet 40 min før Utøya-skyting

Forsvarets helikoptermannskap ble terrorvarslet 40 minutter før Utøya-skyting.

Kilder sier til TV 2 at de første mannskapene som tilbød seg å komme på jobb ble avvist.

Se TV2

 

Svikt nr. 20: Forsvarets antiterrorsoldater i verdensklasse ble aldri utkalt

Politiet bekreftet på en pressekonferanse at de hadde «uformell kontakt» med beredskaper stasjonært på Rygge lufthavn under angrepet på Utøya.

Forsvarets helikopter var først i lufta etter at gjerningsmannen var pågrepet på Utøya. Forsvarets antiterrorsoldater i verdensklasse ble aldri utkalt.

Se Dagsavisen

Samarbeid mellom politiet og forsvaret i terrorsituasjoner har lenge vært prioritert av Norges regjeringer (faksimile fra regjeringen.no)


Svikt nr. 21:
11 helikoptre var i aksjon etter at Breivik var tatt – ingen gjorde nytte før pågripelsen

Til sammen elleve helikoptre seks ambulansehelikoptre og fem fra Forsvaret, var i aksjon i timene etter terrorangrepet på Utøya.

– Det første helikopteret ble alarmert klokka 17.35 fra basen i Lørenskog. Det ankom Utøya-området klokka 17.55 og kunne landet der hvis det hadde fått klarering fra politiet, sier daglig leder Øyvind Juell i Statens luftambulansetjeneste ANS til NTB.

Se ABC Nyheter


Svikt nr. 22:
Politiet satte ut gummibåten 8,5 km fra Utøya

Politiet satte ut gummibåten på Storøya – 8,5 km fra Utøya.

Nye kartmålinger fra Hole kommune viser at politibåten ble satt ut 8,5 kilometer unna Utøya. Det er mye lengre vekk enn det man hittil har fått inntrykk av.

Politibåten ble satt på vannet ved Strandveien, om lag 8,5 kilometer fra Utøya. Utsettingsstedet er langt nord i Steinsfjorden, på høyde med Steinsletta på veien mot Hønefoss.

Lokalkjente rundt Tyrifjorden reagerer med forbauselse når Aftenposten forteller hvor langt vekk politiaksjonen egentlig startet fra.

– Det er ganske utrolig at båten ble satt ut så langt vekk fra Utøya, sier Jørn Øverby, som var en av de første båtheltene på fjorden 22. juli. Mellom 17.40 og 18.10 kjørte han frem og tilbake mellom Utøya og fastlandet og reddet 25-30 ungdommer

Se Aftenposten

 

Korteste vei fra fastlandet til Utøya er fra Utvika, 670 m. En "kontrollmåling" viste at det var vesentlig lengre fra Utøya og til stedet politiets gummibåt ble sjøsatt enn 3,6 km. som først ble opplyst av politiet

 

Svikt nr. 23: Politiets gummibåt begynte å ta inn vann allerede da de dro fra Storøya

Politibåten brukt av mannskapene i Nordre Buskerud politidistrikt fikk problemer allerede da de bakket ut fra Storøya fredag 22. juni.

Gummibåten er godkjent for ti personer, men de ti tungt utstyrte politifolkene som var om bord båten, ble for mye. Båten gikk dypt i vannet og fikk også motorproblemer.

– Idet de bakket ut i vannet var båten lav bak, og det skvulpet nok vann inn. Vi tror at det kan ha kommet over bensintanken og at det kan ha kommet vann inn i bensinen og forårsaket motorproblemene, sier Magne Rustad, stabsjef i Nordre Buskerud politidistrikt, til Dagbladet.

Rustad sier båten ville kommet seg raskt til Utøya uten noen problemer hvis den hadde vært lettere lastet og de ikke hadde fått motorproblemer. Han sier båten i utgangspunktet var i god stand.

Han legger til at politiet på Storøya prøvde å få tilgang til båter som lå ved vannet der, uten å lykkes.

Se Dagbladet

Svikt nr. 24: Gummibåten med politifolkene som skulle stoppe Breivik fikk motorstopp og havarerte på vei til Utøya

http://www.youtube.com/watch?v=At6WdA7v4Og&feature=related


Svikt nr. 25:
Politiet ringte ikke tilbake til Breivik

Politiet ringte ikke tilbake til Behring Breivik etter at han hadde ringt for å få overgi seg kl. 18.00. Denne samtalen utspilte seg slik:

Politiet: Politiets nødtelefon.

Behring Breivik: Ja, god dag, mitt navn er kommandør Anders Behring Breivik i den norske antikommunistiske motstandsbevegelsen.

Politiet: Ja.

Behring Breivik: Jeg er på Utøya for øyeblikket. Jeg ønsker å overgi meg.

Politiet: Ok, hvilket nummer ringer du fra?

Behring Breivik: Jeg ringer fra mobil.

Politiet: Du ringer fra din mobil.

Behring Breivik: Ja. Det er ikke min mobil, en annen…

Politiet: En annen, hva het du for noe? Hallo…hallo…

Ringte ikke tilbake til Behring Breivik
Politiet undersøker om telefonen Anders Behring Breivik brukte var hans egen eller en han fant på Utøya.
Se Aftenposten

– Breivik kan ha ringt fra telefon uten SIM-kort
Politiet orienterte om siste nytt i etterforskningen.
Se Dagbladet

– Slik kan politiet løse telefongåten
Den mystiske telefonen Breivik ringte fra var trolig låst, mener ekspert.
Se Dagbladet

 

Svikt nr. 26: Breivik ble pågrepet 5-7 minutter senere enn politiet oppga

ABB pågrepet 5-7 minutter senere enn oppgitt

11.11.2011 – Her hører du skudd klokka 18.30

Torsdag kom det fram at politiet kan ha pågrepet Anders Behring Breivik senere enn klokka 18.27.

Dette har fotograf Frode Johansen påstått i flere måneder, etter at han hørte skudd på en videosnutt han filmet klokka 18.30. Ringerikes Blads fotograf Frode Johansen hørte skyting minutter etter at politiet skulle ha pågrepet den nå terrorsiktede 32-åringen på Utøya.

Frem til torsdag, 10. november, har politiet hevdet at den siktede ble pågrepet klokken 18.27 den 22. juli.

Men i et notat mener politiet nå at pågripelsen må ha skjedd mellom klokken 18.32 og 18.34.

Ringerikes Blads fotograf Frode Johansen var blant de aller første som kom fram til kaien på landssiden rundt klokken 18.20. Mens han hørte skyting på Utøya begynte han å filme.

At pågripelsen skjedde etter 18.27 har jeg påstått helt fra mandag 25. juli. Da jeg begynte å filme var klokken 18.30 og da hørte jeg to eller tre skudd. beskriver Frode Johansen.

Fotografen kom fram til riktig tidspunkt ved å korrigere kameraklokken og opptakstiden opp mot atomuret på internett (…)

«Ved å sammenholde telefoni, film, samt samtaler med tjenestemenn både fra beredskapstroppen og Nordre Buskerud pd, mener politiet ut fra dette at pågripelsen skjedde mellom klokken 1832 og 1834», skriver politiadvokat Petter Solberg (…)     Se


Svikt nr. 27:
  Ambulansepersonalet ble holdt unna de skadde overlevende fra Utøya i påvente av signal fra politiet

På landsiden utenfor Utøya står et hav av ambulansepersonell, brannmannskap og sivilforsvar og venter. Situasjonen er kaotisk.

Alle venter på beskjeder om at de kan rykke inn og hjelpe fra politiet i Nordre Buskerud som er satt til å lede arbeidet, men de har ingen mulighet til å kommunisere over det nye nødnettet. Imens ligger skadet ungdom på Utøya og kjemper for livet.

Endelig blir gjerningsmannen pågrepet. Men da var det umulig å gi alle beskjed redningsmannskaper samtidig, forteller politioverbetjent Kaare Tiller i Nordre Buskerud politidistrikt.

De måtte ty til diverse kanaler for å kommunisere:

– De som ble brukt i akuttfasen var vårt analoge samband, som ikke er avlyttingssikkert og mobiltelefon. Etter hvert så ble mye sendt på e-post og faks, sier Tiller.

– Var det ikke veldig upraktisk at dere som hadde det operative ansvaret ikke hadde tilgang til det nye nødnettet?

– Det upraktiske med det er jo at de som kommer og bistår oss fra nabodistriktene, og som har nødnettet fra før, ikke personlig kan kommunisere direkte inn til vår sentral, sier Tiller.

– Men det må jo skape problemer i slike ekstreme situasjoner som dette?

Ja, det vil det jo gjøre, innrømmer Tiller

Fra LOGG AMK Buskerud og Oslo

Kl. 18:50 Evakuering av de skadde startet etter klarering fra politiet.

Kl.  19:20: En lege, operativ leder og en paramedic, alle fra Oslo/Akershus var første helsepersonell på Utøya.

Se nrk.no

Siden 2002 har norske regjeringer prioritert satsing på tiltak mot terrorisme

 

De siste 10 årene har antiterrorarbeid har vært en av de høyest prioriterte sakene for Norges regjering. (Faksimile fra regjeringens nettsted)

Hva er din reaksjon?
Elsker den
0%
Interessant
0%
Tja...
0%
Hva!?
0%
Hater den
0%
Trist
0%
Om forfatteren
Profilbildet til Hans Gaarder

Hans Gaarder

Hans K. Gaarder er utdannet siviløkonom og svært tverrfaglig av legning; "mest interessert i det som ikke har med økonomi å gjøre". Hans har arbeidet i mange år med etterforskning i det offentlige og med fri og uavhengig forskning i privat regi. Er frontlinjeforsker på ulike fagområder, bl.a. hemmeligholdt høyteknologi og utenomjordisk liv.
494 Kommentarer
1 8 9 10 11 12 13 14 23
 • Profilbildet til Eddvin
  13. 05. 2012 klokken 14:10

  Vanskelig å forstå, men når 65% av amerikanerene nå tviler på den offisielle versonen av 11. september, så bør vi også stille oss noen spørsmål…….
  -Hvor ble det av saken med rekruteringen av Noske topp-politi til den Amerikanske ambasaden? http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10042489
  -Kripossjefen var selv en av de rekruterte…http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10034616
  -Det skal være Olaf Johansen, tidligere anti-terrorsjef i Politiets Overvåkningstjeneste, som har bygd opp og ledet etterretningsenheten…
  http://www.dagbladet.no/2010/11/03/nyheter/overvakning/usa/politiets_sikkerhetstjeneste/14138978/
  -Tidligere Kripos-topp Ivar Follestad (70) står nå frem og forteller at USA-ambassaden ansatte ham for å holde løpende kontakt med norsk politi. http://www.vargas12.com/2010/11/ivar-follestad-innrommer-mellommann-statu/
  Tveit har tidligere vært politiavdelingssjef ved Oslo politidistrikts Operative samordningsseksjon. Tveit har også hatt en lederstilling i Beredskapstroppen (såkalte Delta). Han jobbet ved Oslo politidistrikt fra 1978 til 2004. En av dem som jobber som SDU-agent er den tidligere politimannen Gunnar Tveit, som ble avslørt av TV 2 da han fotograferte tamilske demonstranter i Oslo sentrum i april 2009.Tveit vil ikke la seg intervjue om jobben sin for amerikanerne. http://wikileaksno.wordpress.com/2010/12/07/du-har-blitt-overvaket-av-usa-i-ditt-eget-land/
  Hvorfor har det blitt helt stille om dette? Vi glemmer fort, men systemet fremdeles ligger der……………

  GD Star Rating
  loading...
 • Profilbildet til Eddvin
  15. 05. 2012 klokken 00:33

  I denne sammenhengen så bør vi også se på den amerikanske ambasades rekrutering av norske politifolk, nettopp i de
  stillingene som hadde mulighet til å lage de «bremsene» som ble dradd på 22.
  juli. Jeg har ingen konkrete bevis for at det er denne gruppen som står bak,
  men jeg la linkene til avisene som omhandlet dette. Slik som:

  Det skal være Olaf Johansen, tidligere anti-terrorsjef i Politiets
  Overvåkningstjeneste, som har bygd opp og ledet etterretningsenheten. Han
  skal ha blitt rekruttert til den amerikanske ambassaden i Oslo like etter
  avgangen i 1997
  http://www.dagbladet.no/2010/11/03/nyheter/overvakning/usa/politiets_sikkerhetstjeneste/14138978/
  En av dem som jobber som SDU-agent er Gunnar Tveit. Han ble avslørt av TV 2
  da han fotograferte tamilske demonstranter i Oslo sentrum i april 2009.
  Gunnar Tveit vil ikke la seg intervjue om jobben sin for amerikanerne.
  http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/her-drev-usa-systematisk-overvaakning-av-nordmenn-3332987.html

  (VG Nett) Tidligere Kripos-topp Ivar Follestad (70) står nå frem og
  forteller at USA-ambassaden ansatte ham for å holde løpende kontakt med
  Norsk politi.
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10034616
  http://www.vargas12.com/2010/11/ivar-follestad-innrommer-mellommann-statu/

  En av dem som jobber som SDU-agent er den tidligere politimannen Gunnar
  Tveit, som ble avslørt av TV 2 da han fotograferte tamilske demonstranter i
  Oslo sentrum i april 2009. Tveit har tidligere vært politiavdelingssjef ved
  Oslo politidistrikts Operative samordningsseksjon. Tveit har også hatt en
  lederstilling i Beredskapstroppen (såkalte Delta). Han jobbet ved Oslo
  politidistrikt fra 1978 til 2004. Tveit vil ikke la seg intervjue om jobben
  sin for amerikanerne.
  http://wikileaksno.wordpress.com/2010/12/07/du-har-blitt-overvaket-av-usa-i-ditt-eget-land/

  Forsvarets Spesialkommando (FSK) er en spesialstyrke i det norske forsvaret,
  og er en del av Hærens Jegerkommando (FSK-HJK). Styrken ble vedtatt
  opprettet i 1981 som et tillegg til politiets beredskapstropp «Delta»
  http://no.wikipedia.org/wiki/Forsvarets_spesialkommando

  Tidligere Kripos-topp Ivar Follestad (70) står nå frem og forteller at
  USA-ambassaden ansatte ham for å holde løpende kontakt med norsk politi.
  Den mangeårige politimannen er en av de syv TV2 har identifisert som
  involvert i den hemmelige etterretningsgruppen ved den amerikanske
  ambassaden i Oslo.

  I mange år har det vært kjent i politiet at pensjonerte PST-folk og andre
  med toppstillinger i politiet ble rekruttert for å jobbe for den amerikanske
  ambassaden.

  http://www.vargas12.com/2010/11/ivar-follestad-innrommer-mellommann-statu/

  Er det noe galt å tenke denne veien for å forstå helheten ved det som
  skjedde 22. Juli…

  Denne amasaden er som kjent ikke så glad for Norges ja, til Palestina, og
  Utøya-ungdommenes standpunkt «Boikott Israel» vist 21. Juli…

  GD Star Rating
  loading...
 • Profilbildet til Mole
  15. 05. 2012 klokken 23:46

  De kan tydeligvis vise denne filmen her, men ikke ABB sin.
  Kanskje de ikke hadde overvåknings kameraer før 22-juli?

  Denne seks minutter lange videoen avslører hele dramaet utenfor Oslo tinghus i dag.
  http://www.dagbladet.no/2012/05/15/nyheter/innenriks/brann/oslo_tingrett/21610852/

  GD Star Rating
  loading...
 • Profilbildet til Hermis
  21. 05. 2012 klokken 22:20

  Enda en alvorlig svikt som kan tilføyes lista. Til VG forteller campinggjest Robert Johnsen at han avtalte direkte med politiet at de skulle få nøklene til hans båt, som lå fortøyd ved Utvika camping. Ifølge Johnsens egen mobil skjedde dette klokken 18.01 – over en halvtime før Breivik ble pågrepet.

  Isteden valgte politiet sin egen røde gummibåt, som kom av gårde først klokken 18.15 – og da fra Storøya, vel tre kilometer lenger nord. Gummibåten havarerte, og politifolkene om bord måtte over i private båter som kom til. De første politifolkene kom til Utøya først 18.26. Anders Behring Breivik skjøt og drepte 27 etter klokken seks.

  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/22-juli/rettssaken/artikkel.php?artid=10061949

  GD Star Rating
  loading...
 • Profilbildet til Eddvin
  22. 05. 2012 klokken 00:07

  Hvorfor er det ikke snakk om vervingen av Norske PST veteraner til den Amerikanske ambasaden i Oslo? Delta-sjefen var også en av de vervede… De som styrer denne amasaden er ikke særlig glad i Palestina godkjenningen i FN og «Boikott Isr…»,som det stod på store bannere på Utøya 21.Juli med Jonas på forsiden…… Og dem har jo på ingen måte vært fremmede for å bruke den taktikken, hvis man leser litt historie…
  Et lite eksempel:
  > En av dem som jobber som SDU-agent er den tidligere politimannen Gunnar
  Tveit, som ble avslørt av TV 2 da han fotograferte tamilske demonstranter i
  Oslo sentrum i april 2009. Tveit har tidligere vært politiavdelingssjef ved
  Oslo politidistrikts Operative samordningsseksjon. Tveit har også hatt en
  lederstilling i Beredskapstroppen (såkalte Delta). Han jobbet ved Oslo
  politidistrikt fra 1978 til 2004. Tveit vil ikke la seg intervjue om
  jobben sin for amerikanerne.
  http://wikileaksno.wordpress.com/2010/12/07/du-har-blitt-overvaket-av-usa-i-ditt-eget-land/

  GD Star Rating
  loading...
 • Profilbildet til Eddvin
  22. 05. 2012 klokken 00:39

  Hører man på denne linken med Palme-drapet, så ser man tilsvarende i Sverige, hvor man nekter å lete i spesielle retninger… (Politiet og forsvaret…..)

  Leif GW Persson om Christer Pettersson
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aZ1ZTLcBsZg

  GD Star Rating
  loading...
  • Profilbildet til Cosmomind
   22. 05. 2012 klokken 10:42

   Litt artig at du nevner Olof Palme, Eddvin, det samme har jeg gjort nylig, fordi jeg ser at det kan være visse likheter, med hensyn til hvem som eventuelt kan ha stått bak som medhjelpere til et komplott.
   Olof Palme var en stor statsmann som jobbet for demokrati, menneskerettigheter og fred, og når man gjør det så vil man måtte til å komme til å legge seg opp i andre lands styre og stell.
   Dersom Johan Galtung hadde värt statsmann med reell makt, tror jeg at han hadde ligget tynt an, he he.
   Noen krefter liker ikke menneskerettigheter og fred!
   For de som vil vite mere om Olof Palmes ettermæle, er det bare å google Olof Palme senteret.
   Jeg husker at jeg hadde mistanker mot krefter i Tyrkia når Olof Palme ble drept, men dette var bare en tanke og ikke basert på så mye fakta.
   Vet bare at Palmes engasjement i Tyrkia ble mött med blandede følelser i landet.
   Tyrkisk politikk har värt preget av maktkamp mellom den sekulære stats ideologi, kemalismen, tilhengere av statens grunnlegger Kemal Atatürk, og det islam konservative partiet AKP. Disse kom da til makten ved valget i 2002.
   På en reise i Tyrkia ganske nylig ble jeg overrasket over å se at der finnes en stor park, og et slags museum til minne om Olof Palme. Det sier litt om hans popularitet.
   Men Palme engasjerte jeg jo i mange konfliktområder der folk trengte stötte, f.eks i Palestina.
   Noen mener det var CIA, mens andre påpeker at det ikke gikk upåaktet hen at Olof Palme tok i mot Yassir Arrafat.
   Hmm, man kan jo tenke sitt. Det var jo en viss parole og et ventet vedtak om fordømmelse av en viss stat under oppseiling i forkant av Utöya masakren.
   ( Og skulle Useless lese dette, ikke bland deg inn her, jeg avskyr dine tåpelige kommentarer, og jeg kjenner denne saken godt nok, så du trenger ikke komme med dine kvasi forklaringer. )
   Det er nok mange som reagerer når man retter søkelyset på politi og forsvar.
   Jeg tror at dette kan skyldes at de tar det som en generell mistanke mot politi og forsvar, men slik er det selvsagt ikke. De fleste politimenn og de fleste i forsvaret er faktisk helt OK.
   Har nevnt det før, men nevner det igjen. Noam Chomsky sa for mange år siden at vanlige folk ikke har logistikk til å gjennomføre terror.

   GD Star Rating
   loading...
 • Profilbildet til Cosmomind
  24. 05. 2012 klokken 18:07

  Uffda la ut følgende link for noen dager siden under en diskusjon som jeg ikke finner igjen, og hvor vi diskuterte den løsslupne pengebruken til de styrende og mangelen på investeringer i Norge.
  http://www.regjeringen.no/nb/dep/fin/pressesenter/pressemeldinger/2012/norge-vil-innga-avtale-med-imf-om-lan.html?id=682399
  Jeg har ikke fått dette ut av hodet, fordi jeg i ettertid har fundert på om dette kan väre en del av svaret bak udåden på Utøya!
  Vet ikke om det er nevnt før, man kan jo ikke få med seg alt! :)

  GD Star Rating
  loading...
 • Profilbildet til Mole
  25. 05. 2012 klokken 09:43

  Her står bevæpnet politi 650 meter unna mens Breivik skyter
  http://www.dagbladet.no/2012/05/25/nyheter/innenriks/breivik/anders_behring_breivik/terrorangrepet/21760179/

  Kl: 17.35: – Politiet er bare noen minutter unna
  Likevel tok det nesten en time før terroristen Anders Behring Breivik ble pågrepet.
  http://www.dagbladet.no/2012/05/25/nyheter/innenriks/anders_behring_breivik/terror/breivik/21757944/

  GD Star Rating
  loading...
 • Profilbildet til Enok
  25. 05. 2012 klokken 12:43

  Merket meg spesielt to utsagn gitt i retten idag.( 2 sitat litt lengre ned i min post.)
  Jeg kan bare ikke klare å se hvorfor dommer Arntzen mener dette ikke har relevans for saken..
  – – – –
  » -Hun er en av de tre koordinerende bistandsadvokatene i saken, og var svært bestemt på at hun ville få spørre ut vitnet. Han var en av de to første polititjenestemennene på stedet, og sa i retten at han «aldri tenkte tanken» på å reise ut til Utøya. »
  – – – –
  Hvorfor så bastant bestemt på ikke å ville på vannet for å hjelpe?
  Fikk de innstruks om å ikke dra ut i båt,og med det mulighet til å kanskje kunne redde mange svømmende ungdommer?
  Med andre ord,heller ofre frivilige sivile sine liv der de var i båtene sine,på vannet?
  – – – –

  » – Vi er utgangspunktet enig i dette, men mange opplever at dette er sjansen til å få stille spørsmål om disse tingene, svarte Larsen før hun forsatte å spørre om hvorvidt de hadde fått beskjed om et av båtfolkene ringte inn til politiet klokken 18.01 og tilbød seg båt. Dette avkreftet politimannen.

  – Visste du at det var mulig å leie båt 300 meter unna?

  – Nei.

  – Prøvde du å gå og sjekke?

  – Nei.

  Da avbrøt Arntzen nok en gang:

  – Retten mener han har tilstrekkelig belyst disse spørsmålene nå.

  Larsen ga seg ikke, og fortsatte:

  – Jeg har bare ett praktisk spørsmål til. Du skrev rapporten din 22. august, en måned etterpå, hvorfor skrev du den en måned etterpå?

  – Den er ikke skrevet en måned etterpå. Den er lagt inn i saksbehandlingssystemet og skrivebeskyttet en måned etterpå. Den er skrevet på et mye tidligere tidspunkt, svarte politimannen.

  – Men hvorfor er den datert 22. august, spurte Larsen.

  – Den er sendt inn til etterforskningsleder og kommet i retur med beskjed om at den må være mer detaljert også videre. Den ble ikke startet på den helgen på grunn av andre gjøremål på Utøya, svarte han.

  Det var altså da dommeren stoppet utspørringen og startet lunsjen. »

  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/22-juli/rettssaken/artikkel.php?artid=10070697

  Dette der henger ikke helt på greip da,eller hva ?

  GD Star Rating
  loading...
  • Profilbildet til Enok
   25. 05. 2012 klokken 13:02

   Og,hvor tilfeldig er egentlig det at Gunnar Sønsterby blir bisatt på riksdekkende tv akkurat på samme tid som disse meget meget difuse vitnene avgir sine forklaringer?
   Alle nettaviser og media forøvrig sender bisettelsen live.
   Det er faktisk 15 dager siden Sønsterby gikk bort,
   er det ikke uvanlig lenge fra bortgang til gravlegging?

   GD Star Rating
   loading...
   • Profilbildet til pelle....
    27. 05. 2012 klokken 00:19

    Poenget med denne rettsaken er ikke hva politiet gjorde riktig eller feil. Det har ingenting å si for hva denne straffesaken å gjøre. Skulle gjerne hørt svar på disse spm selv, men for denne saken har det ingen betydning.

    Men jeg har ikke fått med meg at det har vært oppe det spørsmålet som Anders burde blitt stilt… Ett simpelt spørsmål, som kunne avvklart hva meningen med Utøya var… Mulig jeg er helt på jordet, for det er jo utallige «eksperter» som følger dette.. Men det er ett meget viktig spm her som (muligens har blitt stilt i avhør) men da hadde det garantert lekket til media….. VI får vente å se om det dukker opp.. Jeg venter hvertfall i spenning, for det var det første som slo meg.

    GD Star Rating
    loading...
  • Profilbildet til Vandalf
   27. 05. 2012 klokken 10:30

   Jo, Enok , det henger faktisk på greip.

   Man må imidlertid ha et minimum av innsikt i hvordan jussen virker;

   Det er ABB’s handlinger, og ikke politiets som er gjenstand for rettsaken. Derfor er dommeren i sin fulle rett når hun avbryter bistandsadvokaten, selv om det er aldri så provoserende og respektløst overfor ofre og etterlatte.

   Du kan også være helt sikker på at tidspunktet for Kjakans begravelse ikke har noe som helst med rettsaken å gjøre. Det ble referert fra rettsaken på akkurat samme måte som tidligere hvor det ikke tillates filmimg/lydopptak. Dessuten fikk «munnhuggeriet» mellom dommer og bistandsadvokat vesentlig mer oppmerksomhet i pressen enn begravelsen, utover dagen.

   At begravelsen til en av båre største helter direkteoverføres på TV burde ikke overrasket noen som helst… Det ville tvert i mot vært oppsiktsvekkende dersom begravelsen ikke ble tv-overført.

   Da ville man sikkert kunne lese her på NyS;

   – Og hvorfor i all verden ble ikke begravelsen til Kjakan sendt på TV? Hva er det de ønsker å skjule? Dette lukter rart, det er i hvertfall sikkert…

   GD Star Rating
   loading...
 • Profilbildet til Bolla
  25. 05. 2012 klokken 16:32

  En annen sak som også er litt besynderlig, er hvorfor det er så viktig å få bort Klomsæt.

  Har det med baneheiasaken eller treholtsaken å gjøre?

  Det er jo faktisk et dårlig utført arbeide av de som prøver å plante bevis mot ham.

  Får meg til å tenke på alle de andre sakene hvor det blir trikset og fikset med bevis for å få noen dømt, og saken avsluttet liksom.

  Får håpe de ikke slipper unna denne gangen.

  GD Star Rating
  loading...
  • Profilbildet til pelle....
   27. 05. 2012 klokken 00:22

   Liker Klomsæt veldig godt. Gjort en god sak i Baneheia, men etter han ble fjernet fra denne saken, så har ABCnyheter ikke kommet med noen andre «nyheter enn hva vg el db har gjort…

   Men Klomsæt er neppe synderen selv…

   GD Star Rating
   loading...
   • Profilbildet til smurfen
    27. 05. 2012 klokken 00:58

    Ææææ…. Pelle du vet hvem som eier ABCnyheter ?

    Bilderberger Baksås og Schibstedgruppen

    Marius Reikerås og Herman Berge samt Klomsæt gikk alle ut mot makta og det tok ikke lang tid før de alle tre ble bannlyst

    Angående Baneheia saken så tror jeg ikke du ønsker å vite de grusomme fakta der ..

    Angående Treholt så ønsket han bare diplomatiske forbindelser for fred, fred er det siste satanistene som styrer ønsker

    GD Star Rating
    loading...
    • Profilbildet til pelle....
     27. 05. 2012 klokken 01:26

     Ææææ…. Smurfen…..

     Så så for de kunne finne en link til Klomsæt så ble han «tuppa».

     Nei jeg vet ikke hvem som eier ABC nyheter, men du sier det jo selv her, bare rart all den infoen ingen andre medier hadde ble stoppet samme sekund Klomsæt ble avsatt.

     Ang Baneheia saken ønsker jeg ikke vite detaljer, men har fulgt saken siden Dag 1, og jeg er sikker på at Klomsæt har en uskyldig klient.

     GD Star Rating
     loading...
494 Kommentarer
1 8 9 10 11 12 13 14 23

Legg inn dine tanker