
Er sparepærene modne ennå?
Høsten er kommet, dagene er kortere og mørket lenger – men er pærene modne? Å trumfe gjennom en overgang fra vanlige lyspærer til sparepærer i et såpass kaldt land som Norge kvalifiserer helt klart til medlemskap i Dusteforbundet.
Tiden er inne for å skifte til sparepærer i det en har av lysinstallasjoner; dette fordi myndighetene vil ha oss til å spare strøm. De gode, gamle pærene ”fases ut”, som det så festlig kalles. Men hjelper det noe å spare strøm i et privatisert, profittbasert marked, der kravet til inntjening øker omvendt proporsjonalt med strømreduksjonen? Og er sparepærene egentlig sparsomme mot naturen?
Kort lyshistorikk før jeg går videre: Den elektriske glødelampen overtok for stearinlys, gass- og oljelamper på slutten av 1800-tallet. På 1920-tallet ble lysrøret vanlig og revolusjonerte opplystheten i klasserom, industrilokaler, kontorer og andre arbeidsplasser. Riktig lese- og arbeidslys er en vesentlig bakgrunn for den opplyste verden vi har fått, om enn med noen bi(metall)virkninger. Etterhvert snek rørene seg inn i de tusen hjem, og etter den andre verdenskrig finnes lysrørarmaturer på kjøkken, bad, i kjeller og garasje; og det finnes også regulerbare anlegg med indirekte belysning i finstuer. Rørene er blitt bedre enn lyspæren hva angår fargegjengivelse og fargetemperatur. Det finnes knapt mennesker idag som snakker om grelle, fæle rør og dårlige morratryner i baderomsspeilet. Og hele hovedpoenget med lysrør er at de er mye mer effektive enn pærer, dvs en får et langt større lysutbytte (lumen per tilført watt). I store lokaler beregnet på allmenn bruk ville det heller ikke være mulig å ha nok og riktig lys uten store varmeproblemer. At lysrørene inneholder kvikksølv og tidligere hadde kondensatorer med PCB-kjølevæske, er noen av ulempene.
Over til sparelamper for privat bruk, disse med skrusokkel, E14 og E27, som skal inn i alt av interiørbelysning: Det er myndighetene i Norge som tvinger oss til å skifte ut glødelampene fordi de bruker for mye strøm (akkurat som vi ikke skulle ha nok av det i dette våte fjellandet, der hver innbygger kunne hatt sin egen foss). De som har greie på regning og statistikk har funnet ut at innsparingene er betydelige, og da har de forhåpentlig tatt høyde for at det er kaldt og mørkt samtidig, og at lyspærer avgir 90% varme og 10% lys, og at de fleste av oss har termostatregulerte varmeanlegg som oppdager og nyttiggjør seg pærevarmen, at det koster langt mer å produsere sparepærer og at de inneholder kvikksølv. At de skal destrueres på en forsvarlig måte er en annen ting som må med i regnestykket. Når myndighetene står bak, må en regne med at dette er litt gjennomtenkt. Eller? – står vi foran en ny ”dieselbilskandale”? For uinnvidde: myndighetene tvang forbrukerne over på diesel for noen år siden; og rett etterpå fant de ut av dette stoffet forurenser mer enn bensin. Svineinfluensavaksineskandalen er vel heller ikke akkurat med på å øke troverdigheten. Myndighetene har et troverdighetsproblem. Ja, og så glemte jeg å nevne DAB-radio-skandalen.
Okay, så vi er vi altså kommet inn i en opplyst tid og da er det bare å godta og gå til innkjøp av nye lyskilder! Prisen er 129,- mot 10,- tidligere. Det finnes fremdeles liten og stor sokkel, men der stopper det. Ingenting er helt likt de velkjente pærene i utforming eller wattstyrke; skjermer og glass passer ikke automatisk lenger. Du har valget mellom det som egentlig er tradisjonelle lysrør, men utformet på alle mulige rare, kreative og fantasifulle måter med kruseduller og mønstre, halogenlamper utformet som vanlig pære eller de nye LED-lampene (som kanskje ikke inneholder kvikksølv, men som vi over hodet ikke vet noe om ennå). Og effektmerkingen er mildest talt frustrerende: pærer angis i watt (som vi har et fungerende forhold til), lysrørpærene også i watt med sammenligning i forhold til vanlige pærer (både angående brenntid, fargegjengivelse og wattstyrke), men siden utforming og lysytelse er annerledes finner du ikke ut av hvor kraftig lyset blir før du får den i sokkelen hjemme. LED-pærene angis i watt og lumen. Lumen er egentlig en god måte å måle lyset på, bortsett fra at den vanlige forbruker ikke aner hvor mange lumen han trenger. Butikkene vet like lite om dette og det ender med at en bare tar en pære (til hundrevis av kroner) og prøver om den virker tilfredsstillende.
Noen som har giddet å lese helt hit? Tuklete og komplisert hele greia? Huff, ja. Derfor velger jeg fremdeles de gode gamle glødelampene når jeg handler i nærbutikken. Men du skal vite at jeg har brukt mange timer på å lese og spørre meg frem uten å ha blitt mer opplyst i knollen.
Er så sparepærene modne? Nei, det er de ikke – de er på kartnivå så lenge de inneholder kvikksølv; og jeg oppfordrer forbrukerne til å velge dem vekk. Etterlys heller tradisjonelle pærer som varer lenge, f.eks slike som brukes i lysekroner i kirken. Koster mer enn vanlige pærer, men ikke 129,-.
Noen som aner konturene av en ny skandale?
Bra artikkel. Som vanlig skal det gå utover samvittigheten til den vanlige mann i gata, mens storindustrien gliser fra øre til øre. Det er som du sier mye som tyder på at sparepærene er helsefarlige og bør unngås. Angående LED-lys så har disse en stor fordel i lang levetid. Jeg har flere LED- lamper hjemme og er fornøyd med dem. De skal ha en levetid på rundt 50000 timer. Men LED- lampene er ikke spesielt billige. Og jeg vet heller ikke om de er spesielt helsefarlige eller ikke. Når jeg velger lys til stue og oppholdsrom ser jeg på lysfargen (Kelvin). Dette kan faktisk ha en del å bety for din psykiske helse.
Jeg syns følgende lille anekdote fra en belysnings fabrikk i Norge som ble nedlagt forteller noe om kapitalismens politiske problem når det gjelder å ta vare på miljøet. På fabrikken var det en pære som hadde lyst helt fra fabrikken ble startet og den hadde da lyst i tredve år! På spørsmål om hvorfor de ikke lagde slike pærer kom det innlysende svaret: – Vi skal jo selge pærene også!!
En fordel med LED-lys og LED-tv er jo det lave strømforbruket.
Min favoritt er halogen pærer, de fremhever farver på en utsøkt måte og gir et behagelig lys selv om du bruker pærer med stor lysstyrke. Men om dette har med kelvin å gjøre vites ikke, men i praksis virker det for meg som de gir et lys som fremkaller psykisk velvære.
Kan legge til at de har holdt på å fase ut vanlige pærer i flere år her i Sverige, men de er minst like tilgjengelig som andre pærer fortsatt.
Vi har fleipet litt her hos «søta bror» om når «glödelampspolisen» knakker på døren en gang i fremtiden og bøtelegger deg for ikke å ha skiftet til riktig pære. :D
Sikker på at du ikke tenker på lyspæren som henger i brannstasjonen i Livermore, Ohio? Den har lyst i 110 år og oppfinneren av glødetråden i denne lyspæra het Chaillets.Han tok vist sin oppfinnelse med seg i graven, så ingen vet helt sikkert hva som er så spesielt med denne glødetråden.
Men det er sikkert at de første lyspærene var laget for å vare. Edisons lyspære i 1881 varte i 1500 timer, og noen tiår senere varte de minst 2500 timer. Men så ble kartellet Phoebus etablert…
Som f.eks nylonstrømper, printere, kjøleskap, ipod, er lyspæreindustrien et godt eksempel på «Planned obolescence».
Mulig det vi ser nå er starten på en lignende historie?
Ctru_bluelight! Oral overlevering!
Skal dobbeltsjekke med kilden ved anledning. :)
( Men å ta så feil er ikke likt kilden som er ganske så «bright» )
MEN, det er jo oppsiktsvekkende det du forteller her om pæren fra bydelen med det for tilfellet ironiske navnet Livermore
La oss leke «truthseeker» her, eller konspirasjonsteoretiker som de som har noe å skjule så briljant har gjort til et stigmata for sannhetssøkere:
1. Er det ikke ganske merkelig at en mann som oppfinner en glødetråd som ser ut til å vare evig skulle velge å ta oppfinnelsen med i graven?
2. Er det ikke litt rart at ingen skulle fatte interesse for pæren fra brannstasjonen i Dayton «Ohideo»!
( Det andre spørsmålet er til de som tror at alle ville være interessert i å avkle mysteriet for å tjene penger på et patent. )
3. Hvordan kan det gå drøyt hundre år uten at noen skulle klare å gjøre noe lignende!?
Rettelse: Livermore, California
Kartellet Phoebus, som bestod av blant annet Osram, Philips og GE, har tatt ut patent på mye av denne teknologien som f,eks muliggjør at en lyspære har en levetid på opptil 100.000 timer. Formålet var å hindre teknologisk fremgang og kontrollere lyspæremarkedet. Dette er nok svaret på spørmålene dine.
Thanks! :)
Kapitalistenes tankegang er ganske forutsigbar som du ser!
Bra emne, Geir!
Problemene med «sparepærene»:
1. De er dyre.
2. De er dyre å produsere.
3. De er dyre å resirkulere.
4. De er fulle av gift.
5. De gir et stygt lys som også kan være anstrengende og irriterende for øynene.
6. De avgir veldig mye stråling – noe som for mange mennesker resulterer i hodepine og andre plager.
7. De avgir ikke varme. Og varme er bra i et kaldt land som Norge.
Jeg har bodd i den tredje verden og vet hvordan man «håndterer» avfall der. Disse vidunderlige sparepærene, som er proppfulle av gift, har allerede begynt å berike elver og innsjøer i mange fattige land. Der de har godt selskap av batterier, maling, gamle kjøleskap, plastikkposer og kloakk. Ikke så veldig positivt, spør du meg.
«Sparepærene» gir ut en lysfrekvens som gir depresjoner. De som tester slikt sier at frekvensen de sender ut er spesielt negativ for mennesker og kan ikke være tilfeldig…. Og så var det kvikksølvet da.
Lar vi alle vær å kjøpe disse pærene vil de forsvinne
Skulle ikke forundre meg MortenB !
Kanskje derfor man aldri har likt lyset til disse såkalte sparepærene.
Men om vi alle lar være å stemme på våre spare politikere: Vil de forsvinne da? ;)
Det politiske system er nok dessverre ikke så logisk. I kommunestyret kan det kanskje være slik, men på nasjonalt plan trikses og mikses det…
Dessuten vil nok utfordringen bli å få folk til å slutte å stemme det de «alltid» har gjort.
Jeg mener vi bør enten kjøper «vanlige» pærer, eller LED-pærer. Men da er det ting vi må huske på : for oppholdsrom bør pæra ikke være over 2700 kelvin (fargetemperatur, lite blått, varm farge) og ha en RA helst på 90, ihvertfall 80 (RA er % av fargespekteret pæren har)
På kjøkken (og som arbeidslys) kan pærer på 3000 kelvin brukes
Og, bland ikke forskjellig kelvin i forskjellige rom
Og ja, dyrt er det ! De beste LED pærene og det beste utvalget jeg har funnet så langt finnes her http://lumens.no/
Eller google «LED-pære nettbutikk»
bland ikke forskjellig kelvin i samme rom ^^ selvsagt :)
LEDlys er også farlig..
http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2011/01/26/090925.htm?rss=true
Heldigvis selger mange butikker fortsatt glødepærer selv om det etter lov var forbudt fra 1. sept.
Håper direktøren på Osram fortsatt heter Lampe
MSG og Lightbrus (Excitotoxicity) bryter også ned netthinnen i øynene uten at noen bekymrer seg for det.
I mange LED lamper med kraftig lys kommer lyset fra et svært lite punkt. Å se direkte inn i en LED-pære er ikke behagelig. Det samme kan sies om mange «vanlige» lyspærer som er kraftige, og dette er også grunnen til at vanlige lyspærer var matte, for å diffusere lyset så det ikke var ubehagelig å se på. Dette er det forøvrig også slutt på, alle vanlige lyspærer er nå blanke…
Jeg vil tro dette enkelt kan fikses med et diffuserende filter foran LEDene
Jeg kjenner ikke bransjen inngående, men har litt problemer med å forstå hvorfor LED pærene prismessig skal ligge så høyt? I lommelykter etc er jo LED teknologien særdeles rimelig.
Forøvrig – glimrende artikkel! : )
Grunnen er enkel, i stikkontakten er det 230V vekselspenning (pluss og minus skifter 50 ganger i sekundet i en sinuskurve) og en LED kan bare bruke likespenning, og da bare (avhengig av type) 2 volt til rundt 4 volt. Det betyr at en LED pære må ha en god del elektronikk som tar den høye spenningen ned til en lav DC spenning.
Og som du sier, en lommelykt med batteri har bare noen få volt DC fra batteriet, perfekt for en LED :)
Stilig!
En artikkel noenlunde faktabasert og helt uten at NWO, jøder eller humanister får skylden for alt som er vondt og vanskelig i verden.
Bravo!
Det fantastiske er at det i historien om lyspærer faktisk finnes en konspirasjon. Og at den faktisk er helt sann. Men det har ikke NyS fått med seg.
Joda den egentlige grunnen skrev jeg for mange år siden her på NS :)
Man vil redusere verdens befolkning ved hjelp av sparepærer
Er man uheldig og mister en sparepærer i gulvet så skal man rømme huset, åpne alle dører og vinduer og lufte ut noen dager, helst tilkalle fagfolk som kan rense huset for kvikksølvdamp
Kvikksølv har den egenskapen at det utvider seg kraftig ved varme og som de fleste vet så er første tegn på en solstorm at lyspærene blinker og blafrer av overspenning, mao så vil 20-50 lyspærer ryke i huset samtidig og ta livet av alle i husstanden i en tett kvikksølvtåke
Vist sol eksplosjonene som inntraff sist uke hadde gått i vår retning så ville vi fått det scenarioet med millioner av kvikksølvskade/døde
Illu minati sier også at den 28. okt så vil det komme enorme globale jordskjelv, oversvømmelser og branner, mest sannsynlig et MPS ( magnetisk polskifte ) noe som vil føre til at alle sparepærer i huset ryker samtidig
Man hører nå lyder og vibrasjoner fra super bunkersene til eliten og lyntogene mellom dem over hele kloden, det er hektisk aktivitet og siste forberedelser og lagring av mat i hulene nå, mao siste forberedelser før 28. okt
Her er fra Norge
http://www.youtube.com/watch?v=UAhPY1bRBrI
Var det dette jeg skrev nå du også tenkte på eller var det noe annet StarFleetCommand ?
tror nok han tenkte på noe litt mer jordnært, som Light Bulb Conspiracy
http://www.youtube.com/watch?v=endUcoHsCVY
Dette har også vært en del av årsaken til oppstart av kriger, fordi enkelte land har produsert produkter av god kvalitet som ødela markedsstrategien for de som ønsker å selge produkter av dårlig kvalitet. En kar fra Irak fortalte meg at de for over 40 år siden produserte enkelte produkter av bedre kvalitet enn de som finnes i markedet idag, Iraks teknologi dokumentasjon og patenter ble stjålet og hemmeligholdt, mye for kun å bruke denne teknologien militært. Militær teknologi ligger mange tiår foran den som selges i det åpne markedet. Vi blir grundig lurt og snytt
De udemokratiske kreftene i EU som har innført dette er styrt av de du drar frem her ja.
Jo, da. Se «The Lightbulb Conspiracy» her:
http://www.youtube.com/watch?v=I5DCwN28y8o&feature=related
Takk for all responsen, veldig flott at så mange er opptatt av dette her!
Først vil jeg si at lysstoffrør er noe det er vanskelig å klare seg uten fordi lyset blir så mye bedre enn ved bruk av glødelampe, samt lavere energiforbruk og mindre varme. Dette gjelder profesjonelt bruk, ikke nødvendigvis i private hjem slik artikkelen min sier. Og den som tror lysrør fører til helseproblemer i drift har både rett og galt; noe problemer med elektrisk og elektromagnetisk stråling kan en få, men når det gjelder frekvensen finnes det idag elektronisk forkoblingsutstyr som omgjør femti perioder i sekundet til trettitusen perioder, altså hvor ofte lyset blinker per sekund. Det sier seg selv at vi ikke oppfatter dette med det menneskelige øye, men undersøkelser viser at man fungerer mye bedre gjennom en arbeidsdag med høyfrekvent belysning.
Når det gjelder LED er min kunnskap begrenset, men jeg ser helt klart masse fordeler med denne lyskilden. At LED skal være så dyrt er forståelig når en ser på alle duppedittene som er pakka inni, men som det skrives i kommentarene; lommelykter med slike dioder koster en slikk og ingenting. Så da kan en lure på hvorfor. Men hva er alle de rare greiene inne i LED-lampene?
Når det gjelder halogen er dette suverene lyskilder, særlig i 12V utførelse; de lyser briljant og nøyaktig. Halogenlyskilder er egentlig helt vanlige glødelamper, men rundt filamentet er det halogengass, noe som muliggjør overspenning og det er derfor det lyser så hvitt. Tenk på ei pære som er i ferd med å gå og det fantastiske lyset som oppstår. Halogen er ikke særlig strømbesparende og skal etter sigende også fases ut.
Kelvin: alle lyskilder idag har noenlunde greie verdier, til og med LED begynner å bli bra. Referansepunktet for målingene er glødelampa, men hvem orker det gule lyset i vår moderne verden der vi er blitt vant til klarere lys? Det er intet problem å blande kelvinverdier i et rom, men en må vite hva en driver med og ha samme type rør i for eksempel en dobbel armatur. Hvis en tenker seg at utelyset faller inn gjennom gjennom vinduet og lar rommet fylles, kan en måle forskjellig fargetemperatur forskjellige steder avhengig av hvor og hva slags refleksjon. Spill gjerne på dette og lag effekter!
Glødelamper som virker lenge: bare å spørre Osram det. De vet hvordan slike skal lages. Ingen heksekunst. Det finnes masse gamle lamper (altså pærer) som aldri går. Jeg går imidlertid ut fra at de er overdimensjonert og bruker mer strøm enn nødvendig, men har aldri skaffet meg nøyaktig informasjon om dette.
Min konklusjon er at en ikke skal fordømme alt som er av lysrør, men vi burde kreve at produsentene slutter med kvikksølv og vi burde slutte å kjøpe billige ”bambuslamper” fra Østen, for i dem er det mest kvikksølv. Osram i Norge var en fantastisk belysningsbedrift, så ærlige og ordentlige det går an, men per i dag finnes det vel ingen produksjon her på berget lenger. Sørgelig dette med at vi vil ha billig skrot fra Østen.
Geir Hellum
Bra artikkel Geir :) Kom gjerne med flere i samme stilen. Saklig, sammenhengende og informativt :)
Halogenpærer er ikke særlig strømbesparende sier du? Det kan nok stemme sett ut ifra strømregningene mine … men vet du noe om hvorfor halogen pærer ryker så forbanna fort? jeg må bytte pærer 2-3ganger i mnd. Har 15 stk i huset mitt, alle går selvfølgelig ikke samtidig, men det føles jaggu sånn…
Halogen skal vare kjempelenge og dimmer du varer de omtrent evig. Tilslutt er de så nedsota at du bytter selvom de virker. Spenningen til lavvolt halogen bør ligge på 11,7 volt og jo lavere jo lenger virker dem, men jo gulere blir lyset. Tidligere skulle en skru opp en gang imellom for å brenne dem rene, men nå for tiden sies det at slikt ikke trengs. Tilførselsspenningen kan komme fra jernkjerne-, ringkjerne-, eller elektronisk transformator. Denne er montert mellom lysnettet og halogenlampene. Det er viktig at det dimensjoneres riktig og særlig er dette viktig på lavvoltsiden. Effekt, f.eks. 50 Watt er det samme enten du tilfører ei pære 230 eller 12 Volt. Men strømmen, altså Ampere, blir høyere jo lavere spenningen er. Det må derfor brukes tykkere ledninger jo lavere spenningen er. Litt rart å forstå for menigmann, men det skal bare et regnestykke til for å forstå det teoretisk. Sjekk Ohms lov! Eller prøv å få samme mengde vann gjennom en tynn og en tykk slange og sjekk trykkforskjellen.
Men hvorfor akkurat dine pærer ryker fort er ikke godt å si når en har sparsomt med opplysninger. Viktige ting er altså å ha riktig spenning samt korrekt dimensjonering av utstyr, samt at en kjøper pærer fra skikkelige produsenter. Jeg skal ikke si hvem som er seriøse og useriøse her på nettet, men det er sånn med det meste at du får det du betaler for! Men ikke hvis du kjøper sparelamper til 129 da, he..he…
Geir
Jeg vil tro at grunnen til at halogenpærene ryker ofte/fort er at de er 230V. Jeg har selv både 12V og 230V (og etterhvert også LED) og forskjellene er store. En 12V halogen blir så gammel at den må gjøres ren fra tid til annen, en 230V halogen ryker ofte fort, og spesielt de som kjøpes i butikken og ikke i en lampeforretning/elektriker.
Grunnen til dette er selvsagt at antall watt er spenning ganget med strøm. En 50 watt pære på 230V bruker bare 0.22 ampere for å gi 50 watt. En 50 watt pære på 12V bruker 4.16 amper, altså 19 ganger mer strøm. Dette betyr at glødetråden i lyspæren må være 19 ganger lenger, være mye tynnere eller være laget av et metall som gir høyere motstand (mindre strøm).
Jeg vet ikke, men tror at 230V halogenpærer har en glødetråd som er svært lang, antakelig går den i en normal «stor» spiral samtidig som tråden i seg selv er en spiral.
Resultatet er uansett at pærene har mye mindre levetid.
Geir
Halogen, ja… Man kan nesten begynne å lure på om det er en konspirasjon her: Hvorfor maser myndighetene så mye om de fluroriserte sparepærene mens de ikke nevner halogen som på alle måter er bedre?
Jeg bruker bare gammeldagse pærer + halogen. Jeg prøvde en LED-pære også, men jeg syns lyset var for blåaktig.
Diademas sier:
03. 10. 2011 kl. 11:09
«Stilig!
En artikkel noenlunde faktabasert og helt uten at NWO, jøder eller humanister får skylden for alt som er vondt og vanskelig i verden.
Bravo!»
Bare vent: I del 2 skal vi fortelle at lyspærekonspirasjonen er iscenesatt av NWO, jødene og humanistene. :)
New Zealand var blant de første med et forbud mot glødepærer, men har nå opphevet dette.
Lurer på hvorfor?
Det er vel på tide at denne gjengen (brannvesenet) http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3414849.ece
sendes inn på kjøpesentre og butikker hvor det står beholdere med lyspærer, hvor flere av sparepærene faktisk knuses og slipper ut kvikksølv når folk kaster dem nedi.
Ja Geir vi ser dessverre en ny skandale, i likhet med kvikksølv i amalgamfyllingene som også ble velsignet av myndighetene.
Det største problemet med belysning i dag,om vi ser bort i fra giftinnhold og lysrør,er det enkle faktum at varigheten av produktene ikke er i nærheten av å holde den ca antatte varigheten som står på pærene. For rundt 10-15 år siden skjedde det et eller annet som gjorde at pærer ikke lenger skulle vare lenge,men tvert i mot så kort som mulig,uten at produsenten kunne risikere saksøking. Jeg har to lyspærer hjemme,som er over 45 år gamle,og de lyser enda.Alle andre «pærepunkt» byttes regelmessig rundt 1-2 ganger i løpet av 1-2 mnd.Kan være at en og annen sparepære varer opp til 3 mnd,men det er unntakstilfeller.Dette gjelder de som står i rom der lyset blir slått på og av flere ganger i døgnet.
Utepærene derimot,de k a n stå rundt ett års tid,om det er snakk om en giftig sparepære.
En rask gjennonregning av hjemmets pæreforbruk forleden fortalte meg,at det ble dyrere å bruke «sparepærer» her,enn om jeg hadde benyttet gammeldagse glødepærer. Detet fordi de koster langt mer,og bare står marginalt lengre før de ryker. Det aner meg at varighetsgarantien for sparepærer kun gjelder om du aldri skrur de av. Det er av/på de ikke tåler.For en vanlig glødepære utgjør mye av/på også noe på varigheten,men ikke noe i nærheten av den allergien sparepærer har.
I min barndomshjem kan jeg knapt huske at vi byttet pærer i annet enn lamphettene. De andre sto i årevis. Det er det jevnt slutt på! De er beregnet på å ryke,og det raskt. Og bare så det er nevnt;Osram er ikke et eneste hakk bedre enn noen andre produsenter,og her hjemme har vi svært god og jevn strøm i ledningene,så det er neppe det som er utslagsgivende. Produsentene skal lage penger av det å selge så mye som mulig på dette området også.
Det er altså ikke bare privatmenneskene som er årsak til sløsesamfunnet.Vi har fulgt godt opp,men galskapen starter bestandig hos produsentene.
Uenur! Siden du nevner produsenter vs forbruker (fält navn!) så har jeg lyst til å dra frem noe som viser hvor skrudd ting kan bli når alt blir lagt opp til at vi bare skal kjøpe nytt hele tiden. Jeg var på Jernia for en stund og ville ha noen skruer. Nei, da var det ikke hverken vanlige skruer eller stjerneskruer å få tak i. Nå var det bare posidrive som gjaldt. Orket ikke fly rundt hele byen for å leite etter vanlige skruer, så det ende med at jeg kjøpte to posidrive skrujern og skruer.
Så nå har man altså i tillegg til posidriv, vanlige skrujern, stjerne, unbrako, og et hav av bits. Alt i forskjellige størrelser og fasonger.
Jeg ser jo også at disse jernene og skruene vil gi en positiv drive for produsent og selger. De er ekstremt avhengige av at de passer til akkurat den dimensjonen på skruen.
Om du ikke skal bruke skruene ute,så kjøp dine vanlige P2 (vanlig gammaldags stjerneskru) skruer på Biltema.Du får gode,og uhyggelig mange skruer til en svært lav pris.
(PZ2 betyr pozidrive)
Vi er vel off topic…
Jeg har nå faset ut den siste av mine sparepærer. (Den fikk sitte i lampa til den takket for seg).
Nå er det bare glødelamper for min del.
Jeg så en svær plakat på Maxbo hvor erstatning av helsegunstige glødelamper med kvikksølvholdige sparebærer med helse-ugunstige frekvenser ble begrunnet med «reduksjon av X tonn utslipp av CO2». Maken til pølsevrøvl.
Dette er klassisk «en god grunn og den virkelige grunnen» påfunn. Den virkelige grunnen er faktisk i strid med våre egne (helse og trivsel) interesser.
Jeg så for ikke så lenge siden et klipp på TV hvor det «smeltingen av nordpolisen» ble slått stort opp. Jeg vil anta at hovedårsakene til at det i de senere årene har vært mer kaldt i Sør-Norge enn i Nord-Norge er de gedigne EISCAT-anleggene på Svalbard og ved Tromsø. Disse anleggene sender ut vanvittige energimengder som bidrar til at atmosfæren og ionosfæren kunstig varmes opp både sommer og vinter.
Dersom målet er å unngå smeltet polis vil det første naturlige tiltaket være å stenge ned EISCAT Svalbard og EISCAT Tromsø (Ramfjordbotn).
Aner vi konturene av et «kretsløp» av reelle årsakssammenhenger og et parallellt «kretsløp» av kunstige begrunnelser…? Det blir for dumt, nå som komplottet er gjennomskuet.
Ett problem med de nye pærene, unntatt ledpærer, er tungmetallet, noe som selvfølgelig er alvorlig i seg selv. Først forsøker en å fjerne helsefarlige produkter pga av deres innhold av kvikksølv, sånn som f.eks amalgan eller termometre og annet måleutstyr med kvikksølv, så påbyr de altså dette som antagelig ikke har så store besparelser eller miljømessig gevinst i hele tatt.
Et annet problem er at disse spare og ledpærene ikke stråler i hele fargespekteret – altså et lys som kan virke sterkt forstyrrende på utskillelsen av melatonin – et stoff som virker positivt for nattesøvnen. Melatonin styrker også imunforsvaret ved at produksjon av hvite blodlegemer øker. Enkelte hevder også at Melatonin har en beskyttende virkning mot kreft.
Blinkingen i lysrør kan også være uheldig for øynene og virke stressende. Og strålingen kan være helsefarlig hvis man befinner seg enn en halv meter eller nærmere over en viss tid.
Når en likevel kjøper sparepærer, bør en velge slike som ligner de gamle gode pæreformede. Disse er skjermet og ikke de uskjermede – dem som ligner sammenkveilete lysrør.
Absolutt. Går det ut 90% av energien i form av varme i en stue i et hjem, hva så? Strømmen som produseres er VÅR, og vi skulle ikke betale for normal bruk i en husstand. Vi blir snytt og tatt i rævva som mforbrukere i dette landet hver dag. Og hvorfor må vi betale europas høyeste avgifter på våe EGEN olje? Dette er det uten tvil jødene og bilderbergarane som har fått igjennom. Men nå rakner nok det løgnaktige kapitalsystemet snart, først $, så €. Så får vi forholde oss til ekte verdier, og ikke fiktive monopol/jødepapirer. Kan noen gi meg en realistisk forklaring på at et hus som ble bygd i 1960 for 75 000,- skal gå for 2 mill. nå idag, så å si uten å bli vedlikeholdt? Det går til helvete no snart, sann mine ord. «Vekst» er bare mulig opp til en viss grense, så kan vi ikke bli større (Oppblåst/boligboble osv)
Miljøpærer kiss my ass, forurense verre enn noe annet påfunn.
Riktig det RoKle :)
Det koster 5 øre å produsere 1 KW strøm, de restrerende er det parasitter og psykopater som stikker av med
$ og € kan bli historie fortere en vi aner ifølge eksperter
Nå venter han dårlige tider. Veldig dårlige tider.
– Katastrofen kommer. Det blir en katastrofe av bibelske, episke proporsjoner, sier Robert A, som har vært professor ved tre amerikanske universiteter.
Han viser til en graf fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserves (Fed) avdeling i St. Louis over utviklingen i amerikanske bankers innskudd i sentralbanken utover minimumskravet.
Fra nær null i flere tiår har disse innskuddene skutt i været siden september 2008, og ligger nå på 1600 milliarder dollar, tilsvarende over 9400 milliarder kroner.
Robert A. Haugen argumenterer med at det er først når disse pengene i stedet lånes ut i markedet at Fed virkelig trykker penger og pengemengden skyter i været.
Med bankenes kredittmulitplikator vil pengemengden øke med 16.000 milliarder dollar hvis alt kommer i omløp, hevder professoren overfor avisen.
– Inflasjonen vil skyte i været og dollaren og aksjer stupe
http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2235895.ece
Sparepæren kunne de like gjerne kalt selvmordspæren, skrev flere kommentarer som forklarer det her for noen dager siden men de havnet i spamfilteret og der ble dem liggende :(
Ord som starter på ill og slutter på umati er vist forbudt å skrive på NS :-|
Jo flere varer og variasjoner over samme tema som finnes på markedet jo flere penger tjener leverandørene – inntil et visst nivå. Finnes det få varer, for eksempel bare vanlig Farris tjener en mindre enn hvis det i tillegg leveres med fruktsmak, og div. Men dette funker ikke hvis det blir for mange varianter, da synker salget og det blir bare kluss. Profesjonelle leverandører har folk som kan mye om dette og regner og forsker. Det er derfor ikke alltid slikt at et velassortert utvalg er til forbrukerens beste, men er det butikken tjener mest på.
Dette er komplisert fordi mennesket er slik skapt at man hele tiden forbedrer og forandrer og faktisk er det ganske ofte snakk om virkelige forbedringer. Surpompene eller nostalgikerne kjøper det gamle produktet mens de innovative velger det nye og er prøvekaniner. Så til deg som er fortvilet over skruer og skrutrekkere: det er noe bra med det! Men jeg er plaget av det samme hele tiden, finner bare nye rare skruer jeg ikke husker om jeg har bits eller trekker til og må kjøpe nytt verktøy for sikkerhets skyld.
Til dere som er fortvilet over kvalitet på pærer og strømleverandører vil jeg si at det er en forskjell på før og nå. Tidligere var det slik at produsentene prioriterte kvalitet og tenkte på inntjeningen sekundært. Etter søttitallet og alle ”timetellefolka” som gikk rundt i industrien, samt BI-folka og effektivisering er inntjening rykket opp på første pri og kvalitet ned. Det er om å gjøre å lage ting så dårlig at det akkurat holder garantitiden. En annen ting er at folk i Norge i dag har masse penger og bytter ut tingene sine ofte og enten gir blaffen om de går i stykker eller så merker de det ikke fordi tingene ikke brukes så lenge. Tenk for eksempel om folk hadde brukt syklene sine mer enn noen få ganger, da hadde de merket at kinagodset er ubrukelig. Dekk og gir er fint som nytt, men tåler lite. Nå er det imidlertid lyspærer og rør vi snakker om. Jeg merker alltid lyskildene mine med dato og fører logg over levetid. Det er det ikke mange andre som gjør og resultatet er at en ikke husker. Og her hadde mange leverandører røket hvis forbrukerne hadde holdt kontroll på sakene sine og klaget mer.
Jeg skulle ønske det fantes et menneske eller en organisasjon i Norge som fikk hele befolkningen med på å sabotere strømleverandørene, for de er ihvertfall kun ute etter inntjening; vi skulle slått av all strømmen, fyrt med ved, brukt stearinlys og spist rå grønnsaker! Da kunne de sitter der med verkene sine, he .. he.. Samme skulle vi gjort med busser, T-bane, tog og masse mer, sabotert skikkelig. Det er vi forbrukere som har makta, men vi er en fragmentert gruppe og finner oss i alt for mye sleiperi. Uff altså.
Når det gjelder sparelamper tror jeg myndighetene gjør så godt de kan, men de har dessverre ikke peiling – slik er demokratiet – men det er jo demokrati vi vil ha, ikke teknokrati.
Geir Hellum
Jeg har vel bare et par tips å komme med som KANSKJE kan være brukbare.
For dem som vil ha kraftige pærer som holder lenge og har noe som kan kalles KVALITET, kan en såkallt »damplampe» gjøre susen. Damplamper er av den typen pærer som sitter i gatelykter osv.
Etter det jeg kjenner til, finnes det to hovedtyper på det norske markedet og det er natruim og kvikksølv. Under disse typene igjen, finnes det mange utførelser når det gjelder trykk, wattstyrke, livslengde, utførelse og lyskvalitet. Pærene er ikke akkurat billige men skal ha en garantert livslengde på 10000 timer eller mer. Personlig tror jeg slike lamper/pærer kommer til å bli mer og mer populære, siden vi tydeligvis ikke skal få lov til å ha skikkelig lys hjemme lenger.
OBS. Du MÅ ha en »reaktor» (drossel) forkoblet på disse, eller blir de en liten bombe.
Nå kommer kanskje det mange vil mene er teit:
Kast ikke ALLE de gamle lyspærene. Samtlige av dem kan nemlig repareres. Noe for den 80 år gamle vegglampa nedarvet fra Bestemor?
Dessuten er det vel ingen som nekter noen her i Norge å starte opp en lyspære -fabrikk/verksted, selv om de gamle lyspærene er blitt forbudt der ute i Europa? Bissnisstips for folk som er villige og ikke har ti tommeltotter?
her er et par pærer jeg bruker til å mobbe de »miljøvennlige» sparepære-brukende naboene mine med, når det er »lysslukkedag».
Den største, En Philips 13212C på 200 Watt, som jeg henger i soverumsvinduet (der som jeg oppholder meg minst, hi hi), og en Osram Concentra på 100Watt.
Slike får man ikke kjøpt lenger.
http://www.freeimagehosting.net/d7b39
Klart damplamper er bra saker, men de har ikke topp fargetemp og gjengivelse da vet du og dessuten er de fulle av skit og en trenger, som du sier masse rart forkoblingsutstyr. Til gatelys og tuneller finnes det intet bedre per idag. Men kvikksølvet er ulempa da. Hele poenget er liksom det at det enkle er det geniale og at den uønskede varmen og forbruket fra glødelampa ikke er så gæærn likevel siden den varmer opp rommet.
Veldig god ide å starte lampefabrikk, takk for tipset! Men hvordan skal en klare det økonomisk når kineserne gjør alt for en slikk og ingenting, og tilogmed Osram ikke fikk det til? Det er forferdelig synd at vi har lagt ned mesteparten av fabrikkene i Norge og blitt varepushere, økonomer, akademikere og skribenter hele gjengen. Jeg kan absolutt tenke meg mer norsk industri så sant den er miljømessig forsvarlig, og ikke minst kortreiste varer – som holder lenge!
Geir Hellum
»Veldig god ide å starte lampefabrikk, takk for tipset! Men hvordan skal en klare det økonomisk når kineserne gjør alt for en slikk og ingenting, og tilogmed Osram ikke fikk det til?»
Satse på kvalitet. Dvs. forsøke å fiske opp de metoden de brukte for å få pærer til å vare i en »evighet». Jeg tror nok man kan glemme storskala produksjon her i Norge, men man vet da heller ikke…
Mange damplaper har faktisk meget god lyskvalitet. Ofte mye bedre enn de »spare»-pærene som selges.
Dette må jo være de beste sparepærene ever!!!! :-)
http://www.youtube.com/watch?v=SBWi3NtND68
Ha ha! Genialt i all sin enkelthet.
Men dette er jo uhört!! Det må man få satt en stopper for, det er jo GRATIS belysning!! ;)
Har sett en lignende «high-tech» lösning i et projekthus der man hadde klart å lede sol lys gjennom rör slik at det ble down-light rundt omkring i huset.
GENIALT!!! rett og slett… Fri energi, 0 i kostnad. Hva med å bringe fri energi inn i hvert hjem i Norge? ;-)
Glad jeg hamstret noen hundre vanlige pærer før de ble fjernet fra markedet.
Aner dere hva som kan skje om dere knuser disse sparepærene og puster inn damp fra kvikksølv og eller kutter dere på glasskårene av disse?
Noen artikler for å underbygge det jeg sier her:
http://www.google.no/#sclient=psy-ab&hl=no&source=hp&q=sparep%C3%A6rer+kvikks%C3%B8lv+skader&pbx=1&oq=sparep%C3%A6rer+kvikks%C3%B8lv+skader&aq=f&aqi=&aql=1&gs_sm=e&gs_upl=1297l1922l2l2032l7l3l0l0l0l0l437l765l3-1.1l2l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=7d33e49fe879bea3&biw=1317&bih=636
Hørte også om en mann som hadde kuttet seg på et glasskår og fikk fullstendig ødelagt foten, den hovnet opp som en gigantisk potet. MEN DE ER TRYGGE OG MYYYE BEDRE ENN DE FORRIGE!!! Naiviteten lenge leve…
Jeg hater å bo i et land der slikt får lov til å forekomme og blir tredd nedover hodene våre ved lov. DET ER KORRUPSJON.