Du leser nå
Norske næringsinteresser i Chile

3 minutter lesetidNorske næringsinteresser i Chile

Chiles demokratiske krefter ble kuppet av CIA på 70-tallet. I dag sender de den nasjonale hæren på ærend for multinasjonale selskap og slår ned på urbefolkningers rett til å leve.

Komiteen for mapuchenes rettigheter inviterer til kulturell markering til støtte for de fengslede mapucheindianere i sultestreik siden 12. juli.

Se prisbelønnet film om urbefolkningens strid mot multinasjonale selskaper.

Lørdag 14. august kl 12.30, Eidsvollsplass foran Stortinget. kl. 14.30 Samisk Hus, Akersgata 34, dokumentarvisning.

Visning av dokumentaren Apaga y vamomos (switch off -spansk tale med engelske undertekster) om mapuchenes kamp mot vannkraftutbygging i Chile. Innledning med Victor Ancalaf fra Chile. Han er tidligere mapuche politisk fange og aktivist mot vannkrafutbygging.

Nei til antiterrorlovene fra Pinochets tid i mapuche rettsaker.

Nei til militarisering av mapuche territorium.

Frihet for de fengslede mapucheindianere.

Nei til kriminalisering av urfolks kamp for territorium og naturressursene.

Norske selskaper mislikt internasjonalt – norske medier tier

På slutten av 1980-tallet, mens Norges generalkonsul i Vancouver ihuget banet i vei for norsk lakseoppdrett i BC, ledet Norges tidligere statsminister Gro Harlem FN-kommisjonen som produserte i 1987 rapporten «Vår felles framtid.» Med den var populærbegrepet «bærekraftig utvikling» født.

To tiår har gått, og lakseoppdrettsnæringen, dominert av norske multinasjonale selskaper, er siktet for å destruere økosystemer over hele verden, også i Norge.

I 2002 ble gyting av rosa laks i Broughton Archipelago utenfor nordøst Vancouver Island redusert fra 3,6 millioner til 147 000 – fire prosent av populasjonen fra året før. Biologer pekte på lakselus fra oppdrettsanlegg som den skyldige. Smålaks, kalt smolt, legges ut fra elvene der de er født og blir tvunget til å kjøre en stridshanske av oppdrettsanlegg når de først når skjærgården, hvor de er utsatt for et høyt antall lakselus.

Fredriksen shipping

På samme tid som Gro Harlem banet vei for sin nye økodestruktive-ideologi fulgte en rekke norske selskaper hennes inntog i det frie markedet under dekke av bærekraftig utvikling. Fredriksen shipping startet Marin Harvest, et selskap på svartelisten til mange miljøaktivister, forhatt og holdt ansvarlig for mange dødsfall i lakseoppdrettsnæringen i Chile. En god del av villaksen og andre fisk som lever i innsjøene hvor Fredgrisken driver næringsvirksomhet har blitt en fyllingsplass for antibiotika og råttent laksefor slik at den naturlige vill-fisken dør sakte ut. Bioulogisk mangfold?

I det siste har jeg fått sansen for NRK og dokumentseriene deres, spesielt modig gjort å vise lakseoppdrettindustrien til en av verdens mektigste menn Fredriksen shipping og Marin harvest. De har ødelagt fisken i Peru og Chile, og Norge begynner å bli en fiende rundt om i verden. Det er også tragisk å se Dagens Næringsliv refere til “indrefileen” når det er snakk om Statoils nyvunnede oljefelt i Irak, som om landet var en buffét for vestlige selskaper og en tragedie for det irakiske folk..

Vil det norske folk respektere indianerne i Chile?

Det norske regimet er demokratisk representativt, problemet oppstår når nye ansikt i politikken blir vervet inn i et partiprogram de ikke kan forandre, og ender opp med å bli som alle andre for å bevare arbeidsinntekten sin og holde ut i 12 år for pensjon. Derfor krever vi av deg, at du engasjerer sterkere å alarmere den generelle befolkning om den urett som begås mot urbefolkninger og fattige mennesker som avhenger av natur-ressursene, ved å be den norske stat trekke ut sine statseide selskap, i folkets navn!

Chiles urfolk kritiserer det statlig eide norske selskapet SN Power, som planlegger et større vannkraftprosjekt i Trayenko i Sør-Chile.

Bli en av de opplyste blant 111.000 månedlige lesere

Hvor godt likte du artikkelen?
Topp
0%
Opplysende
0%
Inne på noe
0%
Usikker
0%
Dårlig
0%
Om forfatter
Armin Bahrami
En ånd på en kosmisk reise i en menneskelig opplevelse. Kom til Norge fra Tehran som politisk flyktning som 3 åring i 1988. Vokste opp som kristen og ba til Jesus om at han måtte kjappe seg hjem og hjelpe Micheal Jackson i Earth Song. Etterhvert når tenårene var nådd skrev begynte han med raptekster; "Stå opp gud våkn opp vi må snakke! om alle barna der ute som er alene og forlatte. Hvordan kan du la israel drepe et uskyldig barn? Hvordan kan du la en pedofil bli en far ? Stå opp gud våkn opp vi må snakke, hvorfor gir du folk kreft og lar dem dø sakte ?Hvor var du når dem drepte Martin Luther King? Hvor er du gud? Og hvorfor gjør du ingen ting ? Gud har forsovet seg eller fraskrevet ansvaret over til fri-vilje, derfor begynte jeg å gjøre som Jens Bjørneboe tenkte; "DU HAR I ETT OG ALT ANSVARET FOR HVER ENESTE TING SOM FOREGÅR HVOR DU OPPHOLDER DEG"

Kommentarer

19 kommentarer på "Norske næringsinteresser i Chile"

avatar
Sorter på:   Nyeste | Eldste