Du leser nå
Har du sett en araber?

4 minutter lesetidHar du sett en araber?

En god araber er en død araber, i følge Hollywood.

Har du vokst opp med Hollywood-filmer? Drar du ofte på kino? Da har du sikkert fått med deg at arabere og muslimer alltid er skurkene i filmen, mens de godeste amerikanere med godvilje og jubel dreper arabere med millitær overlegenhet og redder verden fra deres ondskap. Det finnes over 300 slike filmer; kanskje du har en eller to i DVD-hylla di?

Du har kanskje barn og har med god samvittighet latt dem underholdes med vår trofaste Walt Disney?
Familiefilmen Alladhin handler om en rørende historie hvor en skitten, liten gategutt får alt han ønsker seg fra en ånd i en lampe, om flyvende tepper og skumle blikk fra menn med store barter og skjegg. Har du noen gang tenkt over hvordan et barn oppfatter det? Kanskje vi har helt glemt det, da vi også er vokst opp med filmer og TV-serier som dehumaniserer arabere og muslimer som de mest barbariske og morderiske, terrorister, tyver, voldtektsmenn, flykaprere, røvere, huleboere, og relgiøse fanatikere som vil sprenge alt i «Allahs» navn.

REEL BAD ARABS

Internationally acclaimed author and media critic, Dr. Jack G. Shaheen, is a committed internationalist and a devoted humanist. A Pittsburgh native and former CBS news consultant on Middle East Affairs, Shaheen’s lectures and writings illustrate that damaging racial and ethnic stereotypes of Asians, blacks, Native Americans and others injure innocent people. He defines crude caricatures, explains why they persist, and provides workable solutions to help shatter misperceptions.

Denne prisbelønnede dokumentarfilmen:
«REEL BAD ARABS» (Reel betyr [film-]rull)
setter fokus på hvordan Hollywood skaper holdninger blandt folk, hvis du ikke har sett så mye på filmer, så har du kansje en venn som har sett på mange filmer, og kansje dere har hatt en samtale engang, om arabere og hvorfor vi må leve med denne frykten av å sitte ved siden av en araber på flyet? Hvorfor må vi tillate å stå i kø på flyplassen, og hvorfor får vi ikke ta med egen veske ombord? Det er lett å falle i fellen og skylde på araberne, som vi er forhåndsinnstilt til å gjøre. De første filmene med Ali Baba og de førti røverne kom på tidlig 50-tallet og helt siden da har det vært storsuksessfilmer hvor islamske ekstremister forhindres i å sprenge verden.

Hvordan er det med den ekte verden? Hvordan reagerer vi når vi ser en nyhetsbegivenhet hvor det omhandler situasjonen i Midt-Østen? Vil filmverden smitte over til den ekte verden? Husker godt hvordan jeg som liten kjøpte Supermann-drakt og hoppet fra skoletaket fordi jeg trodde på TV boksen. Våre hjerner går etter 5 minutter med TV-titting over til en tilstand som er passiv og dermed mer mottakelig for ubevisst informasjon.
I vår underbevisthet blir alt vi ser blir lagret som langtidsminner uten at vi engang vet det,  slik at vi assosierer bilder av terrorister, skurker, og udyr når vi hører om 30 palestinere som døde i et feilkoordinert flyangrep. Vår empati har dessverre blitt drevet fra oss og derfor blir det vansklig å vise medmenneskelig oppførsel som  medlidenhet og medfølelse til et undertrykket folk uten evne til å forsvare seg.

1980-tallet tok det seg opp og antall generaliserende og ofte rasistiske filmer økte sin produksjon.
Det er nesten som om Hollywood og krigsindustrien jobber hånd i hånd, for en ting er viktig for en supermakt som skal leke verdenspoliti: den trenger å støtte fra befolkningen, de må føle seg patriotiske, og der gjør Hollywood resten av jobben. Allerede ved begynnelsen av 90-tallet var den amerikanske befolkning plyndret for kunnskap og innsikt om araberland; istedenfor spilte media og filmindustrien på folks følelser. Det er mye lettere å folk til å reagere på denne måten, og folket var klare til å «kick ass» i 1993. Irak ble innvandert med svært liten, nærmest null nasjonal opposisjon mot denne krigen.

Virkeligheten er langt ifra det du ser fra Hollywood. Om du er en av dem som tror at USA stod bak 9-11 angrepet, så er det et perfekt skalkeskjul å legge skylden på araberen. Men om du fortsatt tror en ekstremist gruppe ved navnet Al-qaida bærer ansvaret, så still deg selv spørsmålet: Hvorfor generaliserer vi over alle muslimer? Når det var kansje 0.0003% av den muslimske befolkning som fløy 2 kaprede fly i 2 skyskrapere i New York, som kollapset 3 tårn. Ku Klux Klan har drept flere uskyldige mennesker pga feil hudfarge, eller rase og tilhørlighet. Ofte som godtroende kristne med kors og bibelvers, men vi sier ikke at alle kristne er morderiske rasehatere?

Dette har skapt en frykt for arabere og ikke-vestlige generelt blandt vestlige land hvor Hollywood-kirken har avtaler med bensinstasjoner, Peppes pizza, Canal digital, og utleieforetninger. Islamofobien er faktisk godt inngrodd i oss, voksne  som barn; vi «vet» hvordan arabere ser ut, men vi blir aldri fortalt hvorfor de ser sånn ut.

De viser aldri bilder av palestinske barn som blir skutt av israelske triggerhappy soldater, eller hvordan livet er i Gaza etter 40 år med okkupasjon. Den verden eksisterer ikke, fordi vi lever i Hollywood, hvor krig er fred, ignoranse er styrke, og Nobels fredspris blir gitt til massemordere.

SE FILMEN HER :

http://video.google.com/videoplay?docid=-223210418534585840#

Bli en av de opplyste blant 111.000 månedlige lesere

Hvor godt likte du artikkelen?
Topp
33%
Opplysende
33%
Inne på noe
33%
Usikker
0%
Dårlig
0%
Om forfatter
Armin Bahrami

En ånd på en kosmisk reise i en menneskelig opplevelse. Kom til Norge fra Tehran som politisk flyktning som 3 åring i 1988. Vokste opp som kristen og ba til Jesus om at han måtte kjappe seg hjem og hjelpe Micheal Jackson i Earth Song. Etterhvert når tenårene var nådd skrev begynte han med raptekster; «Stå opp gud våkn opp vi må snakke! om alle barna der ute som er alene og forlatte. Hvordan kan du la israel drepe et uskyldig barn? Hvordan kan du la en pedofil bli en far ? Stå opp gud våkn opp vi må snakke, hvorfor gir du folk kreft og lar dem dø sakte ?Hvor var du når dem drepte Martin Luther King? Hvor er du gud? Og hvorfor gjør du ingen ting ? Gud har forsovet seg eller fraskrevet ansvaret over til fri-vilje, derfor begynte jeg å gjøre som Jens Bjørneboe tenkte;
«DU HAR I ETT OG ALT ANSVARET FOR HVER ENESTE TING SOM FOREGÅR HVOR DU OPPHOLDER DEG»

132 kommentarer Bli med i diskusjonen

Bli med i diskusjonen

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *