Du leser nå
Tror du på nissen?

6 minutter lesetidTror du på nissen?

Forskjellen mellom en positiv og negativ påvirkning ligger i om du oppsøker denne autoriteten, eller om autoriteten oppsøker deg og "drar deg med".

Alle mennesker har sitt eget trossystem. I denne artikkelen ønsker jeg å belyse hvordan mennesker lar seg styre ut i fra dette, og hva det kan føre til av positive og negative hendelser.

Først av alt, hva er et trossystem? Et trossystem er en kombinasjon av tanker, ideer, visjoner, prinsipper og verdier som til sammen danner et system som definerer måten man oppfatter verden på. Det beste eksempelet, og som sikkert mange tenker på, er religion.

Hvordan fungerer et trossystem?

Et trossystem fungerer på den måten at man har blitt påvirket av en eller flere eksterne faktorer til å tro på en retning, religion, verdisyn, eller annet. Når man først har fått smaken på denne «troen», og etterhvert godkjent den som sitt trossystem – som ofte gjøres ubevisst i starten – vil man etterhvert lete etter bevis som støtter opp i mot trossystemet sitt. Når man henter disse bevisene, er mange mennesker ofte ukritiske til hva de tillater seg selv og tro på. Noe man har sett flere eksempler på både i eldre og nyere historie. I nyere historie har man blant annet det verdisynet Adolf Hitler forkynte til så mange mennesker, et trossystem om at alle som ikke var av den ariske rase måtte utryddes. Man har også andre eksempler om sekter som begår masseselvmord, fordi det gagner trossystemet deres.

Når man leter etter bevis på sin egen tro, vil mange helt ukritisk utelate motbevis for trossystemet sitt. Hvorfor? Fordi troen er så viktig for mennesker. Det er en måte å bli selvrealisert på, og de fleste nyter av å være en del av noe som er større enn seg selv. Vi er konforme vesener, som trives best når vi har mange på vår side. Dette er i mange tilfeller viktigere enn hva vi faktisk tror på, noe man gang på gang har sett eksempler på.

Hva er skummelt med et trossystem?

Det kan oppstå situasjoner når troen blir menneskers sannhet. Enkelte mennesker vil handle ut i fra deres modell av verden, de oppfatter denne modellen som den fulle og hele sannhet – når det finnes andre mennesker igjen som har en annen modell av verden og som oppfatter denne som sannheten. Det er slik konflikter oppstår. Særlig når enkelte har et destruktivt trossystem som kan føre til andre menneskers skade og død. Det ligger nemlig latent i menneskeheten å ha en følelse av at man kjemper for/mot noe. «Oss mot dem». «Vi har rett, de tar feil.»

Krig handler om forskjellige trossystemer som ikke går overens, der hver part tviholder på sin egen tro, og heller ønsker å drepe enn å akseptere.

Hvordan fungerer et trossystem på mikronivå?

I mitt arbeid med coaching og selvutvikling kan det være viktig å benytte seg av mennesker trossystem på mikronivå. Man har nemlig en egen tro om seg selv, og denne kan være negativ og positiv, nær sannhet eller langt unna sannheten. En person med dårlig selvtillitt vil stadig hente bevis som bygger opp denne dårlige selvtillitten. Han kan gå og tenke på negative hendelser som har skjedd 1, 5, og 10 år tilbake. Dette skjer fordi trossystemet i seg selv ikke bryr seg hva man fokuserer på, eller hvordan man henter beviser. Dette kan være noe positivt, eller noe negativt – alt kommer an på hva man selv ønsker å tro på. For at en person skal få god selvtillitt, må man snu sankingen av bevis. Man må hente bevis som forteller hvorfor personen heller har god selvtillitt, når personen hadde god selvtillitt sist, og hva som skjedde da.

Hva påvirker et trossystem?

Når det kommer til hva som påvirker hva vi tror på, kan vi trekke inn flere faktorer. La oss dele de inn i to grupper:

Eksterne faktorer:

  • media
  • venner
  • nettverk
  • autoriteter
  • ++

Interne faktorer:

  • nysgjerrighet
  • egne holdninger
  • ønske om å tilhøre noe/skille seg ut
  • åpenhet
  • ++

Det er mange søkende mennesker der ute, som leter etter svar på spørsmålene sine. Mange innehar en åpen holdning til nye tanker, og dette er positivt! Det som ikke er så positivt er at det finnes mange ulike autoriteter som ønsker å påvirke hva du tror på. Det blir sagt at 99% av alle mennesker tror på 99% av det en autoritet sier. Tenk bare på hvor stor autoritet f. eks en lege har. Dersom du kommer til han og forteller at du sliter med tungsindighet og angst, kan det godt hende legen din flekker opp reseptblokka med serotoninfremmende piller (lykkepiller på folkemunne) uten å forhøre seg om du har gjort noe annet for å komme over dine plager. For en person som er nede, kan dette fort bli den eneste løsningen, «fordi legen sa det». En annen løsning eksisterer ikke i ditt trossystem og du er kanskje bundet til piller for resten av livet.

Tenk etter, hvilke autoriteter bestemmer ditt trosystem? Er det en spesiell person? Er det en nettside? En gruppe mennesker? Hvorfor tror du som du gjør? Og skaper din tro avstand til andre mennesker på noen måte? Og hvorfor?

Jeg skal ikke dømme, fordi vi blir alle påvirket av autoriteter. Forskjellen mellom en positiv og negativ påvirkning ligger i om du oppsøker denne autoriteten, eller om autoriteten oppsøker deg og «drar deg med».

Det finnes mange overbevisende mennesker der ute, og igjen vil jeg trekke frem Hitler. Han var en mester i overtalelse og påvirkning. Bare se hva som skjedde fordi mennesker ikke klarte å tenke selv, men heller lot seg rive med av konformitet og den følelsen av at de var med på noe som var så mye større og «viktigere» enn dem selv.

Går jorden under i 2012? Finnes UFOer? Lever Tupac Shakur? Finnes gud?

Bak disse spørsmålene ligger avanserte trossystemer som på en eller måte har klart å få med seg tilhengere som oppfatter troen sin som en viss sannhet. Ingen kan nekte for dette. Igjen, jeg er ikke her for å dømme. Mennesker liker å la seg lede, og vi finner det tilfredsstillende å ha noen/noe å se opp til.

Som sagt, alle har et trossystem. Selv ateisme er et trossystem!

Konklusjon

Ytre krefter kan ha en enorm makt med tanke på hva du tror på. På bakgrunn av det jeg har skrevet om skal jeg være litt freidig nå, men jeg tror faktisk at med de rette ressursene, kan man få mennesker til å tro på julenissen. Forresten, det finnes flere millioner mennesker som faktisk tror på nissen, dog er sannsynligheten stor for at de er under 5 år ;)

Det man tror på manifesterer seg i virkeligheten, da man ukritisk leter etter «bevis» som støtter opp under dette. Hvis du tror at mennesker er onde, vil du finne flere bevis på dette. Tror du derimot at mennesker er gode vil du også finne eksempler på dette.

Hva som er viktigst for deg å tro på er helt opp til deg selv! Ikke la andre konstruere din tro. Trond Viggo Torgersen sa det som best da han sang «Tenke sjæl».

Bli en av de opplyste blant 111.000 månedlige lesere

Hvor godt likte du artikkelen?
Topp
80%
Opplysende
0%
Inne på noe
0%
Usikker
0%
Dårlig
20%
Om forfatter
Håkon

Mr. Brown har siden 2007 vært opptatt av selvutvikling og personlig vekst. Etter en forandringsprosess som førte til betraktelig økt livskvalitet, har han dedikert mye tid og energi for at andre også skal klare å utnytte sitt potensial gjennom kloke grep og nyttige tankesett.

Kommentarer

42 kommentarer på "Tror du på nissen?"

avatar
Sorter på:   Nyeste | Eldste