Du leser nå
Norske næringsinteresser i Chile

2 minutter lesetidNorske næringsinteresser i Chile

Chiles demokratiske krefter ble kuppet av CIA på 70-tallet. I dag sender de den nasjonale hæren på ærend for multinasjonale selskap og slår ned på urbefolkningers rett til å leve.

Komiteen for mapuchenes rettigheter inviterer til kulturell markering til støtte for de fengslede mapucheindianere i sultestreik siden 12. juli.

Se prisbelønnet film om urbefolkningens strid mot multinasjonale selskaper.

Lørdag 14. august kl 12.30, Eidsvollsplass foran Stortinget. kl. 14.30 Samisk Hus, Akersgata 34, dokumentarvisning.

Visning av dokumentaren Apaga y vamomos (switch off -spansk tale med engelske undertekster) om mapuchenes kamp mot vannkraftutbygging i Chile. Innledning med Victor Ancalaf fra Chile. Han er tidligere mapuche politisk fange og aktivist mot vannkrafutbygging.

Nei til antiterrorlovene fra Pinochets tid i mapuche rettsaker.

Nei til militarisering av mapuche territorium.

Frihet for de fengslede mapucheindianere.

Nei til kriminalisering av urfolks kamp for territorium og naturressursene.

Norske selskaper mislikt internasjonalt – norske medier tier

På slutten av 1980-tallet, mens Norges generalkonsul i Vancouver ihuget banet i vei for norsk lakseoppdrett i BC, ledet Norges tidligere statsminister Gro Harlem FN-kommisjonen som produserte i 1987 rapporten «Vår felles framtid.» Med den var populærbegrepet «bærekraftig utvikling» født.

To tiår har gått, og lakseoppdrettsnæringen, dominert av norske multinasjonale selskaper, er siktet for å destruere økosystemer over hele verden, også i Norge.

I 2002 ble gyting av rosa laks i Broughton Archipelago utenfor nordøst Vancouver Island redusert fra 3,6 millioner til 147 000 – fire prosent av populasjonen fra året før. Biologer pekte på lakselus fra oppdrettsanlegg som den skyldige. Smålaks, kalt smolt, legges ut fra elvene der de er født og blir tvunget til å kjøre en stridshanske av oppdrettsanlegg når de først når skjærgården, hvor de er utsatt for et høyt antall lakselus.

Fredriksen shipping

På samme tid som Gro Harlem banet vei for sin nye økodestruktive-ideologi fulgte en rekke norske selskaper hennes inntog i det frie markedet under dekke av bærekraftig utvikling. Fredriksen shipping startet Marin Harvest, et selskap på svartelisten til mange miljøaktivister, forhatt og holdt ansvarlig for mange dødsfall i lakseoppdrettsnæringen i Chile. En god del av villaksen og andre fisk som lever i innsjøene hvor Fredgrisken driver næringsvirksomhet har blitt en fyllingsplass for antibiotika og råttent laksefor slik at den naturlige vill-fisken dør sakte ut. Bioulogisk mangfold?

I det siste har jeg fått sansen for NRK og dokumentseriene deres, spesielt modig gjort å vise lakseoppdrettindustrien til en av verdens mektigste menn Fredriksen shipping og Marin harvest. De har ødelagt fisken i Peru og Chile, og Norge begynner å bli en fiende rundt om i verden. Det er også tragisk å se Dagens Næringsliv refere til “indrefileen” når det er snakk om Statoils nyvunnede oljefelt i Irak, som om landet var en buffét for vestlige selskaper og en tragedie for det irakiske folk..

Vil det norske folk respektere indianerne i Chile?

Det norske regimet er demokratisk representativt, problemet oppstår når nye ansikt i politikken blir vervet inn i et partiprogram de ikke kan forandre, og ender opp med å bli som alle andre for å bevare arbeidsinntekten sin og holde ut i 12 år for pensjon. Derfor krever vi av deg, at du engasjerer sterkere å alarmere den generelle befolkning om den urett som begås mot urbefolkninger og fattige mennesker som avhenger av natur-ressursene, ved å be den norske stat trekke ut sine statseide selskap, i folkets navn!

Chiles urfolk kritiserer det statlig eide norske selskapet SN Power, som planlegger et større vannkraftprosjekt i Trayenko i Sør-Chile.

Få nye perspektiver. Finn din sannhet. Bli fri.

Hvor godt likte du artikkelen?
Topp
0%
Opplysende
0%
Inne på noe
0%
Usikker
0%
Dårlig
0%
Om forfatter
Armin Bahrami
En ånd på en kosmisk reise i en menneskelig opplevelse. Kom til Norge fra Tehran som politisk flyktning som 3 åring i 1988. Vokste opp som kristen og ba til Jesus om at han måtte kjappe seg hjem og hjelpe Micheal Jackson i Earth Song. Etterhvert når tenårene var nådd skrev begynte han med raptekster; "Stå opp gud våkn opp vi må snakke! om alle barna der ute som er alene og forlatte. Hvordan kan du la israel drepe et uskyldig barn? Hvordan kan du la en pedofil bli en far ? Stå opp gud våkn opp vi må snakke, hvorfor gir du folk kreft og lar dem dø sakte ?Hvor var du når dem drepte Martin Luther King? Hvor er du gud? Og hvorfor gjør du ingen ting ? Gud har forsovet seg eller fraskrevet ansvaret over til fri-vilje, derfor begynte jeg å gjøre som Jens Bjørneboe tenkte; "DU HAR I ETT OG ALT ANSVARET FOR HVER ENESTE TING SOM FOREGÅR HVOR DU OPPHOLDER DEG"

19
Kommentarer

avatar
8 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
SingoallaPanthera leoUlvenGunghoobin Laden Recent comment authors
  Abonnere  
Nyeste Eldste mest stemt
Varsle om
Beate Szanday
Abonnent

Du vet, det er jo vinter der nede nå. Vi hadde det rimelig kaldt i vinter vi også.

Gunghoo
Abonnent
Gunghoo

inretssang artikkel dette.

jeg fant denne siden hvis noen vil lese mer om overgrepene mot mapuche folket

http://www.mapuche-nation.org/index.html

Jeg klippet ut dette

Political persecution and judicial bias against the Mapuche-Lafkenche leader

Public statement from Arauco prison Lafkenmapu, April 2008

I, Luis Meñaco Santi, Mapuche political prisoner, imprisoned in the Arauco prison (Region VIII) since last April the 15th, and member of the Pascual Koña community of the Lleu Lleu sector, want to bring to the attention of the Mapuche nation and the general public the following situation:

This unjust incarceration in which I currently find myself, is not more than another of the innumerable fabrications of the political judiciary that has brought conflict to the political resurgence of the Mapuche communities.

The incarceration of Mapuche activists is one of the techniques employed by the Chilean state to try and prevent the reconstruction of our nation. Our agricultural people, that work the land and try, day by day, to rescue and defend our ancestral rights to territory, culture, economy and a socio-political system; are now considered «a danger to society» by the racially-prejudiced courts of the Chilean state.

Nevertheless, we know that Chile is a country that has historically repressed the Mapuche nation; militarizing communities, violent police incursions, forcibly applying the Internal Security Law and the Antiterrorism Law, tactics such as the use of secret testimonies and the infiltration of informants within the communities; leading finally to the incarceration of our people.

I also want to explain the events of the 10th of November 2007, the date on which the events occurred for which they now accuse me of «stealing and setting fire to a vehicle» in Huentelolen (south of Cañete). I was returning to Santiago having been invited by the political leader of the Arauco communities to consider the situation of the Mapuche political prisoners who are on hunger strike in Angol.

Because there was a street demonstration (also campaigning for the freedom of the Mapuche political prisoners) I couldn’t continue to my house in Lleu Lleu. Although I was there for a few minutes, I returned to Huentelolen around 12:00, while the events that I have been imprisoned for happened after 14:00, proving undoubtedly that I did not participate in the acts I have been investigated for.

The strange thing is that, the correspondent, or ‘victim’, who was writing the story never attempted to discover my version of events, instead relying solely on information given by customs officers and the office of the public prosecutor. This situation only serves to demonstrate the extent of corruption employed against me.

This method of public condemnation of the Mapuche people prior to the official legal findings, has been a tonic to the cause of the persecuted Mapuche freedom fighters.

Finally I want to clarify that I am not leader of the Coordinating Araucan-Malleco as was announced the mass media that day, including Cooperative radio, Channel 13, Renacer Newspaper and TVN. I do not belong to this organization. I am a Mapuche community member who works towards for the reconstruction of our Nation.

Enough political-judicial fabricated allegations!

Freedom for all Mapuche political prisoners!

MARRICHIWEW!

Luis Meñaco Santi

_____________________

Ulven
Abonnent
Ulven

Elsbeth Tronstad, lederen for kraftselskapet SN Power som nå vil rasere Chiles natur er medlem av Rockefellernes Trilateral-kommisjon !

Hvis du vil kontakte henne og spørre om de tror at de kan tillate seg hva som helst av miljøkriminalitet fordi at Chile er så langt unna og fordi at hun har Rockefeller i ryggen så kan du kontakte henne her: http://www.snpowerinvest.com/News_and_events

Her er forøvrig andre norske medlemmer i Trilateral-kommisjonen:

Helge Lund, Chief Executive Officer of the Norwegian Oil Company, Statoil, Oslo

Harald Norvik, Chairman and Partner, ECON Management; former President and Chief Executive, Statoil, Oslo

Helga Hernes, Senior Advisor, PRIO (International Peace Research Institute Oslo); Chair, Norwegian Parliamentary Intelligence Oversight Committee, Oslo; former Norwegian Ambassador

Marianne Lie, former Director General, Norwegian Shipowner’s Association, Oslo

Elsbeth Tronstad, Executive Director, Confederation of Norwegian Enterprise (NHO); former Vice President, ABB, Oslo

http://tangibleinfo.blogspot.com/2009/01/trilateral-commission-membership-list.html

Panthera leo
Abonnent

For ein tøyseartikkel. 90% synsing. Har jobba i næringa i over tolv år, av og på, og dette er berre eit hat du har mot næringa.

Start med å dokuemtere dette:

«Fredriksen shipping startet Marin Harvest, et selskap på svartelisten til mange miljøaktivister, forhatt og holdt ansvarlig for mange dødsfall i lakseoppdrettsnæringen i Chile. God del av villaksen og andre fisk som lever i innsjøene hvor Fredgrisken driver næringsvirksomhet har blitt en fyllingsplass for antibiotika og råttent laksefor slik at den naturlige vill-fisken dør sakte ut.»

Her er ein neve feil.

Beate Szanday
Abonnent
smurfen
Moderator

Vet ikke hva som er verst jeg Beate, bli sugd tom for blod av vampyrer eller og bli tvangsvaksinert med okulte vaksiner :-/

Uansett så har du helt rett i at det er jaggu ikke lett og være indianer i Sør Amerika for tiden, nesten daglige jordskjelv, norske pengegriske oppdrettere som ødlegger landet deres og nå dette her ….
Flaks at dem har enorme UFO flyplasser på toppen av fjellene sine :)

Panthera leo
Abonnent

Armin:

Du viser uvitenheit om og om igjen. Det er neppe noko poeng og opplyse deg som ein som kan bransjen, OG ikkje jobbar der lenger, altså langt meir nøytral enn andre med jobb der.

Eg kan berre svare kort på påstandane dine:

Frankensteinfisk som du kallar det? Sjå på laksefiskerane, dei går alltid for dei største, og skryt ikkje av laks som er under 10 kg. Og, laksen er ein pjakk opp til 3 kg, altså eit barn. Snittet er nærare 6 enn 4. Og laksen er då berre ein ungfole.

Tilbod etterspørjing gjeld også i denne bransjen. Frankensteinfiskane som er den mest misvisande tittelen du kan gi ein slik fisk. 8-12 kg har blitt produsert før. Då snakkar eg om 20 år +. Stort nyhende du kjem med her.

Fisken i mærdene har så mykje boltreplass og er SVÆRT aktiv. I MHN gir vi den langt meir plass enn behov og krav, fordi vi veit at dess større plass, dess betre fisk, og ikkje minst gjev det betre fiskehelse. Du har nok aldri sett i ei mærd i heile ditt liv.

Du kan tydlegvis heller ingenting om laksefiske, og argumenterer med straum som skal gje fisken god mosjon. Den mosjonen der får ein vanleg laks EI veke i året, då den skal gyte. Sjølv slik basickunnskap har du ikkje.

Ei mærd på 160 i omkrets kan du tre over Oslo rådhus om du snur den på hovudet, og likevel er det ubegripeleg med plass igjen. Eg trur du ikkje forstår kor stort volum det er snakk om.

Ved ei tilfeldigheit, faktisk(!), så møtte eg ein doktorgradsstipendiat i fiskeernæringsbiologi på laurdag. Eg tok opp dette med denne diskusjonen, og ho, som jobbar i ein nøytral og sjølvstendig instutisjon, er like frustrert over uvitenheita som bedrevitarar har. Du er ein av dei.

Og når det kjem til foret. Det er ca 50% maritime bidrag, og då snakkar vi om fiskemjøl, avkapp, og fisk som ikkje vert nytta som menneskefor, då det er uforedeleg pdd.

Kvalen sluker fisken i havet. Den får i seg MEIR enn verdas fiskeflåte tek opp samla! Vi MÅ beskatte alle ledd, for viss eit ledd vert beskytta, går det ut over alle dei andre. Eg trudde du hadde litt forståing for næringskjeda.

Ti slutt, gjengangaren blant dyreaktivistar er ikkje produksjonen av dei forskjellige dyra brukt til mat, men kor profitten går. Bedrifter som opererer lokalt med lokale eigarar, som opererar på akkurat same måte som andre selskap, for aldri negativ propaganda. Paradoksalt, ikkje sant?

Eg likar forresten ikkje Fredriksen, men skal du skrive noko truverdig, så må du forhalde deg til fakta, og slutte med synsinga di.